Thursday, January 5, 2012

Δημοκρατία-Μάρτυρες! ...

πρώτος κατέλυσεν τον δήμον ο πρώτος εστιάσας και δεκάσας (Πρώτος κατέλυσε τη Δημοκρατία αυτός που πρώτος παρέθεσε συμπόσια και εδωροδόκησε), Πλούταρχος, Βίοι Παράλληλοι, Αλκιβιάδης- Κοριολανός-(Κοριολανός § 14).
 --
Πόλεμος πάντων μεν πατήρ εστί, πάντων δε βασιλεύς, και τους μεν θεούς έδειξε τους δε ανθρώπους, τους μεν δούλους εποίησε τους δε ελευθέρους» (Ηράκλειτος, Αποσπάσματα, 53). Μετάφραση. Το αίτιο, στο οποίο οφείλονται όλα τα πράγματα είναι ο πόλεμος, αυτός δε είναι κυρίαρχος όλων, και άλλους μεν ανέδειξε θεούς, άλλους δέ ανθρώπους, άλλους μεν έκαμε δούλους, άλλους δε ελεύθερους.
 --
Σε ένα έθνος, όπως και σε μια γυναίκα, δε συγχωρείται η στιγμή της αδυναμίας που ο πρώτος τυχόν τυχοδιώκτης θα μπορούσε να τη βιάσει [Κ. Μαρξ, η 18 η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη].
 --
Ποιος θα τολμήσει
το πράγμα να το πη με τ΄ όνομα του;
Οι λίγοι, που γνωρίσαν κατιτί απ΄ αυτά,
που ήταν μωροί και τη καρδιά τους δε φιμώσαν,
μα σκέψη κι΄ αίσθημα στον όχλο φανερώσαν,
πεθάναν πάντα στο σταυρό και στη φωτιά
[Γκαίτε, Φάουστ]
--
Το μέγιστον εις σωτηρίαν πόλεως και ομόνοιαν, μηδένα πένητα μηδέ πλούσιον είναι των πολιτών. Μετάφραση. Το πιο σπουδαίο που χρειάζεται μια πολιτεία για να σωθεί και να μονιάσει είναι, να μην υπάρχει πλούσιος και φτωχός πολίτης [Πλούταρχος, Βίοι Παράλληλοι, Σόλων-Ποπλικόλας, πργφ. 16]
--
Για δες τους πιστούς της κάθε πίστης! Ποιον μισούν περισσότερο; Αυτόν που συντρίβει τις δέλτους των αξιών τους, αυτόν που σπάζει, που παραβιάζει το νόμο, μα που είναι δημιουργός.
Ο δημιουργός αποζητά συντρόφους, όχι πτώματα ή βοσκούς ή πιστούς. Ο δημιουργός ζητά συντρόφους στη δημιουργία του, αυτούς που θα χαράξουν νέους νόμους πάνω σε καινούργιες δέλτους [Νίτσε].

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin