Monday, March 19, 2012

Ο Βρετανός ευρωβουλευτής Richard Howitt, η Έκθεση Προόδου για την ΠΓΔΜ και το άσχημο παιχνίδι κατά της Ελλάδας (Μέρος 1ο) ....

Στις 14 Μαρτίου 2012 ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Έκθεση  Προόδου της ΠΓΔΜ για το έτος 2011[1],[2],[3]. 
Συντάκτης της ήταν ο Βρετανός ευρωβουλευτής Richard Howitt. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας προέκυψε συντριπτικό για την Ελλάδα. Από 686 παρόντα μέλη, 582 ψήφισαν ναι , 70 όχι και 34 αποχές.Η τελική Έκθεση είχε αλλάξει αρκετά από την αρχική της μορφή μετά από παρεμβάσεις/τροπολογίες και Ελλήνων Ευρωβουλευτών. Παρόλα αυτά δεν έπαψε να είναι το ίδιο δυσμενής για την Ελλάδα. 

Για παράδειγμα, η σκοπιανή εφημερίδα Dnevnik στις 20/12/2011 έγραφε : "Οι Έλληνες επιδιώκουν να βάλουν την «αρχαιοποίηση» στην έκθεση για τη χώρα (πΓΔΜ)". Ο δε εισηγητής, Richard Howitt, παρουσιάζοντας την Έκθεσή του στην  Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής, πριν την περάσει στην ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, δήλωνε : «Η FYROM θα λάβει ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις και η έναρξη των διαπραγματεύσεων θα γίνει χωρίς καθυστέρηση. Το σημερινό status quo δεν αποτελεί λύση ούτε για το καλό των διεθνικών σχέσεων στη χώρα, ούτε για τη σταθερότητα στην περιοχή, αλλά δεν είναι καλό και  για τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ».[4].

Πριν την κατάθεση της Έκθεσης, και κατά την διάρκεια της επεξεργασίας του προσχεδίου, ο εισηγητής, (Richard Howitt), στις 5 Ιανουαρίου 2012, συναντήθηκε διαδοχικά με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Σ. Δήμα και την τότε ΑΝΥΠΕΞ Μ. Ξενογιαννακοπούλου.[5]  Από την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών δεν είχαμε καμία ενημέρωση τι συζητήθηκε στις δύο αυτές συναντήσεις και για ποιόν λόγο έγιναν διαδοχικά την ίδια ημέρα.

Ποιος είναι όμως ο κ. Richard Howitt, ο Βρετανός ευρωβουλευτής, που τόσο πολύ αγωνίζεται για την έναρξη των διαπραγματεύσεων της γειτονικής χώρας με την Ε.Ε.?
Ο κ. Richard Howitt ήταν μέλος στην Μεικτή Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Σκοπίων που συμπροεδρεύει και ο Γερμανός Ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτής κ. Γεώργιος Χτζημαρκάκης.[6] Στην κοινή συνεδρίαση, στις 3/11/2011, που πήραν μέρος η αλβανικής καταγωγής αντιπρόεδρος κ.Τεουτα Αρίφι , ο νέος ΥΠΕΞ κ. Νίκολα Ποπόσκι και αρκετοί βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης, (υποχρεωτική η συμμετοχή αλβανικού κόμματος), δήλωναν: α) «Απαράδεκτη η παράλειψη του επιθέτου ‘μακεδονικός’ στην έκθεση της ΕΕ» και β) προτάθηκε  να συντάξουν μια πρόταση με τους Σκοπιανούς βουλευτές που θα απαιτούν στο μέλλον από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να μην αφήνει απ’ έξω το επίθετο αυτό.[6].

Ο ίδιος ευρωβουλευτής, και σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης των Σκοπίων Vlada, συναντιέται με τον κ.Νίκολα Γρουεφσκι, στις 21/2/2012, ως επικεφαλής ομάδας ευρωβουλευτών με την ονομασία "Пријатели на Македонија"  (φίλοι της πΓΔΜ). Στην φωτογραφία φαίνεται ξεκάθαρα να κάθεται δεξιά, αριστερά όπως την βλέπουμε, στον σκοπιανό πρωθυπουργό και να δίνει αναφορά υφισταμένου. Η σχετική ανακοίνωση της κυβερνητικής ιστοσελίδας στο σκοπιανό ιδίωμα γράφει :
"Ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ , κ. Νίκολα Γκρουέφσκι, την Τρίτη, (21.02.2012),  συναντήθηκε με τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Richard Howitt[1] κ. Eduard Kukan και τον κ. Alois Peterle, ο οποίος επίσης είναι μέλος  της ομάδας των Φίλων της Μαεδονίας (ΠΓΔΜ).
Στη συνάντηση συζήτησαν την ευρωπαϊκή και ευρω-ατλαντική ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ  και τις πτυχές που παίζουν ρόλο στην υλοποίηση αυτών των στόχων. Ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ  ενημέρωσε για τις μεταρρυθμίσεις και τον εκσυγχρονισμό που πραγματοποίησε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για την επίτευξη των ευρωπαϊκών και ευρω-ατλαντικών πρότυπων σε όλους τους τομείς όπου αυτό είναι αναγκαίο. Τόνισε ότι είναι διαρκής η δέσμευση  της κυβέρνησης του  στην εφαρμογή αυτών των στρατηγικών στόχων και ότι θα ενισχυθεί η ένταση και ο ρυθμός της διαδικασίας των μεταρρυθμίσεων. Οι ευρωβουλευτές τόνισαν το μήνυμα της φιλίας στην Δημοκρατίας της πΓΔΜ., την πίστη και την ετοιμότητά  τους για την στήριξη και επιβεβαίωση της διαδικασίας των  μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στην υλοποίηση των στόχων της ενσωμάτωσης της πΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Από όλους τους συνομιλητές τονίστηκε η σημασία της συνέχισης της περαιτέρω συνεργασίας σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος."

Στην δε αγγλική της έκδοση γράφει :
"Prime Minister Nikola Gruevski and Members of European Parliament (MEPs) of 'Friends of Macedonia' group, Richard Howitt, Eduard Kukan and Alojz Peterle, dicussed (sic) Tuesday in Skopje on Macedonia's European, Euro-Atlantic integration processes.
Gruevski briefed the MEPs on the reforms for meeting the EU, NATO membership standards, saying that the Government has been constantly committed to realization of those strategic goals and to that effect, to bolstering the reform pace.
The MEPs conveyed messages of friendship, expressing readiness to support Macedonia's reform process towards turning the country's aspirations to join the EU and NATO into reality.
The meeting also underlined the significance of resuming the cooperation in all spheres of mutual interest."
Από την φωτογραφία όμως φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο κ. Χόβιτ ενημερώνει και ο πρωθυπουργός ακούει. Αυτό έγινε στις 21/2/2012, ενάμιση περίπου μήνα μετά τις συναντήσεις του με την ηγεσία του ελληνικού ΥΠΕΞ [5] και είκοσι μέρες πριν την ψήφιση της οριστικής μορφής της Έκθεσης του στην ολομέλεια.

Στις 14 Μαρτίου 2012, και αμέσως σχεδόν μετά την ψήφιση της Έκθεσης , σε άρθρο της kurir από την προσωπική του σελίδα στο twitter [7] γράφει : Η προσπάθεια να σβηστεί ο όρος "Macedonian" από την Έκθεση μου!!!! στο ευρωκοινοβούλιο απέτυχε με 580 από 686 ψήφους. Παρακάτω επαναλαμβάνει: "Η τροπολογία που κατατέθηκε από τον Έλληνα ευρωβουλευτή Νικόλαο Σαλαβράκο και υποστηρίχθηκε από τον Λιθουανό Ρολάντας Πάκσας να απαλειφθούν α) ο όρος "μακεδονικός" και β) η παράγραφος με τα συγχαρητήρια για την επιτυχία της "μακεδονικής" ομάδας καλαθοσφαίρισης στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα απορρίφθηκαν". Αυτή ήταν και η πρώτη ανάρτησή του στο twitter για την Έκθεση "του"!!!.

Διαβάζοντας τώρα το άρθρο του κ. Δημήτρη Κωνσταντάρα (ΘΑΝΟΣ ΕΥΗ koukfamily) και στο ellanodikhs.blogspot αναρωτιέται κανείς αν όχι μόνο , ..."Ο εισηγητής έχει την χειρότερη προσέγγιση από πλευράς ρεαλισμού και με την παράγραφο 15 επιχειρεί εκ πλαγίου να παραβεί την εντολή που του δόθηκε να συντάξει μια έκθεση για την FYROM, προσπαθώντας να τοποθετηθεί και εκ πλαγίου να διαμορφώσει ονομασία που είναι πέραν της εντολής του. Η χρησιμοποίηση ενός τέτοιου λεκτικού είναι απαράδεκτη και υπερβαίνει τα όρια της νομιμότητος. Δεν προωθεί τη δημοκρατία, τις καλές σχέσεις γειτονίας, ούτε την καλή συνεργασία μεταξύ των Κρατών-Μελών, αξίες που πρεσβεύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σίγουρα δεν βοηθάει τις διαπραγματεύσεις για την εύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης."[8] ,όπως ανέφερε στην παρέμβαση του ο ευρωβουλευτής κ.  Νίκος Σαλαβράκος........ ή μήπως κάτι άλλο συμβαίνει?............συνεχίζεται.

--------------------------

[1] Έναρξη διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια προτείνει το Ευρωκοινοβούλιο

[2] Eλληνικό «όχι» στο ψήφισμα του ΕΚ για τις ενταξιακές της ΠΓΔΜ

[3] Οι Ελλαδίτες και Κύπριοι ευρωβουλευτές καταψήφισαν το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

[4] Dnevnik’: Οι Έλληνες επιδιώκουν να βάλουν την «αρχαιοποίηση» στην έκθεση για τη χώρα

[5] Συναντήσεις ΥΠΕΞ Σ. Δήμα και ΑΝΥΠΕΞ Μ. Ξενογιαννακοπούλου με βρετανό ευρωβουλευτή Richard Howitt

[6] Χατζημαρκάκης στα Σκόπια: «Απαράδεκτη η παράλειψη του επιθέτου ‘μακεδονικός’ στην έκθεση της ΕΕ»

[7] Ховит на Твитер: 590 од 686 европратеници гласаа за....„маедонски“ (KURIR)

[8] Προφανώς η κυβέρνηση έχει εντελώς εγκαταλείψει τα εθνικά θέματα

--------------------------------

ΣΧΕΤΙΚΑ :

Τελικά ήταν αλήθεια: Μπήκαν και τα Σκόπια στο PSI!

Ομοβροντία δηλώσεων από αξιωματούχους Ε.Ε. και ΝΑΤΟ: Και ως ΦΥΡΟΜ (FYROM) δεν γίνονται δεκτοί χωρίς προηγούμενη επίλυση του ονόματος

ΜΝΗΜΟΜΙΑΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ νo2, ΣΕΙΡΑ ΤΩΝ ΔΕΔΑΚΑΝΗΣΩΝ

 

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin