Wednesday, January 18, 2012

Μεταξύ Κομοτηνής και Μακάζα (Маказа) οι νέοι διασυνοριακοί σταθμοί ΕΛΛΑΔΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ......

Δηλώσεις ΥΠΕΞ Σ. Δήμα και ΥΠΕΞ Βουλγαρίας N. Mladenov μετά τη συνάντησή τους (18.01.2012)
 
1. Νέοι διασυνοριακοί σταθμοί  
Σ. ΔΗΜΑΣ: Θα ήθελα να καλωσορίσω τον φίλο Υπουργό, τον κύριο Mladenov. Πρέπει να πω ότι είναι από τους πρώτους Υπουργούς που έχουν έρθει στην Ελλάδα κατά την περίοδο που είμαι Υπουργός Εξωτερικών και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που τον υποδέχομαι.
Συζητήσαμε, και θα συνεχίσουμε τη συζήτησή μας αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου, για τα θέματα που ενδιαφέρουν τις δύο χώρες και την περαιτέρω σύσφιξη των πολύ στενών και αρίστων σχέσεων που έχουμε με τη Βουλγαρία.
Συζητήσαμε για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας και για την προσεχή σύγκλησή του. Συμφωνήσαμε να γίνει τους προσεχείς μήνες, όταν βελτιωθεί και ο καιρός, ώστε να έχουμε και την ευκαιρία να εγκαινιάσουμε μία επιπλέον διάβαση στα σύνορα.
Συζητήσαμε επίσης το θέμα των Δυτικών Βαλκανίων και της Ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών στην περιοχή, την οποία και οι δύο χώρες μας υποστηρίζουν, με την προϋπόθεση βέβαια της τήρησης των προϋποθέσεων τις οποίες θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, το σεβασμό του Ευρωπαϊκού Δικαίου, των υπολοίπων όρων και προϋποθέσεων και βεβαίως θέλω να τονίσω τη σημασία που έχει ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των χωρών στην περιοχή.
Συζητήσαμε για τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις και την περαιτέρω βελτίωσή τους – υπάρχουν μεγάλα περιθώρια στο θέμα αυτό, καθώς και για το θέμα της ενέργειας και των αγωγών διασύνδεσης και της συνεργασίας για τα διασυνοριακά ύδατα. Βεβαίως, διαβεβαίωσα και πάλι τον κύριο Υπουργό για την σταθερή υποστήριξη της χώρας μας για τη διαδικασία Schengen.
Ευχαριστώ πολύ.
Ν. MLADENOV: Κι εγώ θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο Δήμα για τη σημερινή μας συνάντηση. Η Βουλγαρία στηρίζει απόλυτα τις προσπάθειες όχι μόνο της Ελληνικής Κυβέρνησης αλλά και της ελληνικής κοινωνίας να υπερβεί την κρίση. Εμείς αντιμετωπίζουμε την Ελλάδα ως έναν εταίρο προτεραιότητας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εδώ στα Βαλκάνια. Έχουμε πολλά θέματα τα οποία θα μπορούσαμε να επιλύσουμε από κοινού και τα οποία θα τεθούν στο δεύτερο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας το οποίο προγραμματίζουμε να συγκληθεί.
Όπως τόνισε ο Υπουργός, ο κύριος Δήμας, πρόκειται για την εγκαινίαση νέων μεθοριακών διαβάσεων, σχεδίων υποδομής, πρόκειται για τη συνεργασία μας στον τομέα των διασυνοριακών υδάτων, την επεξεργασία κοινών τουριστικών πακέτων. Προσεχώς, επίσης, η Βουλγαρία θα υιοθετήσει έναν νόμο ή νομικό πλαίσιο, το οποίο θα επιτρέπει σε όλους όσοι είναι κάτοχοι θεωρήσεων Schengen να έρχονται στη χώρα μας. Αυτό θα δημιουργήσει επιπλέον κινητικότητα και οικονομική δραστηριότητα.
Η σύνδεση των δικτύων ενέργειας της Βουλγαρίας και της Ελλάδας είναι επίσης ένα θέμα προτεραιότητας και υπάρχουν προοπτικές ως προς αυτό. Θίξαμε το θέμα για τα Δυτικά Βαλκάνια, μοιραζόμαστε πολλά κοινά σημεία με την Ελλάδα όσον αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και το πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτή. Ο δρόμος για να επιτευχθεί αυτό είναι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να τηρούν τις προδιαγραφές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, να δείχνουν σεβασμό προς τις σχέσεις καλής γειτονίας, να τηρούν επίσης τους όρους της περιφερειακής συνεργασίας έτσι ώστε να επιτύχουν να διαδραματίσουν όλα τα Βαλκάνια τον ιστορικό ρόλο που καλούνται να έχουν στην περιοχή.
Τέλος, θίξαμε και το θέμα για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, για την ανάγκη να σταματήσει όσο γίνεται πιο γρήγορα η κατάσταση που επικρατεί στη Συρία, σταθήκαμε στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και των αραβικών χωρών έτσι ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις τα προσεχή χρόνια.
Όταν ανέβουν λιγάκι οι θερμοκρασίες στη Σόφια που είναι πολύ κρύες αυτή τη στιγμή, θα χαρώ ο Σταύρος, ο κύριος Δήμας, να επισκεφθεί τη Σόφια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δύο ερωτήσεις ήθελα. Η πρώτη είναι αν ξέρουμε πού ακριβώς είναι οι διασυνοριακοί σταθμοί που θα ανοίξουν, αν έχετε προσδιορίσει καθόλου. Η δεύτερη αν συζητήθηκε το θέμα του αγωγού Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολης από τον οποίο η Βουλγαρία είχε αποσυρθεί, είχε ανακοινώσει ότι είχε αποσυρθεί. Ευχαριστώ.
Σ. ΔΗΜΑΣ: Είναι μεταξύ Κομοτηνής και Μακάζα και ελπίζουμε ότι με τη βελτίωση του καιρού θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε τη διάνοιξη αυτής της διόδου. Συζητήσαμε για τα θέματα ενέργειας και αναμφίβολα είπαμε και για το θέμα του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης. H συνεργασία με τη Βουλγαρία είναι στενή ώστε όλα αυτά τα θέματα να τα αντιμετωπίζουμε από κοινού λαμβάνοντας ο ένας υπόψη τις απόψεις του άλλου.
N. MLADENOV: Θα ήθελα μόνο να προσθέσω ότι στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας ανεγέρθηκε ένα τεχνητό σιδηρούν παραπέτασμα. Την τελευταία εικοσαετία οι δύο χώρες μας κάνουν παν το δυνατό για να καταργηθούν και τα τελευταία κατάλοιπα αυτού του σιδηρούν παραπετάσματος, προσθέτοντας ολοένα και περισσότερα σχέδια υποδομής. Επειδή αυτοί οι δεσμοί μεταξύ των δύο λαών μας είναι φυσιολογικοί, επί αιώνων ταξίδευαν, υπήρχε αυτή η κινητικότητα, η εμπορική δραστηριότητα, θα έπρεπε τώρα, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να εξελίσσονται ομαλά και ανεμπόδιστα αυτές οι δραστηριότητες. Γι’ αυτό αποδίδουμε μεγάλη σημασία όχι μόνο στην κατασκευή οδικών αρτηριών αλλά και στη σύνδεση των δικτύων ενέργειας, έτσι ώστε όταν η μία ή η άλλη χώρα αντιμετωπίζει δυσκολίες, να μπορέσει να λαμβάνει αυτήν την ενέργεια από τη γείτονά της.

2 Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη
Α. RADEVA: Adelina Radeva, από τη Βουλγαρική κρατική τηλεόραση. Κύριε Δήμα, θα ήθελα να σας ρωτήσω πέρα από τη στάση της Βουλγαρίας για τον αγωγό, για την Ελλάδα παραμένει ακόμα στρατηγικός στόχος ο αγωγός και, αν ναι, υπάρχει οικονομική δυνατότητα να συμμετέχει σε αυτό το σχέδιο;
Σ. ΔΗΜΑΣ: Εάν εννοείτε τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, για το θέμα αυτό έχουν γίνει οι σχετικές μελέτες, υπάρχουν διαφορετικές αξιολογήσεις. Είναι ένα θέμα, για το οποίο η Βουλγαρία έχει εκθέσει την άποψή της και το οποίο έχει συνέχεια. Και βεβαίως, η συνέχεια αυτής της συζήτησης θα γίνει με τους φιλικούς όρους με τους οποίους αντιμετωπίζουμε όλο το φάσμα των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Α. RADEVA: Η δεύτερη ερώτηση που ήθελα να σας κάνω έχει σχέση με την ανησυχία πολλών συμπατριωτών μου σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα των ελληνικών τραπεζών. Εσείς, ως μέλος της Ελληνικής Κυβέρνησης, θα μπορούσατε να πείτε με σιγουριά ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι σταθερές; Μας ενδιαφέρει διότι πάρα πολλές από αυτές έχουν μία σοβαρή παρουσία και στη χώρα μας.
Σ. ΔΗΜΑΣ: Σαφέστατα μπορώ να σας διαβεβαιώσω και αυτό είναι ένα από τα κύρια μελήματα της συμφωνίας, του πακέτου το οποίο συμφωνήθηκε τον Οκτώβριο, ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο είναι ισχυρό, θα είναι ακόμα ισχυρότερο μετά από αυτήν τη διαπραγμάτευση η οποία γίνεται.
ΣΧΕΤΙΚΑ: 

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin