Thursday, December 29, 2011

Με αφορμή τις εξελίξεις για το Βατοπέδι.

Του Δημήτρη Γαρούφα*
 ---

Οι εξελίξεις στην υπόθεση Βατοπεδίου κάλυψαν την επικαιρότητα με αφορμή την απόφαση για προσωρινή κράτηση (προφυλάκιση) του ηγουμένου της μονής. Υπενθυμίζω ότι μετά την απολογία του υπήρξε διαφωνία ανακρίτριας και εισαγγελέα, διότι η ανακρίτρια ζήτησε την προσωρινή κράτησή του, ο δε εισαγγελέας να αφεθεί ελεύθερος με εγγυοδοσία 200.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Την διαφωνία έλυσε το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, που αποφάσισε την προσωρινή κράτηση του ηγουμένου.
Συνοπτικά επισημαίνω ότι προσωρινή κράτηση διατάσσεται κατά τον Κ. Ποιν. Δικ. (άρθρο 282) μόνον όταν προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής του κατηγορουμένου και είναι ύποπτος φυγής ή κρίνεται αιτιολογημένα ότι, αν αφεθεί ελεύθερος, είναι πολύ πιθανό (όπως προκύπτει από περιστατικά της προηγούμενης ζωής του ή από συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης για την οποία κατηγορείται) να διαπράξει και άλλα εγκλήματα.
Η προσωρινή κράτηση δεν αποτελεί προκαταβολή ποινής… κι επιβάλλεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Σε κάθε περίπτωση για να εκφέρει κάποιος θετική ή αρνητική άποψη για την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου θα έπρεπε να την έχει διαβάσει και να γνωρίζει τα στοιχεία της δικογραφίας γι' αυτό όσοι βιαστικά εξέφρασαν άποψη ουσιαστικά κάναν συζήτηση καφενείου...
Κι επειδή ρωτήθηκα πώς είναι δυνατό να συλλαμβάνεται ένας γέροντας - ηγούμενος και να μένουν ατιμώρητοι οι πολιτικοί: απαντώ ότι οι πολιτικοί μας κατάφεραν μέσω του Συντάγματος (τη σχετική διάταξη δεν την άλλαξαν παρότι αναθεωρήθηκε αρκετές φορές το Σύνταγμά μας) να υπάρχει σχεδόν άμεση παραγραφή των ποινικών ευθυνών τους… κι έτσι βλέπουμε π.χ. ότι στις 21-12-11 στη Γερμανία τιμωρήθηκαν δύο άτομα γιατί δωροδόκησαν κάποιους στην Ελλάδα και Πορτογαλία για να αγοραστούν υποβρύχια… αλλά οι δωροδοκηθέντες στην Ελλάδα μένουν ατιμώρητοι. Μάλιστα ο πρόεδρος του γερμανικού δικαστηρίου είπε χαρακτηριστικά: τα υποβρύχια δεν τα αγοράζουν ιδιώτες αλλά πολιτικοί για τις χώρες τους… Δυστυχώς εξακολουθεί η σήψη του πολιτικού μας συστήματος.
Σε ό,τι αφορά την υπόθεση Βατοπεδίου, για την οποία επισημαίνω ότι δεν έχουν φωτιστεί όλες οι πλευρές της: ήμουν πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, όταν με εισήγησή μου στις 5-7-2007 εκδώσαμε ένα ιστορικό ψήφισμα που έλεγε έγκαιρα και προφητικά όσα είπε μετά 14 μήνες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Σανιδάς. Εμείς τότε υπερασπίσαμε το δημόσιο συμφέρον και διασώσαμε κάποιες εκτάσεις του Δημοσίου περιμετρικά της Θεσσαλονίκης που θα μπορούν στο μέλλον να γίνουν χώροι πρασίνου, πλατείες κ.λπ., αλλά δυστυχώς αυτοί που έπρεπε να μας ακούσουν δε μας άκουσαν. Αν μας άκουγαν, πολλά θα είχαν προληφθεί και πιθανώς να είχαν άλλη τροπή και οι πολιτικές εξελίξεις.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΡΟΥΦΑΣ είναι δικηγόρος
 
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος 28/12/2011 

ΣΧΕΤΙΚΑ: 

1. Russian Orthodox foundation speaks up in defense of Greek abbot
2. Священный кинот Святой горы Афон заявил о солидарности с игуменом монастыря Ватопед
3. Здоровье архимандрита Ефрема улучшилось
4. Εγκατέλειψε το Άγιο Όρος ο Γέροντας Εφραίμ στις 13:00 (27-12-2011).
6. Στη ΓΑΔΑ θα διανυκτερεύσει ο Εφραίμ
7. Συλλέγουν υπογραφές για τον Εφραίμ
9. Διπλωματική «ένταση» Αθήνας - Μόσχας για τον Εφραίμ
11. Патриарх Кирилл просит освободить настоятеля Ватопедского монастыря
12. Μήνυμα του Πατριάρχη Μόσχας στον Κ. Παπούλια υπέρ του Εφραίμ

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin