Friday, January 6, 2012

Με λαμπρότητα τα Θεοφάνεια σε όλη τη χώρα.

Με λαμπρότητα θα τιμηθούν σήμερα σε όλη την χώρα τα Θεοφάνια, μια από τις παλαιότερες γιορτές του ορθόδοξου εορτολογίου.
Ήθη και έθιμα, που χάνονται στο βάθος των αιώνων, θα αναβιώσουν σε διάφορες περιοχές της χώρας*, όπου μέσα σε κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης θα πραγματοποιηθεί ο εορτασμός των Φώτων.
Αν και οι προβλέψεις για τον καιρό δείχνουν έντονα ως ακραία καιρικά φαινόμενα, αρκετοί δήμοι έχουν ανακοινώσει το πρόγραμμα του εορτασμού των Θεοφανείων και αρκετοί τολμηροί κολυμβητές αναμένεται να αψηφήσουν την κακοκαιρία και να βουτήξουν σε παγωμένα νερά για να ανασύρουν το σταυρό.
Στη Χαλκίδα θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την πρώτη ανοιχτή δημόσια εμφάνισή του, μετά τα επεισόδια και τις αποδοκιμασίες που δέχθηκε στις 28 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.
Ο Κάρολος Παπούλιας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εσωτερικών, Τάσο Γιαννίτση, θα παραστεί στην Τελετή Αγιασμού των Υδάτων στην προβλήτα του Αγίου Νικολάου.
Παραδοσιακά, ο Κάρολος Παπούλιας αλλά και σχεδόν όλοι οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας, παρακολουθούν την τελετή των Θεοφανείων στον Πειραιά.
Στο δήμο Θεσσαλονίκης, η τελετή αγιασμού των υδάτων θα γίνει μετά τη θεία λειτουργία στην Παλιά Παραλία, στο ύψος της οδού Αγίας Σοφίας. Παράλληλα, όπως κάθε χρόνο, θα πραγματοποιηθεί μία ακόμη τελετή αγιασμού στο δημοτικό κολυμβητήριο Θεσσαλονίκης, στην περιοχή της Τούμπας. Η τελετή θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί, από ιερείς των ναών της αγίας Μαρίνας και της αγίας Βαρβάρας και υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του δήμου Θεσσαλονίκης.
Στην Καλαμαριά, και φέτος θα τηρηθούν οι παραδόσεις, που θέλουν τον αγιασμό των υδάτων να γίνεται στο Ναυτικό Ομιλο Θεσσαλονίκης στο Καραμπουρνάκι, στις 11 το πρωί, ενώ στη συνέχεια ο δήμαρχος Θεοδόσης Μπακογλίδης μέλη του δημοτικού συμβουλίου και οι πολίτες θα μεταβούν στο Ναυτικό Ομιλο Καλαμαριάς, στην Αρετσού, όπου στις 12 το μεσημέρι θα γίνει επίσης τελετή αγιασμού των υδάτων. Ο εορτασμός θα ολοκληρωθεί στη 1 μετά το μεσημέρι με την καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας των χειμερινών κολυμβητών από το δήμαρχο.
Στις Συκιές η τελετή θα γίνει στο δημοτικό κολυμβητήριο στην οδό Λεχόβου 7, στην περιοχή Κρυονερίου, από τον ιερό ναό αγίων Χαραλάμπους και Χριστοφόρου Συκεών. Η τελετή στο δημοτικό κολυμβητήριο των Συκεών θα ξεκινήσει στις 10.45 το πρωί. Στη δημοτική ενότητα Νεάπολης η αντίστοιχη τελετή θα αρχίσει στις 11.15 το πρωί στη δημοτική πισίνα (περιοχή Στρεμπενιώτη) από τους ιερούς ναούς αγίου Ιωάννη Προδρόμου και αγίου Γεωργίου Νεαπόλεως.
Στην Πάτρα, με ιδιαίτερη λαμπρότητα θα πραγματοποιηθεί και φέτος ο Αγιασμός των Υδάτων στην Δημοτική Ενότητα Μεσσάτιδας. Το πρωί της Παρασκευής θα τελεστεί Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Κρήνης. Αμέσως μετά θα τελεστεί ο Μεγάλος Αγιασμός των υδάτων στην κεντρική πλατεία της Κρήνης όπου βρίσκεται η δεξαμενή υδροδότησης της περιοχής.
Με λαμπρότητα και επισημότητα, αλλά και με κακοκαιρία θα τελεστεί και στην Ηλεία ο εορτασμός των Θεοφανίων. Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις στο Κατάκολο ξεκινούν με αρχιερατική θεία λειτουργία στον Ι.Ν. Αγ. Νικολάου και την τελετή ρίψης του Τιμίου Σταυρού ώρα 11.10 στο λιμάνι. Ανάλογες εκδηλώσεις θα γίνουν στο λιμάνι Κυλλήνης, το Παλούκι Αμαλιάδας, στη γέφυρα Αλφειού στα Ασπρα Σπίτια από το Δήμο Α. Ολυμπίας κ.α.
protothema gr
************

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin