Μόλις πριν λίγες μέρες (30/11/11) βγήκε στην κυκλοφορία από τον εκδοτικό οίκο Zed, βιβλίο των Léonce Ndikumana και James K. Boyce, με τίτλο «Africa's Odious Debts: How foreign loans and capital flight bled a continent», (Τα επαχθή χρέη της Αφρικής: Πώς τα ξένα δάνεια και η φυγή των κεφαλαίων μάτωσαν μια ήπειρο). Ο James Boyce είναι καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο Amherst της Μασαχουσέτης και ο Leonce Ndikumana πρώην καθηγητής στο ίδιο πανεπιστήμιο και νυν διευθυντής του τμήματος ερευνών της Αφρικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης.
Το βιβλίο αυτό, με τη μακρόχρονη έρευνα των συγγραφέων και με λεπτομερείς αναλύσεις των εισροών και εκροών κεφαλαίων σε μια πλειάδα αφρικανικών χωρών, έρχεται να ανατρέψει μια επίσης μακρόχρονη προπαγάνδα για το δήθεν υπέρογκο βάρος που έχει επιφέρει στις δυτικές κοινωνίες η συνεχής με δίχως αποτέλεσμα, δανειοδότηση σπάταλων και διεφθαρμένων κυβερνήσεων.
Η μονομερής προβολή όμως αυτής της όψης μοιραία αποκρύπτει μια άλλη, την πιο οδυνηρή, η οποία λέει ότι οι υποσαχάρεια Αφρική, από τις πλέον φτωχές περιοχές του πλανήτη, γεννούσε για δεκαετίες καθαρές κεφαλαιακές εκροές, έτσι ώστε κάποιος χωρίς υπερβολή να μπορεί να ισχυριστεί ότι για μια ολόκληρη γενιά, η Αφρική ήταν αυτή που παρείχε οικονομική βοήθεια προς τις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη και όχι το ανάποδο.
Με τα στοιχεία, που οι συγγραφείς επιμελώς συγκέντρωσαν, φαίνεται ότι από το κομμάτι αυτό της Αφρικής, κι από το 1970 μέχρι σήμερα μετανάστευσαν προς τη Δύση περισσότερα από 700 δισ. δολάρια.Κάποια δε, από τα χρήματα αυτά βρήκαν μάλιστα καταφύγιο στις ίδιες ακριβώς τράπεζες από τις οποίες έρχονταν και τα δάνεια. Κι αν δει κανείς τη διαφορά των εκροών από τις εισροές, το αποτέλεσμα βγαίνει καθαρά θετικό. Με μια διαφορά. Ενώ οι εκροές ιδιωτικοποιήθηκαν, οι δανειακές εισροές και η υποχρέωση αποπληρωμής τους κοινωνικοποιήθηκαν, περνώντας στο σύνολο του αφρικανικού λαού. Παλιό το κόλπο, θα μου πείτε. Και όποιος πάει να τα φορτώσει αυτά στην ενδημική διαφθορά των κυβερνήσεων και των ντόπιων ελίτ, κλείνει σκοπίμως τα μάτια στη συνέργεια των δυτικών κυβερνήσεων και των διεθνών χρηματοπιστωτικών κέντρων στη συντελούμενη καταλήστευση. Με ποιον όμως τρόπο; Μα, με την επιβολή των αρχών της «Συναίνεσης της Ουάσινγκτον» και των συνταγών από το βιβλίο μαγειρικής του ΔΝΤ, οι οποίες αρχές, πέραν των άλλων, συμπυκνώνονται στην άρση κάθε ελέγχου που σχετίζεται με τη ροή των κεφαλαίων, τον καθορισμό των συναλλαγματικών ισοτιμιών και τον τρόπο λειτουργίας των εμπορικών τραπεζών. Με την εξασφάλιση όλων δηλαδή των προϋποθέσεων για τη νομιμοποίηση της κλοπής. Χοντρικά λοιπόν, δανειζόμενες οι ελίτ με επιτόκια που αποπλήρωνε με αίμα ο λαός, κατέθεταν τα κεφάλαια σε τράπεζες του εξωτερικού, εξασφάλιζαν ένα καλό εισόδημα, και μετά ξαναδάνειζαν αυτά τα ίδια χρήματα πίσω στη χώρα από την οποία τα είχαν σφετεριστεί!
Το εκπληκτικό, όμως, της έρευνας είναι ότι συσχετίζει με αδιαμφισβήτητο τρόπο την εισροή των δανείων με την έξοδο των κεφαλαίων. Βρέθηκε, λοιπόν, ότι για κάθε δολάριο που δανείζονταν, έφευγαν κατά μέσο όρο στο εξωτερικό 80 σεντ και μάλιστα μέσα στον ίδιο ακριβώς χρόνο! Για τα επόμενα δε χρόνια, αυτό το δολάριο έδιωχνε κι άλλα τρία με τέσσερα επιπλέον σεντ. Τα δάνεια, δηλαδή, έμπαιναν από τη μια μεριά και πριν προλάβουν καλά καλά να ζεσταθούν από τον καυτό αφρικάνικο ήλιο, έπαιρναν τον δρόμο της επιστροφής, από την άλλη.
Συνήθεις μηχανισμοί αποτελούν η διόγκωση των προμηθειών στα συμβόλαια για αγαθά και υπηρεσίες, οι μίζες σε κυβερνητικούς αξιωματούχους, η εκτροπή δημοσίων κονδυλίων κατευθείαν σε ιδιωτικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό, οι τόκοι και τα πανωτόκια, καθώς και τα κέρδη από την πώληση και εξαγωγή φυσικών πόρων και ορυκτού πλούτου. Θυμίζει κάτι αυτό; Φυσικά και θυμίζει, καθ’ ότι η πρακτική αυτή είναι διεθνής, καλοδουλεμένη και προπάντων σύμφυτη με το ίδιο το αλισβερίσι του δανεισμού κρατών, όποια και να είναι αυτά, τριτοκλασάτα, δευτεροκλασάτα ή τελευταία και πρωτοκλασάτα.
Οι κοινωνικές δε επιπτώσεις από την εξ αιτίας του δανεισμού, φυγή των κεφαλαίων είναι τεράστιες. Σύμφωνα με στοιχεία της παγκόσμιας τράπεζας για τις εν λόγω χώρες της Αφρικής, για κάθε δολάριο που πηγαίνει στην εξυπηρέτηση του χρέους, τα κονδύλια για τη δημόσια υγεία φτωχαίνουν κατά 29 σεντ. Και τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά, άμεση και χωρίς περιστροφές αύξηση της παιδικής θνησιμότητας. Σε αριθμούς, 40,000 δολάρια λιγότερα, μεταφράζονται σε ένα παιδί λιγότερο. Και για να έχουμε ολόκληρη την εικόνα, η εξυπηρέτηση των δανείων κοστίζει κατ’ έτος σε περισσότερους από 75,000 θανάτους παιδιών!
Για το ίδιο ακριβώς θέμα, έγραφε το 1992 κι η Susan George, γνωστή αμερικανίδα πολιτική επιστήμων και ακτιβίστρια, στο βιβλίο της «Debt Boomerang: How Third World Debt Harms Us All», (Το μπούμερανγκ του χρέους: Πώς το χρέος του τρίτου κόσμου, βλάπτει όλους εμάς). Η George υπολόγισε ότι ανάμεσα στο 1982 και 1990 418 δις. δολάρια από δανεικά κεφάλαια, ποσό μεγαλύτερο κι από αυτό που δαπανήθηκε για την ανασυγκρότηση της Ευρώπης μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, πέταξαν, με το ίδιο εισιτήριο για τις κρύες πεδιάδες του βορρά.
Γράφει η George: «Πάνω από το 80% της αμερικανικής εξωτερικής βοήθειας επιστρέφει άμεσα μέσα από τις εξαγωγές των οφειλετριών χωρών. Σχολιάζοντας για το ίδιο θέμα, ο πρόεδρος της Μαλαισίας, υπογράμμιζε ότι η Ιαπωνία από τα κεφάλαια που δανείζει, σαν από μαγικό τρόπο, παίρνει πίσω στο τέλος τα διπλάσια. Λατινοαμερικάνικες επίσημες πηγές υπολόγισαν ότι μέχρι το 1986 ο πλούτος που έφυγε από την περιοχή ήταν της τάξης των 70 δις. δολαρίων κατ’ έτος, χωρίς να υπάρξει κανένα επιπλέον αντάλλαγμα. Το αποτέλεσμα αυτής της ληστείας ήταν οι μισθοί στο Μεξικό τη δεκαετία του 1980, να πέσουν κατά 60%, στην Αργεντινή κατά 50% και στο Περού κατά 70%».
Ακριβώς στο ίδιο μονοπάτι πατάει και η Ελλάδα. Οι παγκόσμιοι δανειστές ενεργούν με τον ίδιο τρόπο, και με τον ίδιο τρόπο επίσης ενεργεί και κάθε εγχώρια ελίτ που στρώνει το χαλί στο δανειακό κεφάλαιο. Αν την προηγούμενη περίοδο έφυγαν από τη χώρα 600 δις, τα οποία καλούμαστε να αποπληρώσουμε τώρα με νέα δάνεια μαμούθ, και απάνθρωπες ποινές, σκεφτείτε πόσα έχουν να φύγουν τώρα. Ο δανεισμός μέσω των γνωστών ευαγών ιδρυμάτων, ιδίως όταν μεθοδεύεται, κανένα άλλο στόχο δεν εξυπηρετεί, παρά τη γιγαντιαία αναδιανομή του πλούτου…
.enet gr
30 Όκτ 11 - 19:18
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:
Η μεγάλη απάτη......
ReplyDeleteΑπό τον ΓΙΑΝΝΗ ΤΡΙΑΝΤΗ
Ποιος ευθύνεται για το τραγικό κατάντημα της χώρας; Η προπαγάνδα του τραγικού Γ. Παπανδρέου συνόψισε την απάντησή της σε μια ρηχή, ανοηταίνουσα και εξοργιστική απλούστευση.
Απέδωσε καθ' ολοκληρίαν την ευθύνη στις κυβερνήσεις Καραμανλή, όπως προσφάτως και ο κ. Στουρνάρας, ειδικά σε ό,τι αφορά την πτυχή του χρέους. Σωτήριο άλλοθι για τον φιλόδοξο, αλλά εκκωφαντικά ανεπαρκή «πορφυρογέννητο» της πολιτικής και, ταυτόχρονα, μάννα εξ ουρανού για την καθεστωτική προπαγάνδα: με τον εκλεκτό της, τον Κ. Σημίτη, ξεχασμένο στα σκονισμένα ερμάρια της Ιστορίας, η αδυσώπητη προπαγάνδα αισθανόταν την ανάγκη να υπερασπιστεί τουλάχιστον τον εαυτό της. Την ολοκληρωτική στήριξη στο εγχείρημα του «εκσυγχρονισμού» και τις λιγωτικές υμνωδίες στον Σημίτη, τον «σοβαρό» ηγέτη, που έβαλε τη χώρα στην ΟΝΕ, παρέδωσε μια «ισχυρή οικονομία» και δημιούργησε μια Ελλάδα λαμπερή -φωταγωγημένη από το κλέος των Ολυμπιακών Αγώνων-, ευημερούσα και ανθηρή...
Ομως, κάποια στιγμή, ως και οι πλέον ένθερμοι υποστηρικτές είδαν -και παραδέχτηκαν- γυμνή την αλήθεια: Ο «ελληνικός άθλος ήταν δανεικός. Αποτέλεσμα υπερκατανάλωσης και υπερχρέωσης του κράτους, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων»... Ευθεία παραδοχή και ομολογία από το «Βήμα» (8.4.2009). Παραδοχή μερική. Διότι η κατάσταση της χώρας, όπως παραδόθηκε από τον πεπτωκότα «εκσυγχρονισμό» στον Καραμανλή, ήταν απείρως χειρότερη. Ηταν καθ' ολοκληρίαν ψευδής. Κατασκευασμένη. Προϊόν στυγερής προπαγάνδας. Συγκεκριμένα:
1) Η «ισχυρή οικονομία»: οι περίφημοι «ρυθμοί ανάπτυξης», που επικαλείται ο Σημίτης, οφείλονταν αποκλειστικά στα ολυμπιακά έργα. Καμιά ουσιαστική πρσπάθεια για βελτίωση και ενίσχυση της παραγωγικής βάσης στην οικονομία. Η γεωργία κατέρρεε, ο τουρισμός έχανε τη μάχη του ανταγωνισμού από τις χώρες του Νότου, οι εξαγωγές χαροπάλευαν, ενώ οι εισαγωγές έφταναν σε ύψη ρεκόρ, ευνοημένες από το φτηνό χρήμα του άκρατου υπερδανεισμού.
2) Το χρέος: η εξίσου ανεπαρκής κυβέρνηση Καραμανλή όντως εκτόξευσε το χρέος. Εκείνο που αποσιωπάται, είναι ότι στο χρέος αυτό περιλαμβάνονται τόκοι των προηγουμένων κυβερνήσεων, καθώς και αποπληρωμές χρεών από εξοπλιστικά προγράμματα παρελθόντων ετών! Ταυτόχρονα, αποκαλύφθηκε η λογιστική αλχημεία με τα swaps της Goldman Sachs, η οποία εμφάνιζε νοικοκυρεμένη την εικόνα των δημόσιων οικονομικών, αλλά με τον «λογαριασμό» να επιδίδεται για πληρωμή στις επόμενες κυβενήσεις!
3) Το ευρώ: η μεγάλη (αυτ)απάτη, το μέγα έγκλημα. Ιδού γιατί: η απόφαση για ένταξη της Ελλάδος στην ΟΝΕ ήταν καθαρά πολιτική. Βόλευε τις ισχυρές οικονομίες, ιδία τη γερμανική, η ένταξη χωρών με ασθενική οικονομία, γιατί έτσι αναχαιτιζόταν η υπεραιμία του ευρώ. Καμιά ιδιαίτερη προσπάθεια δεν απαιτήθηκε. Οι δείκτες -συγκεκριμένοι και βολικοί δείκτες- άρχισαν να βελτιώνονται από την εποχή του σχεδόν ανενεργού, ως πρωθυπουργού, Ανδρέα Παπανδρέου. Ταυτόχρονα, η πλημμυρίς των Αλβανών μεταναστών και η πυρετική περίοδος των ολυμπιακών έργων έβαλαν άνετα τη χώρα στην ΟΝΕ! .........http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=343653
Η μεγάλη απάτη[2]......
ReplyDeleteΑπό τον ΓΙΑΝΝΗ ΤΡΙΑΝΤΗ
...................(βλ. και σχετική συνέντευξη του κ. Στουρνάρα στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», Ιούνιος του 2000)... Αλλά εκείνο που σφράγισε οριστικά τις απαντήσεις για το «θαύμα» της «ισχυρής οικονομίας» και το «μέγα επίτευγμα της ΟΝΕ», είναι η όψιμη μεν, αλλά ευθεία παραδοχή ηγετών και στελεχών της Ενωσης: Η Ελλάδα δεν είχε τα φόντα να μπει στην Ευρωζώνη!
Πέραν αυτών: οι θριαμβικές διαβεβαιώσεις ότι η χώρα μας θα είναι απολύτως ασφαλής στο λιμάνι της Ευρωζώνης αποδείχτηκαν πομφόλυγες. Οι δομικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας -αδυναμίες καίριες, πολυετείς-, σε συνδυασμό με την απώλεια ενός σημαντικού πλεονεκτήματος (υποτίμηση του νομίσματος), δεν καθήλωσαν απλώς την οικονομία, αλλά την εξουθένωσαν. Και την οδήγησαν στην αγκαλιά του ΔΝΤ και των δανειστών.
4) Ο «εκσυγχρονισμός»: όπως και η «μεταρρύθμιση» του Καραμανλή, έτσι και ο πολύφημος «εκσυγχρονισμός» του Σημίτη παρέλαβαν ένα ετοιμόρροπο κράτος και παρέδωσαν ερειπιώνα. Μια απλή καταγραφή αρκεί. Με εξαίρεση τα ΚΕΠ, ουδέν ριζοσπαστικό, εξυγιαντικό και καθαρτήριο επισημάνθηκε. Τίποτε! Απηρχαιωμένη υποδομή παντού
(εφορίες, πολεοδομίες, τελωνεία κ.τ.λ.), ασύλληπτη φοροδιαφυγή, κραυγαλέα ελεγκτικά κενά (συντάξεις-«μαϊμού», ανέλεγκτες υπερωρίες, παντοειδείς παρεκβάσεις), διαφθορά στο έπακρον και ιλιγγιώδης αμεριμνησία ακόμη και για το στοιχειώδες: ούτε καν πόσους δημόσιους υπαλλήλους έχει, δεν γνωρίζει το επίσημο κράτος! Ενα γελοίο παραμύθι ο «εκσυγχρονισμός», όπως και η ψευδώνυμη «μεταρρύθμιση»...
Αλλά τα «κατορθώματα» του «εκσυγχρονισμού» δεν έχουν τέλος. Το άγος του Χρηματιστηρίου, το έγκλημα του 2004 (ποτέ δεν κατάλαβε ο ολίγιστος λογιστής την ανεκτίμητη αξία των Ολυμπιακών, που θα μπορούσαν να αλλάξουν τη μοίρα της χώρας), τα Ιμια και οι γκρίζες ζώνες, το εγκληματικό Δουβλίνο, καταλέγονται μεταξύ αυτών... Συγκεκριμένες, απτές και μετρήσιμες οι οδυνηρές επιπτώσεις από την ολοκληρωτική επταετία του σημιτικού «εκσυγχρονισμού»...
http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=343653