Friday, March 30, 2012

Η παιδεία πληρώνει τα «σπασμένα». Με 1,4 εκατ. ευρώ «συνεισφέρει» το Δημοκρίτειο στο PSI....

Συντάκτης: Θωμάς Σταμούλης («Παρατηρητής της Θράκης»)
-
Κοντά στα μύρια όσα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν την τρέχουσα περίοδο τα ελληνικά πανεπιστήμια, το νέο «κούρεμα» των αποθεματικών τους, αυτή τη φορά όχι από το Υπουργείο Παιδείας, αλλά ελέω PSI από Τράπεζα της Ελλάδος, ήρθε για να ρίξει «λάδι στη φωτιά» και να προκαλέσει οξύτητες αντιδράσεις στις τάξεις των πανεπιστημιακών και των φοιτητών. Στην έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, διαπιστώθηκε ότι πολλά από τα πανεπιστήμια θα αδυνατούν να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες τους το προσεχές διάστημα, ενώ δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας τους. Συγκεκριμένα, 17 πανεπιστήμια της χώρας έπεσαν θύματα του «κουρέματος» των αποθεματικών τους, εξαιτίας του ότι διατηρούσαν καταθέσεις μέρους ή του συνόλου αυτών στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία με τη σειρά της τα είχε επενδύσει σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.

Από τη δυσμενή αυτή εξέλιξη, πάντως, δεν έμεινε ανεπηρέαστο ούτε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το οποίο διατηρούσε καταθέσεις ύψους 1,7 εκατ. ευρώ στην ΤτΕ. Με την ολοκλήρωση του PSI, οι καταθέσεις του Δ.Π.Θ. που είχαν επενδυθεί σε ομόλογα, έχασαν πλέον παραπάνω από το μισό της αξίας τους, ενώ άμεσα εκταμιεύσιμα είναι μόνο τα 300.000 ευρώ. Σε καιρούς, μάλιστα, σαν κι αυτούς που διανύουμε, το νέο αυτό πλήγμα για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο μόνο ανεπαίσθητο δε μπορεί να θεωρηθεί. Κι αυτό επειδή τα αποθεματικά του Δημοκριτείου λειτουργούσαν εν πολλοίς σαν «σωσίβιο» για τη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας του, σε μια περίοδο μάλιστα που η πολιτική της λιτότητας από το Υπουργείο Παιδείας και η μη υπογραφή των προϋπολογισμών του 2012, μέχρι την εκλογή Συμβουλίων Διοίκησης, είχαν ήδη προκαλέσει οικονομική ασφυξία σε πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα.

SOS για έκτακτη επιχορήγηση και υπογραφή των προϋπολογισμών του 2012

Σε πρακτικό επίπεδο, με τα νέα πλέον οικονομικά δεδομένα, εκτιμάται ότι είναι θέμα εβδομάδων η διατήρηση της ομαλής λειτουργίας του Δ.Π.Θ, εφόσον δεν κινητοποιηθεί άμεσα η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας στην κατεύθυνση της χορήγησης έκτακτης χρηματοδότησης και απόδοσης οφειλών από προηγούμενους μήνες. Αυτό ήταν άλλωστε και το αίτημα, που κατέθεσε στον κ. Μπαμπινιώτη το απόγευμα της Τρίτης αντιπροσωπεία των Πρυτάνεων, μεταξύ αυτών και ο κ. Ρέμελης. Από την πλευρά του ο Υπουργός Παιδείας επιφυλάχτηκε να πάρει πρωτοβουλίες, για την αποκατάσταση, έστω και μερικώς, της λειτουργίας των πανεπιστημίων, χωρίς όμως να προβεί σε συγκεκριμένη δέσμευση. Από την πλευρά τους πάντως οι πρυτάνεις έχουν ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή τους να προσφύγουν δικαστικά εναντίον της Τράπεζας της Ελλάδος, συγκροτώντας μάλιστα Επιτροπή Νομικών για τη διασφάλιση της περιουσίας των Ιδρυμάτων και την άμεση αναζήτηση τυχόν αστικών και ποινικών ευθυνών.

Στην ίδια μοίρα και τα ΤΕΙ

Στην ίδια μοίρα πάντως βρέθηκαν και τα Τεχνολογικά Ιδρύματα της χώρας, που μετά από την ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων, είδαν να χάνουν περί τα 100 εκατ. ευρώ συνολικά από τις καταθέσεις τους στην ΤτΕ. Για σήμερα και για αύριο έχει αποφασιστεί από τους προέδρους των ΤΕΙ η αναστολή λειτουργίας των διοικητικών μόνο υπηρεσιών των ιδρυμάτων. Τα αιτήματά τους επίσης περιλαμβάνουν την υπογραφή των προϋπολογισμών του 2012 και έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ενώ επιφυλάσσονται να καταθέσουν και μηνύσεις κατά της Τράπεζας της Ελλάδας. Να σημειωθεί τέλος ότι πλησιάζουν τα 2 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι καταθέσεις που «κουρεύτηκαν» από τα αποθεματικά του ΤΕΙ Καβάλας.

 Παρατηρητής της Θράκης

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin