Thursday, May 28, 2015

Τι θα σημαίνει ο έλεγχος κεφαλαίων στις τράπεζες

Την εκτίμηση ότι, αν οι ελληνικές αρχές αναγκαστούν να εφαρμόσουν περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων στις τράπεζες, οι διεθνείς πιστωτές θα μας έχουν προηγουμένως δείξει την πόρτα της εξόδου από την ευρωζώνη, διατυπώνουν κορυφαίες τραπεζικές πηγές.
Αν και θεωρούν ότι η κυβέρνηση «παίζει» με τη φωτιά, αυξάνοντας τον κίνδυνο ενός ατυχήματος όσο δεν καταλήγει σε μια συμφωνία με τους θεσμούς, εκτιμούν πως η στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ως σήμερα δείχνει πως θα περιμένει ως την τελευταία στιγμή για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.
Οπως εξηγούν οι ίδιοι κύκλοι, την απόφαση για επιβολή capital controls τη λαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών μετά από εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος, εφόσον εκτιμηθεί ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος κατάρρευσης του συστήματος χωρίς τη λήψη αυτών των μέτρων.
Ωστόσο για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο θα πρέπει προηγουμένως η ΕΚΤ να έχει «κόψει» σε τέτοιον βαθμό τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τους μηχανισμούς του Ευρωσυστήματος ώστε να απειλούνται με χρεοκοπία από τις εκροές καταθέσεων.
«Αν φτάσουμε στο σημείο να τεθούν περιορισμοί στις αναλήψεις μετρητών, το ευρώ που είναι κατατεθειμένο στην Ελλάδα δεν θα έχει την ίδια αξία με μια κατάθεση σε οποιοδήποτε πιστωτικό ίδρυμα στην υπόλοιπη ευρωζώνη» υπογραμμίζει τραπεζικό στέλεχος.
Σε μια τέτοια περίπτωση, προσθέτει ο ίδιος, η οικονομία θα οδηγηθεί σε βαθιά ύφεση, που δεν αποκλείεται να φτάσει μέσα σε έναν χρόνο ακόμη και το 10%.
Δεν είναι μόνο η εμπιστοσύνη που θα πληγεί καίρια, επηρεάζοντας την οικονομική δραστηριότητα, αλλά και το γεγονός ότι θα ανακύψουν πρακτικά προβλήματα για χιλιάδες επιχειρήσεις που εισάγουν τα εμπορεύματά τους.
 
«Οταν σε μια αγορά που στηρίζεται στις εισαγωγές όπως η ελληνική επιβάλλεις γραφειοκρατικές διαδικασίες για μια απλή πληρωμή των προμηθευτών στο εξωτερικό, το αποτέλεσμα είναι τραγικό. Δεν είναι μόνο θέμα μείωσης της ζήτησης αλλά και δυνατότητας να υπάρξει προσφορά προϊόντων» τονίζουν αναλυτές.
Οι ίδιοι σημειώνουν ότι τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας δεν επιτρέπουν εύκολους πειραματισμούς στο συγκεκριμένο πεδίο, όπως συνέβη πριν από δύο χρόνια με την Κύπρο. 
Και προσθέτουν πως δεν θα πρέπει να λησμονείται το γεγονός ότι η Ελλάδα εμφάνισε έξι συνεχή χρόνια ύφεσης από το 2008 ως το 2013. Μια νέα σημαντική κάμψη του ΑΕΠ θα δημιουργήσει ένα οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον που δεν θα ευνοεί την επαναφορά σε καθεστώς ευρώ.
Η στρόφιγγα του ELA

«Οι δανειστές γνωρίζουν ότι οι επιπτώσεις των capital controls είναι σημαντικές και ότι το κόστος μιας τέτοιας επιλογής, εφόσον θέλουν να διατηρήσουν την ευρωζώνη αδιαίρετη, θα κληθούν να το πληρώσουν οι ίδιοι, μια και η Ελλάδα είναι αποκλεισμένη από τις αγορές» τονίζουν τραπεζικές πηγές.
Ως εκ τούτου θεωρούν ότι, αν ωθήσουν τα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση, δεν θα πρόκειται για ένα μέσο πίεσης προς την ελληνική πλευρά αλλά για μια κίνηση ρήξης. Για αυτό και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν έχει ρισκάρει ακόμη μια τέτοια εξέλιξη.
Μέχρι στιγμής παρέχει την αναγκαία για τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος ρευστότητα μέσω του ELA, χωρίς να μεταβάλλει το καθεστώς απομείωσης των ενεχύρων που φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Παρά τις έντονες πιέσεις που δέχεται από τους πιο αυστηρούς απέναντι στην Ελλάδα, με προεξάρχοντα τον γερμανό κεντρικό τραπεζίτη, ο διοικητής της Μάριο Ντράγκι δεν έχει τολμήσει να μεταβάλει το ανώτατο πλαφόν δανεισμού από το Ευρωσύστημα.
Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό θα συμβεί μόλις λάβει σήμα από τους πολιτικούς ότι δεν υπάρχει περίπτωση να τα βρουν με την ελληνική κυβέρνηση.
  Μάρκου Αγης
  tovima.gr
27-28/5/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin