Friday, November 6, 2015

Δε συμφωνεί με «κούρεμα» χρέους ο Γιούνκερ

Μοσκοβισί: Στόχος η εκταμίευση της δόσης..
Συζήτηση γύρω από τον χρόνο αποπληρωμής των δανείων και τα επιτόκια θα μπορούσε να γίνει σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο για ονομαστικό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

«Δεν πιστεύω ότι αρχίζουν όλα πάλι από την αρχή», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν, εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας, θα ξεκινήσει και πάλι η συζήτηση για την εκπλήρωση ή όχι των όρων από την πλευρά της Αθήνας.

«Πάντως, σίγουρα εγώ δεν θα συμμετάσχω ξανά. Η γερμανική κυβέρνηση ήταν έτσι κι αλλιώς της άποψης ότι θα έπρεπε να μην είχα αναμιχθεί. Δεν το έκανα. Για αυτό βρήκαμε μια λύση, στην οποία δεν συνεισέφερα μόνο εγώ, αλλά βοήθησαν και πολλοί άλλοι. Δεν πιστεύω ότι θα επιστρέψουμε στην έναρξη της κρίσης», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν σε ομιλία του στην Φρανκφούρτη με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους στην προεδρία της Επιτροπής.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι έχουν βελτιωθεί πολλά στην Ελλάδα, αναφέροντας ενδεικτικά ότι η ανάγκη κεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών δεν είναι τόσο μεγάλη όσο είχε προβλεφθεί αρχικά στο τρίτο πρόγραμμα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, οι τράπεζες πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν το συντομότερο.

«Πρέπει να ασχοληθούμε με το ελληνικό χρέος», τόνισε ο κ. Γιούνκερ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θα υπάρξει "κούρεμα"».

Πρόσθεσε δε «όπως το είχαμε καθορίσει στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, δηλαδή ότι μπορούμε να μιλήσουμε για χρόνους αποπληρωμής και επιτόκια. Αλλά ένα ονομαστικό κούρεμα αποκλείεται».

Κληθείς να τοποθετηθεί σχετικά με τη συζήτηση που έγινε για πιθανό "Grexit" υπογράμμισε ότι ήταν πάντα αντίθετος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς «αν το επιτρέπαμε, θα συνέβαινε και σε άλλους -και όχι μόνο σε μικρές χώρες του Νότου».

Ο Γιούνκερ είπε ακόμη ότι με την κρίση στην Ελλάδα διαπίστωσε ότι η αρχή της αλληλεγγύης δεν είναι τόσο έντονη, όπως δεν είναι πολλές φορές ιδιαίτερα εμφανής η αρχή της δημοσιονομικής σταθερότητας στις χώρες που είναι σε πρόγραμμα.

«Και χρειαζόμαστε και τα δύο. Αλληλεγγύη από τη μία πλευρά και προσπάθεια δημοσιονομικής σταθερότητας από την άλλη. Αυτό κάναμε και στην περίπτωση της Ελλάδας. Χάσαμε πολύ χρόνο, διότι κινηθήκαμε με πολύ αργούς ρυθμούς. Επιτρέψαμε να επηρεαστούμε από παράπλευρους θορύβους, όπως π.χ. στον γερμανικό Τύπο. Πολλές φορές δεχτήκαμε την περιγραφή των Ελλήνων ως τεμπέληδες που δεν κάνουν τίποτα, ανθρώπους που δεν ξέρουν προς τα πού πηγαίνουν», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε «οι Έλληνες έκαναν μια συλλογική προσπάθεια υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. Αυτό δεν θα μπορούσαν να το κάνουν χωρίς εμάς, αλλά το να λέμε ότι οι Έλληνες δεν έκαναν προσπάθεια, να λέμε ότι όλοι οι Έλληνες είναι διεφθαρμένοι, ότι όλοι οι Έλληνες δεν είχαν καταλάβει τι διακυβευόταν, δεν βοήθησε την κατάσταση. Θα έπρεπε στη δημόσια συζήτηση να είχαμε σεβαστεί τους Έλληνες περισσότερο. Τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ ευκολότερα», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ευρώπη, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέδειξε την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας ως το βασικότερο πρόβλημα και εξήγησε ότι για αυτόν ακριβώς τον λόγο προχώρησε στην κατάρτιση προγράμματος επενδύσεων ύψους 315 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, στην κρισιμότητα της περιόδου καθώς πλησιάζουν «σημαντικές προθεσμίες» για το πρόγραμμα αναφέρεται ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί και υπογραμμίζει ότι «δεν πρέπει να χάσουμε τον στόχο» που είναι το θετικό σήμα για την εκταμίευση της δόσης από το Eurogroup της Δευτέρας.

Σε κείμενο που δημοσίευσε στην προσωπική του ιστοσελίδα, ο Μοσκοβισί αναγνωρίζει σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ενώ υπογραμμίζει πως «τις επόμενες μέρες και βδομάδες» ακολουθούν «συζητήσεις και δύσκολες αποφάσεις» .

Στόχος, κατά τον ίδιο, είναι «το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου» να δώσει ένα «θετικό σήμα» για την εκταμίευση της δόσης, ενώ εκφράζει την ελπίδα πως η πρώτη αξιολόγηση «θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους».

Αναφερόμενος στην τρέχουσα διαπραγμάτευση για τους πλειστηριασμούς σημειώνει πως είναι ανάγκη να σημειωθεί «πρόοδος».

Συγκεκριμένα, εκφράζει την άποψη πως «οι πιο ευάλωτοι πρέπει να βοηθηθούν και να προστατευτούν», σε αντίθεση με αυτούς που θεωρούνται «στρατηγικοί παραβάτες» και οι οποίοι προσπαθούν «να ξεφύγουν από τις ευθύνες τους».

Ο Γάλλος επίτροπος επί των Οικονομικών δηλώνει «αισιόδοξος», χάρη στο «κλίμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης» που έχει αναπτυχθεί με την ελληνική κυβέρνηση.

«Αυτή η κυβέρνηση είναι πλέον, μετά τη συμφωνία του Ιουλίου, αυτή με την οποία έχουμε τη δυνατότητα να συνεργαζόμαστε καλύτερα από την αρχή της κρίσης, το 2010. Οι προκλήσεις παραμένουν, αλλά υπάρχει κοινή βούληση να προχωρήσουμε μαζί», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, αναγνωρίζει πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει «με θάρρος την προσφυγική κρίση», δηλώνοντας τη στήριξή του στη χώρα στη διαχείρισης αυτής της πρόκλησης.

Σε ό,τι αφορά την επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σημειώνει πως «η πρόκληση είναι να προστατευθούν οι καταθέτες, να σταθεροποιηθεί το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην αγορά, προκειμένου στη συνέχεια να υπάρξει σταδιακή άρση των capital controls».

  elzoni.gr
6/11/15

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin