Tuesday, March 13, 2012

Μια αρχή για την οριοθέτηση της ΑΟΖ στην Ελλάδα! ....

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο ΥΠΕΚΑ, Γ. Παπακωνσταντίνου στο Bloomberg, η Ελλάδα διεξάγει διαπραγματεύσεις με τις γειτονικές χώρες για την οριοθέτηση της AOZ. Όπως τόνισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου στόχος της Ελλάδας είναι η άμεση οριοθέτηση της ΑΟΖ της, καθώς προτίθεται να προχωρήσει στη διενέργεια διερευνητικών γεωτρήσεων και στη συνέχεια να προβεί στην εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.
«Δεν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να μην ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της συμπεριλαμβανομένης και της οριοθέτησης της ΑΟΖ της» τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας πως «η ΑΟΖ είναι ένα εργαλείο που η Ελλάδα προτίθεται να χρησιμοποιήσει στο πλαίσιο της εφαρμογής της γενικότερης πολιτικής της». Όπως τόνισε στην περίπτωση των χωρών της Μεσογείου, σημείωσε, προκύπτουν ζητήματα επικάλυψης της ΑΟΖ της κάθε χώρας με εκείνη της διπλανής της, αλλά η οριοθέτηση πρέπει να γίνει όπως ορίζει, άλλωστε, και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας». Θα προχωρήσουμε με προσοχή στις διαπραγματεύσεις μας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με τους γείτονές μας, ενώ ταυτόχρονα θα προχωρούμε στην εφαρμογή του προγράμματός μας για τις έρευνες υδρογονανθράκων, τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου και συμπλήρωσε ότι «οι διαπραγματεύσεις θα συμπεριλάβουν όλες τις γειτονικές μας χώρες με τις οποίες υπάρχει πρόβλημα πιθανής υπερκάλυψης».
Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι σε πρώτη φάση, προτεραιότητα θα δοθεί στις διαπραγματεύσεις με την Aίγυπτο και τη Λιβύη και στη συνέχεια με την Aλβανία και την Iταλία.
-----------

 ΣΧΕΤΙΚΑ el: 
 -----

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin