Friday, April 13, 2012

«Ενεση» ανθρωπιάς από τους Γιατρούς του Κόσμου....3.644 ΠΑΚΕΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ...

Η φτώχεια έχει πολλά πρόσωπα

-Πολλαπλασιάζονται οι οικογένειες που ζητούν τη στήριξη της οργάνωσης. Πρόκειται ως επί το πλείστον για ανθρώπους άνεργους, ανασφάλιστους ή με εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 300 ευρώ τον μήνα.

Τις διαστάσεις μιας πρωτοφανούς για τη σύγχρονη Ελλάδα ανθρωπιστικής κρίσης αποτυπώνουν τα αποτελέσματα του προγράμματος παροχής τροφίμων που ξεκίνησαν οι Γιατροί του Κόσμου τον περασμένο Νοέμβριο.
Εκατοντάδες οικογένειες Ελλήνων με παιδιά, άνθρωποι «νοικοκυραίοι», που βρέθηκαν άνεργοι και ανασφάλιστοι, επιχειρηματίες που είδαν τα μαγαζιά τους να κλείνουν και τα δάνεια να καταβροχθίζουν τις οικονομίες τους, αναγκάζονται να καταφύγουν στην ανθρωπιστική οργάνωση για να πάρουν μια κούτα με όσπρια, ζυμαρικά, ρύζι, γάλα, λάδι και κονσέρβες....

Οι Γιατροί του Κόσμου έχουν διανείμει 3.644 πακέτα από τον Νοέμβριο σε 911 οικογένειες στην Αθήνα, στο Πέραμα, στη Θεσσαλονίκη, στην Καβάλα και στα Χανιά, ενώ άλλα 2.000 πακέτα τροφίμων μοιράστηκαν σε συλλόγους, ιδρύματα, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, δήμους κ.α. Οι επωφελούμενοι λαμβάνουν το πακέτο με τα τρόφιμα κάθε μήνα.

«Πολλαπλασιάζονται διαρκώς οι οικογένειες που ζητάνε το πακέτο τροφίμων» παρατηρεί η διευθύντρια των Γιατρών του Κόσμου, Ευγενία Θάνου.
«Δεν πρόκειται για ανθρώπους που έχουν αφεθεί. Αγωνιούν, ψάχνουν δουλειά και αναζητούν τρόπο να ορθοποδήσουν. Αλλά δεν είναι εύκολο». Κυρίως πρόκειται για οικογένειες που έπεσαν κάτω από το όριο της φτώχειας και δεν μπορούν πλέον να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της καθημερινότητας.
Ενδεικτικό είναι πως το εισόδημα των μισών και πλέον επωφελούμενων από το πρόγραμμα οικογενειών (59%) δεν ξεπερνά τα 300 ευρώ τον μήνα. «Με 300 ευρώ δεν μπορούν να αγοράσουν τροφή, ούτε καν να πληρώσουν τη συμμετοχή για τα φάρμακά τους» σχολιάζει η κ. Θάνου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η οργάνωση, η πρόσβαση στην αγορά εργασίας των γονέων που καταφεύγουν στο πακέτο τροφίμων δείχνει ιδιαίτερα προβληματική. Το 42,7% των ανδρών και το 60,6% των γυναικών δηλώνουν άνεργοι, οι περισσότεροι μακροχρόνια, αφού ο χρόνος παραμονής τους στις λίστες του ΟΑΕΔ ξεπερνά τα δύο χρόνια. Εκτός από άνεργοι είναι και ανασφάλιστοι: οι άνδρες σε ποσοστό 49,3% και οι γυναίκες 51,7%.
Με δύο παιδιά
Ο τύπος της οικογένειας που κυριαρχεί είναι η πυρηνική (δύο γονείς και παιδιά) σε ποσοστό 38,7%, ακολουθεί η μονογονεϊκή (20%) και η εκτεταμένη οικογένεια (με παππούδες, θείους κ.ά., 22,8%). Οι περισσότερες οικογένειες (32,4%) έχουν τουλάχιστον δύο παιδιά, με την πλειονότητα να είναι ανήλικα (45,3%). Το 51,2% των επωφελούμενων μένουν στο ενοίκιο.
Υπάρχει, ωστόσο, κι ένα 16% που φιλοξενούνται από συγγενείς. «Πρόκειται για ανθρώπους που έμειναν χωρίς στέγη επειδή δεν είχαν να πληρώσουν το ενοίκιό τους ή έχασαν το σπίτι τους και αν δεν φιλοξενούνταν σε συγγενείς θα ήταν άστεγοι» εξηγεί η κ. Θάνου.
Περισσότερες από τις μισές οικογένειες (59,9%) δήλωσαν ότι δεν έχουν θέρμανση, ενώ ακόμη περισσότερες (66,8%) ανέφεραν ότι δεν έχουν κανένα υποστηρικτικό δίκτυο. Το 15,9% δέχεται οικονομική βοήθεια από συγγενείς, ενώ η σχολική διαρροή των παιδιών αγγίζει το 6,3%. Το 52% των γονέων δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση. Μεταξύ των επωφελούμενων, ωστόσο, υπάρχουν και απόφοιτοι πανεπιστημίων...
«Στο πρόγραμμα έχουμε έναν απόφοιτο του ΕΜΠ που είχε εταιρεία εισαγωγών. Οι δουλειές έπεσαν έξω, η εταιρεία έκλεισε κι αυτός βρέθηκε στον δρόμο, χάνοντας όλη την περιουσία του» αναφέρει η διευθύντρια των Γιατρών του Κόσμου.
  • Το 59% έχουν εισόδημα μέχρι 300 ευρώ τον μήνα
  • Το 42,7% των ανδρών και 60,6% των γυναικών είναι άνεργοι
  • Το 49,3% των ανδρών και 51,7% των γυναικών είναι ανασφάλιστοι
  • Το 16% φιλοξενούνται σε συγγενείς
48ΧΡΟΝΟΣ
Σαν σε σπηλιά, για να περάσει η μπόρα
«Ποτέ δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει». Ο 48χρονος Πλούταρχος Ανεζίνης, που μένει με τη γυναίκα και την κόρη του στο Πέραμα, στο σπίτι της πεθεράς του, ζει τους τελευταίους μήνες την οικογένειά του με το πακέτο τροφίμων των Γιατρών του Κόσμου. «Αν δεν ήταν κι αυτό, θα είχαμε σοβαρό πρόβλημα».
Τα μόνα λεφτά που μπαίνουν στο σπίτι είναι από την 21χρονη κόρη του, που δουλεύει ανασφάλιστη σε καφετέρια. «Κατάγομαι από τη Σάμο και από μικρός δουλεύω σε τουριστικά επαγγέλματα. Οταν παντρεύτηκα και ήρθα στο Πέραμα δούλευα στη Ζώνη, αλλά με τις μεγάλες απεργίες έφυγα και βρήκα δουλειά στην ιχθυόσκαλα». Εκεί έφτασε να γίνει στέλεχος σε εταιρεία εισαγωγής - εξαγωγής αλιευμάτων, που έκλεισε πριν από έξι χρόνια. «Από το 2006 οι τράπεζες είχαν αρχίσει να τραβάνε το χαλί κάτω από τα πόδια των επιχειρηματιών».
Την ίδια περίοδο ανακάλυψε πως πάσχει από στεφανιαία νόσο. Εκανε θεραπευτική αγωγή κι άνοιξε δική του εταιρεία με δύο καταστήματα αλιευμάτων. Μετά όμως «η κρίση έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο», οι πελάτες σταμάτησαν να πληρώνουν, το ένα κατάστημα έκλεισε και ο Πλούταρχος έφαγε ενάμιση χρόνο στα χειρουργεία, για 2 μπαλονάκια και 4 στεντ.
Τελικά έκλεισε και το δεύτερο μαγαζί. Δεν είχε να πληρώσει το νοίκι. Δεν μπορούσε να αγοράσει ούτε τα φάρμακά του κι έτσι κατέφυγε στους Γιατρούς του Κόσμου. «Νιώθω σαν να έχω κρυφτεί σε μια σπηλιά και περιμένω να περάσει η μπόρα»...
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ (ethnos gr)

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin