Monday, January 9, 2012

Η υπεράσπιση του Καστελόριζου (Πόσο εφικτή είναι η υπεράσπιση του νησιού;) .....

Ο συνδυασμός της οικτρής οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας, της νεο-οθωμανικής αναγέννησης της Τουρκίας και των πλούσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων ανατολικά της Κρήτης εώς την Κύπρο επαναφέρει στο προσκήνιο τη σοβαρή απειλή προσβολής εθνικού εδάφους. Η στοχοποίηση του Καστελόριζου έχει τον τελευταίο καιρό γίνει απροκάλυπτη.

Δύο τουρκικά RF-4E πέταξαν πρόσφατα σε πολύ χαμηλό ύψος πάνω από το νησί και φωτογράφισαν τις τελευταίες θέσεις της ελληνικής φρουράς. Φημολογείται ότι η Πολεμική Αεροπορία απάντησε με κίνηση "ισοδύναμου τετελεσμένου" ενώ παράλληλα δημιουργήθηκε ειδικό readiness με ζεύγος F-16 Block 52 από την Κρήτη. Ας ελπίσουμε ότι το ΓΕΣ θα ενισχύσει γρήγορα την Α' Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών που θα κληθεί να σηκώσει το βάρος ενδεχόμενης τουρκικής αεροναυτικής απόβασης.


Το παραδοσιακό σχέδιο αντεπίθεσης των Ελληνικών Δυνάμεων που προβλέπει στρατηγικά πλήγματα στα παράλια της Μικράς Ασίας και ταυτόχρονη προέλαση στον Έβρο έχει νόημα μόνο σε περίπτωση που το Καστελόριζο αντέξει για τουλάχιστον 24 ώρες. Η παρέμβαση του διεθνή παράγοντα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη αλλά δεν μπορεί να είναι αστραπιαία.


Πολλοί φοβούνται ότι η Τουρκία θα μπορέσει με μια σύγκρουση λίγων ημερών να απελευθερωθεί από τον γεωστρατηγικό ελληνικό κλοιό στην Ανατολική Μεσόγειο. Μερικές προνοητικές και γρήγορες κινήσεις των Ελλήνων επιτελών μπορούν είτε να αποτρέψουν αυτό το ενδεχόμενο είτε να το μετατρέψουν σε μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη για την "φίλη" γείτονα.

Κώστας Παπαδόπουλος
*ΣΤΟΧΟΣ: ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ - Πόσο εφικτή είναι η υπεράσπιση του νησιού; 
 -
Δικό σου είναι μόνο ότι μπορείς να υπερασπίσεις και το παραπάνω ρητό περισσότερο από ποτέ ισχύει σήμερα για το πιο «ακριβό οικόπεδο» της Ευρώπης, την Μεγίστη, ευρύτερα γνωστή ως Καστελόριζο, καθώς και τις νησίδες Ρω και Στρογγύλη που βρίσκονται κοντά σε αυτό.
Στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφόρησε, για πρώτη φορά αγγίζεται το θέμα-ταμπού, η δυνατότητα αποτελεσματικής υπεράσπισης του Καστελόριζου, το οποίο απέχει κάπου δύο μίλια από τις τουρκικές ακτές, μια λωρίδα ελληνικής γης στην Ανατολική Μεσόγειο. Η προσπάθεια υπεράσπισης και αμυντικής οργάνωσής του έτσι ώστε να προλάβει να κινητοποιηθεί ο στρατιωτικός και διπλωματικός μηχανισμός της χώρας, πριν η λωρίδα αυτή περιέλθει υπό τουρκική κατοχή και ανατρέψει ολόκληρα τα γεωστρατηγικά και ενεργειακά δεδομένα της περιοχής.
Το ανησυχητικό είναι ότι το έπαθλο μιας κατάληψης του Καστελόριζου θα υπερέβαινε κατά πολύ το κόστος για την Τουρκία: Χάνεται η σύνδεση των ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου, η ΑΟΖ της Τουρκίας, κατεβαίνει βαθιά μέσα την πλούσια ενεργειακά «Κοιλάδα του Ηροδότου» και η γεωστρατηγική παρουσία της Ελλάδας στην Α.Μεσόγειο θα δεχθεί το δεύτερο, καθοριστικό αυτή την φορά, βαρύ πλήγμα, μετά το 1974.
Στην ανάλυση της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ μπορείτε να διαβάσετε το τι υπάρχει από πλευράς αμυντικής προπαρασκευής, τι μπορεί να γίνει άμεσα, χωρίς υψηλό κόστος και ποιες πιθανότητες έχει να αντέξει 24 ώρες η άμυνα του νησιού.

  ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin