Friday, July 31, 2015

TτΕ: Ανακεφαλαιοποίηση μέσα στο 2015 για να αποφύγουμε το bail-in

Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών έως το τέλος του 2015 αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για τις ελληνικές Αρχές καθώς κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αποφευχθεί ένα bail-in, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters αξιωματούχος της Τράπεζας της Ελλάδος.

«Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να αποφύγουμε ένα bail-in στις ελληνικές τράπεζες. Αν η  νακεφαλαιοποίηση γίνει ως το τέλος του χρόνου, έτσι αποφεύγουμε ένα bail-in», είπε ο αξιωματούχος, στον απόηχο των συναντήσεων των εκπροσώπων των δανειστών με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Γιώργο Σταθάκη και τον Γιάννη Στουρνάρα, όπου τέθηκαν επί τάπητος οι ανάγκες του τραπεζικού συστήματος.

Δεν αποσαφήνισε αν το bail-in μπορεί να περιλαμβάνει και «κούρεμα» καταθέσεων.

Υπενθυμίζεται πως από τις αρχές του 2016, με την ενεργοποίηση της ευρωπαϊκής οδηγίας (BBRD) για τη διαχείριση προβληματικών τραπεζών στην ευρωζώνη, υπάρχει δυνατότητα εκκαθάρισης μιας προβληματικής τράπεζας με υποχρεωτική συμμετοχή μετόχων,ομολογιούχων και μεγαλοκαταθετών με αποταμιεύσεις άνω των 100.000 ευρώ, οι οποίοι θα πρέπει να αναλάβουν βάρη ισοδύναμα με το 8% των εκκρεμοτήτων του ιδρύματος.

Ο αξιωματούχος τόνισε πάντως πως το πιθανότερο σενάριο είναι να γίνει ανακεφαλαιοποίηση με κεφάλαια εκτός τραπεζών (bail-out), όπως είχε γίνει το 2013 μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με χρήματα που ήταν μέρος του δεύτερου προγράμματος στήριξης.

Στην περίπτωση αυτή, τα χρήματα που χρειάζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κατά πάσα πιθανότητα θα βαρύνουν το δημόσιο χρέος, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο νέο πρόγραμμα στήριξης, με δεδομένο ότι το Ταμείο έχει θέσει ως προϋπόθεση την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιο χρέους.

Η χρηματοδοτική συνεισφορά του ΔΝΤ είναι κρίσιμη για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας, τις οποίες οι εταίροι έχουν τοποθετήσει στα 82 με 86 δισεκ. ευρώ έως το 2018. Ο μηχανισμός ESM έχει διαμηνύσει πως συμβάλει περίπου 50 δισεκ., αφήνοντας χρηματοδοτικό κενό έως και 36 δισεκατομμυρίων σε βάθος τριετίας. 

 ΠΗΓΗ: skai.gr
  kathimerini.com.cy
31/7/15

1 comment:

  1. Μέχρι τον Οκτώβριο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι ασκήσεις προσομοίωσης σε ακραίες καταστάσεις (stress tests) των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου η ανακεφαλαιοποίησή τους να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του 2015...

    Στο συμπέρασμα αυτό φαίνεται να συγκλίνει η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος με τους επικεφαλής των θεσμών, όπως διαπιστώθηκε στην πρώτη συνάντηση που είχαν σήμερα το απόγευμα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η ανακεφαλαιοποίηση επιδιώκεται να γίνει κατά τα πρότυπα του 2012, δηλαδή μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και όχι απευθείας από τον ΕSM.

    Mάλιστα στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να γίνει σε δύο δόσεις εφόσον τον Αύγουστο αποδεσμευτούν κεφάλαια ως προκαταβολή από το τρίτο πρόγραμμα.
    (Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)
    huffingtonpost.gr

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin