Thursday, February 2, 2012

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Τα υφιστάμενα συμβόλαια (με το Ιράν) για τους επόμενους πεντέμισι μήνες θα συνεχίσουν να εκτελούνται ....

Απόσπασμα από την  ενημέρωση διπλωματικών συντακτών (2-2-2012) από τον Εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, Γ. Δελαβέκουρα:

Λ. ΜΠΛΑΒΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μία ερώτηση θα ήθελα να σας κάνω αναφορικά με την τελευταία τουρκική πρόκληση, της κορβέτας, της Bandirma. Ήθελα να ρωτήσω εάν το Υπουργείο Εξωτερικών έχει προβεί σε κάποιες ενέργειες και αν ναι, σε ποιες, προς την τουρκική πλευρά. Ευχαριστώ.
  • Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Πράγματι είχαμε διέλευση τουρκικής κορβέτας, η οποία δεν έγινε σύμφωνα με τους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας και για το λόγο αυτό έχουν δοθεί οδηγίες στην Πρεσβεία μας στην Άγκυρα για την πραγματοποίηση σχετικού διαβήματος.

Σ. ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής, μετά το εμπάργκο που είδαμε στο θέμα του Ιράν πληροφορούμαστε ότι η Τεχεράνη ετοιμάζεται να ολοκληρώσει νομοσχέδιο και μετά από αυτό αναμένεται να διακοπούν οι πετρελαϊκές συναλλαγές στην Ευρώπη, αν και εφόσον το ολοκληρώσει. Τί απαντά το Υπουργείο; Ευχαριστώ.
  • Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι αυτό το θέμα έχει τεθεί προς συζήτηση ήδη από την 1η Δεκεμβρίου του 2011 σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήδη από τότε η Ελλάδα είχε διατυπώσει τις ανησυχίες της σχετικά με τις επιπτώσεις της λήψης τέτοιων μέτρων, για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, και σε αυτή την περίπτωση δε μιλάμε μόνο για την Ελλάδα αλλά και για άλλες χώρες οι οποίες πραγματοποιούν σημαντικές εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν. Η συζήτηση αυτή συνεχίστηκε και παράλληλα οι αρμόδιοι φορείς στην Ελλάδα διερεύνησαν και συνεχίζουν να διερευνούν τις δυνατότητες προμηθειών από άλλες πηγές. Καταλήξαμε, πριν από λίγες ημέρες, στο νέο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μία απόφαση η οποία διασφαλίζει ότι τα υφιστάμενα συμβόλαια για τους επόμενους πεντέμισι μήνες θα συνεχίσουν να εκτελούνται, ενώ έχει συμπεριληφθεί στην απόφαση της επιβολής κυρώσεων και μία ρήτρα αναθεώρησης, η οποία προβλέπει ότι θα εξεταστούν οι συνθήκες στην αγορά και οι συνθήκες προμήθειας προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή τροφοδοσία της ευρωπαϊκής αγοράς με πετρέλαιο.

  • Από εκεί και πέρα, δεν έχει υπάρξει κάποια νεότερη εξέλιξη. Πιστεύουμε ότι υπάρχει επαρκής χρόνος προκειμένου οι αρμόδιοι φορείς στην Ελλάδα να διερευνήσουν τις δυνατότητες που υπάρχουν, και το πιο σημαντικό είναι να δούμε πρόοδο στο πολιτικό ζήτημα, δηλαδή να δούμε πρόοδο στη συνεργασία του Ιράν με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας. Είχαμε πρόσφατα επίσκεψη στελεχών του ΔΟΑΕ στην Τεχεράνη και έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα πραγματοποιηθεί και νέα επίσκεψη. Ταυτόχρονα, ελπίζουμε να δούμε πρόοδο και στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ιράν με την ομάδα των έξι (EU3+3) σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας αυτής.

Χ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Πάνω στο ίδιο θέμα. Νόμιζα ότι η ερώτηση είναι αν διακόψει το Ιράν άμεσα τις εξαγωγές πετρελαίου η ελληνική πλευρά τί θα κάνει.
  • Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ναι. Επαναλαμβάνω ότι ακόμα δεν έχει υπάρξει κάποια τέτοια εξέλιξη. Παράλληλα όμως, όπως σας είπα ήδη, οι αρμόδιοι φορείς στην Ελλάδα βρίσκονται σε επαφή προκειμένου να μπορέσουν να διασφαλίσουν και εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας.

Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αντιλαμβάνομαι ότι αυτό είναι…, δηλαδή καταπίνουμε τις ανησυχίες, ψηφίζουμε τις κυρώσεις και στη συνέχεια εκφράζουμε και την ελπίδα ότι κάτι θα γίνει, το οποίο δε θα έχουμε πρόβλημα. Εδώ πέρα η χώρα έχει στατιστικές οικονομικές οι οποίες είναι χειρότερες από τις οικονομικές στατιστικές της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης μεταξύ 1930-1933, δηλαδή αντικειμενικά και ανεξαρτήτως της απόψεως που έχει ο καθένας μας, η χώρα αυτή καταστρέφεται και απειλείται άμεσα με πολύ μεγάλο πρόβλημα σε επίπεδο καυσίμων, σε επίπεδο διατροφής, σε επίπεδο φαρμάκων κ.λπ. Πώς είναι δυνατόν η Ελληνική Κυβέρνηση να συμφωνεί σε ένα τέτοιο μέτρο, χωρίς να είναι απόλυτα σίγουρη ότι δε θα υποστεί η Ελλάδα τις συνέπειες;
  • Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Υπάρχουν συγκεκριμένες προβλέψεις στην απόφαση που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή τροφοδοσία της ευρωπαϊκής αγοράς με πετρέλαιο, όπως υπάρχουν και πυκνές επαφές προκειμένου να εξασφαλιστούν εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας.

Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορώ να επανέλθω σας παρακαλώ;
  • Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Παρακαλώ.

Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υποστηρίζει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή μία επιβολή κυρώσεων. Εάν πάμε σε κρίση με το Ιράν, μπορεί να συμβούν δύο πράγματα, τα οποία θα την επηρεάσουν. Πέραν της αμέσου διακοπής των προμηθειών σε πετρέλαιο της χώρας, αφενός όπως αντιλαμβάνεστε θα μπορούμε να έχουμε μία πολύ μεγάλη επιδείνωση της οικονομικής ατμόσφαιρας σε όλη την Ευρώπη. Σήμερα, διάβαζα ένα σχόλιο στην Deutsche Welle, για παράδειγμα, του μεγαλύτερου ειδικού, του Γερμανού, ο οποίος λέει «Θα αυξηθεί το χρέος της νότιας Ευρώπης», δηλαδή το δικό μας πρώτον. Και δεύτερον κάνουμε ένα καινούργιο βήμα σε μία κατεύθυνση, που ξέρετε ότι αυτά έχουν συζητηθεί στο παγκόσμιο τύπο και υπάρχει άποψη και δημοσίως διατυπωθεί, ενός πολέμου στη Μέση Ανατολή πολύ σοβαρότερου από όσους έχουμε δει μέχρι σήμερα. Πώς είναι δυνατόν η Ελληνική Κυβέρνηση να υποστηρίζει ένα τέτοιο μέτρο και γιατί το υποστηρίζει σε τελική ανάλυση; Δηλαδή γιατί πιστεύει ότι ένα τέτοιο μέτρο θα βοηθήσει σε κάτι; Σε τί θα βοηθήσει;
  • Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Όπως είπα και προηγουμένως – και αυτό είναι το πιο σημαντικό – εκεί που θέλουμε να δούμε πρόοδο είναι στη συνεργασία του Ιράν με το Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας όπως και πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των έξι με το Ιράν. Πιστεύουμε ότι μέσω αυτών των διαπραγματεύσεων υπάρχουν τα περιθώρια για να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.

  • Εσείς αναφερθήκατε σε μία σειρά υποθέσεων στις οποίες δεν πρόκειται να υπεισέλθω – μιλάω με τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή. Σας ξαναλέω ότι και οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ληφθεί μετά από παρεμβάσεις της Ελλάδας ώστε να συμπεριληφθούν οι συγκεκριμένες ανησυχίες που έχει η χώρα μας, οι οποίες είναι απολύτως δικαιολογημένες, και ταυτόχρονα υπάρχει η ρήτρα αναθεώρησης προκειμένου να μπορέσουμε, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, να δούμε ποιες θα είναι οι συνθήκες στην αγορά πετρελαίου και να διασφαλίσουμε την ομαλή τροφοδοσία της ευρωπαϊκής αγοράς με πετρέλαιο.

Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κατάλαβα. Θα σας κάνω μία ερώτηση και θα σταματήσω για να μη δημιουργώ μεγαλύτερο πρόβλημα στο briefing.
Κοιτάξτε να δείτε, αντιλαμβάνομαι ότι βάζουμε ρήτρες. Αυτό έχει γίνει, μονίμως θα γίνεται τα τελευταία 20 χρόνια στις διεθνείς υποθέσεις, μπαίνουν διάφορες ρήτρες οι οποίες πρακτικά σημαίνουν ότι επιφυλασσόμεθα στο μέλλον να κάνουμε αυτό που δεν τολμάμε να κάνουμε σήμερα. Έχουμε το παράδειγμα του πολέμου στο Ιράκ, έχουμε το παράδειγμα των μέσων μαζικής καταστροφής για τα οποία ελήφθησαν μία σειρά από μέτρα και ξέρετε ποιο είναι το αποτέλεσμα και δεν υπήρχαν τελικά αυτά τα μέσα μαζικής καταστροφής. Η ερώτηση λοιπόν είναι, θα αφήσουμε την ίδια διαδικασία με πολύ μεγαλύτερες παγκόσμιες συνέπειες να εξελίσσεται στο Ιράν κάνοντας τον κουτό; Και, αν θέλετε, μου είπατε ότι εδώ πάρθηκαν αυτά τα μέτρα με σκοπό τη συνεργασία του Ιράν στις διαπραγματεύσεις, να επανέλθει το ζήτημα της ατομικής ενέργειας του Ιράν κ.λπ. εκεί που θέλουμε να πάει. Ερωτώ, έχετε ένα άλλο παράδειγμα από τέτοιου είδους κυρώσεις που είχαν αυτό το αποτέλεσμα και δεν οδήγησαν σε πόλεμο; Ένα παράδειγμα οποιοδήποτε. Δηλαδή στη διεθνή πραγματικότητα.
  • Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Πρώτα από όλα να σας πω ότι διαφωνώ κάθετα με κάποιους από τους χαρακτηρισμούς που έχετε χρησιμοποιήσει στις παρεμβάσεις που έχετε κάνει μέχρι τώρα και να επαναλάβω ότι ενδιαφέρον της Ελλάδας είναι να υπάρχει σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή μας και γι’ αυτό το λόγο πιστεύουμε στη διπλωματία. Πιστεύουμε δηλαδή ότι μέσα από διπλωματικές διαδικασίες μπορούν να βρίσκονται λύσεις για τα ζητήματα που υπάρχουν. Γι’ αυτό το λόγο και εκφράζουμε την πλήρη στήριξή μας στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των έξι και του Ιράν, όπως επίσης πιστεύουμε στην ενίσχυση της συνεργασίας του Ιράν με το Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται με αυτό το σκοπό. Δε θέλουμε εντάσεις στην περιοχή μας, το αντίθετο. Θέλουμε λύσεις και θέλουμε συνεργασία..............www1.mfa gr (Ελληνικό ΥΠΕΞ)

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin