Friday, February 22, 2013

Οδηγία "Μπόλκεσταϊν"/Τρία χρόνια οδηγία για τις Υπηρεσίες: "πολλά μένουν να γίνουν"

Η οδηγία για τις Υπηρεσίες, η λίαν αμφιλεγόμενη τότε, οδηγία "Μπόλκεσταϊν" σε ισχύ τον Δεκέμβριο του 2009 απελευθερώνοντας την παροχή υπηρεσιών μεταξύ των κρατών μελών της Ένωσης. Σήμερα, τρία χρόνια αργότερα, πολλά έχουν γίνει αλλά πολλά είναι εκείνα που μένουν να γίνουν μέχρι να αποδώσει πλήρως, σημειώνει ο πρόεδρος της επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς του ΕΚ, Βρετανός Συντηρητικός, Μάλκολμ Χάρμπορ, σε συνέντευξη που μας παραχώρησε μετά από ημερίδα που οργανώθιηκε στο ΕΚ στις 20 Φεβρουαρίου.

Η οδηγία για τις υπηρεσίες επρόκειτο να καταργήσει όλα τα εμπόδια στην ευρωπαϊκή αγορά υπηρεσιών... Το πέτυχε;


Ζητούμενο της οδηγίας ήταν να εξετάσουν όλα τα κράτη μέλη τις νομοθεσίες τους, να εντοπίσουν ότι εμπόδιζε την παροχή υπηρεσιών από ξένες, ευρωπαϊκές, επιχειρήσεις και επαγγελματίες και να το αφαιρέσουν. Το αποτέλεσμα ήταν σημαντικό και ο όγκος της νομοθεσίας που έχει ήδη καταργηθεί μεγάλος.

Σε πολλές περιπτώσεις εντοπίσθηκαν νόμοι που επέβαλαν αρνητικές διακρίσεις μεταξύ επιχειρήσεων και επαγγελματιών ακόμα και μέσα στο ίδιο κράτος μέλος. Συνολικά έχει υπάρξει βελτίωση των πολιτικών και για τους παρόχους υπηρεσιών μέσα στα κράτη μέλη.

Παραμένουν όμως κάποια προβλήματα;
Τα κράτη μέλη διατηρούν ακόμα πολλούς περιοριστικούς νόμους. Η οδηγία επιτρέπει τον περιορισμό της παροχής υπηρεσιών από άλλα κράτη μέλη με επίκληση του δημοσίου συμφέροντος αλλά έχει γίνει κατάχρηση της επίκλησης αυτής ακόμα και σε τομείς στους οποίος ο ανταγωνισμός θα ωφελούσε ιδιαίτερα τους καταναλωτές.

Το δεύτερο είναι να σπρώξουμε τις ίδιες τις επιχειρήσεις να εκμεταλλευθούν τις ευκαιρίες που τους παρέχει η οδηγία. Έχουμε τα απαραίτητα εργαλεία, τις πληροφορίες που θα χρειασθούν οι επιχειρήσεις αλλά δεν τα έχουμε προωθήσει στους "πελάτες" μας. Πολλά μένουν να γίνουν.

Άρα το "μπαλάκι" είναι τώρα στα κράτη μέλη... Το ΕΚ τι ρόλο μπορεί να παίξει;
Εμείς μόνο να προσπαθήσουμε με την πειθώ μπορούμε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κάποια νομικά εργαλεία στη διάθεσή της αλλά δεν είναι τα καλύτερα. Αυτό μπου μπορούμε να κάνουμε είναι να δώσουμε δημοσιότητα στις δυνατότητες που παρέχονται με την οδηγία και εν τέλει αυτός είναι ο ρόλος του πολιτικού: να μιλά για τέτοια πράγματα. Γι' αυτό και κάναμε ειδική ημερίδα εδώ στο ΕΚ την Τετάρτη (20 Φεβρουαρίου 2013).

Έχουμε συντάξει περισσότερες εκθέσεις για την εφαρμογή της οδηγίας για τις υπηρεσίες απ' ότι για οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία που μπορώ να θυμηθώ και ο λόγος είναι ότι η ίδια η οδηγία προέκυψε χάρις στις πιέσεις του ΕΚ, Το ΕΚ ήταν άλλωστε εκείνο που πέτυχε τους αναγκαίους συμβιβασμούς μεταξύ των κρατών μελών.

 http://www.europarl.europa.eu
22/2/13

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin