Monday, January 16, 2012

Η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας .....

Του Νότη Παπαδόπουλου

-

Ο Μάριο Μόντι έκανε πράξη αυτό που δεν τόλμησε επί δύο χρόνια να κάνει ο κ. Παπανδρέου. Σε συνέντευξή του πριν από τη συνάντηση με την κ. Μέρκελ προειδοποίησε ότι η Ιταλία δεν μπορεί να βγει από το τούνελ της κρίσης μόνο με σκληρά προγράμματα λιτότητας - με άλλα λόγια, ότι η συνταγή μονόπλευρης λιτότητας που έχει επιβληθεί από τη Γερμανία δεν βγάζει πουθενά. «Χωρίς την απόδειξη ότι η υπόλοιπη Ευρώπη είναι αλληλέγγυα και βοηθά την Ιταλία, οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι λαϊκιστές στη χώρα μου», είπε ο κ. Μόντι περνώντας σαφές μήνυμα στον γαλλογερμανικό άξονα ότι θα πρέπει να ενθαρρύνει την ανάπτυξη. Βέβαια, η Ιταλία η δεύτερη ή τρίτη σε ισχύ οικονομία της Ευρώπης, με χρέη σχεδόν 2 τρισ. ευρώ στις ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ασφαλώς πιο πειστική στις Βρυξέλλες απ' ό,τι μικρές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπως η Ελλάδα: αν η Ιταλία στραβοπατήσει, δεν υπάρχει καμία οικονομία στην Ευρώπη που να μπορεί να συγκρατήσει την κατάρρευση της ευρωζώνης.
Υπ' αυτήν την έννοια ο «τσαμπουκάς» Μόντι πιάνει τόπο. Αυτό όμως δεν απαλλάσσει την κυβέρνηση Παπανδρέου από τις ευθύνες της. Κατ' αρχάς για την απαξίωση της Ελλάδας στα μάτια των Ευρωπαίων μόλις ο κ. Παπανδρέου ανέλαβε την εξουσία: χαρακτήριζε τότε δημοσίως την Ελλάδα ως το βασίλειο της διαφθοράς ενώ αγνοώντας τις Βρυξέλλες μοίρασε 1 δισ. ευρώ παραμονές της ένταξης της χώρας στο ΔΝΤ! Αλλά και μετά την υπογραφή του Μνημονίου, η κυβέρνηση επέδειξε παντελή αδυναμία να αρθρώσει εναλλακτική σοβαρή πολιτική από αυτήν που πρότεινε η τρόικα, αντιμετωπίζοντας τις επιταγές των δανειστών μας περίπου ως ευαγγέλιο. Πλήρωσε πολιτικά γι' αυτό ο κ. Παπανδρέου, όπως πληρώσαμε -κυριολεκτικά - και όλοι μας.
Τα παθήματα όμως δεν φαίνεται να γίνονται γρήγορα μαθήματα. Ακόμη και η κυβέρνηση Παπαδήμου έπειτα από δύο μήνες στην εξουσία ακολουθεί πιστά όσα ζητεί η τρόικα (μεταρρυθμίσεις, PSI, δανειακή σύμβαση, κ.λπ.) χωρίς να δημιουργήσει ένα «πολεμικό συμβούλιο» με ανθρώπους της αγοράς αλλά και μυαλά που να σκέφτονται έξω από τα τετριμμένα (αλήθεια, γιατί ο κύπριος νομπελίστας οικονομολόγος κ. Πισαρίδης δεν ανήκει στους συμβούλους του Πρωθυπουργού;) ώστε να καταστρώσουν ένα πειστικό εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση.
Τώρα, όμως, που ο κ. Μόντι τολμάει να αμφισβητήσει τη γερμανική συνταγή λιτότητας είναι η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας να διατυπώσει μια εναλλακτική πρόταση για να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο της αλληλοτροφοδοτούμενης λιτότητας και ύφεσης. Μια πρόταση που θα είναι χρήσιμη και για την επόμενη κυβέρνηση - όποια κι αν είναι αυτή.

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin