Friday, February 22, 2013

Ωρες μεγάλης πολιτικής....

Η Ελλάδα δια του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου προχώρησε χθες σε μία μεγάλη εθνικής και γεωπολιτικής σημασίας κίνηση: κατέθεσε ρηματική διακοίνωση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την πρόθεση της Αγκυρας να προχωρήσει, στο επόμενο διάστημα, σε ενεργειακές έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ. Στην ουσία, πρόκειται για μία κίνηση έμμεσης ανακήρυξης της ΑΟΖ, ένα είδος προπαρασκευαστικού της σταδίου, που δείχνει καθαρά, ειδικά ενόψει υλοποίησης των τουρκικών εξαγγελιών, ότι η Ελλάδα δεν προτίθεται ούτε τον πλούτο της να εκχωρήσει, ούτε να αποδεχθεί τετελεσμένα της γειτονικής χώρας σε ένα τόσο κρίσιμο, καθοριστικό για τα συμφέροντά της πεδίο.

Πρόκειται αναμφίβολα για την πιο σημαντική πράξη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια, η οποία, για πρώτη φορά εδώ και πάρα πολύ καιρό, σπάει το φράγμα της ως τώρα κυρίαρχης αντίληψης «μην ενοχληθεί η Τουρκία». Πρόκειται για μία κίνηση πολύ σημαντική για την πορεία της χώρας και του έθνους – και ίσως δεν πρέπει να θεωρηθεί τυχαίο το γεγονός ότι την ίδια ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών κατέθετε τη διακοίνωση στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας τόνιζε από τα Γιάννενα, με τον πιο ξεκάθαρο και ηχηρό τρόπο, τη σημασία που έχουν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας για την προάσπισή της από κάθε ξένη επιβουλή.
Η Ελλάδα έκανε χθες ένα πολύ μεγάλο βήμα, αποφασιστικά και οργανωμένα – επίσης δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι το βήμα αυτό γίνεται μόλις 24 ώρες μετά από την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα και τη δημόσια τοποθέτηση του υπέρ των ελληνικών συμφερόντων όπως τα κατοχυρώνει, με ρητή αναφορά του, το διεθνές δίκαιο και για τα οποία η Γαλλία προσφέρει τόσο την κάλυψή, όσο και την σε πολλά επίπεδα συνεργασία της.
Πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η Αγκυρα δεν πρόκειται να δει θετικά αυτές τις εξελίξεις. Ηδη, αμέσως μετά την επίσκεψη Ολαντ, η Τουρκία ενέτεινε τις θαλάσσιες και εναέριες παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού χώρου.
Ελπίζει κανείς, ότι στη γειτονική χώρα θα πρυτανεύσει η λογική. Επειδή όμως αυτό είναι κάτι που δεν υποστηρίζεται από την πρόσφατη τουλάχιστον ιστορία και από τον τρόπο λειτουργίας της τουρκικής πολιτικής, η Ελλάδα πρέπει να είναι πάντοτε έτοιμη για όλα. Και αυτό σημαίνει τρία πράγματα: πρώτον, τη στενότατη επαφή και διαρκή συνεννόηση με τους κύριους συμμάχους της, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και το Ισραήλ – γιατί ειδικά σε αυτή την περιοχή οι συγκρούσεις κρίνονται πρώτα στο διπλωματικό πεδίο. Δεύτερον, την αποφασιστικότητά της να ενισχύσει άμεσα με κάθε τρόπο το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεών της. Και, τρίτον, ότι η χώρα – όχι μόνον η κυβέρνηση αλλά η χώρα στο σύνολό της και σε όλες της τις εκφράσεις, ιδίως ο ίδιος ο λαός της - μπορεί και πρέπει να διατηρήσει την αποφασιστικότητα που χθες έπειτα από τόσα χρόνια επιτέλους επέδειξε.
Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν, αλλά και δεν αποδέχεται να απειλείται. Αντίθετα, είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα ζωτικά συμφέροντά της. 
 Μαλούχος Γεώργιος Π. 
tovima gr
22/2/13 
---

3 comments:

  1. Διαμαρτυρία σε ΟΗΕ και στο βάθος Χάγη....

    Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΤΣΑ

    Σε μια χαμηλού επιπέδου διπλωματική ενημέρωση προς τον ΟΗΕ, η οποία ερμηνεύεται ότι εξυπηρετεί εσωτερικούς πολιτικούς λόγους, προχώρησε χθες το υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τις ενέργειες της Τουρκίας να παραχωρήσει άδειες έρευνας σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

    Λίγες ώρες προτού ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, συναντηθεί με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, στην έδρα του Οργανισμού, εξέδωσε ρηματική διακοίνωση με την οποία ενημερώνεται ο ΟΗΕ για την παραχώρηση εκ μέρους της Τουρκίας αδειών έρευνας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας και συγκεκριμένα ανοικτά της Ρόδου και του Καστελόριζου. Η ενέργεια αυτή, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, αποσκοπεί στο να διασφαλίσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο, σύμφωνα πάντοτε με το εθιμικό και συμβατικό Δίκαιο της Θάλασσας και ειδικότερα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

    Στις δηλώσεις του ο κ. Αβραμόπουλος, στην έδρα του ΟΗΕ, συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, καθώς και με όλες τις χώρες της περιοχής, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της διεθνούς νομιμότητας, ειδικά όταν πρόκειται για ζητήματα που άπτονται κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά και αξιοποίησης των πλουτοπαραγωγικών μας πηγών». Ο κ. Αβραμόπουλος υπενθύμισε ότι η Τουρκία δεν αναίρεσε τις παραχωρήσεις για έρευνες, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε έρευνες. Επισήμανε δε ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ότι οι περιοχές στις οποίες η Τουρκία παραχώρησε τις έρευνες εμπίπτουν στις περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», η κίνηση της Αθήνας υπαγορεύτηκε πρωτίστως από την έντονη πίεση που δεχόταν η κυβέρνηση στο εσωτερικό αναφορικά με την άμεση ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ. Εκ των υστέρων, όμως, υπαγορεύτηκε και από την ανάγκη να υπάρξει μια διεθνής διάσταση της διαμαρτυρίας (πέρα από το διμερές επίπεδο και έτσι όπως καταγράφηκε με το διάβημα προς την Τουρκία τον Ιούλιο του 2012) από τις κινήσεις της Αγκυρας στην περίπτωση που οι δυο χώρες οδηγηθούν κάποια στιγμή στο μέλλον στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να επιλύσουν τις διαφορές τους στο θέμα της υφαλοκρηπίδας. Διπλωματική πηγή ανέφερε στην «Ε» ότι αυτή η διπλωματική καταγραφή και διαμαρτυρία «αποσαφηνίζει» τη στάση της Ελλάδας λίγο πριν από τη μετάβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Αγκυρα στις 5 Μαρτίου, με σκοπό τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

    Και ο Νίμιτς

    Στην ατζέντα των συνομιλιών του υπουργού Εξωτερικών με τον γ.γ. του ΟΗΕ βρέθηκαν χθες επίσης οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, το Κυπριακό, καθώς και θέματα που άπτονται της σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και βόρειας Αφρικής. Ας σημειωθεί ότι στην συνάντηση Μπαν Κι Μουν - Αβραμόπουλου παρών ήταν και ο ειδικός διαμεσολαβητής για την ονομασία της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος αναμένεται τον Μάρτιο να έχει και νέο γύρο συνομιλιών με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών.

    Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά τις επαφές στον ΟΗΕ παρακάθησε και μίλησε σε γεύμα στη Νέα Υόρκη το οποίο παρέθεσε προς τιμήν του το «Hellenic Initiative» και ειδικότερα ο επικεφαλής του οργανισμού Ανδρέας Λιβέρης και ο υποψήφιος δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Γιάννης Κατσιματίδης. Πρόκειται για τον ελληνοαμερικανικό φορέα που είχε διοργανώσει την επίσκεψη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, σε Ελλάδα και Κύπρο τον περασμένο Ιούλιο, με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων.

    http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=345355

    ReplyDelete
  2. Κόντρα Αβραμόπουλου - ΣΥΡΙΖΑ για την υφαλοκρηπίδα....«Περιττή» κατά το ΥΠΕΞ η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης....

    Η ρηματική διακοίνωση της Ελλάδας προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για την πρόθεση της Τουρκίας να κάνει έρευνες για υδρογονάνθρακες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αποτέλεσε αφορμή για «αψιμαχίες» της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

    «Η χθεσινή ρηματική διακοίνωση της Ελληνικής κυβέρνησης προς τον ΟΗΕ έρχεται με μεγάλη χρονική καθυστέρηση, αφού έχουν περάσει επτά μήνες σχεδόν από την πρώτη Τουρκική δήλωση που έθετε σε αμφισβήτηση ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στα οικόπεδα 5033,34,35 και 5028 και αναμφισβήτητα αποτελούν μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στη βάση του διεθνούς δικαίου», αναφέρεται σ
    ε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση για «παίγνιο» προκειμένου να βγει «από το πλήρες πολιτικό και κοινωνικό αδιέξοδο που έχει περιέλθει λόγω των εξοντωτικών μνημονιακών πολιτικών σε βάρος του ελληνικού λαού».

    «Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν, ταυτόχρονα, για τη γενικότερη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης. Γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και κόμματα της Βουλής αγνοούσαν τη χθεσινή ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης, όπου η καθυστέρηση της ρηματικής διακοίνωσης επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες που μπορούν να αξιοποιηθούν σε βάρος των συμφερόντων της χώρας; Το βασικό ερώτημα είναι κατά πόσο η σημερινή ελληνική κυβέρνηση μπορεί να διαθέτει αποθέματα ανεξάρτητης πολιτικής βούλησης, όταν οι τροϊκανές πολιτικές έχουν μετατρέψει την πατρίδα μας σε «αποικία χρέους»;», προστίθεται στην ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

    Το υπουργείο Εξωτερικών, περίπου μιάμιση ώρα μετά την δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πάλι μέσω ανακοίνωσης.
    «Ευαίσθητα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως η προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στη θάλασσα, δεν προσφέρονται για μικροκομματική εκμετάλλευση και απαιτούν το μεγαλύτερο δυνατό βαθμό συναίνεσης», υπογραμμίζουν οι υπηρεσιακοί συνεργάτες του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου.
    «Ο χρόνος και ο τρόπος με τον οποίο η Κυβέρνηση εξυπηρετεί τους στρατηγικούς στόχους της ελληνικής διπλωματίας, στους οποίους οι περισσότεροι συμφωνούμε, αποφασίζεται με γνώμονα, και μόνον, την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

    http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=259158
    22/2/13

    ReplyDelete
  3. Ανακοίνωση ΥΠΕΞ σχετικά με την τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τη ρηματική διακοίνωση της Ελλάδας προς τον ΟΗΕ.....

    Παρασκευή, 22 Φεβρουάριος 2013

    Ανακοινώσεις, όπως αυτή που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι περιττές.

    Ευαίσθητα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως η προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στη θάλασσα, δεν προσφέρονται για μικροκομματική εκμετάλλευση και απαιτούν το μεγαλύτερο δυνατό βαθμό συναίνεσης.

    Ο χρόνος και ο τρόπος με τον οποίο η Κυβέρνηση εξυπηρετεί τους στρατηγικούς στόχους της ελληνικής διπλωματίας, στους οποίους οι περισσότεροι συμφωνούμε, αποφασίζεται με γνώμονα, και μόνον, την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων.

    http://www.mfa.gr/epikairotita/eidiseis-anakoinoseis/anakoinose-upeks-skhetika-me-ten-topothetese-tou-suriza-ekm-gia-te-rematike-diakoinose-tes-elladas-pros-ton-oee.html
    22/2/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin