Thursday, May 10, 2012

EFSF: Δεν θα εκταμιευθούν άλλες δόσεις στην Ελλάδα μετά τον Ιούνιο ...

Μεταφέρθηκαν το πρωί της Πέμπτης τα κεφάλαια ύψους 4,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, επιβεβαίωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Τα χρήματα μεταφέρθηκαν σήμερα το πρωί στην Ελλάδα», δήλωσε ο επικεφαλής του EFSF, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα εκταμιευτούν άλλες δόσεις προς την Ελλάδα μετά τον Ιούνιο, μέχρι να ολοκληρωθεί η νέα επίσκεψη της τρόικας στη χώρα, μεταδίδει το Reuters.

Ο ίδιος τόνισε ότι η έκδοση κοινών ευρω-ομολόγων θα ήταν χρήσιμη μακροπρόθεσμα, όμως πρώτα χρειάζεται να επιβληθεί δημοσιονομική πειθαρχία.
Το συνολικό ποσό της δόσης ανέρχεται σε 5,2 δισ. ευρώ και στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να καταβληθεί στην Ελλάδα το υπόλοιπο ποσό, ύψους 1 δισ. ευρώ.
-----------

2. Εντείνονται οι ευρωπαϊκές πιέσεις προς την Ελλάδα 

Την στιγμή που σχηματισμός κυβέρνησης στην Ελλάδα είναι αβέβαιος και οι διεργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη,  οι πιέσεις των Βρυξελλών για συμμόρφωση της Ελλάδας και τήρηση των δεσμεύσεων, που έχουν αναληφθεί, άρχισαν να κλιμακώνονται.
Την εκταμίευση σήμερα ποσού, ύψους 4,2 δισ. ευρώ, προς την Ελλάδα, και όχι του συνολικού ποσού των 5,2 δισ. ευρώ της πρώτης δόσης, που αναμενόταν, αποφάσισε το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Όπως αναφέρει το Ευρωπαϊκό Ταμείο στην ανακοίνωσή του, αποδεσμεύονται και τα 5,2 δισ. ευρώ από το πρώτο «πακέτο» δανείων της νέας δανειακής σύμβασης, συνολικού ύψους 39,4 δισ. ευρώ, όμως μόνο το ποσό των 4,2 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί σήμερα. Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ δεν είναι απαραίτητο πριν από τον Ιούνιο και θα εκταμιευθεί ανάλογα με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας.
Ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου, Ζαν Ασελμπορν, προειδοποιεί πως η καταβολή των επόμενων δόσεων είναι σε εκκρεμότητα. Ειδικότερα ανέφερε πως δε θα καταβληθούν χρήματα, αν δεν σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση.
Την ανάγκη τήρησης της συμφωνίας, που υπεγράφη το Μάρτιο με την Ευρωζώνη, τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Σε αντίθετη περίπτωση, προειδοποίησε, οι συνέπειες θα είναι «πολύ αρνητικές» για τη χώρα και επανέλαβε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από την εφαρμογή του προγράμματος.
Οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να λένε την αλήθεια. Ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός δεν αποτελούν τις κατάλληλες απαντήσεις στις προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σήμερα δήλωσε, εξάλλου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ. Εκείνοι, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι η χώρα τους μπορεί να επιτύχει μόνη της, τόνισε, δεν τρέφουν απλώς ψευδαισθήσεις, λένε ψέματα.
Η Ελλάδα οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς τους πιστωτές της και να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, που έχει υποσχεθεί, αν θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη, προειδοποίησε εκ νέου η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ.

sigmalive com

ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin