Thursday, March 29, 2012

Ομολογία Τρόικα: Μισθοί και συντάξεις στην Ελλάδα να φτάσουν 150 ευρώ το μήνα ....


ΕΠΙΠΕΔΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ.
 Απαντήσεις της Τρόικα στον ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή (xronos gr)
-
Στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι εκπρόσωποι της Τρόικα, (Όλι Ρέν, Γιοργκ Άσμουσεν και Πολ Τόμσεν, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, αφού ομολόγησαν την παταγώδη αποτυχία του Μνημονίου μέχρι σήμερα, παραδέχτηκαν ότι σκοπός τους είναι οι μισθοί και οι συντάξεις στην Ελλάδα να φτάσουν σε επίπεδα Βουλγαρίας και Ρουμανίας, δηλαδή στο επίπεδο των 150 ευρώ το μήνα. Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής στην ομιλία του, αφού τόνισε ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, μέσω του Μνημονίου, έχει αποτύχει πλήρως και δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο ύφεσης και ελλειμμάτων, ζήτησε από τους εκπροσώπους της Τρόικα να δεσμευτούν κατηγορηματικά, και να καθησυχάσουν τον ελληνικό λαό, ότι δεν είναι σκοπός τους να φτάσουν οι μισθοί στην Ελλάδα, στο ίδιο επίπεδο με αυτό της Βουλγαρίας και την Ρουμανία.
Η απάντηση και των τριών εκπροσώπων της Τρόικα, ήταν κάθε άλλο παρά καθησυχαστική. Και οι τρεις (Ρέν, Άσμουσεν, Τόμσεν), όχι μόνο δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέες θυσίες του ελληνικού λαού και νέες περικοπές στους μισθούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, αλλά αναγνώρισαν με απόλυτη σαφήνεια ότι η στόχευσή τους είναι να προσεγγίσει η Ελλάδα το επίπεδο των μισθών που υπάρχει στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. 
Η παρέμβαση του Νίκου Χουντή έχει ως:
«Η πιο διάσημη φωτογραφία σας στην Ελλάδα είναι αυτή εδώ (Ο Ν. Χουντής δείχνει τη φωτογραφία του Όλι Ρεν, που κρατάει διάγραμμα με την πορεία των ελλειμμάτων της Ελλάδας μέχρι το 2011 και της ανάπτυξης το 2012). Δείχνει, και έτσι λέγατε στους Έλληνες, πότε ξεκινούν οι θυσίες και πότε τελειώνουν και έρχεται η ανάπτυξη. Τίτλος του διαγράμματος ήταν «Ελλάδα: Μειώνοντας το έλλειμμα, αποκαθιστώντας την ανάπτυξη» και όπου δείχνει ότι, μετά την ύφεση που θα διαρκούσε μέχρι το 2011, η ανάπτυξη το 2012 θα ήταν της τάξης του 1.2%.
Αντί της ανάπτυξης, η ύφεση τώρα στην Ελλάδα, τρέχει με ρυθμούς 7%. Τέτοιοι ρυθμοί δεν υπάρχουν στην Ευρώπη σε καιρό ειρήνης, μόνο σε πόλεμο Για να μην μπαίνω σε λεπτομέρειες στην Ελλάδα έχουμε, 1.000.000 άνεργους σήμερα, επίσημα, και 1.5 εκατ., ανεπίσημα. Εκατοντάδες χιλιάδες αυτοί που εργάζονται αλλά δεν πληρώνονται. Χιλιάδες οι επιχειρήσεις που κλείνουν. Στο κέντρο της Αθήνας ένα στα δυο μαγαζιά έχει κλείσει. Χιλιάδες άστεγοι στους δρόμους της Αθήνας και μια κοινωνία σε παρακμή. Ένας λαός δυστυχισμένος και προσβεβλημένος. 
Και αυτή τη στιγμή που μιλάμε ετοιμάζονται νέα μέτρα, που πρέπει να εφαρμοστούν μέχρι το Ιούνιο, ύψους 11.6 δις ευρώ, που περιλαμβάνουν μειώσεις σε κοινωνικά επιδόματα και συντάξεις, απολύσεις στο δημόσιο τομέα, περικοπές δαπανών σε υγεία και παιδεία. Δηλαδή, και άλλα χρήματα θα βγουν από την ελληνική οικονομία και νέος φαύλος κύκλος ύφεσης και ελλειμμάτων, θα δημιουργηθεί στην Ελλάδα. 
Και έρχομαι στο ερώτημα μου κ. Ρέν. Που δεν είναι μόνο δικό μου, είναι ερώτημα όλου του ελληνικού λαού. Οι μισθοί έχουν μειωθεί δραματικά στην Ελλάδα. Μείωση 22% του κατώτερου μισθού. Στους νέους έχει μειωθεί κατά 32%, και πιέζετε για ακόμα περισσότερες μειώσεις στον ιδιωτικό τομέα. Καταργήσατε τις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις και Συμβάσεις, προκειμένου να πέσουν και άλλο οι μισθοί. Και επειδή και στην έκθεση της Κομισιόν 15/3/12, αλλά και ο κ. Τόμσεν από το ΔΝΤ σε δηλώσεις του, κάνουν λόγο για συγκρίσεις μισθών με χώρες όπως, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, που οι μισθοί είναι γύρω στα 150 ευρώ το μήνα, σας ερωτώ.
Μπορείτε να διαψεύσετε ρητά αυτό που πλέον πιστεύει ο ελληνικός λαός, ότι σκοπός όλων αυτών των μέτρων και της Τρόικα, είναι να δυστυχήσουν οι άνθρωποι για να ευτυχίσουν οι αριθμοί; Μπορείτε να διαψεύσετε τις υποψίες, που όλοι έχουν, ότι ο σκοπός της Τρόικα είναι να οδηγήσει τους μισθούς στην Ελλάδα να μειωθούν στο επίπεδο της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, δηλ. πάνω κάτω στα 150 ευρώ; Αυτός είναι ο σκοπός σας; Μπορείτε ΡΗΤΑ να το διαψεύσετε;»
------------

2 comments:

  1. Επιμένει η Δαμανάκη: Δεν αποκλείεται μείωση του κατώτατου μισθού.....

    Τη δήλωσή της, που προκάλεσε την αντίδραση των πολιτικών εκπροσωπών της χώρας μας, αλλά και της κοινωνίας για περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού επανέλαβε η Επίτροπος Μαρία Δαμανάκη.

    «Δεν είπα τίποτα παράλογο, τίποτα καινούργιο», είπε η κυρία Δαμανάκη μιλώντας στον Βήμα 99,5 σημειώνοντας ότι «αυτή είναι η σταθερή γραμμή που υπάρχει από την Κομισιόν εδώ και ενάμισι με δύο χρόνια».

    «Αυτό το οποίο είπα, είναι ότι δεν αποκλείεται» πρόσθεσε.

    Η κ. Δαμανάκη είπε, επίσης, ότι το θέμα της μείωσης του κατώτατου μισθού σε ευρωπαϊκές χώρες έχει συζητηθεί στην Κομισιόν ως ένα μέτρο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

    Επικαλέστηκε, μάλιστα, παλαιότερες ανακοινώσεις της Κομισιόν αλλά και παλαιότερη δήλωση του Όλι Ρεν για το θέμα.

    http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=260472
    28/2/13

    ReplyDelete
  2. Συζήτηση για τον κατώτατο μισθό στη Γερμανία......

    Το ζήτημα του κατώτατου μισθού στη Γερμανία συζητήθηκε σήμερα στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, όπου εκπροσωπούνται τα γερμανικά κρατίδια.Το σχέδιο νόμου προβλέπει κατώτατο μισθό 8,5€ την ώρα.

    Ως δεύτερο θεσμικό σώμα που έχει τη δυνατότητα να υποβάλει νομοθετικά σχέδια, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο των 16 γερμανικών κρατιδίων υπερφήφισε σήμερα, με την πλειοψηφία των κρατιδίων με σοσιαλδημοκρατική και πράσινη διακυβέρνηση, σχέδιο νόμου με το οποίο καθιερώνεται ο κατώτατος μισθός στα οκτώμισι ευρώ την ώρα.

    Η συγκεκριμένη πρόταση της αντιπολίτευσης για κατώτατο μισθό σχετίζεται άμεσα με τις επερχόμενες εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου και θα αποτελέσει ένα από τα βασικά θέματα στην προεκλογική ατζέντα του SPD.

    Εν αναμονή της κυβερνητικής απάντησης

    Από τη πλευρά του, ο κυβερνητικός συνασπισμός της καγκελαρίου Μέρκελ θα μπορούσε να αποτρέψει την ψήφιση σχετικού νόμου με την πλειοψηφία που διαθέτει στο κοινοβούλιο, καθώς αυτό είναι αρμόδιο να πάρει την οριστική απόφαση. Καθ' όλα τα φαινόμενα Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και Φιλελεύθεροι (FDP) θα τηρήσουν μια άλλη στάση.

    Σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν να λάβει το θέμα αυτό μεγάλες διαστάσεις κατά την προεκλογική περίοδο, τα κυβερνητικά κόμματα, που ως τώρα απέρριπταν την καθιέρωση ενός ενιαίου κατώτατου μισθού, θα υποστηρίξουν μια μεταρρύθμιση «light», δηλαδή την ψήφιση ενός νόμου με τον οποίο καθιερώνονται, όπως τα ονομάζουν, κατώτατα όρια μισθού, διαφοροποιημένα κατά κλάδο και περιοχή.

    Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

    Υπεύθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη
    http://www.dw.de
    1/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin