Wednesday, April 18, 2012

Κήρυξαν θρησκευτικό πόλεμο ....

Εμπρησμός τεμένους στη Λεμεσό δίνει τροφή στην κατοχική προπαγάνδα
Ο εμπρησμός τεμένους στις ελεύθερες περιοχές αποτέλεσε την αφορμή για να τύχει πολιτικής εκμετάλλευσης από το κατοχικό καθεστώς, το οποίο άδραξε την ευκαιρία κατηγορώντας την ε/κ πλευρά η οποία, όπως προκλητικά ισχυρίζεται ο Έρογλου, «δεν χωνεύει τους μουσουλμάνους και Τούρκους»
Δεν έχουν έλεος οι Τούρκοι και όταν πουν να αρχίσουν δεν σταματούν, αφού προσπαθούν να εκμεταλλευτούν εμπρησμό σε τέμενος στη Λεμεσό, δίνοντας στο θέμα πολιτική διάσταση. Μάλιστα ο κατοχικός ηγέτης, αρπάζοντας την ευκαιρία, έριξε τόνους δηλητήριο,...
κάνοντας λόγο για ένδειξη της νοοτροπίας των Ελληνοκυπρίων και πως ο εμπρησμός ήταν τάχατες υποκινούμενος από δηλώσεις ορισμένων ιεραρχών.
Πάντως η Κυβέρνηση, διά του Εκπροσώπου της Στέφανου Στεφάνου, προσπαθεί να αχρηστεύσει την «καταιγίδα» απορρίπτοντας πολιτικοποίηση του θέματος και καταδικάζοντας την ενέργεια. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου, αφού καταδίκασε την πράξη εμπρησμού του τεμένους, υποσχέθηκε πως οι ζημιές θα αποκατασταθούν.
Πότε και πώς έγινε ο εμπρησμός
Όπως δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και βάσει πληροφοριών από την Αστυνομία, τις πρωινές ώρες του Μεγάλου Σαββάτου, 14 Απριλίου 2012, τέθηκε κακόβουλα φωτιά στην οροφή του εξωτερικού στεγάστρου του τεμένους Χατζή Ιμπραχήμ Αγά, στην οδό Αγκύρας στη Λεμεσό. Από τη φωτιά, πρόσθεσε, καταστράφηκε η ξύλινη οροφή του στεγάστρου και προκλήθηκαν ζημιές στην εξωτερική τοιχοποιία του τεμένους.
Οι ζημιές, συνέχισε, επιθεωρήθηκαν από λειτουργούς του Τμήματος Αρχαιοτήτων και η διαπίστωσή τους είναι ότι δεν προκλήθηκε ζημιά αρχαιολογικής σημασίας. Ήδη, είπε, οι εργασίες επιδιόρθωσης έχουν αρχίσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες και η ζημιά στην τοιχοποιία έχει αποκατασταθεί, δήλωσε ο Στέφανος Στεφάνου.

Δεν μας εμπιστεύονται, λέει ο Έρογλου

Ωστόσο, στα κατεχόμενα και στην Τουρκία το όλο θέμα έχει πάρει τεράστιες πολιτικές διαστάσεις. Ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, σύμφωνα με το Τουρκικό Πρακτορείο Ανατολού, χαρακτήρισε τη φωτιά που ξέσπασε στο τέμενος ως ένδειξη της νοοτροπίας των Ε/κ και έκανε λόγο για εμπρησμό, σημειώνοντας πως «τέτοιες συμπεριφορές καταδεικνύουν ότι ορθά εμείς λέμε ότι δεν εμπιστευόμαστε τους Ε/κ και ότι οι Ε/κ δεν επιθυμούν κανένα συμβιβασμό, ενώ γίνεται προσπάθεια για να φτάσουμε σε συμφωνία».
Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι κάποιοι επιχείρησαν να βάλουν φωτιά στο τέμενος, υποκινούμενοι από δηλώσεις ορισμένων ιεραρχών σε ομιλίες τους το Πάσχα. Αυτή, ανέφερε, δεν είναι η πρώτη φορά που Ε/κ επιχειρούν να πράξουν κάτι τέτοιο, αφού, όπως υποστήριξε, «έχουν βάλει φωτιά σε τεμένη μας, άνοιξαν πυρ εναντίον προσκυνητών μας, αυτή είναι η ε/κ νοοτροπία».
«Ο εμπρησμός έγινε από φανατικούς Ε/κ»
Σε γραπτή δήλωσή του, ακόμη, ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών, Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, έκανε λόγο για ρατσισμό, φανατισμό και έλλειψη ανοχής από πλευράς των Ε/κ, και κάλεσε την ε/κ ηγεσία, όπως είπε, να διεξαγάγει έρευνα και να παρουσιάσει τους ενόχους ενώπιον της δικαιοσύνης. «Καταδικάζουμε τον εμπρησμό στο τέμενος που έγινε από φανατικούς Ε/κ. Η ε/κ ηγεσία πρέπει να βρει αυτούς που είναι ένοχοι και να τους οδηγήσει ενώπιον δικαστηρίου. Αναμένουμε από την ηγεσία των Ε/κ να προστατέψει τα θρησκευτικά και ιστορικά μνημεία», αναφέρει, σημειώνοντας ότι σε περίπτωση που το επεισόδιο δεν διερευνηθεί, τότε οι Ε/κ θα θεωρούνται υπεύθυνοι σε ενδεχόμενες μελλοντικές επιθέσεις σε τζαμιά και μουσουλμανικά μνημεία.
Διερευνάται και προβοκάτσια
Η Κυβέρνηση, ωστόσο, διά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, καταδικάζει ανεπιφύλακτα την κακόβουλη ενέργεια, όπως και όλες τις κακόβουλες ενέργειες εμπρησμών και καταστροφής δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας των τελευταίων ημερών. «Προς την Αστυνομία έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες για πλήρη διερεύνηση του περιστατικού και εντοπισμό των δραστών», τόνισε. Σε παρατήρηση δημοσιογράφου, ότι το περιστατικό συμβαίνει λίγες μέρες μετά την απαγόρευση στον Μητροπολίτη Καρπασίας να μεταβεί στα κατεχόμενα και αν υπάρχει συσχέτιση ή προβοκάτσια, ο κ. Στεφάνου είπε ότι η Αστυνομία διερευνά όλα τα ενδεχόμενα.
Ο κ. Στεφάνου απέρριψε και κατήγγειλε, παράλληλα, την προσπάθεια της τουρκοκυπριακής ηγεσίας να πολιτικοποιήσει το θέμα, προβαίνοντας σε αυθαίρετους και αστήριχτους ισχυρισμούς. Η Κυπριακή Δημοκρατία, υπέδειξε, σέβεται πλήρως τα μνημεία και τους χώρους λατρείας των Τ/κ που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές, τα οποία συντηρεί και προστατεύει.
Αντίθετα, σημείωσε, η Τουρκία έχει καταστρέψει πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία και έχει συλήσει εκκλησίες στο βόρειο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου, σε μια προσπάθειά της να διαγράψει και να αλλοιώσει την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία της χώρας μας. «Η προσπάθεια της τ/κ ηγεσίας να εκμεταλλευτεί το περιστατικό για πολιτικούς λόγους, το μόνο που επιτυγχάνει είναι να επιβαρύνει το κλίμα στις διαπραγματεύσεις, το οποίο δεν είναι καλό λόγω της αρνητικής και άτεγκτης στάσης που τηρεί», επεσήμανε ο κ. Στεφάνου.
Παράλογη συμπεριφορά ανεγκέφαλων
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου, σε δηλώσεις στην ιστοσελίδα Sigmalive, τόνισε πως οι Λεμεσιανοί δεν θα επιτρέψουν τέτοιου είδους συμπεριφορές, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. Στη συνέχεια ο κ. Χρίστου έκανε λόγο για παράλογη συμπεριφορά ανεγκέφαλων και για ιεροσυλία, εκφράζοντας παράλληλα τη συμπάθειά του στους Τ/κ που διαμένουν στη Λεμεσό. Σημείωσε ότι οι σχέσεις Ε/κ - Τ/κ στη Λεμεσό είναι άριστες και δεν πρέπει να διαταραχθούν από τις ενέργειες κάποιων που δεν έχουν πολιτική αντίληψη και παιδεία, υποσχόμενος πως οι ζημιές στο τέμενος θα επιδιορθωθούν.
Βούιξαν τα τουρκικά και τουρκοκυπριακά Μέσα
ΠΛΗΡΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ

ΧΘΕΣ τόσο ο τουρκοκυπριακός όσο και ο τουρκικός Τύπος αναφερόταν εκτενώς στον εμπρησμό στο τζαμί της Λεμεσού, με τον εθνικιστικό Τύπο να προβάλλει το θέμα πρωτοσέλιδα και με πηχυαίους τίτλους, και άλλες εφημερίδες να γράφουν για το θέμα στις εσωτερικές του σελίδες.
Η «Κίπρις», με τίτλο «Μεγάλη ζημιά στο Τζαμί Κιοπρουλού Χατζή Ιμπραχήμ Αγά της Λεμεσού», γράφει ότι την Παρασκευή προς το Σάββατο, Ε/κ νέοι παρέδωσαν στις φλόγες το τζαμί, με αποτέλεσμα να καούν πορτοπαράθυρα, καθώς και μικρός αριθμός χαλιών. Ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου ισχυρίστηκε ότι ο εμπρησμός αποδεικνύει τη νοοτροπία των Ε/κ που «δεν χωνεύουν», κατά την έκφρασή του, τους μουσουλμάνους και Τούρκους.
Υποστήριξε, επίσης, ότι δικαιώνεται ο ίδιος όταν λέγει ότι οι Ε/κ δεν επιθυμούν τη διευθέτηση του Κυπριακού, από τη στιγμή που προέβησαν σε τέτοια πράξη, ενώ αναζητείται τρόπος επίτευξης συμφωνίας. Η εφημερίδα γράφει, ακόμη, ότι ο «αρμόδιος» της «διεύθυνσης θρησκευτικών υπηρεσιών» στις ελεύθερες περιοχές και ιμάμης του τεκέ Λάρνακας, Σακίρ Αλεμντάρ, δήλωσε ότι η πυρκαγιά δεν επεκτάθηκε και ότι οι Τ/κ της Λεμεσού τού δήλωσαν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το τζαμί δέχεται επίθεση. Ο κ. Αλεμντάρ δήλωσε, επίσης, ότι πολλές φορές ζητήθηκε από τις Αρχές η τοποθέτηση καμερών στο τζαμί, χωρίς αποτέλεσμα.
Ο «διευθυντής» των «θρησκευτικών υπηρεσιών» του ψευδοκράτους Ταλίπ Ατάλαϊ καταδίκασε την ενέργεια και δήλωσε ότι περιμένει μια καταδικαστική ανακοίνωση από την Εκκλησία της Κύπρου.
Τον εμπρησμό καταδίκασε και ο γενικός διευθυντής του ΕΒΚΑΦ Μουσταφά Κεμάλ Καϊμακαμζαντέ, ο οποίος, επικεφαλής επιτροπής, επισκέφθηκε το τζαμί και δήλωσε ότι η ενέργεια αυτή δεν ήταν η πρώτη κατά των τζαμιών και της λοιπής πολιτιστικής κληρονομιάς στις ελεύθερες περιοχές. Κατά τον Καϊμακαμζαντέ, ουδέποτε οι Τ/κ προχώρησαν σε παρόμοια ενέργεια εκ προθέσεως και πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι αριθμός εκκλησιών στα κατεχόμενα παραμένει ασυντήρητος, οφείλεται σε οικονομικούς λόγους. Δήλωσε, επιπλέον, ότι θα καταγγελθεί το επεισόδιο στον ΟΗΕ και την ΕΕ.
Ο Τ/κ Τύπος παράλληλα ισχυρίζεται πως κινδυνεύει με κατάρρευση η σκεπή του τζαμιού.
Η «Αφρίκα» στέγαζε τις σχετικές με τον εμπρησμό ειδήσεις υπό τον τίτλο «Ακριβώς όπως πριν από 50 χρόνια. Άρχισαν οι προβοκάτσιες».
Η «Βολκάν» προέβαλε την ενέργεια πρωτοσέλιδα, σημειώνοντας ότι μεταξύ 1963 και 1974 ισοπεδώθηκαν και πυρπολήθηκαν 107 τζαμιά, και πέντε μετά το 1974. Όπως γράφει, «οι Ε/κ λύσσαξαν και πάλι».
Σύμφωνα με τη «Χαβαντίς», οι ζημιές στο τζαμί ανέρχονται σε περίπου 18.000 ευρώ.
Η «Χαλκίν Σεσί» κυκλοφόρησε υπό τον τίτλο «Ε/κ φανατικοί έκαψαν τζαμί» και η «Βατάν» υπό τον τίτλο «Ιδού η ε/κ νοοτροπία. Επίθεση σε τζαμί στη Λεμεσό».
Στις εσωτερικές τους σελίδες είχαν το θέμα και κάποιες τουρκικές εφημερίδες. Σύμφωνα με τη «Χαμπερτούρκ», ο «υπεύθυνος θρησκευτικών υποθέσεων» του ψευδοκράτους, ιμάμης Σακίρ Αλεμντάρ είπε ότι τη νύκτα της περασμένης Παρασκευής πυρπολήθηκε το τέμενος από Ε/κ νέους και η οροφή του τεμένους είναι ετοιμόρροπη. Όπως αναφέρεται, κάηκαν οι πόρτες και τα παράθυρα, και από την πυρκαγιά έπαθαν σοβαρές ζημιές οι τάπητες. Σημειώνεται δε ότι ο Τ/κ ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, δήλωσε σχετικά ότι «αυτή είναι η ε/κ αντίληψη. Αυτό αποτελεί ένα ωραίο παράδειγμα για το ότι δεν χωνεύουν τους μουσουλμάνους και τους Τούρκους».
Η «Τουρκίγε» είχε τίτλο «Άσχημη επίθεση στο τέμενος Κιοπρουλού Χατζή Ιμπραχήμ Αγά Τζαμί από Ε/κ ρατσιστές» και η «Μιλιέτ», «Πυρπόλησαν τζαμί στον ε/κ τομέα». Η «Σταρ» έγραφε «Πυρπολήθηκε τέμενος στη Λεμεσό».

ΣΧΕΤΙΚΟ :

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin