Monday, January 16, 2012

Η παράξενη εμμονή της τρόικας για μισθούς Βουλγαρίας .....

-
Μήπως θέλουν να μας κάνουν Βουλγαρία; Το ερώτημα τίθεται όσο βλέπει κανείς την εμμονή της τρόικας και ελληνικών κύκλων στη μείωση των αποδοχών ώστε να αυξηθεί δήθεν η ανταγωνιστικότητα. Μα αυτή δεν εξαρτάται μόνο από τους μισθούς ή, καλύτερα, εξαρτάται πολύ λιγότερο από τους μισθούς και πολύ περισσότερο από την παραγωγικότητα.
Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη ότι εργαζόμαστε πολύ περισσότερο από Γάλλους, Γερμανούς, Ολλανδούς και λοιπούς Ευρωπαίους (δεύτεροι στις χώρες του ΟΟΣΑ με 2.109 ώρες τον χρόνο), γίνεται αντιληπτό ότι το πρόβλημα δεν είναι η εργασία, αλλά άλλοι παράγοντες που συντελούν στην άνοδο της παραγωγικότητας. Και για του λόγου το αληθές, σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφού αναφέρεται πως «μία αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης θα περάσει μόνο μέσα από μία ενισχυμένη παραγωγικότητα», προστίθεται πως «πρόοδοι στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας και της καινοτομίας για ένα εργατικό δυναμικό προσαρμοσμένο στις ανάγκες της βιομηχανίας, μπορούν να θεωρηθούν ως αποφασιστικοί παράγοντες για μία καλύτερη παραγωγικότητα των επιχειρήσεων».
Το συμπέρασμα αφιερώνεται στην τρόικα μαζί με εκείνο των ερευνών του Αμερικανού καθηγητή Λέστερ Θάροου (σύμβουλος του προέδρου Κλίντον και κοσμήτορας στο φημισμένο ΜΙΤ) πως οι καλύτερα αμειβόμενοι εργαζόμενοι είναι και οι πιο παραγωγικοί.
Ασφαλώς το ΔΝΤ, η Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα γνωρίζουν τα συμπεράσματα των ερευνών για τη σημασία της παραγωγικότητας στην ανταγωνιστικότητα (εξάλλου ήταν το ζήτημα της στρατηγικής που είχε εγκρίνει το ευρωπαϊκό συμβούλιο της Λισαβόνας το 2000). Παρά ταύτα, αντί να επεξεργάζονται ολοκληρωμένο σχέδιο για την είσοδο των νέων τεχνολογιών στην οικονομία, την ειδίκευση και επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού, τη σύνδεση του πανεπιστημίου με την οικονομία, τις επενδύσεις, το μάρκετινγκ και το μάνατζμεντ, επιμένουν μονότονα στη μείωση των μισθών σε πείσμα της επιστήμης και του ρεαλισμού. Για ποιο λόγο άραγε;
ethnos gr

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin