Thursday, September 6, 2012

Ο Ντράγκι απομόνωσε τους Γερμανούς – Ανάσα στις αγορές

Ο «σούπερ Μάριο» Ντράγκι έκανε το θαύμα του και έστειλε το πρώτο αισιόδοξο μήνυμα στις αγορές, μετά από μήνες. Απομονώντας πλήρως το Γερμανό κεντρικό τραπεζίτη, συγκρότησε μιά ευρύτατη πλειψηφία η οποία αποφάσισε να αγοράζει εφεξής η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απευθείας δημόσιο χρέος χωρών. Και, μάλιστα, σε απεριόριστο ύψος.
Δέχθηκε, βέβαια, τις προϋποθέσεις που έθεσαν οι Γερμανοί -δηλαδή να συνοδεύεται η αγορά χρέους μιας χώρας με υιοθέτηση εκ μέρους της Μνημονίου μέτρων- αλλά η ουσία δεν αλλάζει.

Η απόφαση είναι ιδιαίτερα σημαντική και, μέχρι πριν από λίγους μήνες, ουδείς μπορούσε να φανταστεί ότι θα ληφθεί -και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία.
Πρώτες χώρες που θα ωφεληθούν είναι η Ισπανία και η Ιταλία, που θα μπορούν πλέον να δανείζονται φθηνότερα. Θετική επίπτωση, όμως, θα μπορούσε να υπάρξει και για την Ελλάδα. Αν η ΕΚΤ παραιτηθεί των κερδών της από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατεί, τότε θα το δημόσιο χρέος θα μειωθεί αυτομάτως.
aixmi gr
6/9/12
-
  •  

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin