Tuesday, September 20, 2011

Χριστόφιας: Ασπίδα για την Κύπρο οι δηλώσεις Λαβρόφ ...

«Ασπίδα για την Κύπρο» χαρακτήρισε τη ρωσική δήλωση για τις κυπριακές έρευνες στη Μεσόγειο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, επισημαίνοντας ότι μετά από αυτήν ακολούθησαν παρόμοιες δηλώσεις άλλων χωρών. Μιλώντας μετά την 20λεπτη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως είχε μαζί του «μία θερμή ανταλλαγή απόψεων για θέματα κοινού ενδιαφέροντος».
«Τηρούμε την ίδια γραμμή στην κατεύθυνση της εφαρμογής των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών για το κυπριακό. Μία λύση που θα συμφωνηθεί μεταξύ των ηγεσιών των δύο κοινοτήτων».


Ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπογράμμισε πως «ευνοούμε την σύγκληση μιας διεθνούς διάσκεψης η οποία, μετά τη συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές του προβλήματος θα εξετάσει αποκλειστικά τις διεθνείς του πτυχές».
Παράλληλα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον κ. Λαβρόφ και την κυβέρνησή του για τη δήλωση της Ρωσικής Ομοσπονδίας σχετικά με τις έρευνες της Κύπρου για εξόρυξη φυσικού αερίου.
«Είναι μία θέση αρχών βασισμένη στη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Είναι μία ασπίδα για την Κύπρο. Και άλλες χώρες ακολούθησαν στη συνέχεια στην ίδια κατεύθυνση».
Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών είπε πως με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συζήτησαν τις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, στις οποίες επισήμανε ιδιαίτερα το εμπόριο και τις οικονομικές σχέσεις.
«Συνεργαζόμαστε σθεναρά στα διεθνή θέματα, στον ΟΗΕ και στον Οργανισμό Συνεργασίας και Ασφάλειας στην Ευρώπη και εκτιμούμε τη συμβολή της Κύπρου στην προώθηση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και της Ε.Ε.».
Αναφορικά με το κυπριακό, το οποίο συζήτησαν, ο κ. Λαβρόφ είπε πως όπως και σε κάθε άλλο ζήτημα «η Ρωσία είναι ένθερμα υπέρ της επίτευξης συμφωνίας στη βάση των διεθνώς συμφωνημένων αρχών και στην περίπτωση αυτή μιλούμε για τα ψηφίσματα του Σ.Α.. Τα ψηφίσματα αυτά περιγράφουν τις παραμέτρους για την εξεύρεση διευθέτησης, η οποία θα είναι αντικείμενο της συμφωνίας και των δύο κοινοτήτων, θα είναι διαρκής και θα είναι αντικείμενο ισχυρής διεθνούς υποστήριξης».
Στο ζήτημα των ερευνών της Κύπρου για φυσικό αέριο, είπε πως ξανά, όπως και σε κάθε άλλο ζήτημα, «η θέση μας βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και ειδικά για την περίπτωση στη σύνοδο του 1982 του Δικαίου της Θάλασσας».
Ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε τη σθεναρή ελπίδα και ενθάρρυνε «όλα τα μέρη να αποφύγουν βήματα τα οποία θα κλιμάκωναν την κατάσταση».
«Ενθαρρύνουμε όλους να παραμείνουν εντός των πλαισίων του Δικαίου της Θάλασσας», κατέληξε.
Στη συνάντηση επίσης παρευρέθηκαν από κυπριακής πλευράς, η Υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου κι ο μόνιμος αντιπρόσωπος, πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ.

onlycy com

24. ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ AOZ (21/9/11)

1a ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Εφ. Ραντικάλ 20-9-2011
Το πόκερ Τούρκων και Ελληνοκυπρίων στον παγκόσμιο τύπο
Η έναρξη των γεωτρήσεων από τους Ελληνοκυπρίους παρά τις όποιες προειδοποιήσεις της Τουρκίας, και η σκληρή αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης, σχολιάστηκε στα παγκόσμια ΜΜΕ με τίτλους όπως ¨Η Τουρκία ανεβάζει τα θέματα¨, ¨Η Άγκυρα απειλεί με στρατιωτική δράση¨, ¨Η ένταση θρέφει την σύγκρουση Ισραήλ-Τουρκίας¨ και ¨Εάν η Τουρκία εφαρμόσει την απειλή της, οι Ελληνοκύπριοι αντιστέκονται¨.
WSJ : ¨Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ¨
Η αμερικανική εφημερίδα που πουλά πολλά φύλα, η Wall Street Journal σε άρθρο με τίτλο ¨Η Τουρκία ανεβάζει τα στοιχήματα¨ τονίζει πως η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει πλοία του στόλου που θα συνοδεύουν τα ερευνητικά σκάφη . Η εφημερίδα γράφει ότι αυτή η απειλή για στρατιωτική δράση ακολουθεί την απειλή της Τουρκίας πως θα στείλει πλοία στην Γάζα που θα συνοδεύονται από πλοία του στόλου ενώ γράφει πως ¨Διπλωμάτες δηλώνουν πως αυτή η συγκρουσιακή πολιτική με την Κύπρο (μέλος της Ε.Ε.) και με μια εταιρία την Noble Engineering που είναι αμερικανική, εκτός από την αντιμετώπιση που φέρνει από Κύπρο και Ισραήλ, δημιουργεί κίνδυνο για εντάσεις με την Ε.Ε. και της Ουάσιγκτον.
NYT : Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΛΕΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΣΚΑΦΗ.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι Ελληνοκύπριοι παρά τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας θα κάνουνε γεωτρήσεις, αναφέρει ότι η Τουρκία χαρακτηρίζει ως προβοκάτσια αυτήν την απόφαση των Ελληνοκυπρίων, και θυμίζοντας την ανακοίνωση πως πλοία του στόλου θα συνοδεύουν τα πλοία που θα πάνε στην Γάζα, λέει πως ¨Είναι η δεύτερη φορά που ο κύριος Ερντογάν σε μια διεθνή διαφωνία υπόσχεται πως θα στείλει τον τουρκικό στόλο¨.
LE MONDE: ΘΡΕΦΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΙΣΡΑΗΛ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Η γαλλική Le Monde αναφέρει πως τα σχέδια για τις γεωτρήσεις φέρνουν αντιμέτωπες την Τουρκία και την Κύπρο, και τονίζει πως οι προσπάθειες των Ελληνοκυπρίων γίνονται με την συνεργασία του Ισραήλ που έχει χαλάσει τις σχέσεις του με την Άγκυρα. Η εφημερίδα καταγράφει πως η Τουρκία αντέδρασε αμέσως και σχολιάζει πως ¨Οι εντάσεις θρέφονται από την διαφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τουρκία¨.
EL PAİS: ¨Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ¨
Η μεγαλύτερη εφημερίδα της Ισπανίας η Ελ-Παίς πιστεύει πως Η Τουρκία ¨προκαλεί¨ τους Ελληνοκυπρίους. Η εφημερίδα χρησιμοποιεί την φράση πως ¨Η Άγκυρα απειλεί να στείλει πολεμικά πλοία¨, λέει ότι αυτό που στην πραγματικότητα εκνευρίζει την Άγκυρα είναι ότι τα αποθέματα που ενδεχομένως θα βρεθούνε θα είναι μόνο προς όφελος των Ελληνοκυπρίων και καταγράφει ότι είναι ανησυχητική η επιλογή του Ισραήλ από τους Ελληνοκυπρίους ως εταίρου για τις έρευνες φυσικού αερίου.
BBC: ΕΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΑΞΗ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΤΟΥΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΙ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ
Το αγγλικό κανάλι με τίτλο ¨Η Κύπρος αρχίζει τις αμφισβητούμενες έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο¨, τονίζει τις προειδοποιήσεις του Ερντογάν και άλλων Τούρκων αξιωματούχων προς τους Ελληνοκύπριους και προβάλλει τον ισχυρισμό πως ¨εάν η Τουρκία κάνει πράξη την απειλή της, η Ελληνοκυπριακή κυβέρνηση σίγουρα θα αντισταθεί και θα προκληθεί ένοπλη σύγκρουση.
LİBERATİON: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΑ ΣΧΕΔΙΑ
Μια από τις πρώτες εφημερίδες της Γαλλίας η Λιμπερασιόν σε είδηση με τίτλο ¨Η Τουρκία απειλεί τα σχέδια για έρευνες πετρελαίου της Κύπρου στο διαιρεμένο νησί¨ αναγράφει ότι η Τουρκία επέδειξε μεγάλη αντίδραση στις συντονισμένες με το Ισραήλ έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

TourkikaNea.gr

1b. Ο “θησαυρός” για τον οποίο “η Τουρκία αξίζει να κάνει πόλεμο”!

Ο εκνευρισμός της Άγκυρας με το θέμα των ερευνών στη νοτιοανατολική Μεσόγειο οφείλεται στο γεγονός ότι η Τουρκία έχει συνειδητοποιήσει εδώ και καιρό τι δεν μπορεί να αρπάξει! Γιατί αυτά που θα ήθελε νε έχει απλά δεν της ανήκουν!
Στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας ,το ζήτημα των ενεργειακών πόρων της Μεσογείου από τους οποίους η Άγκυρα μένει εκτός θα συζητηθεί εκτενώς ,σύμφωνα με την εφημερίδα Sabah.
Τι πιστεύει λοιπόν ότι χάνει η Τουρκία και αντιδρά τόσο επιθετικά;
Η Τουρκία πιστεύει ότι τα αποθέματα που υπάρχουν στις περιοχές που γίνονται οι έρευνες ξεπερνούν σε αξία τα 7 τρις δολάρια!
Το 2010 το Γενικό Επιτελείο ζήτησε από γνωστούς και έμπειρους μ΄ αυτά τα θέματα επιστήμονες να απαντήσουν σ΄ ένα ερώτημα:
•”Αξίζει να διακινδυνεύσει ένα πόλεμο η Τουρκία για τα αποθέματα ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο”;
Η απάντηση ήταν κατηγορηματικά ναι.

Οι υπηρεσίες της Τουρκίας εκτιμούν ότι στο κοίτασμα “Λεβιάθαν” και στη περιοχή Ταμάρ,υπάρχουν αποθέματα 700 δις κυβικών μέτρων φυσικού αερίου,τα οποία θα φθάσουν το 1,8 τρισεκατομμύριο! Αρκετά για να εξασφαλίσουν τις ανάγκες της Ευρώπης για έξι χρόνια.
Στη περιοχή μεταξύ Κύπρου-Αιγύπτου-Κρήτης η Τουρκία υποστηρίζει ότι υπάρχουν 15 τρις κυβικά μέτρα!
Οι Τούρκοι δηλώνουν…στριμωγμένοι με 41.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ΑΟΖ . Η Ελλάδα έχει 71.000 και η Κύπρος 33.000. Αυτοί οι αριθμοί τρελαίνουν την Άγκυρα!
ONALERT GR

1c. Ο Ερντογάν χαρακτήρισε ‘τρέλα’ τις έρευνες για φυσικό αέριο

Η εκμετάλλευση υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου που ξεκίνησε η Κύπρος, παρά τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας, αποτελεί “τρέλα”, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, αποκλείοντας, ωστόσο, προς το παρόν την προσφυγή σε στρατιωτική βία.
“Η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση ενεπλάκη σε μία τρέλα με το Ισραήλ πραγματοποιώντας έρευνες για πετρέλαιο” και φυσικό αέριο, δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός, ενώ όταν ερωτήθηκε εάν η χώρα του εξετάζει τη λήψη στρατιωτικών μέτρων κατά της δραστηριότητας αυτής, απάντησε: “Όχι ακόμη”. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας δήλωσε ότι οι δραστηριότητες αυτές “σαμποτάρουν” τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά για την επανένωση του νησιού.
Ο τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Τουρκία θα αρχίσει πολύ σύντομα τις δικές της θαλάσσιες έρευνες, με στρατιωτική υποστήριξη, ανοικτά της Κύπρου. Μία συμφωνία για τη χάραξη των θαλασσίων συνόρων ανάμεσα στην Τουρκία και τη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο, η οποία αναγνωρίζεται μόνο από την ‘Αγκυρα, θα υπογραφεί σήμερα ή αύριο. Μόλις υπογραφεί η συμφωνία αυτή, η Τουρκία θα αρχίσει τις δικές της έρευνες, δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι δυνάμεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού περιπολούν στις ζώνες αυτές.
onlycy com

1d. ΕΡΝΤΟΓΑΝ : ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ "Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ" ΕΙΣΗΛΘΑΝ ΣΤΗΝ ΤΡΕΛΑ ΝΑ ΨΑΞΟΥΝΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Εφ. Χουριέτ 21-9-2011
Ερνοτγάν : Τα πλοία μας στην Μεσόγειο
Ο πρωθυπουργός Ρετζέο Ταγίπ Ερντογλαν που βρισκόταν στην Νέα Υόρκη για να μετάσχει στην 66η σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών, συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Ο Ερντογάν ανέφερε πως στην συνάντηση εξετάστηκαν θέματα από το Ισραήλ και την Συρία έως την κρίση των γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, και δήλωσε πως στην περιοχή κάνουν βόλτες Τουρκικά καταδρομικά και φρεγάτες.
Η συνάντηση Ερντογάν-Ομπάμα στην Νεά Υόρκη πραγματοποιήθηκε γύρω από θέματα της επικαιρότητας όπως η ένταση Τουρκίς-Ισραήλ, η τρομοκρατία του ΠΚΚ, η Αραβική άνοιξη και η αντιπυραυλική ασπίδα.
Ο πρωθυπουργός Ερντογάν μετά την συνάντηση που έγινε στο φημισμένο ξενοδοχείο Waldorf Astoria και διήρκεσε περίπου 1,5 ώρα, οργάνωσε μια συνέντευξη τύπου.
Να οι τίτλοι των ανακοινώσεων του Ερντογάν :

- Η διακυβέρνηση της Συρίας έχει αρχίσει μια μαύρη προπαγάνδα ενάντια στην Τουρκία. Πλέον δεν έχουμε εμπιστοσύνη στην ηγεσία της Συρίας. Η Τουρκία όπως και οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν κάποιες κυρώσεις ενάντια στην Συρία. Στην επιστροφή θα κάνω ευρύτερα σχόλια και θα επισκεφτώ το στρατόπεδο προσφύγων στο Χατάι. Θέλω να δω τις συνθήκες ζωής εκεί και μετά θα ανακοινώσω ένα πρόγραμμα σχετικά με εκείνο το στρατόπεδο. Διακόπτω τις επαφές με την παρούσα ηγεσία της Συρίας. Είναι κρίμα αλλά η ηγεσία της Συρίας μας οδήγησε στο να πάρουμε μι τέτοια απόφαση.
- Συζητήσαμε μεταξύ μας την ειρηνευτική διαδικασία στην Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα στο θέμα Παλαιστινίων-Ισραήλ. Επιβεβαιώθηκε το δίκιο μας όσον αφορά την επίθεση που δέχτηκε το πλοίο μας στα διεθνή ύδατα.
- Το Ισραήλ και η "διοίκηση της Νότιας Κύπρου" εισήλθαν στην τρέλα να ψάξουνε πετρέλαιο. Αυτό το γεγονός δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα σαμποτάζ στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Βόρεια και Νότια Κύπρο. Έχουμε στρατηγική σύνοδο με την Ελλάδα. Πρόκειται για ένα βήμα που τείνει να σαμποτάρει αυτήν την σύνοδο. Οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα εκεί. Εμείς ανακοινώσαμε πως ως εγγυήτρια χώρα θα παράσχουμε κάθε είδους στήριξη. Θα μπούμε και εμείς σε αυτές τις έρευνες. Στην περιοχή γυρνάνε Τουρκικά καταδρομικά και φρεγάτες.
¨ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΞΕΡΟΥΝΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΑΣ¨
Ο κύριος Ομπάμα ειδικά στο θέμα με το Ισραήλ δεν είναι σε κατάσταση να μας πει ¨μην το κάνετε¨ διότι ξέρει το δίκιο μας. Εμείς αναφέραμε πως θα συνεχίσουμε την ίδια στάση. Για όσο διάστημα δεν ζητείται συγγνώμη, δεν καταβάλλονται οι αποζημιώσεις και δεν καταργείται ο αποκλεισμός στην Γάζα αυτή η ιστορία δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει.
………………….
Στο θέμα της συνεργασίας για το θέμα του ΠΚΚ παραδώσαμε μια λίστα με αιτήματα. Στο θέμα των Predator νομίζω πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα, θα γίνει προσπάθεια να επιλυθεί το συγκεκριμένο θέμα¨.
…………………
…………………
Σχόλιο : Προσέξτε την αντίφαση στα λόγια του Ερντογάν. Από την  μια λέει πως δεν αναγνωρίζει την Κύπρο, αλλά από την  άλλη θυμίζει πως είναι εγγυήτρια χώρα ! 
Μα βρε Ταγίπ αν είναι έτσι και έχετε δικαιώματα ως εγγυήτρια χώρα, άρα την αναγνωρίζεις. Άρα είστε παράνομα εκεί και πρέπει  να ξεκουμπιστείτε μαζί με όλα τα μπάζα που μας κουβαλήσατε στην βόρεια Κύπρο. 

TourkikaNea.gr

1e. Σε πορεία προς τα 5.800 μέτρα κάτω από τη θάλασσα κατεβαίνει το γεωτρύπανο

Λευκωσία: Σε αδιάκοπη 24ωρη λειτουργία μπήκε το γεωτρύπανο της Νoble Εnergy που προχωρά πλέον αργά, αλλά σταθερά, προς το κοίτασμα που κρύβει το κυπριακό οικόπεδο. Σε πρώτο στάδιο, χρησιμοποιούνται αρίδες των 33 εκατοστών, οι οποίες υπολογίζεται ότι θα φτάσουν στα 1.700
μέτρα κάτω από το βυθό της θάλασσας τις επόμενες μέρες. Παράλληλα με τη διαδικασία εμβάθυνσης της διάτρησης, κατεβαίνουν και σωλήνες προστασίας της τρύπας.
Όταν το γεωτρύπανο φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο, θα γίνει «τσιμέντωμα» της γεώτρησης και ανάλυση των δεδομένων, αφού σε αυτό το βάθος εκτιμάται ότι βρίσκονται οι εβαπορίτες (χημικό ίζημα από εξάτμιση νερού και διαλυμένων αλάτων, όπως το ορυκτό άλας και ο γύψος). Από εκείνο το σημείο, θα ξεκινήσει το τελευταίο στάδιο της γεώτρησης, με στόχο τα 5.000 μέτρα κάτω από τη θάλασσα, παράλληλα με τη διαδικασία διασφάλισης της εμβάθυνσης.
Η διάμετρος των αρίδων θα αυξάνεται σταδιακά και οι τελευταίες που θα τοποθετηθούν θα έχουν διάμετρο σχεδόν 90 εκατοστά. Στο ενδιάμεσο -ανά συγκεκριμένη περίοδο- τοποθετούνται στις συνδέσεις των αρίδων συστήματα που αποσβένουν τους κραδασμούς και περιορίζουν το ενδεχόμενο βλάβης στο σύστημα του γεωτρύπανου.
Στο τελικό στάδιο, η γεώτρηση θα φτάσει ακόμα περίπου 800 μέτρα βαθύτερα. Τότε, με ειδικούς σωλήνες θα αρχίσει να ανεβαίνει πάνω στην πλατφόρμα το αέριο. Από τα πειράματα καύσης και άλλες μετρήσεις, θα διαπιστωθούν τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά του κυπριακού κοιτάσματος. Τη φλόγα της καύσης αναμένουν πλέον με αγωνία όλοι οι ειδικοί, για να δώσουν τα δικά τους συμπεράσματα.
Σε αυτή την ερευνητική γεώτρηση, δεν προβλέπεται το γεωτρύπανο να προχωρήσει πιο κάτω, όπου σύμφωνα με τις απεικονίσεις των τρισδιάστατων δεδομένων υπάρχουν τρία διαδοχικά σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου. Προφανώς, παρόμοιες γεωτρήσεις, με στόχο τα κοιτάσματα πετρελαίου κάτω από αυτά του φυσικού αερίου, θα γίνουν από την Νoble Εnergyπρώτα στο Λεβιάθαν και μετά στο κυπριακό οικόπεδο, αφού η γεωλογική διαμόρφωση είναι πανομοιότυπη και επιτυχία στο Λεβιάθαν θα είναι ουσιαστικά και σημαντική εγγύηση για ανάλογη επιτυχία και στο «Οικόπεδο 12».
Εμπειρογνώμονες που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, υπογραμμίζουν ότι μέχρι στιγμής η ομάδα της γεώτρησης κάνει εξαιρετική εργασία και όπως εξηγούν, εξοικονομούν περίπου το 40% του προβλεπόμενου χρόνου σε κάθε στάδιο. Για παράδειγμα, η σταθεροποίηση της πλατφόρμας και η ετοιμασία για τη γεώτρηση έγινε σε τρεις μέρες, ενώ συνήθως απαιτούνται πέντε μέρες.
Επίσης, το κατέβασμα του γεωτρύπανου κατά 1.650 μέτρα μέχρι το βυθό, θα χρειάζονταν ακόμα τρεις μέρες, όμως επιτεύχθηκε μια μέρα νωρίτερα, παρά τα τεχνικά προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς. Όπως επισημαίνουν ειδικοί, αυτή η εξοικονόμηση χρόνου μεταφράζεται σε εξοικονόμηση της τάξης των 250.000 ευρώ ημερησίως για την Νoble.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ», η πλατφόρμα προβλέπεται να μείνει στο «Οικόπεδο 12» μέχρι τις 30 Νοεμβρίου και ακολούθως το γεωτρύπανο θα κατευθυνθεί προς το κοίτασμα «Σάρα και Μάρα» σε απόσταση 60 χιλιομέτρων περίπου από τις ακτές του Ισραήλ. Αν δεν αντιμετωπιστεί πρόβλημα με πετρώματα στη γεώτρηση, πιθανόν οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν και πριν το τέλος Νοεμβρίου.
Το πρώτο από 14 κοιτάσματα
14 συνολικά αξιόλογα κοιτάσματα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου χωρίς να υπολογίζονται οι περιοχές και η θάλασσα των κατεχομένων- έδειξαν οι δισδιάστατες και οι πρώτες τρισδιάστατες έρευνες. Για “14 αξιόλογες γεωλογικές δομές” κάνει λόγο ο Σόλων Κασίνης στις παρουσιάσεις του σε ξένους ειδικούς. Σημειώνει ότι το «Αφροδίτη» είναι το πρώτο στο οποίο ουσιαστικά ξεκίνησε η διαδικασία εκμετάλλευσης και στο οποίο γίνεται η πρώτη ερευνητική γεώτρηση. Σύμφωνα με τα δεδομένα, δεν είναι ούτε το μεγαλύτερο, ούτε το μικρότερο κοίτασμα, η αξία του οποίου υπολογίζεται σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.
Βρήκε κοιτάσματα σε 18 χώρες

Επικεφαλής της όλης επιχείρησης της γεώτρησης «CyprusΑ1» – όπως έχει σηματοδοτηθεί με βάση τους διεθνείς κανονισμούς – είναι ο Τζον Ντάκους, ένας από τους πλέον εξειδικευμένους μηχανικούς γεωτρήσεων σε μεγάλα βάθη που έχει συμβληθεί με τη Νoble Εnergyειδικά για τη συγκεκριμένη γεώτρηση. Ο Τζον Ντάκους είναι ειδικευμένος μηχανολόγος μηχανικός γεωτρήσεων ο οποίος έχει εμπειρία 36 ετών σε γεωτρήσεις και παραγωγή από κοιτάσματα στις ΗΠΑ και σε άλλες 17 χώρες σ’ όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και γεωτρήσεων και στο Ισραήλ.
Γεώτρηση στο Ταμάρ
Το Ισραήλ  -με την Νoble Εnergyκαι την Delek- άρχισε χθες την τελική γεώτρηση για εξόρυξη στο κοίτασμα «Ταμάρ», που διαθέτει περίπου 8-9 τρισ. πόδια φυσικού αερίου. Ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικών Υποδομών απάντησε με σαρκαστικό τρόπο όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις κινήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή και κατά πόσον επηρεάζεται η δραστηριότητα για τα κοιτάσματα:
«Οι γεωτρήσεις διεξάγονται σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας. Έτσι, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα», συμπλήρωσε. Να σημειωθεί ότι το Ταμάρ – που ανακαλύφθηκε πέρσι – αναμένεται να δώσει παραγωγή φυσικού αερίου για εμπορική χρήση στο τέλος του 2012.
Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ- ΚΥΠΡΟΣ

1f.ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΣΤO ΑΙΓΑΙΟ

Εφ. Ραντικάλ 21-9-2011
Στρατιωτικά πλοία πέρασαν από τα στενά του Τσανάκκαλε
Κατά τις πρωινές ώρες κινητικότητα στρατιωτικών πλοίων υπήρξε στα στενά των Δαρδανελίων, Τρία πλοία βγήκαν στο Αιγαίο.

ΤΣΑΝΑΚΚΑΛΕ – Η φρεγάτα TCG Salih Reis, το εκπαιδευτικό πλοίο TCG Sokullu Mehmet Paşa και το πλοίο TCG Öncü πέρασαν από τα στενά του Τσανάκκαλε προκειμένου να βγούνε στο Αιγαίο. Εντύπωση προκάλεσε ότι τα πλοία βγαίνουν στο Αιγαίο μετά την απόφαση των Ελληνοκυπρίων που μαζί με το Ισραήλ και παρά τις αντιρρήσεις της ΤΔΒΚ και της Τουρκίας προχώρησαν σε έρευνες για φυσικό αέριο.

TourkikaNea.gr

1g.Ασταμάτητα και χωρίς κανένα πρόβλημα δουλεύει το γεωτρύπανο της Noble Energy

Λευκωσία: Στο δεύτερο στάδιο της γεώτρησης θα προχωρήσουν απόψε οι έρευνες της Noble Energy με το γεωτρύπανο να φθάνει στα 900 μέτρα, σύμφωνα με το Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Σόλωνα Κασίνης, ο οποίος σημείωσε ότι τα αποτελέσματα από τις έρευνες αναμένεται να διαφανούν σε 2-3 μήνες.
Σε συνέντευξή του στον Ελληνικό Ραδιοφωνικό Σταθμό του Λονδίνου LGR, ο κ. Κασίνης είπε ότι το γεωτρύπανο ξεκίνησε δουλειά, χωρίς κανένα πρόβλημα και το πρώτο στάδιο έχει ολοκληρωθεί.
”Εχουμε ξεπεράσει το πρώτο στάδιο, όπου έγινε η πρώτη διασωλήνωση, 36 ιντζών διαμέτρου. Θα προχωρήσουμε απόψε κανονικά, στο δεύτερο στάδιο, που θα πάμε στα 900 μέτρα. Αντιλαμβάνεστε ότι όλα βαίνουν καλώς, και ευελπιστούμε και ελπίζουμε στο Θεό, να έχουμε θετικά αποτελέσματα, στην εύρεση των υδρογονανθράκων”, είπε.
Σε ερώτηση πόσο χρονικά προσδιορίζονται τα αποτελέσματα, ο κ. Κασίνης δήλωσε ότι το πρόγραμμα είναι δύο με τρεις μήνες και πρόσθεσε ότι χρονικά τοποθετείται σε 73 μέρες.
”Θα παίρνουμε δείγματα κατά τη διάρκεια της γεώτρησης και θα γίνονται επίσης μετρήσεις πίεσης, αναλύσεις όσον αφορά τη διαπερατότητα των πετρωμάτων και άλλες παραμέτρους, που είναι πολύ σημαντικές για μας, για να καταλάβουμε το μέγεθος και το είδος των υδρογονανθράκων που έχουμε”, εξήγησε.
Σε ερώτηση πόσο βάσιμα είναι τα δημοσιεύματα τις τελευταίες μέρες, ιδιαίτερα από τουρκικά ΜΜΕ, ότι όντως υπάρχει ένας μεγάλος πλούτος στη θαλάσσια περιοχή που γίνονται οι έρευνες, ο κ. Κασίνης δήλωσε ότι πάντα πίστευε πως η Μεσόγειος είναι προσοδοφόρα.
”Εγώ είμαι ένας από τούς πρώτους επιστήμονες που εδώ και πάρα πολλά χρόνια, από το 1977, προσπαθούσα να πείσω τη γύρω περιοχή αλλά και τον κόσμο σε διάφορα συνέδρια και φόρα, ότι η Μεσόγειος είναι πολύ προσοδοφόρα”, πρόσθεσε. Αυτό, είπε, έχει αποδειχθεί με τις τελευταίες αποκαλύψεις και γεωτρήσεις που έγιναν στο Ισραήλ.
”Ευελπιστώ αυτή η ευλογία να επεκταθεί και στην Κύπρο, και πιστεύω ότι δεν αμφισβητεί και δεν αμφιβάλλει κανένας ότι ο πλούτος αυτός είναι για όλους τους νόμιμους κατοίκους τής Κύπρου. Αυτό το έχουμε διακηρύξει κατ’ επανάληψη”, δήλωσε ο κ. Κασίνης.
Ο κ. Κασίνης ήταν προσκεκλημένος στο Λονδίνο για μια σειρά διαλέξεων στο Imperial College και συμμετείχε σε συνέδριο των Middle East and North African Countries για θέματα Μέσης Ανατολής και για τις προοπτικές εύρεσης πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ερωτηθείς για το κλίμα που συνάντησε στη διάρκεια των επαφών του στο Λονδίνο, ο κ. Κασίνης είπε ότι τον καλωσόρισαν όλοι οι σύνεδροι και ανέμεναν ενημέρωση για το θέμα.
”Ευελπιστώ να ξέρουμε με περισσότερη λεπτομέρεια από ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα, σε 73 ημέρες”, κατέληξε.
Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ- ΚΥΠΡΟΣ

1h. ‘Μπουρδολογίας το ανάγνωσμα’ για τουρκικές φρεγάτες στη Μεσόγειο

“Μπουρδολογίας το ανάγνωσμα”. Με αυτή την φράση απάντησε ανώτατη πηγή του Πολεμικού Ναυτικού στο defencenet.gr για τις πληροφορίες που μετέδωσε το τουρκικό κανάλι NTV για δήθεν “έξοδο στην Μεσόγειο 8 τουρκικών φρεγατών”.
“Κατ’αρχήν δεν πρόκειται να βγει το “Σισμίκ” για έναν βασικό λόγο: Δεν υπάρχει πια “Σισμίκ”. Έχει παροπλιστεί. Ένα δεύτερο σκάφος με το ίδιο όνομα που εργάζεται για το ίδρυμα μεταλλευτικών ερευνών, έχει και αυτό σοβαρές αβαρίες.
Το “Selen” βγάζουν, αλλά είναι παράκτιο ερευνητικό. Αν βγάλουν κάποιο ερευνητικό σκάφος αυτό θα είναι το “Γκόκα Πίρι Ρέϊς”. Το είχαν βγάλει και πέρσι.
Όλο απειλούν και όλο τα σκάφη τους είναι μαζεμένα στα λιμάνια τους. Μην ακούτε τι λένε οι Τούρκοι. Ψεύδονται ως συνήθως και οι πολιτικοί τους και οι δημοσιογράφοι τους”.
onlycy com

1i. Ερντογάν και Έρογλου προκαλούν: Υπέγραψαν συμφωνία για υφαλοκρηπίδα

Ερντογάν και Έρογλου υπέγραψαν σήμερα το απόγευμα στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκονται και οι δύο για τη Γενική συνέλευση του ΟΗΕ, συμφωνία για καθορισμό υφαλοκρηπίδας μεταξύ του ψευδοκράτους και της Τουρκίας, σύμφωνα με τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Η Άγκυρα, μη έχοντας την υποστήριξη των Αμερικανών, συνεχίζει τους λεονταρισμούς και τις προκλήσεις.
Η προκλητική ενέργεια αυτή του Ερντογάν και του Έρογλου γίνεται μόλις λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του πρώτου με τον αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα.
Όπως δήλωσε χθες στο ΚΥΠΕ ο νομικός διεθνολόγος και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας, Τουμάζος Τσιελεπής, από άποψης διεθνούς δικαίου, η εν λόγω συμφωνία θα αξίζει τόσα όσα και το χαρτί πάνω στο οποίο θα είναι γραμμένη.
onlycy com

1j. Δήλωση Εκπροσώπου ΥΠΕΞ σχετικά με ανακοίνωση τουρκικού ΥΠΕΞ περί υπογραφής «συμφωνίας» οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας Τουρκίας-κατεχομένων

Τετάρτη, 21 Σεπτέμβριος 2011
Σε συνέχεια ανακοίνωσης του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών περί υπογραφής «συμφωνίας» οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας με τα κατεχόμενα, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας δήλωσε τα εξής:
«Η ενέργεια αυτή της Τουρκίας είναι αντίθετη στο Διεθνές Δίκαιο και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η εν λόγω «συμφωνία» είναι άκυρη και άνευ περιεχομένου».

Δήλωση Εκπροσώπου ΥΠΕΞ

Ειδικά Θέματα : ΑΟΖ-Υφαλοκρηπίδα

 

1K. Θα βρεθεί κάποιος να πει το «ΟΧΙ»;                   

Του Στέλιου Παπαθεμελή
Προέδρου Δημοκρατικής Αναγέννησης (21.9.11)
Ο νεοοθωμανός πεχλιβάνης της Άγκυρας προκαλεί για άλλη μια φορά τον Ελληνισμό. Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και το φιλότιμό μας. Εξαγγέλλει γεώτρηση εντός της ελληνικής ΑΟΖ του Καστελορίζου. Απειλεί με κατάληψη και την ελεύθερη Κύπρο. Χλευάζει τους οικοδεσπότες της ΕΕ για την κυπριακή προεδρία της. Πουλάει προστασία στον αραβικό κόσμο και παριστάνει τον Σεϊχουλισλάμη των όπου γης Ισλαμιστών.
Αυτός ο μικρομεσαίος νταής ακκίζεται ως τάχα μέγας πλανητάρχης!
Προσώρας οι πάντες τον χαϊδεύουν.
Η απόφαση για την γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ είναι μείζονος στρατηγικής σημασίας. Όλα όμως θα κριθούν στην πράξη. Ο σύμμαχος της Κύπρου ζει και αναπνέει στρατιωτικά, δεν πτοείται επομένως από τους πολεμικούς βρυχηθμούς του νεοοθωμανού. Το ερώτημα ε΄ναι ως ποιο σημείο οι ΗΠΑ που βρίσκονται πίσω απ΄το εγχείρημα θα προχωρήσουν τη ρήξη με τον επιτιθέμενο, αλλά επίσης χαϊδεμένο τους Ερντογάν. Η αμερικανική στάση είναι το κλειδί των εξελίξεων. Αν αφήσουν τους Ισραηλινούς να κάνουν τη δουλειά τους, όπως αυτοί ξέρουν, τότε τα πράγματα θα πάνε καλά για την Κύπρο.
Και θα αποδειχθεί η σοφία των αμφοτεροβαρών συμμαχιών.
Αν οι ΗΠΑ λακίσουν, θα ανασταλούν, ή θα διακοπούν οι γεωτρήσεις. Κακό αλλά, όχι μέγα κακό.
Ο Τούρκος ξέρει πως στην Κυπριακή ΑΟΖ όπως έχουν τα πράγματα δεν τον παίρνει να αναμετρηθεί. Θα μετακομίσει επομένως στο ελληνοτουρκικό γήπεδο, όπου κυριαρχούν τα χρόνια φοβικά σύνδρομα και όπου και ο λεκτικός στρατιωτικός εκβιασμός  αποφέρει αποτελέσματα.
Έχουμε ήδη προπαρασκευαστικές ενέργειες εισβολής στην ΑΟΖ του Καστελορίζου. Η Άγκυρα δεν διαθέτει ΑΟΖ ανάμεσα Ελλάδας-Κύπρου και Αιγύπτου. Παρεμβάλλεται το Καστελόριζο που έχει χωρικά ύδατα, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Ο μοιραίος γείτων επιχειρεί στρατιωτικό εκβιασμό για να αποδεχθεί η Ελλάδα ότι το Καστελόριζο είναι … ανυπόστατο!
Με αστόχαστη ανακοίνωση το ημέτερον ΥΠΕΞ (15/9/11) ισχυρίζεται ότι οι εξαγγελθείσες τουρκικές έρευνες θα γίνουν σε περιοχή που (άπαγε της βλασφημίας) «επικαλύπτει και ελληνική υφαλοκρηπίδα, νοτίως του Καστελορίζου»!
Η δήλωση αποτελεί φανερό προάγγελο πανικόβλητων ευ- ένδοτων  επιλογών μας. Ερντογάν και Νταβούτογλου έχουν ξεσαλώσει αποφασισμένοι να κλιμακώσουν την ένταση για να ματαιώσουν την κυπριακή γεώτρηση προωθώντας ταυτόχρονα το βρώμικο παιχνίδι τουρκοποίησης του Αιγαίου.
Η κατοχική κυβέρνηση και η κωφάλαλη συνοδοιπορούσα πολιτική τάξη χτυπιόνται αγρίως στις συμπληγάδες Τρόικας και Γερμανικού σαδισμού. Το συλλογικό μας όμως υποκείμενο υπνώττει. Εκπαίδευση και Επικοινωνία κυριαρχούνται απ΄ τον εθνομηδενισμό. Φιμώνονται όλοι που ενοχλούν. Κατεπείγον να απελευθερωθούν οι φωνές φρονηματισμού, αντίστασης, γεωπολιτικού δυναμισμού και υπεράσπισης των ελληνικών αξιών.
Αι ημέραι  πονηραί εισί. Θα χρειασθεί ένα ρωμαλέο ΟΧΙ της ηγεσίας στον εκβιασμό της χώρας. Θα απαιτηθεί Ευρώπη πρωτίστως. ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα να τεθούν προ των ευθυνών τους να φρονηματίσουν τους τρελλαμένους της Άγκυρας.
Το Καστελόριζο είναι ζήτημα κυριαρχίας και ακεραιότητας της χώρας και αυτό είναι εξ ορισμού ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟ.
Ηγεσία και λαός πρέπει να δημιουργήσουμε επίγνωση ότι ο πόλεμος αποτρέπεται μόνο αν στείλουμε μήνυμα στον Τούρκο ότι είμαστε αποφασισμένοι να πολεμήσουμε υπέρ βωμών και εστιών και όχι να κατεβάσουμε τα… σώβρακα. (Θουκυδίδης Ι,144,3).
«Ειδέναι δε χρη ότι ανάγκη πολεμείν, ην δε εκούσιοι μάλλον δεχώμεθα, ήσσον εγκεισομένους τους εναντίους έξομεν».

papathemelis.blogspot.com


Ειδικά Θέματα : ΑΟΖ-Υφαλοκρηπίδα

 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΑΟΖ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin