Tuesday, May 29, 2012

Εγκαταλείποντας τον … «Τισπανικό»! ...

Η Ισπανία και οι δραματικές εξελίξεις στην τραπεζική της αγορά πιέζουν το ευρωπαϊκό νόμισμα σε νέα χαμηλά. Με αφορμή την κατάρρευση ισπανικών τραπεζών και τα σενάρια για αναπόφευκτη κατάληξη της Ισπανίας στις … «αγκάλες» του μηχανισμού διάσωσης ΕΕ και ΔΝΤ, το ευρωπαϊκό νόμισμα κινήθηκε σήμερα σταθερά κάτω από το 1,25, φτάνοντας και στα 1,248 έναντι του δολαρίου.

Την ίδια ώρα τα σενάρια για την Ισπανία οδηγούν σε νέα χαμηλά το χρηματιστήριο στη Μαδρίτη, σε νέα – δυσθεώρητα – ύψη το κόστος δανεισμού της Ισπανίας και σε πιέσεις ακόμα και τα ομόλογα των χωρών της κεντρικής Ευρώπης, του «σκληρού πυρήνα» της Ευρωζώνης
(διαβάστε εδώ σχετικό ρεπορτάζ).

Οι φόβοι για τον ισπανικό τραπεζικό κλάδο και συνεπακόλουθα για τις προοπτικές της ισπανικής οικονομίας, εντάθηκαν σήμερα, μετά την απόφαση της προβληματικής τράπεζας Bankia να ζητήσει κρατική αρωγή και με αποκορύφωμα την αποχώρηση του επικεφαλής της Bankia κ. Aurelio Izquierdo, με πλήρη αποζημίωση (!), ύψους 13,8 εκατ. ευρώ.


Σε όλα αυτά προστέθηκε η ανακοίνωση μιας αποχώρησης που συζητήθηκε και θα συζητηθεί πολύ, αυτή της αποχώρησης του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας, μόλις έναν μήνα προτού ολοκληρωθεί και τυπικά η θητεία του!


Συγκεκριμένα, ο κύριος Miguel Angel Fernandez Ordonez συναντήθηκε με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι και του ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αποχωρήσει άμεσα, μέσα στις επόμενες ημέρες, μια απόφαση που «έγινε δεκτή» - όπως ανακοινώθηκε – από τον Ισπανό πρωθυπουργό. Ο Ισπανός τραπεζίτης θα αποχωρήσει τελικώς στις 10 Ιουνίου,  αντί της 12ης Ιουλίου, όπως ήταν προγραμματισμένο.


Αρκετά διεθνή blogs και αναλυτές έσπευσαν να χαρακτηρίσουν αυτή την εσπευσμένη αποχώρηση ως «εγκατάλειψη του ισπανικού Τιτανικού»! (διαβάστε εδώ: http://www.zerohedge.com/news/prematurely-evacuating-tispanic), ενώ το πρακτορείο Bloomberg μεταδίδει ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο ο Ισπανός κεντρικός τραπεζίτης δέχθηκε εντονότατη κριτική για πλημμελή άσκηση του εποπτικού του ρόλου στην περίπτωση του προβληματικού τραπεζικού κλάδου της χώρας και κυρίως για αποτυχία στην διαχείριση του προβλήματος της Bankia. Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου της Ισπανίας, κ. Jaime Garcia-Legaz, δήλωσε χθες δημοσίως πως ο κ. Ordonez είναι υπεύθυνος για την κατάρρευση της Bankia.
(Δείτε εδώ).

Την ίδια ώρα πληθαίνουν τα σενάρια ότι τρεις ισπανικές τράπεζες, η Ibercaja, η Liberbank και η Caja3, μελετούν συγχώνευση προκειμένου να ενισχύουν τους ισολογισμούς τους, καθώς η κρίση χρεών συνεχίζει να μαστίζει τον κλάδο, ενώ νωρίτερα ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Egan Jones υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ισπανίας σε "Β" από "BB-", διατηρώντας μάλιστα αρνητικό outlook για την οικονομία της χώρας.


Όλα αυτά στάθηκαν αφορμή για να πιεστεί εκ νέου η ισπανική αγορά, με τον δείκτη ΙΒΕΧ στην Μαδρίτη να τερματίζει με πτώση 2,34% στις 6.252 μονάδες, ενώ αντιθέτως στις υπόλοιπες ευρωαγορές τα πράγματα κινήθηκαν σε θετική τροχιά, με τον δείκτη FTSE στο Λονδίνο ενισχυμένο κατά 0,65% στις 5.391 μονάδες, τον DAX στη Φρανκφούρτη στο +1,16% στις 6.397 μονάδες, και τον γαλλικό CAC στο + 1,37%, στις 3.085 μονάδες.

--------------
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin