Sunday, April 29, 2012

Η Δικαιοσύνη προ των ευθυνών της και η αδύναμη Πολιτική ...

Γράφει ο ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΓΡ. ΦΟΥΣΑΣ Δικηγόρος Αθηνών  - πρώην Υπουργός (Proinoslogos gr)
-
Με απόλυτο σεβασμό στο τεκμήριο της αθωότητας, σχετικά με την πολύκροτη ποινική και πολιτική υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου, αισθάνομαι την ανάγκη, ιδίως ως Έλληνας νομικός, να παρατηρήσω, ότι, επιτέλους, η Ελληνική Δικαιοσύνη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεών της και ιδίως προ των ευθυνών της. Το υπογραμμίζω δε αυτό, όχι για την ουσία της υπόθεσης, κάτι που στη φάση αυτή είναι ανεπίτρεπτο, αλλά για τη μεθοδικότητα και την ταχύτητα, που κινήθηκε στην περίπτωση αυτή.
Ιδίως δε για την ταχύτητα, καθόσον προκλητικά δεν μας έχει συνηθίσει έτσι σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις, που, τελικά, είναι και προς το συμφέρον του ίδιου του πρώην Υπουργού, όπως και κάθε άλλου κατηγορουμένου. Διότι, έτσι, θα εκδικασθεί γρήγορα η υπόθεση, και από την μία πλευρά θα του δοθεί η ευκαιρία, να προσάγει στη Δικαιοσύνη όλα τα υπερασπιστικά του επιχειρήματα (νομικά και ουσιαστικά) και από την άλλη θα ικανοποιήσει το λαϊκό αίσθημα, για γρήγορη και ασφαλή δικαστική εκκαθάριση παρόμοιων υποθέσεων.
Θα ήταν περισσότερο επαινετή η ταχύτητα αυτή, εάν η ανάκριση και οι προσωρινές κρατήσεις δεν είχαν συμπέσει με την προεκλογική περίοδο. Έτσι δόθηκε τροφή για παντελώς αβάσιμα σχόλια, και εάν ακόμη οι συνήγοροι, ιδίως του κατηγορουμένου πρώην Υπουργού, είχαν περισσότερο χρόνο να μελετήσουν, προ της απολογίας, την ογκοδέστατη δικογραφία των 1.000 και πλέον σελίδων. Διότι, όπως γράφει ο διακεκριμένος καθηγητής και ποινικολόγος Ν. Ανδρουλάκης «Η δίκη οφείλει να είναι προσανατολισμένη, όχι μόνο στην ανάγκη προστασίας της κοινωνίας με την καταστολή του εγκλήματος, αλλά και στην ανάγκη προστασίας κάθε κατηγορουμένου, με την εξασφάλιση σ’ αυτόν όλων εκείνων των μέσων, που χρειάζεται για την απόσυση της κατηγορίας». Είναι δε γνωστό, ότι, όσο περισσότερο γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα του κατηγορουμένου, τόσο καλύτερα εμπεδώνεται η βεβαιότητα και η εμπιστοσύνη του λαού μας για δίκαιη δίκη.
Ιδιαίτερα επαίνετη είναι, επίσης και η μεθοδικότητα των δύο νέων, αλλά λαμπρών εισαγγελέων, όπως και του αρμόδιου Ανακριτή, που κατόρθωσαν να εντοπίσουν τη «σκοτεινή» ροή τόσου πολιτικού χρήματος και να φθάσουν στους ενδιάμεσους και τελικούς αποδέκτες.
Αυτά για τη Δικαιοσύνη, με την ευχή να επιδεικνύεται η ίδια ταχύτητα και μεθοδικότητα και σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις. Δεν μπορώ, όμως, να σημειώσω τα ίδια και για την Πολιτική μας, η οποία διακρίνεται από μία προκλητική αδυναμία και αναλγησία. Έτσι, δεν είναι δυνατόν να μην είναι η Βουλή πρόθυμη ν’ αναθεωρήσει τη διάταξη του άρθρου 86 του Συντάγματος και ειδικότερα την παράγραφο 3 εδάφ. β, στο οποίο προβλέπεται συντομότατη αποσβεστική προθεσμία (μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου, που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος) και έτσι κανένας εμπλεκόμενος υπουργός να μην φτάνει, για να λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη. Αυτό, ακριβώς, συμβαίνει και με τον συγκεκριμένο πρώην Υπουργό, ο οποίος δεν κατηγορείται, πλέον, λόγω παραγραφής, για τα βασικά αδικήματα (τυχόν δωροδοκία ή εγκληματική οργάνωση, κλπ), αλλά μόνο για το επικουρικό αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, για το οποίο έχουν διατυπωθεί πολλές νομικές επιφυλάξεις ως προς τον τρόπο της νομικής εφαρμογής του και ως προς την αποτελεσματικότητά του.
Αισθάνθηκα την ανάγκη, ν’ ασχοληθώ με την υπόθεση Τσοχατζόπουλου, μόνο και μόνο για να τονίσω, για μία ακόμη φορά, με όλη τη δύναμη της πολιτικής και νομικής μου φωνής, ότι είναι άμεση και απόλυτη ανάγκη, ν’ αναθεωρηθεί το άρθρο 86 του Συντάγματος, ώστε και η Βουλή να μη γίνεται Εισαγγελέας, Ανακριτής ή και Δικαστής και η παραγραφή (το ορθότερο αποσβεστική προθεσμία) των αδικημάτων των Υπουργών να είναι η ίδια με τους άλλους πολίτες. Έτσι, μόνο, είναι δυνατόν, να αποφεύγεται η προκλητική ατιμωρησία των τυχόν εμπλεκόμενων Υπουργών και να εμφανίζεται η απερίγραπτη αναλγησία της Ελληνικής Πολιτικής, διότι, κατ’ αυτόν τον τρόπο, η Πολιτεία φτάνει σε ανοχή ανεπίτρεπτης ανομίας, και έτσι πλήττεται άμεσα η εμπιστοσύνη της κοινωνίας ως προς το κύρος και την αποτελεσματικότητα των θεσμών και ιδίως της Δικαιοσύνης.

2 comments:

  1. Καταπέλτης ο εισαγγελέας για Ακη Τσοχατζόπουλο... - Με δόλο η απόκρυψη στοιχείων του πόθεν έσχες.....

    Κατά την αγόρευσή του ο εισαγγελέας είπε ότι ο Ακης Τσοχατζόπουλος απέκρυψε με δόλο τα περιουσιακά στοιχεία από το πόθεν έσχες του 2006. Στη συνέχεια αναμένονται οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης του πρώην υπουργού.

    O Άκης Τσοχατζόπουλος βρίσκεται προφυλακισμένος από τον περασμένο Απρίλιο για την υπόθεση των offshore εταιρειών μέσω των οποίων φέρεται ότι «ξέπλενε» μίζες από συμβάσεις για εξοπλιστικά, κατηγορούμενος για ανακριβείς δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που αφορούν τα έτη 2006 έως και 2009.

    Σχετικά με την κατηγορία για την υπόθεση των ανακριβών «πόθεν έσχες», σε βάρος του έχει συνταχθεί κατηγορητήριο το οποίο περιλαμβάνει συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν την παράλειψη δήλωσης το 2006 καταθέσεων, μετοχών και αξιογράφων συνολικής αξίας περίπου 47.000 ευρώ, την παράλειψη δήλωσης το 2007 ποσών περίπου 33.000 ευρώ από καταθέσεις και επενδυτικά προϊόντα και το 2008 καταθέσεων 20.000 ευρώ.

    Επίσης, αφορά και στην παράλειψη δήλωσης το 2009 της αγοράς από την επίσης προφυλακισμένη σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη του ακινήτου στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

    Ο πρώην υπουργός κατηγορείται για ανακριβείς δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης για τα έτη 2006 έως και 2009. Αφορούν παραλείψεις δήλωσης καταθέσεων, μετοχών και αξιογράφων όπως και της αγοράς του ακινήτου στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το οποίο πλέον έχει δεσμευτεί με απόφαση του ανακριτή της υπόθεσης του λεγόμενου «μαύρου πολιτικού χρήματος» για τους εξοπλισμούς.

    Ο πρώην υπουργός αρνείται την κατηγορία που του αποδίδεται, υποστηρίζοντας ότι το επίμαχο ακίνητο αγοράστηκε το 2009 και έτσι δηλώθηκε το 2010, για τη χρήση του 2009, ενώ υποστηρίζει ότι έχει προσκομίσει επαρκή στοιχεία.

    Ο συνήγορος υπεράσπισής του τόνισε ότι πρόκειται «για αβλεψία» καθώς το ακίνητο το δήλωσε την επόμενη χρονιά. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί και το βούλευμα του συμβουλίου εφετών το οποίο θα κρίνει για την παραπομπή σε δίκη του κ. Τσοχατζόπουλου, της συζύγου του Βίκυς Σταμάτη, της κόρης του Αρετής και 17 ακόμη συγκατηγορουμένων για την υπόθεση των offshore εταιρειών.

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63791506
    4/3/13

    ReplyDelete
  2. Κάθειρξη 10 ετών πρότεινε ο Εισαγγελέας για τον Άκη Τσοχατζόπουλο

    Τη μέγιστη των ποινών (κάθειρξη 10 ετών) ζήτησε ο εισαγγελέας για τον Ακη Τσοχατζόπουλο καθώς όπως είπε στοιχειοθετείται δόλος εκ μέρους του. Αυτήν την ώρα αγορεύει η υπεράσπιση και η απόφαση αναμένεται εντός της ημέρας. Από το πρωί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων εκδικάζεται η υπόθεση για ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες» για την οποία κατηγορείται ο προσωρινά κρατούμενος για την υπόθεση των παράνομων αμοιβών από εξοπλιστικά προγράμματα, πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος.

    Ο πρώην υπουργός αρνείται την κατηγορία που του αποδίδεται και αντιτείνει στο «κατηγορώ» της δικαιοσύνης ότι το επίμαχο ακίνητο αγοράστηκε το 2009 και έτσι δηλώθηκε το 2010, για τη χρήση του 2009, ενώ υποστηρίζει ότι έχει προσκομίσει επαρκή στοιχεία που δικαιολογούν όλα τα περιουσιακά του στοιχεία.

    Λίγο πριν από τις 09:00, έγινε η μεταγωγή του Ακη Τσοχατζόπουλου από τις φυλακές Κορυδαλλού στο κτίριο του Εφετείου, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Ο πρώην υπουργός απέφυγε να κάνει οιαδήποτε δήλωση προσερχόμενος στο Εφετείο.

    Ο Άκης Τσοχατζόπουλος, που βρίσκεται εν αναμονή της έκδοσης βουλεύματος για την υπόθεση των προμηθειών του Υπουργείου Άμυνας, καλείται να λογοδοτήσει για ανακριβείς δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που αφορούν τα έτη 2006 έως και 2009.

    Το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του περιλαμβάνει συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν: Την παράλειψη δήλωσης το 2006 καταθέσεων, μετοχών και αξιογράφων συνολικής αξίας περίπου 47.000 ευρώ. Αντίστοιχα, την παράλειψη δήλωσης το 2007 ποσών περίπου 33.000 ευρώ από καταθέσεις και επενδυτικά προϊόντα και το 2008 καταθέσεων 20.000 ευρώ.

    Τέλος, την παράλειψη δήλωσης το 2009 της αγοράς από την επίσης προφυλακισμένη σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη, του ακινήτου στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το οποίο πλέον έχει δεσμευτεί με απόφαση του ανακριτή της υπόθεσης του λεγόμενου «μαύρου πολιτικού χρήματος» για τους εξοπλισμούς.

    http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=170550
    4/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin