Sunday, September 18, 2011

Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) : η ευλογία μελλοντικού (δυνητικού) Πλούτου αλλά και κατάρα εξάρτησης και πολέμων........

Μεταφέρουμε τα είκοσι άρθρα της σελίδας Ειδικά Θέματα : ΑΟΖ-Υφαλοκρηπίδα στην αρχική σελίδα μετά από τις τελευταίες απειλές της Τουρκίας προς Κύπρο και Ελλάδα.
Στο παράρτημα χαρτών συμπεριλαμβάνεται και χάρτης με τις επιδιώξεις της Τουρκίας να σβήσει από τον χάρτη το Καστελόριζο. Στους ίδιους χάρτες πουθενά δεν λαμβάνεται υπόψη η λωρίδα της Γάζας που με μελλοντική ανακήρυξη ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους αλλάζει τις χαράξεις. Για την χάραξη της Ισραηλινής ΑΟΖ με τον Λίβανο υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις από την μεριά του Λιβάνου. Η συμφωνία Ελλάδας Αλβανίας για την ΑΟΖ δεν επικυρώθηκε έγκαιρα από το ελληνικό κοινοβούλιο και αργότερα ακυρώθηκε/μπλοκαρίστικε από το αλβανικό Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο.


Γενικα και χοντρικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο πλούτος της ΑΟΖ μετατρέπεται σε χρήμα (αξιοποιείται) όταν διοχετευθεί στις αγορές . Συνεπώς σε πρώτη φάση χρειάζονται τα συμβόλαια με εταιρίες που διαθέτουν τα κεφάλαια, τεχνολογία, τεχνογνωσία και εξοπλισμό και σε δεύτερη φάση δίοδοι διοχέτευσης στην αγορά. Για παράδειγμα η Ρωσία διαθέτει απέραντο Πλούτο υδρογονανθράκων αλλά το πρόβλημα της είναι οι δίοδοι διοχέτευσης στην αγορά για να αξιοποιηθεί.

Οι εταιρίες συνεπώς που διαθέτουν τα μέσα αυτά για να μεγιστοποιήσουν τα κερδη τους θα προσπαθήσουν σε πρώτη φάση να εξουθενώσουν τις πλουτοπαραγωγικές χώρες για να υπογράψουν φτηνά συμβόλαια και σε δεύτερη φάση θα διαλύσουν τις τοπικές οικονομίες για να βρίσκουν επίσης φτηνό εργατοτεχνικό προσωπικό. Σε περιπτώσεις αμφισβητήσεων ορίων ΑΟΖ από γειτονικές χώρες είναι προφανές ότι θα πάρουν το μέρος της χώρας που διαθέτει κόστος εργατικής δαπάνης χαμηλότερο και ελαστικότερη περιβαλλοντολογική νομοθεσία. Διαθέτουν επίσης ισχυρές επιρροές στα δήθεν Διεθνή Δικαστήρια αν χρειαστεί το θέμα επίλυσης να πάει εκεί. Σε κάθε περίπτωση από το Πλούτο αυτό ένα ποσοστό 80% πάει στις εταιρίες εκμετάλλευσης, 8% στους τοπικούς “συνεργάτες” και 2% μένει στον απλό λαό (10% α.ε.).

Η Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν έχει ανακηρύξει επίσημα την δική της ΑΟΖ λόγω των παράλογων διεκδικήσεων της Τουρκίας και την υπαναχώρηση της Αλβανίας. Χάρτες όμως χάραξης σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας(UNLOSC) του 1982 υπάρχουν.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ : 

1. Περί ΑΟΖ, Υφαλοκρηπίδας και λοιπών “δημιουργικών ασαφειών”

2. Το σχέδιο της Τουρκίας για την ΑΟΖ.

3. ΑΟΖ, Λιβύη και Στρατηγική Διαπραγμάτευσης

4. KYΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ – ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ;

5.Όλοι οι ισχυροί πλάι μας για την ΑΟΖ

6. Η ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΒΑΖΕΙ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥΣ

7. Πόλεμος για το Πετρέλαιο: Η σύγκρουση Ισραήλ -Τουρκίας θα μπορούσε να αρχίσει στην Κύπρο

8. ΜΕ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΑΠΕΙΛΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΝ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ

9. Στην αντεπίθεση περνάει το Ισραήλ - Κινητικότητα στο "οικόπεδο 12"

10. Ιωάννης Μάζης: πιθανό θερμό επεισόδιο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο 

11. Η Τουρκία χάνει σε Αιγαίο και Μεσόγειο; 

12. Θέμα προσφυγής στο Σ. Α. για τις απειλές της Τουρκίας θέτει ο Ομήρου 

13. Οι «Όφεις» (Serpents Island) της Χάγης και η ελληνική ΑΟΖ στο Καστελόριζο

14. ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟ, ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ! 

15. Επίθεση Χριστόφια στην Τουρκία για τις εξορύξεις 

16. ΑΟΖ, Γενοκτονία και Θεωρία Παιγνίων 

17. Παίζοντας με τη φωτιά 

18. Το στρατιωτικό σχέδιο που συμφώνησαν Παπανδρέου-Νετανιάχου

19. Προκλητική απάντηση των Τούρκων στο ελληνικό διάβημα

20. Ο Ερντογάν δεν μπορεί να αγγίξει την Κύπρο! Ποιος την προστατεύει

21. ΠΑΡΆΡΤΗΜΑ : χάρτες ΑΟΖ

22. ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ AOZ ( 19/9/11)

23. ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ AOZ (20/9/11)

24. ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ AOZ (21/9/11)

25. ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ AOZ (22/9/11 & 23/9/11)

26. Στις καλένδες το ελληνοτουρκικό Ανώτατο Συμβ.Συνεργασίας λόγω κρίσης μεταξύ Τουρκίας – Κύπρου (24/9/11)

27. Η Τουρκία έχει ήδη καταγράψει αποτυχίες (26/9/11)

 

 

 

 

[1] :Περί ΑΟΖ, Υφαλοκρηπίδας και λοιπών “δημιουργικών ασαφειών”




Από την εξαιρετική ιστοσελίδα της εκπομπής “Ανιχνεύσεις” [www.anixneuseis.gr] του Δημοσιογράφου της ΕΤ-3 κ. Σαββίδη η παρούσα εμπεριστατωμένη ανάλυση σε ένα πολύ επίκαιρο θέμα, από το καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Ι. Μάζη. Δείτε και την πρωτότυπη ανάρτηση εδώ με εμπεριστατωμένα σχόλια.

[Ι. Θ. Μάζης, Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας-Γεωπολιτικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών, 2-01-2011]
Είναι σαφές ότι επί των ημερών μας αναπτύσσεται ένας διάλογος σχετικώς με τα θέματα Υφαλοκρηπίδος και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της χώρας[1]. Και μάλιστα υπό το φως της πρόσφατης Συμφωνίας Καθορισμού Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, η οποία μάλιστα προκάλεσε και την εντόνως εκφρασθείσα «δυσφορίαν» της Αγκύρας. Εγράφησαν δε εξαιρετικά κείμενα από ειδικούς και διπλωμάτες εις τον καθημερινόν Τύπον των Αθηνών σχετικώς με αυτά. Επειδή όμως ορισμένα εξ αυτών δημιουργούν (ίσως εσφαλμένως και ίσως αποκλειστικώς εις τον γράφοντα), την εντύπωσιν ότι εμφυλοχωρούν κάποιες «δημιουργικές ασάφειες» εις το νομικόν πλαίσιον της Συμβάσεως για το Δίκαιον της Θαλάσσης του Montego Bay του 1982, οι οποίες να αναγκάζουν, πιθανώς την Ελλάδα, σε υποχωρήσεις από τα, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, θεωρούμενα κυριαρχικά της δικαιώματα, ας εστιάσουμε σε ορισμένα στοιχεία αυτού του νομικού πλαισίου και ας προσπαθήσομε να τα αναλύσομε. Θα εκκινήσουμε εκ της παραδοχής ότι η Ελλάς δεν είναι «αναθεωρητική χώρα» και ρυθμίζει την εξωτερικήν της πολιτική βάσει των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Εάν η Ελλάς παύσει να βασίζεται εις αυτούς και επιλέξει τον ολισθηρόν κατήφορον των «πολιτικών» καλουμένων λύσεων με την Τουρκία, τότε δύο τινά δύνανται να συμβούν: είτε η Ελλάς  να αποδεχθεί τελικώς τον κανόνα της ισχύος και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικώς ενδεχόμενο κίνδυνο θερμών προκλήσεων από την Άγκυρα εις το Αιγαίο και την Ν/Α Μεσόγειο είτε να απωλέσει, ακόμη και άνευ αυτών των προκλήσεων, εθνικήν κυριαρχία εις το Ανατολικόν Αιγαίο, την Θράκη και την Ν/Α Μεσόγειο (Καστελλόριζο).
Α. Υφαλοκρηπίδα και Μέση Γραμμή
Αναφορικώς με την υφαλοκρηπίδα οι διατυπώσεις είναι απολύτως σαφείς και ενισχύονται μάλιστα από τη Συνθήκη του Montego Bay του 1982. Με τη σύμβαση αυτή[2],  επιλύθηκε ένα από τα πλέον ακανθώδη προβλήματα του Δικαίου της Θάλασσας: επήλθε συμφωνία για το πλάτος των Χωρικών Υδάτων (Χωρικής Θαλάσσης), η οποία ηδύνατο πλέον να εγγίζει το εύρος των 12 ναυτικών μιλίων (ν.μ). Ο κανόνας αυτός μάλιστα, λόγω της ευρυτάτου εφαρμογής του, έχει αποκτήσει πλέον εθιμικήν ισχύ. Για την οριοθέτηση των επικαλυπτωμένων δε, Χωρικών Υδάτων (χωρικών Θαλασσών) υιοθετήθη η αρχή της Μέσης Γραμμής με ελάχιστες μόνον εξαιρέσεις (άρθρο 15). Η περίπτωση αυτή δύναται να καλύψει απολύτως την περίπτωση Ελλάδος-Τουρκίας. Αναφορικώς τώρα με τα κυριαρχικά δικαιώματα που ασκεί το παράκτιον κράτος το οποίο διαθέτει την συγκεκριμένην υφαλοκρηπίδα, αυτά έχουν την έννοια των «κυριαρχικών δικαιωμάτων» δηλαδή το ότι ουδέν άλλο κράτος δύναται να τα διεκδικήσει, έστω και αν το παράκτιο αυτό κράτος δεν ασκεί τα εν λόγω δικαιώματα εις την πράξη. Επίσης, να τονισθεί ότι τα δικαιώματα αυτά, συμφώνως προς την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης εις την Υπόθεση της Υφαλοκρηπίδος της Βορείου Θαλάσσης[3], υφίστανται υπέρ του παρακτίου Κράτους ipso juro et ab initio (αυτοδικαίως και εξυπαρχής) χωρίς το Κράτος αυτό να χρειάζεται να προβεί εις ουδεμία νομικήν ενέργεια[4].
Β. Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και Μέση Γραμμή
Επίσης, η Υφαλοκρηπίδα, συμφώνως προς την Σύμβαση του 1982, διαθέτει ως ελάχιστον εύρος, την έκτασιν του βυθού της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) δηλαδή μέχρι 200 ν.μ. Δύναται όμως να υπερβεί και το όριον αυτό, όταν το Υφαλοπλαίσιον του παρακτίου κράτους εκτείνεται πέραν από τα 200 ν.μ., οπότε η Υφαλοκρηπίδα εξικνείται μέχρι και το τέλος του Υφαλοπλαισίου ή τα 350 ν.μ. ή ακόμα να εκτείνεται στα 100 ν.μ πέραν από την ισοβαθή καμπύλην των 2.500 μέτρων[5].
Γ. Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Μέση Γραμμή και Ευθιδικία
1) Τώρα, ας εξετάσομε και ένα σημείον, το οποίο κατά τινες, μπορεί να δημιουργήσει ασάφειες οι οποίες  θα απαιτούσαν μάλλον «πολιτικού τύπου προσεγγίσεις» και όχι -κατά βάσιν- νομικού. Πρόκειται, δια το άρθρον 74, εις το οποίο η νέα Σύμβασις (1982) προβλέπει σύναψη Συμφωνίας «συμφώνως προς το διεθνές Δίκαιον, όπως αυτό καθορίζεται στο άρθρο 38 του Καταστατικού του Διεθνούς Δικαστηρίου, προς τον σκοπόν καταλήξεως εις δικαίαν (επιεική) λύση». Η «δημιουργική ασάφεια» λοιπόν, την οποίαν φαίνεται να επικαλούνται ορισμένοι αναλυταί, προκύπτει ακριβώς εδώ. Εις το πλαίσο αυτό όμως, εμπεριέχεται και η μέθοδος χαράξεως της Μέσης Γραμμής-Μέσης Αποστάσεως, η οποία ήδη έχει αποτελέσει απολύτως πρόσφατο νομικόν προηγούμενο εις τις περιπτώσεις χαράξεως ΑΟΖ μεταξύ ι) Κύπρου και των γειτονικών της παρακτίων χωρών. Δηλαδή, στις 12 Δεκεμβρίου 1988, η Κύπρος επεκύρωσε την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θαλάσσης. Τον Φεβρουάριο του 2003 και τον Ιανουάριο του 2007, η Κύπρος υπέγραψε συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο και το Λίβανο, αντιστοίχως. Η συμφωνία βασίζεται στη διεθνώς αποδεκτή αρχή της μέσης γραμμής και τους όρους της Συμβάσεως του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θαλάσσης. Τον Δεκέμβριο του 2010 ακολούθησε η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών. Παράλληλα, η Κύπρος εγκαινίασε στις 16 Φεβρουαρίου 2007 τον πρώτο γύρο υποβολής αιτήσεων αδειών ερεύνης και αδειών εκμεταλλεύσεως υδρογονανθράκων, ο οποίος έληξε στις 16 Ιουλίου 2007. Αριθμός εταιρειών επέδειξε ενδιαφέρον και δόθηκαν σε αυτές σχετικές πληροφορίες[6].

  Η Τουρκία, δια τις δύο εκ των περιπτώσεων αυτών δεν αντέδρασε ούτε λεκτικώς! Αντέδρασε μόνον-και αποκλειστικώς-λεκτικώς, δια την περίπτωσιν Κύπρου-Ισραήλ. Και βεβαίως η αντίδρασίς της κατέπεσε εις το απόλυτο και αβυσαλέον... διπλωματικόν κενόν! Συνεπώς, όταν η -κατά το ήμισυ- υπό τουρκικήν κατοχήν Κύπρος, με κατοχικά τουρκικά στρατεύματα της τάξεως των 40.000 ανδρών εις τα εδάφη του Βορείου τμήματός της, δύναται να εφαρμόσει την Μέσην Γραμμήν δια την χάραξιν της ΑΟΖ, την οποίαν προηγουμένως, μονομερώς είχεν ορίσει ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος, συνεπάγεται ασφαλώς ότι και η ισχυρά (;) αλλά και υπερήφανος (;)  Ελλάς θα δύναται το τοιούτον πολλαπλασίως! Ή μήπως αυταπατώμαι;

  1.1.) Εξετάζοντες ακόμη και την αρχήν της ευθιδικία/equity, η οποία εμπεριέχει και την αρχήν «των ειδικών περιπτώσεων» τις οποίες ασαφώς και αβασίμως από νομικής πλευράς, επικαλείται η Τουρκία, πρέπει να λάβουμε υπόψιν όλα τα ανωτέρω τα οποία και αποτελούν σαφώς ελληνική πολιτικήν επιλογή διαπραγματευτικής στρατηγικής, με βάση πάντοτε το πρόταγμα του raison d'État. Και πάντως, και η περίπτωση της «δικαίας λύσεως/ευθιδικίας» οφείλει, κατά νόμον, να είναι απόρροια του Διεθνούς Δικαίου και σύμφωνη ως προς αυτό[7].

  Και δια την πλήρη διασαφήνιση του ζητήματος πρέπει να σημειωθούν τα εξής : ι) συμφώνως προς την Σύμβαση του 1982 (άρθρο 121) οι Νήσοι διαθέτουν πλήρη δικαιώματα Υφαλοκρηπίδος και ΑΟΖ. Εξαιρούνται μόνον οι βραχονησίδες οι οποίες «δεν δύνανται να κατοικηθούν» (προσοχή, δεν ομιλεί ο νόμος περί «μη κατοικουμένων», αλλά περί «μη δυναμένων να κατοικηθούν»!) «ή δεν έχουν ιδική των οικονομική ζωή, και οι οποίες δικαιούνται να έχουν μόνον χωρική θάλασσα και συνορεύουσα ζώνη». Κοντολογίς, οι βραχονησίδες αυτές δικαιούνται να έχουν μέχρι 12 ν.μ εύρος Χωρικής Θαλάσσης και ακόμη άλλα 12 ν.μ Συνορεύουσας Ζώνης! Να σημειωθεί εδώ, ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ανάλογα δικαιώματα καν εις το Καστελόριζο!  Δεν αναγνωρίζει λοιπόν η γείτων, «φίλη» και «σύμμαχος», δικαίωμα Χωρικών Υδάτων και φυσικά ούτε Συνορεύουσας Ζώνης στις βραχονησίδες αλλά ούτε καν εις τις Νήσους του παρακτίου Κράτους το οποίον και τις διαθέτει,  και δεν δέχεται να ακολουθήσει τις επιταγές του Δικαίου της Θάλασσας το οποίο, όμως, όπως απαιτεί η οιαδήποτε λύσις, ακόμη και ευθιδικίας, οφείλει να συντελείται με σαφή τήρηση των υπ' αυτό προβλεπομένων κανόνων! Τί να συζητήσομε λοιπόν επ' αυτού και βάσει ποίας «ευθιδικίας», πέραν των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου με την Τουρκία; Αυτό πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψιν εις ο οιοσδήποτε αναλυτής εις οιανδήποτε ανάλυσίν του. Διπλωμάτης, ακαδημαϊκός ή απλώς σκεπτόμενος πολίτης[8]. 
Δ. Περίκλειστη ή Ημιπερίκλειστη Θάλασσα και τουρκικές διεκδικήσεις
3) Υπάρχει ένα ακόμη σημείον το οποίον πρέπει να εκθέσουμε για να αποφύγουμε παρεξηγήσεις, οι οποίες δύνανται να οδηγήσουν σε παρερμηνείες συνεπαγώμενες ολεθρίους χειρισμούς αναφορικώς με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος στο Ανατολικό Αιγαίο. Πρόκειται για τα άρθρα  122 και 123 της Συνθήκης του 1982, τα οποία προτείνουν κάποιες εξαιρέσεις από τις παραδεδεγμένες και κοινώς αποδεκτές λύσεις του Δικαίου της Θαλάσσης αφορώσες τις περιπτώσεις των λεγομένων «κλειστών ή ημικλείστων Θαλασσών». Πρέπει να τονίσουμε ότι η ρύθμισις αυτή έχει χαρακτήρα συστάσεως και όχι δεσμευτικό, και προβλέπει απλώς συνεργασία στους τομείς της ι) εξερευνήσεως, διατηρήσεως και εκμεταλλεύσεως των «ζώντων φυσικών πόρων» (δηλαδή:αλιεία), των Θαλασσών αυτών όπως και εις τους τομείς ιι) της θαλασσίας επιστημονικής ερεύνης και της προστασίας του Θαλασσίου περιβάλλοντος (Περιβαλλοντική προστασία). Συνεπώς, τα οποιαδήποτε επιχειρήματα της Τουρκίας περί της Ημικλείστου Θαλάσσης του Αιγαίου δεν δύνανται, ακόμη και εάν εγίνοντο, παρ' ελπίδα, αποδεκτά από την Αθήνα, να επεκταθούν σε τομείς συνεκμεταλλεύσεως υποθαλασσίου πλούτου (υδρογονανθράκων), ούτε βέβαια εκχωρήσεως εθνικής κυριαρχίας στους τομείς της Υφαλοκρηπίδος, διότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται κατ' ουδένα τρόπο από την Σύμβαση του 1982! Πρέπει όμως να σημειώσουμε ακόμη μία ανακόλουθη στάση της Τουρκίας η οποία αποδεικνύει την γνωστή  εις τους Τούρκους μέθοδος των «καλών και συμφερόντων» και μάλιστα δια της μεθόδου «των δύο μέτρων και δύο σταθμών»: ι) Η Τουρκία ούτε υπέγραψε αλλά και ούτε επικύρωσε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θαλάσσης. Ωστόσο, υιοθέτησε, περί το τέλος του 1986, ΑΟΖ στη Μαύρη Θάλασσα και ήρθε σε συμφωνία με την τότε Σοβιετική Ένωση για τις επικαλυπτόμενες περιοχές χρησιμοποιώντας τη... μέθοδο της μέσης γραμμής (!). ιι) Αργότερα η Τουρκία άρχισε συνομιλίες με την Βουλγαρία και την Ρουμανία για το ίδιο θέμα και ήρθε σε   αναλόγου μορφής και περιεχομένου συμφωνία με αυτήν την οποίαν είχε συνάψει με τους Σοβιετικούς. Έτσι, ενώ η Τουρκία έχει προχωρήσει, σε συνεργασία με παρευξείνια κράτη στην οριοθέτηση της ΑΟΖ στη Μαύρη Θάλασσα – μιας "περίκλειστης ή ημίπερίκλειστης θαλάσσης", όπως ισχυρίζεται ότι είναι και η Μεσόγειος – αρνείται να πράξει το ίδιο και εις την... Μεσόγειο, έχοντας όμως η ίδια δημιουργήσει προηγούμενο εις την Μαύρη Θάλασσα. Αυτά αποτελούν ισχυρά όπλα στα χέρια της ελληνικής Διπλωματίας, αρκεί να της δοθεί η εντολή να τα χρησιμοποιήσει...
Ε. Τουρκία και οι Ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις ως προς την υπογραφή της Νέας Συνθήκης για το Δίκαιο της Θαλάσσης
    Αναφορικώς τώρα με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Τουρκίας ως προς την εφαρμογή της Συμβάσεως για το Δίκαιο της Θαλάσσης του 1982, πρει να υπογραμμίσουμε ότι: ι) η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας έχει κυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ( 10 Δεκεμβρίου 1998 )και κατ΄ επέκταση αποτελεί μέρος του κοινοτικού κεκτημένου. Όλες οι υπό ένταξη χώρες – περιλαμβανομένης της Τουρκίας - οφείλουν κατά το χρόνο της ένταξής τους να εφαρμόσουν το κοινοτικό κεκτημένο. ιι) το Συμβούλιο της ΕΕ στις 2 Ιουνίου 2005 κατέστησε σαφές ότι  «Η σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας αποτελεί μικτή συμφωνία, δηλαδή έχει συναφθεί και από την Κοινότητα και από τα κράτη μέλη. Δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 6 της πράξεως της αφορούσης τους όρους προσχωρήσεως των νέων κρατών μελών, τα κράτη αυτά δεσμεύονται να προσχωρήσουν στις συμβάσεις και συμφωνίες που έχουν συνάψει τα παλιά κράτη μέλη και, μαζί με αυτά, η Κοινότητα» ιιι) στις 2 Απριλίου 2007 ο Όλι Ρεν δήλωσε σαφώς ότι «Η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θαλάσσης αποτελεί όντως κοινοτικό κεκτημένο, το οποίο η Τουρκία αναμένεται να υιοθετήσει και να εφαρμόσει μετά την προσχώρησή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να ελέγχει την εφαρμογή του κεκτημένου στην Τουρκία» ιιιι) αναλόγου περιεχομένου ήταν επίσης η απάντηση του κ. Ρεν σε ερώτηση του Κυπρίου Ευρωβουλευτή κ. Ι. Κασουλίδη αναφορικώς με τις παραβιάσεις της ΑΟΖ της Κύπρου από τουρκικό σκάφος. Συγκεκριμένα, ο κ. Ρεν στην απάντησή του την 5η Μαρτίου 2009 προβαίνει σε ιδιαίτερη μνεία των συμπερασμάτων της 8ης Δεκεμβρίου 2008, όπου αναφέρεται ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποθαρρύνει τυχόν απειλές, προστριβές, ή πράξεις οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτνίασης και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών»[9].
Στ. Η ελληνο-τουρκική Συμφωνία της Μαδρίτης του 1997
Η Συμφωνία της Μαδρίτης του Ιουλίου του 1997, επί Κυβερνήσεως Κ. Σημίτη, είναι ακόμη ένα σημείο το οποίο η Αθήνα οφείλει να συνεκτιμήσει και να χειρισθεί αναλόγως στην κρίσιμη συγκυρία των ελληνο-τουρκικών συνομιλιών αλλά και για το θέμα της χαράξεως της ελληνικής ΑΟΖ. Στη συμφωνία αναφέρεται ότι: «Και οι δύο χώρες θα αναλάβουν προσπάθεια να προωθήσουν διμερείς σχέσεις, που θα βασίζονται μεταξύ άλλων και σε:

[...]

ΙV ) Σεβασμό στα νόμιμα ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα της κάθε χώρας στο Αιγαίο, τα οποία έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία τους.

V ) Δέσμευση αποφυγής μονομερών ενεργειών στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της επιθυμίας, ώστε να αποτραπούν συγκρούσεις οφειλόμενες σε παρεξήγηση

[...]

Οι δύο αυτές παράγραφοι είναι οι επίμαχες και εκείνες οι οποίες χρησιμοποιούνται ή/και υπονοούνται από την ισλαμική κυβέρνηση της Άγκυρας ως βάση νομιμοποιήσεως των διεκδικήσεών της εις το Ανατολικό Αιγαίο και βεβαίως εις το Καστελόριζο.  Ένα λαμπρό δείγμα αυτής της τουρκικής αναλύσεως, μας έδωσε, ήδη από τον Ιούνιο του 2007 Τούρκος Πρόεδρος κ. Γκιούλ, όταν εις το περιθώριο της Συνόδου του ΟΣΕΠ δήλωσε στην εφημερίδα Καθημερινή ότι: «Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν νομικά και ζωτικά συμφέροντα και ανησυχίες στο Αιγαίο με μεγάλη σημασία για την ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία τους. Εχουν δεσμευθεί με τη Συμφωνία της Μαδρίτης του 1997 να σέβονται τις αρχές αυτές και να διευθετούν τις μεταξύ τους διενέξεις με ειρηνικά μέσα και με αμοιβαία συναίνεση».

    Ακόμα όμως και αυτό το επιχείρημα της ισλαμικής Κυβερνήσεως της Άγκυρας δεν είναι επαρκές για να «γκριζάρει» το Αιγαίο και τη Ν/Α Μεσόγειο. Και αυτό διότι: ι) η Τετάρτη Παράγραφος ομιλεί περί «νομίμων ζωτικών συμφερόντων και ενδιαφερόντων» των δύο χωρών. Δηλαδή συμφερόντων και ενδιαφερόντων των οποίων η διεκδίκηση ορίζεται από το Διεθνές Δίκαιο και στην περίπτωση αυτή, από το Διεθνές Δίκαιον της Θαλάσσης του 1982! και ιι) η Πέμπτη Παράγραφος έχει ήδη πολλαπλώς καταρρακωθεί και εξευτελισθεί πλήρως από την τουρκική συμπεριφορά των διαρκών παραβιάσεων και υπερπτήσεων στο Αιγαίο, όπως και από μόνην την ύπαρξη του casus belli! Συνεπώς, η καταγγελία από ελληνικής πλευράς της Συμφωνίας αυτής είναι και εύκολη και επιβεβλημένη, ακριβώς λόγω των δύο ανωτέρω στοιχείων.

    Και πάντως, ακριβώς λόγω της προκλητικής -και κάθε άλλο παρά ειρηνικής- συμπεριφοράς της Τουρκίας στο Αιγαίο η Συμφωνία αυτή έπρεπε ως ελάχιστο διπλωματικό μέτρο ή έστω διπλωματική ποινή, να καταγγελθεί από ελληνικής πλευράς στο σύνολό της. Επίσης η ύπαρξη και μόνη του εισέτι ισχύοντος casus belli ακυρώνει πλήρως το ουσιαστικό περιεχόμενο των Παραγράφων Ι, ΙΙ και ΙΙΙ οι οποίες προβλέπουν αντιστοίχως: ι) Αμοιβαία δέσμευση για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη συνεχή ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας, ιι) Σεβασμό της κυριαρχίας της κάθε χώρας και ιιι) Σεβασμό των Αρχών του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών αλλά-και κυρίως-το γράμμα και το πνεύμα της Παραγράφου VI η οποία (τί ειρωνία...) προβλέπει «δέσμευση διευθέτησης των διαφορών τους με ειρηνικά μέσα, στη βάση αμοιβαίας συναίνεσης και χωρίς τη χρήση βίας ή την απειλή βίας». Ερωτώ λοιπόν, εάν το  casus belli δεν αποτελεί «απειλή χρήσεως βίας» τότε τί αποτελεί; Ειρηνικό μέσο;

     Για όλους λοιπόν τους ανωτέρω λόγους, από όποια πλευρά και αν ειδωθεί η Συμφωνία αυτή, παρά τις καλές προθέσεις της χώρας μας, δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει έστω και ως κείμενο... Οφείλει η Ελλάδα να δείξει ότι δεν ανέχεται επιτέλους την κοροϊδία και τον ευτελισμό και να δώσει ένα μήνυμα σοβαρότητος και εις το υπόλοιπο διεθνές της περιβάλλον...

    Αυτή η κίνηση είναι αυστηρώς διπλωματική, καθόλου πολεμοκαπηλική, αλλά επαρκώς σαφής για τα κέντρα εκείνα που ενδιαφέρονται για την ειλικρίνεια των συμμάχων τους στην περιοχή, είτε όντως το εννοούν είτε όχι. Και κάτι ακόμα: εάν όλα αυτά δεν αρκούν εις την ελληνική Εξωτερική Πολιτική για να ανταπεξέλθει άνευ εθνικών παραχωρήσεων, τότε τίποτε δεν θα της αρκέσει. Δυστυχώς...






[1] Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας ( UNLOSC ) του 1982, μεταξύ άλλων, δίνει σαφείς ορισμούς για την Αιγιαλίτιδα Ζώνη (Α.Ζ.) ή τα Χωρικά Ύδατα, τη Συνορεύουσα ή Παρακείμενη Ζώνη, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία συμφωνήθηκε το 1982 στο Montego Bay της Τζαμάικα και τέθηκε σε εφαρμογή στις 16 Νοεμβρίου 1994, αντικατέστησε τέσσερις παλαιότερες διεθνείς συνθήκες. Σε ψηφοφορία που έγινε στις 30 Απριλίου 1982 στη Νέα Υόρκη για τη νέα Σύμβαση 130 κράτη ψήφισαν υπέρ, τέσσερα κατά και 17 τήρησαν αποχή. Μεταξύ των κρατών που ψήφισαν κατά της Σύμβασης ήταν και η Τουρκία. Μέχρι το τέλος του 2008 επικύρωσαν τη Σύμβαση 157 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος ( 12 Δεκεμβρίου 1988 ) και η Ελλάδα ( 21 Ιουλίου 1995 ).



[2]   B. Καρακωστάνογλου, Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στο Νέο Δίκαιο της Θάλασσας, Σάκκουλας, Θεσ/νίκη, 2001, σ.σ. 53-54



[3]    Βλ. I.C.J Reports (1969), § 19 in B. Καρακωστάνογλου, Η Αποκλειστική Οικονομική Ζη στο Νέο Δίκαιο της Θάλασσας, Σάκκουλας, Θεσ/νίκη, 2001, σ. 42



[4]    Βλ. και Κ. Οικονομίδη, «Βασικές Ρυθμίσεις του Νέου Δικαίου της Θάλασσας», Δίκαιο και Πολιτική, τόμος 9,  εκδ. Παρατηρητής, (1985),σσ. 176-177 in B. Καρακωστάνογλου, Η Αποκλειστική Οικονομική Ζη στο Νέο Δίκαιο της Θάλασσας, Σάκκουλας, Θεσ/νίκη, 2001, σ. 42



[5]    όπ. αν. σ. 55




[7]    όπ. αν. σ. 56



[8]    Και πάντως, η Σύμβαση θέσπισε έναν υποχρεωτικό μηχανισμό για τη διευθέτηση διαφορών σχετικά με το Δίκαιο της Θάλασσας. Όταν τα Κράτη-Μέρη δεν μπορούν από μόνα τους να επιλύσουν διαφορές που προκύπτουν από τη Σύμβαση, είναι υποχρεωμένα να ακολουθήσουν συγκεκριμένες διαδικασίες που περιγράφονται στη Σύμβαση-όπως προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας. Το Δικαστήριο που εδρεύει στο Αμβούργο, στη Γερμανία, λειτούργησε το 1996, 2 χρόνια αφότου η Σύμβαση τέθηκε σε ισχύ. [http://www.unric.org/el/--law-articles/26267, Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης Ηνωμένων Εθνών]

                                
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΑΟΖ:


ΑΟΖ: η γαλάζια γραμμή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

ΑΜΕΣΗ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ «ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ» (ΑΟΖ)

Ελληνικά κοιτάσματα και καθορισμός ΑΟΖ

Υπέρ των δραστηριότητων της Κύπρου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (AOZ) τάσσεται ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών

Ισραήλ προς Ελλάδα: Καθορίστε την ΑΟΖ και αν αντιδράσει η Τουρκία θα είναι αιτία πολέμου για εμάς

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ, ΜΕ ΟΧΗΜΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ, ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΛΑΙΜΗΤΟΜΟ!

Πατρίδα μας είναι το Καστελλόριζο Γράφει ο Ν. Λυγερός

SOS! Βοηθείστε το Καστελόριζο!

Έννοια και δίκαιο της ΑΟΖ

Η αξιοποίηση της κυπριακής ΑΟΖ

Το Ανακοινωθέν της Μαδρίτης (1997): Γραπτή αποτύπωση του κατήφορου

 

 
[2] Το σχέδιο της Τουρκίας για την ΑΟΖ.

      Δείτε εδώ το πρωτότυπο.

Όποιος σκάβει το λάκκο του άλλου…Του Σάββα Καλεντερίδη.
Η Τουρκία, χρησιμοποιώντας την εποχή του Ψυχρού Πολέμου παρελκυστικά και καταχρηστικά την αξία του γεωγραφικού χώρου που κατέχει ως κράτος, κατόρθωσε να εξασφαλίσει τη στήριξη των χωρών του ΝΑΤΟ και κυρίως των ΗΠΑ και του Ισραήλ, και να θέσει υπό πολυετή ομηρία Κύπρο και Ελλάδα. Με την καθοριστική στήριξη των ως άνω χωρών, η Τουρκία κατέλαβε το 40% της Κύπρου, το οποίο, παρά τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, συνεχίζει να κατέχει διατηρώντας 40 χιλιάδες στρατό κατοχής στην πολύπαθη νήσο.
Ταυτόχρονα, ασκώντας κρατική τρομοκρατία, έθεσε υπό ομηρεία την Ελλάδα, η οποία επί τριάντα χρόνια δεν μπορεί να κάνει χρήση ενός κυριαρχικού της δικαιώματος, που είναι η επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο σύνολο του θαλάσσιου χώρου της. Για να ισχυροποιήσει δε τις θέσεις και τα επιχειρήματά της απέναντι στην Ελλάδα, η Τουρκία αρνείται πεισματικά να αναγνωρίσει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, που είναι σε ισχύ από το 1982.
Το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας όμως, δίνει το δικαίωμα στις χώρες που έχουν θαλάσσιες ακτές, να ορίσουν κάτω από συγκεκριμένες διαδικασίες την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), κατόπιν συμφωνίας με τις όμορες προς αυτές χώρες. Αυτό ακριβώς το δικαίωμα έκανε χρήση η μικρή και διαμελισμένη Κύπρος, και όρισε την ΑΟΖ της με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και το Λίβανο, ενώ είναι σε εξέλιξη ανάλογη διαδικασία με τη Συρία.
Η Τουρκία, εγκλωβισμένη στην πρακτική της άσκησης κρατικής τρομοκρατίας σε Ελλάδα και Κύπρο και στην απόφασή της να μην αναγνωρίσει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, όσο διαρκούσε η διαδικασία της οριοθέτησης, στην ουσία παρέμεινε απλός θεατής των εξελίξεων. Το μόνο που κατάφερε, ήταν να επεκτείνει εξ αντικειμένου το casus belli που ίσχυε για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων και να θέσει υπό ομηρία την Ελλάδα και στο ζήτημα της κήρυξης της ΑΟΖ σε όλο το θαλάσσιο χώρο από το Θρακικό Πέλαγος μέχρι το Αιγαίο, το Καστελόριζο και την Κύπρο.
Η Τουρκία άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι έπεσε η ίδια στο λάκκο που έσκαβε χρόνια τώρα σε Κύπρο και Ελλάδα, όταν οι παλιοί καλοί φίλοι, Ισραήλ και ΗΠΑ, έκαναν πρακτικά βήματα στο ζήτημα της εξόρυξης του φυσικού αερίου και πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Τότε συνέλαβε ένα στρατήγημα που, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, θα την έβγαζε από το αδιέξοδο. Ανακάλυψε την Παλαιστίνη, τη Γάζα και το δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό. Και ένας λαός που πένεται και κυριολεκτικά δεν έχει στον ήλιο μοίρα, ανταποκρίνεται σε όποιο χέρι βοηθείας του απλωθεί, έστω και τουρκικό.
Ποιο ήταν το κεντρικό ζητούμενο του στρατηγήματος; Να ρίξει το Ισραήλ μέσα στο λάκκο που έσκαψε το ίδιο για τους Παλαιστινίους. Δηλαδή, εκμεταλλευόμενη τον πόνο των Παλαιστινίων, να θέσει υπό ομηρία ολόκληρη τη ΝΑ Μεσόγειο, και μέχρι να λυθεί το Παλαιστινιακό και να ορίσει η Παλαιστίνη τη δική της ΑΟΖ στη Μεσόγειο, να σταματήσει κάθε διαδικασία καθορισμού της ΑΟΖ των γειτονικών χωρών και να παγώσει κάθε διαδικασία εξόρυξης στην περιοχή αυτή.
Στα πλαίσια αυτού του στρατηγήματος, η Τουρκία διεκδίκησε το ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, μια διαδικασία που διακόπηκε βίαια, με τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, το Δεκέμβρη του 2008. Αυτός ήταν ο λόγος του εκνευρισμού του Ερντογάν στο Νταβός, ένα μήνα μετά, όταν έφυγε από το πάνελ, αφήνοντας σύξυλο τον Σιμόν Πέρες, καταγγέλλοντας το Ισραήλ ως χώρα δολοφόνο μικρών παιδιών. Να σημειωθεί ότι το Ισραήλ και το εβραϊκό λόμπι, χρόνια τώρα είναι ο βασικός υποστηρικτής της Τουρκίας στις προσπάθειες που κάνει να αποτρέψει τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας που υπέστησαν Αρμένιοι, Έλληνες και Ασσύριοι από τους Τούρκους. Άλλος ένας λάκκος δηλαδή, που πέφτουν μέσα εκείνοι που τον έσκαψαν για τους άλλους, τους γενοκτονημένους λαούς της Ανατολής.
Στη συνέχεια, στα πλαίσια του ιδίου στρατηγήματος, η Τουρκία προσπάθησε να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό που εφαρμόζει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, υπενδυόμενη την προβιά του ακτιβιστή ανθρωπιστή αυτή τη φορά. Το γενοκτόνο τουρκικό κράτος, διέθεσε τα απαιτούμενα κεφάλαια για τη μίσθωση του Μαβί Μαρμαρά και ανέθεσε στην παρακρατική ισλαμοφασιστική οργάνωση ΙΗΗ την αποστολή να σπάσει το εμπάργκο. Ο στόχος ήταν να αποκτήσει ναυτική δραστηριότητα η Λωρίδα της Γάζας, για να ισχυροποιηθούν τα επιχειρήματα της Τουρκίας που θα οδηγούσαν στην ομηρία της ΝΑ Μεσόγειο. Το Ισραήλ αντέδρασε με το γνωστό τρόπο, για να οδηγηθούν σε αδιέξοδο οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ και να φθάσουμε σήμερα να μιλάμε για το Σχέδιο Γ΄ της Τουρκίας;
Ποιο είναι το σχέδιο αυτό;
Θα παραθέσουμε τους κεντρικούς του άξονες.
Η Τουρκία σε πρώτη φάση θα επιδιώξει να έχει αυξημένη και μόνιμη παρουσία με πλοία του πολεμικού της ναυτικού στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ του Κόλπου της Αλεξανδρέττας και της Διώρυγας του Σουέζ και κυρίως στα όρια της ΑΟΖ Κύπρου-Ισραήλ, με το πρόσχημα της προστασίας των τουρκικών εμπορικών πλοίων που θα κινούνται στην περιοχή. Με τον τρόπο αυτό θα επιχειρήσει να αμφισβητήσει εμπράκτως τις ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ. Μάλιστα, σε επιχειρησιακό επίπεδο η Τουρκία σχεδιάζει να κάνει ό,τι ακριβώς κάνει στο Αιγαίο με τα πολεμικά της αεροπλάνα. Δηλαδή, όπως με τις πτήσεις των πολεμικών της αεροσκαφών αμφισβητεί εμπράκτως την κυριαρχία της Ελλάδος στο Αιγαίο και δεν επιτρέπει την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών του πηγών, έτσι, με τις κινήσεις των πολεμικών της πλοίων στην περιοχή μεταξύ Κύπρου – Ισραήλ, θα επιδιώξει να αμφισβητήσει εμπράκτως τα νόμιμα και κυριαρχικά δικαιώματα των ως άνω χωρών και υπό το φόβο μιας πολεμικής σύγκρουσης, να προκαλέσει την παρέμβαση των ΗΠΑ και να παγώσουν οι διαδικασίες εξόρυξης και εκμετάλλευσης.
Παράλληλα, η Τουρκία θα επιχειρήσει να πετύχει εντός του Σεπτεμβρίου την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κυρίαρχου κράτους, στην επικείμενη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Αμέσως μετά, σχεδιάζει να ανακηρύξει μονομερώς την δική της ΑΟΖ στη ΝΑ Μεσόγειο μέχρι τα 200 ν.μ., και με βάση την αρχή της αναλογικότητας, να προχωρήσει στην οριοθέτηση της ΑΟΖ με το ψευδοκράτος, χωρίς να αναγνωρίζει δικαίωμα ΑΟΖ στο Καστελόριζο.
Στη συνέχεια, σχεδιάζει να προχωρήσει στην οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Παλαιστίνη, θέτοντας έτσι υπό τον έλεγχό της το κοίτασμα Λεβιάθαν, το οποίο έχουν λάβει εντολή να προβούν στις απαραίτητες επιχειρησιακές προετοιμασίες για να προστατεύουν τα τουρκικά πολεμικά πλοία.
Τέλος, στα πλαίσια του σχεδίου αυτού, η Τουρκία, μέσω της τουρκικής εταιρείας πετρελαίων ΤΡΑΟ, θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην ΑΟΖ Τουρκίας-ψευδοκράτους-Παλαιστίνης, έχοντας καταφέρει να περικλείσει και να απομονώσει εντελώς από θαλάσσης το Ισραήλ, το οποίο θα κληθεί να αντιμετωπίσει και το βέτο της Άγκυρας, στις προσπάθειες που καταβάλλει για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.
Υπάρχουν και άλλα υποτιθέμενα «βέλη στη φαρέτρα» της Άγκυρας, όπως η καταγγελία του Ισραήλ στον ΟΗΕ για το πυρηνικό του οπλοστάσιο, η καταγγελία επίσης στον ΟΗΕ για τον αποκλεισμό της Γάζας, η πλήρης διακοπή των διπλωματικών σχέσεων, το πλήρες πάγωμα των εμπορικών σχέσεων και άλλα.
Ασφαλώς και υπάρχουν πολλά κενά και αδυναμίες στο Σχέδιο Γ΄ της Τουρκίας εναντίον του Ισραήλ, το οποίο επιδέχεται και πολλές αναγνώσεις.
Εμείς απλά να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα, εν όψει της μονομερούς ανακήρυξης της τουρκικής ΑΟΖ, πρέπει να είναι έτοιμη να διαχειριστεί το ζήτημα του Καστελόριζου, αν δεν το έχουν «διευθετήσει» ήδη εκείνοι που χαϊδολογούνται χρόνια τώρα με την Τουρκία.
Επίσης, είναι χρήσιμο να υπενθυμίσουμε ότι σε περίπτωση που ΗΠΑ και Ισραήλ δεν βοηθούσαν με χέρια και πόδια την Τουρκία να καταλάβει τα 40% του εδάφους της Κύπρου και να κρατηθεί πάνω στο νησί τόσα χρόνια, όλα θα ήταν πιο εύκολα για όλους. Είναι ο λάκκος που λέγαμε…

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΑΟΖ:

ΑΟΖ: η γαλάζια γραμμή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

ΑΜΕΣΗ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ «ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ» (ΑΟΖ)

Ελληνικά κοιτάσματα και καθορισμός ΑΟΖ

Υπέρ των δραστηριότητων της Κύπρου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (AOZ) τάσσεται ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών

Ισραήλ προς Ελλάδα: Καθορίστε την ΑΟΖ και αν αντιδράσει η Τουρκία θα είναι αιτία πολέμου για εμάς

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ, ΜΕ ΟΧΗΜΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ, ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΛΑΙΜΗΤΟΜΟ!

Πατρίδα μας είναι το Καστελλόριζο Γράφει ο Ν. Λυγερός

SOS! Βοηθείστε το Καστελόριζο!

Έννοια και δίκαιο της ΑΟΖ

Η αξιοποίηση της κυπριακής ΑΟΖ

Το Ανακοινωθέν της Μαδρίτης (1997): Γραπτή αποτύπωση του κατήφορου

3. ΑΟΖ, Λιβύη και Στρατηγική Διαπραγμάτευσης

Ν. Λυγερός


Ασχολούμαστε συνεχώς με την Τουρκία λόγω των προβλημάτων που προκαλεί κι όμως όσον αφορά στην ΑΟΖ, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να ασχοληθούμε με τα άλλα κράτη.


Αλλιώς εγκλωβιζόμαστε σε μια αδιέξοδο, διότι η Τουρκία δεν έχει όφελος με το θέμα της ΑΟΖ, γιατί λοιπόν να προωθήσει σε διακρατικό επίπεδο όταν γνωρίζει ότι θα πρέπει να παρακάμψει το Δίκαιο της θάλασσας, διότι δεν θέλει ν’ ακούσει για μια δίκαιη επίλυση του θέματος. Μια σημαντική διαπραγμάτευση που οφείλουμε να κάνουμε είναι με τη Λιβύη.



Σε αυτή την περίπτωση, βέβαια, πρέπει να έχουμε στο νου μας και τις ΑΟΖ της Ιταλίας αλλά και της Μάλτας, ακόμα και αν δεν συνορεύει η τελευταία με τη δική μας.


Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να βάλουμε την όλη διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της θεωρίας παιγνίων κατά Nash, για να απεγκλωβιστούμε από τα παίγνια μηδενικού αθροίσματος.


Σε γενικές γραμμές η Λιβύη είναι θετική για να καθοριστούν τα σύνορα των ΑΟΖ, απλώς αμφισβητεί το νησί της Γαύδου ως αντικείμενο της ΑΟΖ.


Είναι βέβαια λάθος κατά το Δίκαιο της θάλασσας αφού η Γαύδος είναι κατοικημένη και κατά συνέπεια έχει de facto και de jure ΑΟΖ. Επιπλέον, από την άλλη πλευρά η Λιβύη διεκδικεί μια γραμμή βάσεων όσον αφορά στον κόλπο της Σύρτης που αποτελεί μια υπέρβαση για τους κανόνες του Δίκαιου της θάλασσας.


Σε αυτό το σημείο πρέπει να υπενθυμίσουμε το εξής. Σε προηγούμενο κύκλο διαπραγμάτευσης δεχθήκαμε πολύ γρήγορα αυτήν την απαίτηση της Λιβύης και δεν συμπεριλάβαμε το αίτημά μας μέσα στο παίγνιο, πράγμα το οποίο αποδείχθηκε ότι ήταν σφάλμα, διότι δεν άλλαξε τη γνώμη της η Λιβύη για το θέμα της Γαύδου.


Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα αντικειμενικό στρατηγικό λάθος. Διότι η αποδοχή του κλεισίματος του κόλπου της Σύρτης έχει επιπτώσεις όχι μόνο στη δική μας ΑΟΖ αλλά και στις ΑΟΖ της Μάλτας και της Ιταλίας.


Με άλλα λόγια η αποδοχή επιβαρύνει και άλλα συμμαχικά κράτη.


Αφού λοιπόν η διαπραγμάτευση δεν κατέληξε, είναι σημαντικό να κάνουμε χρήση της έννοιας της tabula rasa.


Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να εξετάσουμε ορθολογικά τα εμβαδά για τα οποία μιλάμε όταν χρησιμοποιούμε τη Γαύδο και τον κόλπο της Σύρτης.


Έτσι αντιλαμβανόμαστε ότι αν η Λιβύη δεν αποδεχθεί τη Γαύδο κι εμείς ως απάντηση δεν αποδεχθούμε τον κόλπο της Σύρτης, το κόστος για τη Λιβύη είναι μεγαλύτερο και χάνει μεγάλη έκταση.


Επιπλέον με την Μάλτα και την Ιταλία δημιουργούμε ένα συμμαχικό πλαίσιο, όπου το παίγνιο δεν είναι προς όφελος της Λιβύης.


Η στρατηγική εξέταση του θέματος και όχι μόνο η διπλωματική κατασκευάζει ένα θετικό πεδίο δράσης.


Η Γαύδος δεν είναι πια μια αδυναμία όπως νομίζουν οι δικοί μας αλλά ένα δυνατό χαρτί που έχει την ικανότητα να προκαλέσει μια ισορροπία του Nash που έχει ως αποτέλεσμα ένα win-win.


lygeros.or

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΑΟΖ:

ΑΟΖ: η γαλάζια γραμμή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

ΑΜΕΣΗ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ «ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ» (ΑΟΖ)

Ελληνικά κοιτάσματα και καθορισμός ΑΟΖ

Υπέρ των δραστηριότητων της Κύπρου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (AOZ) τάσσεται ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών

Ισραήλ προς Ελλάδα: Καθορίστε την ΑΟΖ και αν αντιδράσει η Τουρκία θα είναι αιτία πολέμου για εμάς

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ, ΜΕ ΟΧΗΜΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ, ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΛΑΙΜΗΤΟΜΟ!

Πατρίδα μας είναι το Καστελλόριζο Γράφει ο Ν. Λυγερός

SOS! Βοηθείστε το Καστελόριζο!

Έννοια και δίκαιο της ΑΟΖ

Η αξιοποίηση της κυπριακής ΑΟΖ

Το Ανακοινωθέν της Μαδρίτης (1997): Γραπτή αποτύπωση του κατήφορου

 

4. KYΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ – ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ;

του Γεωργίου Σέκερη*


Τον Αύγουστο 1976 και τον Μάρτιο 1987, ενδίδοντας στην τουρκική στρατιωτική πίεση εξ αφορμής της διαφοράς για την υφαλοκρηπίδα, η Ελλάδα υπέστη οδυνηρή μείωση, τόσο του διεθνούς γοήτρου της, όσο και της στενά συνδεδεμένης με αυτό διαπραγματευτικής της ικανότητας.


Παρά το γεγονός ότι το διεθνές δίκαιο ευνοούσε τις θέσεις μας, την καθοριστική στιγμή της αντιπαράθεσης οι κυβερνήσεις Καραμανλή και Παπανδρέου, αντιστοίχως,  αναδιπλώθηκαν.


Εκτιμώντας προφανώς ότι, υπό το φως και του στρατιωτικού ισοζυγίου, η φύση και σημασία της διαφοράς δεν δικαιολογούσαν μια πολεμική σύρραξη.


Το σκεπτικό όμως αυτό – το οποίο ο γράφων βρίσκει κατ’ αρχήν πειστικό – δεν συνεπάγεται άφεση αμαρτιών για τις δύο κυβερνήσεις.


Οι οποίες, αντιθέτως, φέρουν βαρύτατες ευθύνες για τους άκρως επιπόλαιους χειρισμούς – εν πολλοίς οφειλόμενους σε εσωτερικές τους σκοπιμότητες – που οδήγησαν στα εξευτελιστικά φιάσκο.





Διότι, αφού είχαν αποκλείσει την προσφυγή σε στρατιωτικά μέσα, έπρεπε να αποφύγουν και ενέργειες και παραλήψεις που ήταν προφανές ότι θα απέληγαν σε μια ταπεινωτική υποχώρηση. Και να επιλέξουν εγκαίρως προσφορότερους τρόπους  προαγωγής των συγκεκριμένων συμφερόντων μας.


Τις τραυματικές αυτές εμπειρίες καλό θα ήταν να μην τις ξεχνούμε ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για την αξιοποίηση της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.


Οι πρόσφατες περί την τελευταία αυτή εξελίξεις είναι στις γενικές τους γραμμές γνωστές:


  Η κυπριακή κυβέρνηση, έχοντας συνάψει μια σειρά διεθνών συμφωνιών – την πιο πρόσφατη και σημαντικότερη τον περασμένο Δεκέμβριο με το Ισραήλ – για την οριοθέτηση της ΑΟΖ της, προανήγγειλε προ εβδομάδων την εκεί προσεχή διεξαγωγή γεωτρήσεων για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων.


Ενώ η Άγκυρα, εμμένοντας στην πάγια θέση της ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εκπροσωπεί τους Τουρκοκυπρίους και επικαλούμενη συγχρόνως και υποτιθέμενα ίδια δικαιώματα στην επίμαχη περιοχή, αξιώνει τη ματαίωση των σχετικών ερευνών.


Και απειλεί δια του κ. Νταβούτογλου ότι, εάν παρά ταύτα η Λευκωσία προχωρήσει σε «πιο προωθημένα βήματα», η τουρκική πλευρά θα προβεί στην «επιβαλλόμενη αντίδραση».


Και οι μεν τουρκικές απειλές είναι – και πάλι – καταφανώς αντίθετες προς τη διεθνή έννομη τάξη. Πλην όμως, με δεδομένη την κρισιμότητα του ελληνοκυπριακού και ελλαδικού διακυβεύματος, αλλά και την παρελθούσα πολιτεία της Άγκυρας, θα ήταν ασυγγνώστως επιπόλαιο να τις αντιπαρέλθουμε ως «λόγια του αέρα».


Αντιθέτως, προκειμένου να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους, κυπριακή και ελλαδική ηγεσία – συμπράττοντας στενά, δικαιούται κανείς να ελπίζει, και με βαρύνουσα τη γνώμη του εθνικού κέντρου – οφείλουν να τις λάβουν σοβαρότατα υπ’ όψιν.


Όπως επίσης και τα ακόλουθα κρίσιμα συναφή ερωτήματα.


Εν πρώτοις: Ποιες οι προοπτικές στρατιωτικής στήριξής μας από ΗΠΑ και Ισραήλ σε περίπτωση δυναμικής τουρκικής αντίδρασης;


Έχουμε εξασφαλίσει σχετικές διαβεβαιώσεις;


Διότι οι μέχρι στιγμής δημόσιες δηλώσεις των Αμερικανών είναι μάλλον σιβυλλικές – πιθανότατα λόγω της επιθυμίας τους να αποτραπεί μια απρόβλεπτων επακολούθων σύγκρουση μεταξύ στρατηγικών συμμάχων τους στην άκρως ασταθή Ανατολική Μεσόγειο.


Άγνωστο δε εάν και σε ποιο βαθμό η στάση της Ουάσιγκτον θα επηρεασθεί εκ του ότι η αναλαβούσα τη διεξαγωγή των ερευνών εταιρεία είναι εβραιο-αμερικανικών συμφερόντων.


Ενώ, από την άλλη, το Ισραήλ σιωπά –  ενδεχομένως απορροφημένο από τα υπαρξιακά του προβλήματα με τον αραβο-μουσουλμανικό κόσμο και απευχόμενο την περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεών του με την Τουρκία.


(Σκοπίμως παραλείπεται εδώ αναφορά στον ευρωκοινοτικό παράγοντα. Η επιρροή των Βρυξελλών επί των τουρκικών αποφάσεων είναι μικρή και βαίνει συρρικνούμενη. Το κύριο – και άλλωστε σχετικής πάντοτε αποτελεσματικότητας – μέσο πίεσης που κάποτε διέθετε η ΕΕ, ήτοι το δέλεαρ της κοινοτικής ένταξης, αποδυναμώθηκε  αφ’ ης στιγμής οι Τούρκοι   διαπίστωσαν ότι ούτως ή άλλως δεν πρόκειται να δρασκελίσουν το κοινοτικό κατώφλι στο προβλεπτό μέλλον.)


Και κατά δεύτερο λόγο:


Τι θα πράξει η Αθήνα, αν η Άγκυρα αντιδράσει στρατιωτικώς και Αμερικανοί, Ισραηλινοί, και άλλοι (των Ρώσων συμπεριλαμβανομένων) περιορισθούν σε διαμεσολαβητικές πρωτοβουλίες ή ρητορικές παραινέσεις; Έχει η χώρα μας αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να προβάλει αποτελεσματικά στρατιωτική ισχύ στην Ανατολική Μεσόγειο – και δη χωρίς να αποψιλώσει την άμυνά της στο Αιγαίο και στη Θράκη; Και αν όχι, είμεθα έτοιμοι να αντιδράσουμε στρατιωτικά και εκτός κυπριακού χώρου;


Εν απουσία έγκαιρης και εμπεριστατωμένης μελέτης των ως άνω καίριων παραμέτρων, ορατός είναι ο κίνδυνος οι εξελίξεις περί την ΑΟΖ  της Κύπρου να απολήξουν σε άτακτη υποχώρηση της πλευράς μας του τύπου των προαναφερθεισών κρίσεων στο Αιγαίο – ή εκείνης των  S-300.


Ενδέχεται βέβαια η Άγκυρα να μη δώσει, κατά την παρούσα τουλάχιστον φάση, στρατιωτική συνέχεια στις απειλές της και απλώς να επωφεληθεί της συγκυρίας για να παγιώσει πληρέστερα την – ούτως ή άλλως μη αναστρέψιμη, δυστυχώς – διχοτόμηση της Μεγαλονήσου. Στοιχειώδης, όμως, φρόνηση επιβάλλει να είμαστε προετοιμασμένοι  και για το χείρον.


Δεν στερείται δε συναφούς ενδιαφέροντος η ακόλουθη συμβουλή του κορυφαίου ίσως μεταπολεμικού διεθνολόγου Χάνς Μόργκενταου προς τους διαχειριζομένους την εξωτερική πολιτική των κρατών: ”Μην περιέρχεσθε ποτέ σε θέση από την οποία δεν μπορείτε να υποχωρήσετε χωρίς απώλεια γοήτρου ή να προχωρήσετε χωρίς μεγάλους κινδύνους”.


* Πρέσβης  ε.τ.


ΠΗΓΗ: ANTIBARO

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΑΟΖ:

ΑΟΖ: η γαλάζια γραμμή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

ΑΜΕΣΗ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ «ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ» (ΑΟΖ)

Ελληνικά κοιτάσματα και καθορισμός ΑΟΖ

Υπέρ των δραστηριότητων της Κύπρου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (AOZ) τάσσεται ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών

Ισραήλ προς Ελλάδα: Καθορίστε την ΑΟΖ και αν αντιδράσει η Τουρκία θα είναι αιτία πολέμου για εμάς

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ, ΜΕ ΟΧΗΜΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ, ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΛΑΙΜΗΤΟΜΟ!

Πατρίδα μας είναι το Καστελλόριζο Γράφει ο Ν. Λυγερός

SOS! Βοηθείστε το Καστελόριζο!

Έννοια και δίκαιο της ΑΟΖ

Η αξιοποίηση της κυπριακής ΑΟΖ

Το Ανακοινωθέν της Μαδρίτης (1997): Γραπτή αποτύπωση του κατήφορου

 

 

5.Όλοι οι ισχυροί πλάι μας για την ΑΟΖ

Του Παναγιώτη Τσαγγάρη


 Με πολλή παρασκηνιακή διπλωματική δουλειά, Αθήνα και Τελ Αβίβ κατάφεραν και απέσπασαν τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας στις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για γεωτρήσεις εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με στόχο την ανεύρεση και εξόρυξη φυσικού αερίου. ΗΠΑ, Ρωσία, Ε.Ε. καθώς και Μεγάλη Βρετανία δηλώνουν δημοσίως ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κάθε δικαίωμα να προχωρήσει σε γεωτρήσεις, καλώντας παράλληλα την Άγκυρα να επιδείξει σύνεση, υπευθυνότητα και σοβαρότητα.


Παράλληλα, στο παρασκήνιο δίδονται διαβεβαιώσεις, κυρίως προς Αθήνα, ότι δεν πρόκειται να ανεχτούν ενέργειες της Τουρκίας που ενδεχομένως να ανατρέψουν τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο. Στο μεταξύ, μετά το «ΟΚ» που δόθηκε προς τη Λευκωσία από την Αθήνα αλλά και το πράσινο φως του Στέιτ Ντιπάρντμεντ προς Noble, τα πάντα είναι έτοιμα και οι διαδικασίες για τη γεώτρηση στο οικόπεδο «Αφροδίτη» θα αρχίσουν κανονικά και βάσει του αρχικού χρονοδιαγράμματος, δηλαδή εντός Οκτωβρίου.



«Οι Τούρκοι, με αυτές τους τις ενέργειες, απειλές και δηλώσεις, ενοχλούν πολύ κόσμο», δήλωσε χαρακτηριστικά στην «Κ» αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης και πρόσθεσε πως «δεν πρόκειται να καθίσει όλο το σύστημα να παρακολουθεί την Τουρκία να κάνει τα δικά της».


Πρόκειται, σημείωσε ο ίδιος διπλωμάτης, για ένα παιχνίδι γεωστρατηγικών συμφερόντων που παίζεται εδώ και πολλά χρόνια «και καμία χώρα, ούτε η Ουάσινγκτον, ούτε και η Μόσχα, δεν είναι διατεθειμένες τώρα να παραδώσουν τον τίτλο του χωροφύλακα της ανατολικής Μεσογείου στην Άγκυρα». Άλλωστε αυτό διαφαίνεται και μέσα από τις δημόσιες τοποθετήσεις των εκπροσώπων των δύο χωρών, όπου με ξεκάθαρο τρόπο αναγνωρίζουν τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την εκμετάλλευση της δικής της ΑΟΖ, στέλνοντας εμμέσως πλην σαφώς το μήνυμα στην Τουρκία να μην αποτολμήσει να παρεμποδίσει τη διαδικασία γεώτρησης.


Η ίδια πηγή δήλωσε στην «Κ» πως, αν η Άγκυρα προχωρήσει τελικά στην υλοποίηση των απειλών της, παρεμποδίζοντας δηλαδή τις εργασίες, αλλά και από την άλλη προκαλώντας προβλήματα στο Ισραήλ με το σπάσιμο του αποκλεισμού της Γάζας, «θα πληρώσει βαρύ τίμημα. Ο Ερντογάν με αυτό το εγχείρημα ίσως να καταδικάσει τη χώρα του σε μια μοναχική πορεία, η οποία δεν οδηγεί πουθενά παρά μόνο σε πισωγύρισμα», σημείωσε.


 


«Προχωράμε κανονικά»


Σε ερώτηση της «Κ» κατά πόσον ενδεχομένως να υπάρξουν δεύτερες σκέψεις από Αθήνα και Λευκωσία ως προς τη διαδικασία της γεώτρησης, ο ίδιος αξιωματούχος ήταν κατηγορηματικός: «Και βεβαίως όχι. Προχωράμε κανονικά. Δεν πρόκειται η Αθήνα ή η Λευκωσία να απεμπολήσει τα δικαιώματά της γιατί η Τουρκία αποφάσισε τώρα αυτό που αποφάσισε. Ελπίζουμε ότι η Άγκυρα θα συμπεριφερθεί προσγειωμένα και με υπευθυνότητα».


Πάντως, αξιοσημείωτη ήταν και η ανακοίνωση της Ε.Ε. (8 Σεπτεμβρίου 2011), με την οποία η Ένωση καλεί την Τουρκία να παύσει να απειλεί και να αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα κράτους-μέλους της Ε.Ε.


 


Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, η ανακοίνωση της Ε.Ε. εκδόθηκε μετά από πιεστικό παρασκήνιο και μετά από την εμπλοκή και των Αθηνών, με αποτέλεσμα τελικά να εκδοθεί μια ξεκάθαρη και αυστηρή δήλωση της Ε.Ε. προς την Άγκυρα, πράγμα που δεν συνηθίζεται από πλευράς Ε.Ε., κυρίως όταν έχει να κάνει με την Τουρκία, λόγω των ήδη εύθραυστων σχέσεων μεταξύ των δύο.


Παράλληλα, η εμπλεκόμενη εταιρεία Noble Energy ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα ότι οι εργασίες για τη γεώτρηση στο οικόπεδο «Αφροδίτη» θα αρχίσουν κανονικά βάσει του χρονοδιαγράμματος, κάτι που επιβεβαίωσε και η υπουργός Εμπορίου, Πραξούλα Αντωνιάδου, η οποία σημείωσε στην «Κ» πως τα πράγματα προχωρούν βάσει των αρχικών πλάνων και οι εργασίες αρχίζουν εντός Οκτωβρίου.


 


Ικανοποιημένη η Λευκωσία από Ε.Ε.


Πλήρως ικανοποιημένη είναι η κυπριακή κυβέρνηση από τη δήλωση της Ε.Ε. «Είχα μεταφέρει στον κ. Φούλε ότι η οποιαδήποτε σιωπή από πλευράς των Βρυξελλών στις απειλές της Τουρκίας ίσως να εκλαμβάνετο ως σιωπηρή ανοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε στην «Κ» η υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή. Η κ. Μαρκουλλή σημείωσε ακόμη πως πρόκειται για μια ξεκάθαρη δήλωση της Ε.Ε., η οποία θέτει τα πράγματα στη σωστή τους βάση.


 


«Ας το λάβει υπόψη αυτό η Άγκυρα», πρόσθεσε, για να καταλήξει πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα ασκήσει πλήρως τα δικαιώματά της. «Οι τουρκικές απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν κινούνται στο πνεύμα της απόφασης του Συμβουλίου της Ε.Ε. του Δεκεμβρίου του 2010, με την οποία καλείται η Άγκυρα να έχει σχέσεις καλής γειτονίας με τα κράτη-μέλη», δήλωσε συγκεκριμένα ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη της Κομισιόν.


Παράλληλα, ο κ. Φούλε αναφέρθηκε στο θέμα της ΑΟΖ, λέγοντας πως «η Ε.Ε. επισημαίνει τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της Ε.Ε., τα οποία περιλαμβάνουν τη σύναψη διμερών συμφωνιών, σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας».


www.kathimerini.com.cy


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΑΟΖ:


ΑΟΖ: η γαλάζια γραμμή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

ΑΜΕΣΗ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ «ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ» (ΑΟΖ)

Ελληνικά κοιτάσματα και καθορισμός ΑΟΖ

Υπέρ των δραστηριότητων της Κύπρου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (AOZ) τάσσεται ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών

Ισραήλ προς Ελλάδα: Καθορίστε την ΑΟΖ και αν αντιδράσει η Τουρκία θα είναι αιτία πολέμου για εμάς

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ, ΜΕ ΟΧΗΜΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ, ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΛΑΙΜΗΤΟΜΟ!

Πατρίδα μας είναι το Καστελλόριζο Γράφει ο Ν. Λυγερός

SOS! Βοηθείστε το Καστελόριζο!

Έννοια και δίκαιο της ΑΟΖ

Η αξιοποίηση της κυπριακής ΑΟΖ

Το Ανακοινωθέν της Μαδρίτης (1997): Γραπτή αποτύπωση του κατήφορου

 


6.Η ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΒΑΖΕΙ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥΣ

Νέα στήριξη ήρθε από την Ουάσιγκτον για τις εξορύξεις στο κυπριακό Οικόπεδο 12, αλλά με ερωτηματικά, καθώς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ άφησε να εννοηθεί ότι οι πηγές ενέργειας θα πρέπει να μοιραστούν ισότιμα στους Τουρκοκυπρίους, την ώρα που η Λευκωσία και η Noble Energy καθιστούσαν σαφές ότι το εγχείρημα θα προχωρήσει παρά τις τουρκικές απειλές. Η δήλωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νούλαντ, έλεγαν διπλωματικές πηγές, επιδέχεται παρερμηνειών και χρειάζεται αποσαφήνιση. Κι αυτό διότι ναι μεν η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε ότι η Κύπρος έχει δικαίωμα να προχωρήσει στις γεωτρήσεις και χαρακτήρισε το γεγονός θετική εξέλιξη, επειδή συμβάλλει στη διαφοροποίηση της ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης, αλλά υπογράμμισε ότι η εξόρυξη θα ωφελήσει ολόκληρο τον λαό της Κύπρου και ότι «οι πηγές ενέργειας θα πρέπει να μοιραστούν ισότιμα».

Η αμφίσημη αυτή δήλωση, πάντως, αν και δεν έχει διευκρινιστεί, θυμίζει το επιχείρημα της Αγκυρας ότι οι φυσικοί πόροι ανήκουν σε ολόκληρο το νησί και όχι μόνο στους Ελληνοκυπρίους.
Σε κάθε περίπτωση, έλεγαν διπλωματικές πηγές, η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία είναι διεθνώς αναγνωρισμένη και εκπροσωπεί ολόκληρη τη χώρα είναι αυτή που θα κρίνει τον τρόπο αξιοποίησης του όποιου οφέλους προκύψει. «Ικανοποιητικές» χαρακτήρισε τις δηλώσεις η κύπρια υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλή, η οποία τόνισε πως οι εξορύξεις θα προχωρήσουν κι ότι τόσο η Λευκωσία όσο και η Noble Energy βρίσκονται σε διαρκή συντονισμό με την Ουάσιγκτον. Το Ισραήλ, πάντως, ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα και, όπως δήλωσε χθες ο ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Ούζι Λαντάου, «μπορεί να υποστηρίξει και να εγγυηθεί την ασφάλεια των εξεδρών άντλησης φυσικού αερίου που θα εγκαταστήσει στη Μεσόγειο».
Την ίδια ώρα ανησυχία προκάλεσαν στην Αθήνα τα γεγονότα στην Αίγυπτο, καθώς είναι η χώρα που κατεξοχήν θα επηρεάσει τις εξελίξεις στον αραβικό κόσμο, ενώ διπλωματικές πηγές εκτιμούσαν πως είναι η πρώτη φορά που η Αραβική Ανοιξη προσέλαβε χαρακτηριστικά σύγκρουσης θρησκειών. Πάντως, η Αθήνα βρίσκεται ήδη σε επαφή με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, επιχειρώντας να παίξει ρόλο στον κατευνασμό του «διπλωματικού τσουνάμι» που αναμένεται να προκαλέσει σε δέκα περίπου ημέρες το αίτημα των Παλαιστινίων να αναγνωριστούν ως κράτος από τον ΟΗΕ. Γι' αυτόν τον λόγο πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης συναντήθηκε με τον Ναμπίλ Σάαθ, απεσταλμένο του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής. Η Αθήνα βρίσκεται σε συντονισμό με την Παλαιστίνη, το Ισραήλ και την ΕΕ, προκειμένου, όπως έλεγαν διπλωματικές πηγές, «ό, τι συμβεί στη Νέα Υόρκη να μην αποτελέσει αφορμή ρήξης, αλλά εφαλτήριο για μια νέα διαπραγμάτευση». Οι Παλαιστίνιοι επιμένουν να απευθυνθούν για την αναγνώριση πρώτα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι θα θέσουν βέτο και κατόπιν θα μεταφέρουν το αίτημά τους στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η διπλωματική προσπάθεια στην οποία συμμετέχει η Αθήνα εστιάζεται τώρα στη μορφή που θα έχει το κείμενο που θα καταλήξει στη Γενική Συνέλευση, ώστε καμία πλευρά να μην είναι δυσαρεστημένη. (ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αριστοτελία Πελώνη)


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΑΟΖ:

ΑΟΖ: η γαλάζια γραμμή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

ΑΜΕΣΗ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ «ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ» (ΑΟΖ)

Ελληνικά κοιτάσματα και καθορισμός ΑΟΖ

Υπέρ των δραστηριότητων της Κύπρου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (AOZ) τάσσεται ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών

Ισραήλ προς Ελλάδα: Καθορίστε την ΑΟΖ και αν αντιδράσει η Τουρκία θα είναι αιτία πολέμου για εμάς

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ, ΜΕ ΟΧΗΜΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ, ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΛΑΙΜΗΤΟΜΟ!

Πατρίδα μας είναι το Καστελλόριζο Γράφει ο Ν. Λυγερός

SOS! Βοηθείστε το Καστελόριζο!

Έννοια και δίκαιο της ΑΟΖ

Η αξιοποίηση της κυπριακής ΑΟΖ

Το Ανακοινωθέν της Μαδρίτης (1997): Γραπτή αποτύπωση του κατήφορου

 

 

7. Πόλεμος για το Πετρέλαιο: Η σύγκρουση Ισραήλ -Τουρκίας θα μπορούσε να αρχίσει στην Κύπρο

Σεπτέμβριος 11, 2011.
Ο Alon Liela, βετεράνος υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, πρώην πρέσβης στην Τουρκία και πρώην Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, προειδοποίησε ότι η αιτία της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας είναι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου.

«Η απόφαση της Τουρκίας να μειώσει το επίπεδο των διπλωματικών επαφών με το Ισραήλ θα έχει αφθονία αρνητικών επιπτώσεων» δήλωσε ο Liela προσθέτοντας ότι ήταν ‘στρατηγική απόφαση της Τουρκίας που θα επηρεάσει όλους τους τομείς της ζωής- το πολιτικό επίπεδο, το οικονομικό και το κοινωνικό και το χρονικό αυτό διάστημα δεν μπορεί να καθοριστεί».

Τα παραπάνω τόνισε ο Alon Liela σε συνέντευξή του στο «EuroNews» και τόνισε ότι είναι «μια δυσάρεστη και επικίνδυνη πρόθεση της Τουρκίας για την προστασία της Ανατολικής Μεσογείου».

«Νομίζω ότι η Τουρκία δεν θα συγκρουστεί με το Ισραήλ, λόγω του Λιβάνου ή της Γάζας, αλλά θα αγωνιστεί για (την ΑΟΖ) της Κύπρου. Ο λόγος είναι, φυσικά, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριo, τα δικαιώματα στην ναυσιπλοΐας και στην οριοθέτηση των χωρικών υδάτων. Παρότι οι δύο χώρες γνωρίζουν την στρατιωτική κατάσταση τους, δεν αποκλείεται  μια πιθανή ένοπλη σύγκρουση», δήλωσε ο Λίελα.
--
Πηγή: Islam Bosna- 24sata.info
 mySatelite Mια ματιά στα γεγονότα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΑΟΖ:

ΑΟΖ: η γαλάζια γραμμή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

ΑΜΕΣΗ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ «ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ» (ΑΟΖ)

Ελληνικά κοιτάσματα και καθορισμός ΑΟΖ

Υπέρ των δραστηριότητων της Κύπρου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (AOZ) τάσσεται ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών

Ισραήλ προς Ελλάδα: Καθορίστε την ΑΟΖ και αν αντιδράσει η Τουρκία θα είναι αιτία πολέμου για εμάς

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ, ΜΕ ΟΧΗΜΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ, ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΛΑΙΜΗΤΟΜΟ!

Πατρίδα μας είναι το Καστελλόριζο Γράφει ο Ν. Λυγερός

SOS! Βοηθείστε το Καστελόριζο!

Έννοια και δίκαιο της ΑΟΖ

Η αξιοποίηση της κυπριακής ΑΟΖ

Το Ανακοινωθέν της Μαδρίτης (1997): Γραπτή αποτύπωση του κατήφορου

 



8. ΜΕ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΑΠΕΙΛΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΝ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ


Σκηνικό μεγάλης κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο, με άμεσες επιπτώσεις και παρενέργειες και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στήνει μεθοδικά τις τελευταίες εβδομάδες η Τουρκία.
Μάλιστα σ' αυτό το πλαίσιο δεν λείπουν και οι εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμα και επεισόδιο τύπου Υμίων!



Καθότι η Τουρκία έχει απλώσει μια «βεντάλια» προκλήσεων, προς το Ισραήλ, την Κύπρο και εμμέσως και την Ελλάδα, με αφορμή την έναρξη γεωτρήσεων από αμερικάνική εταιρεία και με τη συνδρομή του Ισραήλ στο λεγόμενο «οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ από 1ης Οκτωβρίου.



Σχετικά με τη ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας και Ισραήλ (βλ. σχετικά ρεπορτάζ στη σελ. 22), είναι σαφές πως η Άγκυρα επιμένει να διεκδικεί τον ρόλο της περιφερειακής υπερδύναμης στην ευρύτερη περιοχή και του ηγέτη του ισλαμικού κόσμου, μετά μάλιστα και την κατάρρευση των καθεστώτων σε Αίγυπτο και Λιβύη και τη μεγάλη κρίση στη Συρία.



Σε ό,τι αφορά το συνολικότερο πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η Τουρκία, προφανώς και στο πλαίσιο του γενικότερου «τσαμπουκά» που πουλά, έχει απειλήσει με συγκεκριμένες αντιδράσεις χωρίς να αποκλείει και πολεμικές σε περίπτωση που η Κύπρος ασκώντας τα δικαιώματά της προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ της για την άντληση υδρογονανθράκων.



Έτσι έχει ντε φάκτο δημιουργηθεί ένα «τρίγωνο» Αθήνας - Λευκωσίας και Τελ Αβίβ, κάτι που επίσης έχει εξοργίσει την Άγκυρα.



Η προχθεσινή δήλωση στη Βουλή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου, ότι τυχόν πολεμική ενέργεια της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου θα θεωρηθεί πολεμική ενέργεια κατά της Ελλάδας, δείχνει ότι οι εξελίξεις σ' αυτό το κρίσιμο μέτωπο έχουν λάβει ακόμα και οριακή μορφή.



Βέβαια μέχρι τώρα η στάση της ελληνικής κυβέρνησης συνεχίζει να κινείται στη λογική του κατευνασμού της Άγκυρας, ενώ όλοι πρέπει να θυμούνται τη στάση της τότε κυβέρνησης Σημίτη στην εγκατάσταση των πυραύλων S-300 στην Κύπρο.



Ενώ η εγκατάλειψη του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας - Κύπρου έχει σαφώς δημιουργήσει νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά τη στάση –τελικά– της ελληνικής κυβέρνησης.



Επίσης προκαλεί αλγεινή εντύπωση η άρνηση μέχρι σήμερα της κυβέρνησης Παπανδρέου να προβεί σε ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ, ακριβώς λόγω των σφοδρών τουρκικών αντιδράσεων σχετικά με την ΑΟΖ του Καστελλόριζου...



Πάντως οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι:



- Η δήλωση Πάγκαλου έγινε σε συνεννόηση τόσο με τον υπουργό Άμυνας όσο και με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.



- Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και εγρήγορση, ενώ γίνεται σχεδιασμός για την περίπτωση έκτακτης ανάγκης.



- Η Άγκυρα, εκτός της... απαγόρευσης στην Κυπριακή Δημοκρατία να κάνει γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ της, έχει εκφράσει δυσαρέσκεια στην ελληνική πλευρά και για την κατασκευή της τάφρου στον Έβρο (σχετικά έχει γράψει «ΤΟ ΠΑΡΟΝ»).



Να μπλοκάρετε τις γεωτρήσεις!

Ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο τούρκος πρωθυπουργός Τ. Ερντογάν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον έλληνα πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου (με τον οποίο θα συναντηθεί σε λίγες μέρες στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ), του ζήτησε:


Να παρέμβει η Ελλάδα προκειμένου να αναβληθεί η έναρξη των γεωτρήσεων της Κύπρου στην περιοχή που... ενοχλεί την Άγκυρα!

Μέσα σ' αυτό το άκρως επικίνδυνο σκηνικό που διαμορφώνει η Τουρκία έχει μεγάλη σημασία η στάση της Κύπρου.



Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημ. Χριστόφιας με δηλώσεις του επιμένει ότι οι γεωτρήσεις θα πραγματοποιηθούν κανονικά και μέσα στην προθεσμία που έχει ανακοινωθεί.



Παράλληλα έχει καλέσει την Εθνική Φρουρά να είναι σε ετοιμότητα, για να προστατεύσει την εθνική αξιοπρέπεια και την εθνική κυριαρχία.



Βέβαια ο Δημ. Χριστόφιας είναι αποδυναμωμένος στο εσωτερικό μέτωπο, λόγω των ευθυνών που του καταλογίζονται για την πολύνεκρη έκρηξη στο Μαρί. Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ακριβώς γι' αυτό είναι πολύ πιθανό να κρατήσει σθεναρή στάση έναντι των τούρκικων εκβιασμών, καθώς είναι η τελευταία του ευκαιρία να ανακάμψει...



Πάντως στο πλαίσιο της παραμονής του στη Νέα Υόρκη, για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, έχει προγραμματίσει συνάντηση με το εβραϊκό λόμπι. Έχει κι αυτό την ιδιαίτερη σημασία του...



Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες. Η Τουρκία αποθρασυμένη απειλεί.



Η Ελλάδα και η Κύπρος οφείλουν να επιδείξουν σύνεση αλλά και αποφασιστικότητα. Να αξιοποιήσουν διεθνή ερείσματα. Να μην απεμπολήσουν σε καμιά περίπτωση τα δικαιώματά τους.



Και να μη λησμονούμε ότι αν σήμερα η Κύπρος έχει φτάσει στο σημείο να διεκδικεί να αξιοποιήσει επ' ωφελεία της τα πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ της, αυτό εν πολλοίς οφείλεται στην υπερήφανη πολιτική του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος με το ΟΧΙ στο Σχέδιο Ανάν απέτρεψε τη μετατροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε τουρκικό προτεκτοράτο...
Θα αντέξει το τρίγωνο Αθήνα - Λευκωσία - Τελ Αβίβ;(paron gr)


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΑΟΖ:

ΑΟΖ: η γαλάζια γραμμή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

ΑΜΕΣΗ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ «ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ» (ΑΟΖ)

Ελληνικά κοιτάσματα και καθορισμός ΑΟΖ

Υπέρ των δραστηριότητων της Κύπρου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (AOZ) τάσσεται ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών

Ισραήλ προς Ελλάδα: Καθορίστε την ΑΟΖ και αν αντιδράσει η Τουρκία θα είναι αιτία πολέμου για εμάς

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ, ΜΕ ΟΧΗΜΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ, ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΛΑΙΜΗΤΟΜΟ!

Πατρίδα μας είναι το Καστελλόριζο Γράφει ο Ν. Λυγερός

SOS! Βοηθείστε το Καστελόριζο!

Έννοια και δίκαιο της ΑΟΖ

Η αξιοποίηση της κυπριακής ΑΟΖ

Το Ανακοινωθέν της Μαδρίτης (1997): Γραπτή αποτύπωση του κατήφορου

 

 

9. Στην αντεπίθεση περνάει το Ισραήλ - Κινητικότητα στο "οικόπεδο 12"

 Το Ισραήλ έδωσε τη δική του απάντηση στις δηλώσεις Ερτογάν ότι, θα ενισχύσει τις θαλάσσιες περιπολίες στην ανατολική Μεσόγειο, με τον υπουργό Ενεργείας Ούζι Λαντάου να τονίζει επί λέξη ότι «το Ισραήλ μπορεί να υποστηρίξει και να εγγυηθεί την ασφάλεια των εξεδρών άντλησης φυσικού αερίου που θα εγκαταστήσει στη Μεσόγειο».

«Απ΄όσο γνωρίζω», σημείωσε ο Ισραηλινός Υπουργός, «κεντρικό ζήτημα της αντιπαράθεσης, είναι η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου». Η συνεργασία με την Κύπρο για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, σημείωσε, θα αποφέρει στο Ισραήλ έσοδα 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Άμεση ήταν η Τουρκική απάντηση δια του Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος τόνισε πως ''Κανείς δεν πρέπει να δοκιμάσει την ισχύ της Τουρκίας ενώ ο Τούρκος Πρωθυπουργός, φέρεται να δήλωσε στον Αλ Τζαζίρα την περασμένη βδομάδα ότι η επίθεση στο Μάβι Μαρμαρά ήταν αιτία πολέμου αλλά η Αγκυρα όπως αρμόζει στο μεγαλείο της Τουρκίας ενήργησε με υπομονή.

Στο μεταξύ, μετά τον Φιλίπ Μαρτένς του Ευρωπαικού Λαικού κόμματος και ο Μάρτιν Σουλτζ των Ευρωπαίων σοσιαλιστών κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου αποφεύγοντας τις απειλές σε σχέση με την εύρεση και εξόρυξη πετρελαίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Στα κατεχόμενα ο σύμβουλος του η Ντερβίς Ερογλου, ο Κουντρέτ Οζερσάι μετέβη άρον άρον στην Άγκυρα δηλώνοντας ότι το ψευδοκράτος άρχισε επαφές με την Τουρκία για τα βήματα που θα κάνουν σχετικά με τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο Οζερσάι ανέφερε ότι κάλεσε τους Ελληνοκύπριους ν’ αναβάλουν τις έρευνες προσθέτοντας ότι αν το πράξουν τότε και η Τ/κυπριακή πλευρά δε θα χρειαστεί να κάνει τα απαιτούμενα βήματα.

Κινητικότητα στο οικόπεδο 12

Σύμφωνα με πληροφορίες, καθ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ισραηλινού Στρατού επιχειρούσαν συνεχώς στην ανατολική μεσόγειο επιτηρώντας το οικόπεδο 12 με τα υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου και όχι μόνο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η επιτήρηση του 12 αλλά και όλης της γύρω περιοχής θα γίνεται πλέον σε καθημερινή βάση μετά τις συνεχείς απειλές της Τουρκίας.
Τα Ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Heron, είναι εξοπλισμένα με ειδικό ηλεκτροοπτικό σύστημα για τις επιχειρήσεις σε θαλάσσια ζώνη.

Σε μια άλλη εξέλιξη η Τουρκία διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ ώστε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που διαθέτουν οι Αμερικανοί στο Ιράκ και θα αποσυρθούν, να σταθμεύουν στην Τουρκία για να μπορεί η Αγκυρα να παρατηρεί και φωτογραφίζει θέσεις του ΠΕΚΑΚΑ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στο χώρο του Αιγαίου δραστηριοποιείται προς το παρόν μόνο ένα πολεμικό πλοίο, πρόκειται για την Κορβέτα Στέλθ Μίλγκεμ η οποία όμως δραστηριοποιείται στο βόρειο Αιγαίο. Στο μεταξύ σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ήδη παρατηρείται κινητικότητα στην περιοχή από ειδικούς οι οποίοι ανέλαβαν το στήσιμο της πλατφόρμας εξόρυξης φυσικού αερίου.

Πηγή (SGMALIVE)
 ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΑΟΖ:

ΑΟΖ: η γαλάζια γραμμή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

ΑΜΕΣΗ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ «ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ» (ΑΟΖ)

Ελληνικά κοιτάσματα και καθορισμός ΑΟΖ

Υπέρ των δραστηριότητων της Κύπρου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (AOZ) τάσσεται ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών

Ισραήλ προς Ελλάδα: Καθορίστε την ΑΟΖ και αν αντιδράσει η Τουρκία θα είναι αιτία πολέμου για εμάς

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ, ΜΕ ΟΧΗΜΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ, ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΛΑΙΜΗΤΟΜΟ!

Πατρίδα μας είναι το Καστελλόριζο Γράφει ο Ν. Λυγερός

SOS! Βοηθείστε το Καστελόριζο!

Έννοια και δίκαιο της ΑΟΖ

Η αξιοποίηση της κυπριακής ΑΟΖ

Το Ανακοινωθέν της Μαδρίτης (1997): Γραπτή αποτύπωση του κατήφορου

 

10. Ιωάννης Μάζης: πιθανό θερμό επεισόδιο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο

Συνέντευξη στην «Κυριακάτικη ΑΥΓΗ», 11-Σεπτεμβρίου 2011 (Ελένη Τσερεζόλε)

 1.Οι πάντες ανέμεναν την Τουρκία να αντιδράσει μετά από τη δημοσιοποίηση,που είχε αναβληθεί αρκετές φορές, της έκθεσης του ΟΗΕ για το Μαβί Μαρμαρά,ωστόσο γιατί εσείς εκτιμάτε ότι αυτή η αντίδραση θα λάμβανε τόσο έντονη μορφή;

 Τα ακολουθούντα σημεία της εκθέσεως της 2ης Ερευνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ, προεδρευομένης από τον π. νεοζηλανδό πρωθυπουργό Sir Geoffrey Palmer, και τον απερχόμενο κολομβιανό πρόεδρο Alvaro Uribe, είναι επακριβώς αυτά, τα οποία όχλησαν την ισλαμιστική κυβέρνηση της Άγκυρας: Σημείον 1ο): Η Τουρκία δεν έπραξε παν το δυνατόν για να αποτρέψει το επεισόδιο. Συγκεκριμένα η έκθεση αναφέρει ότι «όταν ένα κράτος τελεί εις γνώσιν ότι οι πολίτες του ή τα σκάφη του προτίθενται να παραβιάσουν όρια Ναυτικού Αποκλεισμού,οφείλει να δράσει έναντι των προτιθεμένων με τρόπο σύμφωνο προς τις αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας, και να τους προειδιποιήσει για τους ενεχομένους κινδύνους όπως και να προσπαθήσει να τους αποτρέψει [από ένα τέτοιο εγχείρημα]». Σημείο 2ο): Αναγνωρίζει ότι το Ισραήλ ως κράτος έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα. 3ο) Θέτει εν αμφιβόλω τα κίνητρα και τους σκοπούς των οργανωτών του στολίσκου και ιδιαιτέρως της Οργανώσεως ΙΗΗ (η οποία άλλωστε εξεδιώχθη από τα κεντρικά γραφεία της στην Φρανκφούρτη με απόφαση της Γερμανικής Κυβερνήσεως, ως συνεργαζομένη με ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις), και σημειώνει ότι: «ο στολίσκος έδρασε απερίσκεπτα προσπαθώντας να θραύσει τον Ναυτικό Αποκλεισμό. [...]» και ότι: «υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την συμπεριφορά,την πραγματική φύση, και τους πραγματικούς στόχους των οργανωτών, και ιδιαιτέρως της Ι.Η.Η. Οι πράξεις του στολίσκου δημιουργησαν άνευ λόγου προϋποθέσεις κλιμακώσεως» Σημείο 4ο): Αναγνωρίζει ότι «κακοποιήθηκαν βάναυσα και ετέθησαν σε κρίσιμη για τη ζωή τους κατάσταση, τρείς ισραηλινοί στρατιώτες ενώ πολυάριθμοι ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίσθησαν από τους ακτιβιστές». Σημείο 5ο): Θεωρεί νόμιμο τον Ναυτικό Αποκλεισμό. Αναφέρει: «Συμφώνως προς το διεθνές Δίκαιο, ο Ναυτικός Αποκλεισμός της Γάζας είναι νόμιμος. Το Ισραήλ σέβεται τις ανθρωπιστικές του υποχρεώσεις έναντι των απλών πολιτών της Γάζας. Όντως ο Αποκλισμός δεν αποτελεί συλλογική τιμωρία του πληθυσμού των απλών πολιτών της Γάζας αλλά υφίσταται για λόγους [ισραηλινής]εθνικής ασφαλείας».

            Τα ανωτέρω σημεία της Εκθέσεως ακυρώνουν εμφατικώς τις επιδιώξεις της ισλαμιστικής Τουρκίας να δράσει υπό «καθεστώς υπερασπιστού της διεθνούς νομιμότητος και του ανθρωπισμού» στη Μέση Ανατολή -και στα πλήρη κοιτασμάτων φυσικού αερίου και υδριτών Μεθανίου ύδατα της Ν/Α Μεσογείου- ώστε να καρπωθεί ανεξόδως, υπό τον μανδύα της δικαιοσύνης, της ηθικής και της νομιμότητος και την επιδοκιμασία του αραβο-ισλαμικού κόσμου αλλά και της Δύσεως, την μερίδα του λέοντος εξ αυτών.

           2.Η απόφαση του Ερντογάν για περιπολίες του τουρκικού στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο σε τι στοχεύει; Βρυχηθμοί άνευ αντικρίσματος; Ή κάτι βαθύτερο;

   α) Αντιλαμβάνεται η Άγκυρα, ότι εάν λειτουργήσει ο άξων μεταφοράς υδρογονανθράκων Ισραήλ-Κύπρου-Κρήτης-Ιονίου-Ευρώπης, ακυρώνεται κάθε φιλοδοξία της: 1) να εκβιάζει την δυτική Οικονομία και Πολιτική μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Ι.T.G.I αλλά και μέσω του πιθανού να κατασκευασθεί, σε διαφορετική περίπτωση,  σωληναγωγού Νabucco και 2) να συνεργασθεί με τη Ρωσία στον τομέα της μεταφοράς φυσικού αερίου από την Σαμψούντα στον Κόλπο της Κιλικίας ώστε να επηρρεάζει με ανάλογο τρόπο τον Λίβανο και την Συρία, αλλά κυρίως το Ισραήλ. Ο προαναφερθείς άξων, όμως, διαθέτει περί το ένα τρισεκατομμύριο κυβικά μέτρα φυσικού αερίου προς μεταφορά στην ενεργειοβόρα ευρωπαϊκή οικονομία, και μάλιστα εν καιρώ οικονομικής κρίσεως. Αυτό σημαίνει πλήρη απεξάρτηση της Δύσεως από τους αραβομουσουλμανικούς, αλλά και από τους ρωσικούς, υδρογονάνθρακες δηλαδή πλήρη αχρήστευση των δρομολογίων τα οποία φιλοδοξεί να ελέγξει η ισλαμική Τουρκία. Ο έλεγχος όμως από την ισλαμιστική πλέον Τουρκία, αυτών των δρομολογίων, είναι κάτι που δεν εξυπηρετεί τις ΗΠΑ και το Ισραήλ διότι τις εκθέτει στους εκβιασμούς μιας νεο-οθωμανικής Αγκύρας με εξαιρετικά επικίνδυνες «φιλίες και συνεργασίες» στην περιοχή.

            β) Αντιλαμβάνεται επίσης ότι κάθε επιρροή της στο Βόρειο, το κατεχόμενο 37 χρόνια από 43.000 τουρκικά στρατεύματα, τμήμα της Κύπρου θα εξατμισθεί. Ο τουρκοκυπριακός πληθυσμός -αλλά και η πλειονότητα των τούρκων εποίκων (περίπου 160.000 έχουν μεταφερθεί από την Ανατολία, από το 1974 μέχρι σήμερα)- θα αντιληφθεί ότι το οικονομικό και κοινωνικο-πολιτικό συμφέρον τους βρίσκεται σε μια ενωμένη ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία και όχι σε «τουρκικά προτεκτοράτα» επί της βορείου πλευράς της Μεγαλονήσου. Οι ήδη εκδηλωθείσες εξεγέρσεις τους, το αποδεικνύουν.

            γ) Αντιλαμβάνεται ακόμη η Άγκυρα ότι τώρα πρέπει να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ, ώστε να αυξηθεί η τρωθείσα αξιοπιστία της στον αραβομουσουλμανικό κόσμο, μετά την άνευ αντιδράσεων στάση της, έναντι του αρνουμένου να της ζητήσει συγνώμη, κράτους του Ισραήλ.

            δ) Επίσης αντιλαμβάνεται ότι μόνον έτσι, με νέο αυξημένο κύρος στον ισλαμικό κόσμο, θα μπορεί πειστικά να διεκδικήσει τη λεία της από τα πετρέλαια και τα φυσικά αέρια της Νέας Λιβύης. Επίσης, μια «αδικηθείσα Τουρκία» διεκδικούσα όχι μόνον το δίκαιόν της, αλλά και την διεθνή δικαιοσύνη, νομιμοποιείται να προβεί, κατά την νταβουτόγλειον αντίληψη, σε «θερμά επεισόδια» στη Ν/Α Μεσόγειο. Το γεγονός αυτό, της δίδει την δυνατότητα να εκβιάσει την Ουάσιγκτον η οποία θέλουσα να κατευνάσει την οργισμένη ισλαμική Τουρκία, μπορεί να προβεί σε κάποιες παραχωρήσεις υδρονονθράκων στην Νότιο Λιβύη. Στα κοιτάσματα εκείνα που δεν πρόλαβε να εξαγοράσει το Πεκίνο από τον Λίβυο συνταγματάρχη. Άρα, για τους δύο αυτούς λόγους, η ανακοίνωση της εκθέσεως Palmer ήταν γι την Άγκυρα η καλύτερη, και ίσως η τελευταία, ευκαιρία πρίν την κατανομή της πετρελαϊκής λείας της Λιβύης. Αργότερα θα είναι αργά. Όποιος πρόλαβε τον Κύριον είδε!Υπενθυμίζω την επίσκεψη Νταβούτογλου στην Λιβύη (14/09/2011)

            ε) Στο ίδιο ακριβώς σκεπτικό εντάσσεται και η περίπτωση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στον υποθαλάσσιο χώρο μετά τις εκβολές του Νείλου. Τα νέα, μη αξιοποιηθέντα εισέτι Αιγυπτιακά κοιτάσματα! Υπενθυμίζω επίσκεψη Ερντογάν στην Αίγυπτο (12 au 14/09).

            στ)Ανάλογα κίνητρα βρίσκονται όπισθεν της επισκέψεως Ερντογάν στην Τυνησία (14 έως 15/09).

Όλα τα ανωτέρω αποτελούν σημαντικά στρατηγικά διακυβεύματα για την Άγκυρα, η οποία όμως αυτήν τη φορά δεν διοικείται από κοσμική πολιτική τάξη αλλά από ισλαμιστική τοιαύτη. Και η γεωστρατηγική της αυτή έχει χαραχθεί από το 2001, από τον τότε Καθηγητή και σημερινό Υπεξ Κ. Α. Νταβούτογλου, και δημοσιεύεται έκτοτε υπό τον τίτλο: Στρατηγικό Βάθος. Ας κάνουμε τον κόπο να την μελετήσουμε. Κυρίως αυτοί οι καλόπιστοι εξ ημών, που πιστεύουν ότι η ενεργός πολιτική σε κάνει «να βάλεις νερό στο κρασί σου». Αυτό μπορεί να συμβαίνει όταν είσαι θεράπων του Αριστοτέλη, όχι όμως όταν όταν αισθάνεσαι «πιστός μαχητής του Θεού». Συνεπώς ένα θερμό επεισόδιο στην Ν/Α Μεσόγειο, ίσως και πλησίον του Καστελλορίζου, το οποίο θεωρούν στην Άγκυρα άνευ ΑΟΖ (!) ώστε να επεκτείνουν την τουρκική ΑΟΖ μέχρι την Κρήτη και να καλύψουν και την Κύπρο, είναι πιθανό. Η αυτοπαγιδευμένη στους λεονταρισμούς της Άγκυρα δεν έχει πολλά περιθώρια να περιορισθεί σε λόγια μόνον, αυτήν την φορά.

 3.Ποιος μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, πιστεύετε ότι βγαίνει περισσότερο χαμένος, σε επίπεδο γεωπολιτικής, από την παγίωση της ψύχρανσης των σχέσεών τους;

 Εδώ θα απαντήσω με το βιβλικό: «Μωραίνει Κύριος όν βούλεται απωλέσαι!» Και ο συγκεκριμένος «Κύριος», εξ όσων γνωρίζω, μάλλον δεν ήτο…Μουσουλμάνος! Τώρα όσο για τον «όντα», βάλλετε όποιον θέλετε στη θέση του.

  4.Η Τουρκία στρέφεται στην αναβάθμιση των σχέσεών της με την Αίγυπτο, το Ισραήλ αναβαθμίζει τις σχέσεις του με Αθήνα και Λευκωσία ενόψει της εκμετάλλευσης της ΑΟΖ, τι δεικνύουν και αναδεικνύουν αυτές οι εξελίξεις σε μια περιοχή που ήδη επηρεάζεται σοβαρά από την “αραβική άνοιξη”;

 Η Τουρκία με τις δηλώσεις αυτές, και τις σχεδιαζόμενες «ανθρωπιστικές» προσφυγές στον ΟΗΕ, δήθεν υπέρ των ανθρωπίνων και πολιτικών όπως και εθνο-ανεξαρτησιακών δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, αλλά και της Γάζας ιδιαιτέρως, σκοπεύει να εκμεταλλευθεί την σχεδιαζόμενη κατάθεση αιτήματος στον ΟΗΕ από πλευράς Παλαιστινιακής Αρχής -την 20η Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους- για την ίδρυση Παλαιστινιακού Κράτους. Θεωρεί ότι, εκμεταλλευόμενη η Άγκυρα την δυναμική της «Αραβικής Ανοίξεως» στο παλαστινιακό αίτημα,  ασκεί ισχυρή πίεση επί της Ουάσιγκτον η οποία θέλει να έχει καλές σχέσεις με τις νέες «επαναστατικές» ηγεσίες των κρατών  της «Ανοίξεως». Προσθέτοντας, σε αυτό το ευνοϊκό για τους Παλαιστινίους κλίμα, και το δικό της «αίτημα» περί άρσεως του Ναυτικού Αποκλεισμού της Γάζας, θεωρεί ότι μπορεί να πιεσθεί το Ισραήλ και από τις ΗΠΑ ώστε, να άρει μεν η Ιερουσαλήμ τον αποκλεισμό της Γάζας, αλλά να μην κάνει δεκτό το αίτημα ιδρύσεως Παλαιστινιακού κράτους εις αντάλλαγμα! Οπότε, η Τουρκία θα καταγάγει θρίαμβο στον αραβομουσουλμανικό κόσμο έχοντας «ικανοποιήσει» ένα σημαντικότατο αίτημα των Παλαιστινίων 2) θα ικανοποιήσει και τους Αμερικανούς διότι «συμμόρφωσε» τους Παλαιστινίους, ώστε να μην επιμείνουν, για την ίδρυση του Παλαιστινιακού Κράτους 3) θα εμφανισθεί να θεωρεί ότι εξυπηρέτησε μέχρι και τους Ισραηλινούς, τους οποίους …προφύλαξε από την ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους, έχοντας παράλληλα συγκρατήσει τους Παλαιστινίους από εξεγερσιακές ακρότητες! Αυτό είναι διπλωματία! Ας διδαχθώμεν και οι εις τα καθ’ ημάς! Βέβαια, για να επιτύχει αυτό το παίγνιον, χρειάζεται την αφέλεια των ισραηλινών (!) και την συμπαιγνία μεταξύ Τουρκίας και Η.Π.Α εις βάρος του Ισραήλ (!). Αν το δουν και αυτό τα μάτια μας…

Αλλά μόνον η Άγκυρα είναι άραγε ευφυής; Δεν νομίζω ότι εις την Ιερουσαλήμ στερούνται φαιάς ουσίας! Είναι λοιπόν η καταλληλότερη στιγμή για την ισραηλινή κυβέρνηση να κινηθεί και αυτή προς 1) αφενός μεν την Κουρδική πλευρά την οποίαν και να «προστατεύσει» με ανάλογες αιτήσεις προς τον ΟΗΕ εις βάρος της Τουρκίας 2) να πιέσει σοβαρά προς όλα τα μέτωπα (Κογκρέσσο, ΟΗΕ, ΕΕ) για την αναγνώριση της Αρμενικής και Ποντιακής γενοκτονίας 3) να ζητήσει την εφαρμογή μιας σειράς Αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας οι οποίες έχουν καταδικάσει την εισβολή στην Κύπρο 4) Να ζητήσει την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας 541 (1983) και 550 (1984) που καταδίκασε την πειρατική μονομερή τουρκική ενέργεια κηρύξεως τουρκοκυπριακού κράτους στα Κατεχόμενα εδάφη του βορρά, κηρύσσοντάς την νομικώς άκυρη και απαίτησε την άμεση άρση της. 5) Να απαιτήσει την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης το οποίο έχει καταδικάσει (Μάιος 2001) την Τουρκία ως ένοχη σοβαρών παραβιάσεων ανθρώπινων δικαιωμάτων στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Μεγαλονήσου. Η «φιλάνθρωπη» και «ηθική» Τουρκία, η «αγωνιώσα και προστάτις των παλαιστινιακών ανθρωπίνων δικαιωμάτων» έχει αδιαφορήσει πλήρως για όλες αυτές τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ. Στις κινήσεις της αυτές η Ιερουσαλήμ θα μπορούσε (;) να έχει την σύμπραξη και την αμέριστη (:) βοήθεια των Αθηνών! Μερικά μόνον από τα όπλα που κατέχει το Ισραήλ είναι ετούτα, κ. Τσερεζόλε… Σε δικαϊκό επίπεδο…

Ανιχνεύσεις

 

 ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΑΟΖ:

ΑΟΖ: η γαλάζια γραμμή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

ΑΜΕΣΗ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ «ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ» (ΑΟΖ)

Ελληνικά κοιτάσματα και καθορισμός ΑΟΖ

Υπέρ των δραστηριότητων της Κύπρου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (AOZ) τάσσεται ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών

Ισραήλ προς Ελλάδα: Καθορίστε την ΑΟΖ και αν αντιδράσει η Τουρκία θα είναι αιτία πολέμου για εμάς

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ, ΜΕ ΟΧΗΜΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ, ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΛΑΙΜΗΤΟΜΟ!

Πατρίδα μας είναι το Καστελλόριζο Γράφει ο Ν. Λυγερός

SOS! Βοηθείστε το Καστελόριζο!

Έννοια και δίκαιο της ΑΟΖ

Η αξιοποίηση της κυπριακής ΑΟΖ

Το Ανακοινωθέν της Μαδρίτης (1997): Γραπτή αποτύπωση του κατήφορου

 

 

11. Η Τουρκία χάνει σε Αιγαίο και Μεσόγειο;

Θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τα τελευταία γεγονότα, με μια σειρά  λογικών παρατηρήσεων και συμπερασμάτων,  όχι με τις γνώσεις ενός στρατηγικού αναλυτή αλλά   ενός απλού παρατηρητή.

Η ιστορία ξεκινάει όταν μερικά χρόνια πίσω το Ισραήλ ξεκινάει έρευνες στην θάλασσα  του για την ανεύρεση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Από ότι φαίνεται τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά ώστε αποφασίζεται να γίνουν και γεωτρήσεις.

Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο θα πρέπει πρώτα να οριοθετηθεί η ΑΟΖ του κάθε κράτους με το οποίο συνορεύει το Ισραήλ.

Παράλληλα εκείνη την εποχή η συμμαχία Τουρκίας Ισραήλ είναι στα ντουζένια της και τίποτα δεν προμηνύει τι θα επακολουθήσει.

Μάλιστα το Ισραήλ τα τσεπώνει κανονικά από την Τουρκία αφού αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές της σε πολεμικό υλικό και τεχνολογία.

Η  Τουρκία με την εισβολή του 74 και την δημιουργία του ψευδοκράτους στην Κύπρο έχει ισχυρά συμφέροντα στην περιοχή.

Λογικό λοιπόν είναι η Τουρκία ως στενή σύμμαχος του Ισραήλ να αναμένει ότι το τελευταίο  στις διαδικασίες οριοθετήσεις της ΑΟΖ με την Κύπρο θα λάβει υπόψη τις Τουρκικές επιδιώξεις.

Αντί όμως για αυτό το Ισραήλ απευθύνεται μόνο στην Κυπριακή Δημοκρατία γράφοντας στα παλιά του παπούτσια το ψευδοκράτος και την Τουρκία.

Μέχρι τότε η Τουρκία με την επιρροή της σε Αίγυπτο, Λιβύη,  Λίβανο έχει καταφέρει να παγώσει το θέμα  της ΑΟΖ μέχρι που το Ισραήλ σπάει το εμπάργκο.

Και όχι μόνο αυτό αλλά ανακοινώνονται και σχέδια μεταφοράς του αερίου από την Κύπρο στην Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη.

Μάλιστα αν δεν κάνω λάθος ένα Ιταλικό ωκεανογραφικό σκάφος κάνει μετρήσεις στην λεκάνη της Μεσογείου για να καταγράψει τα βάθη από όπου θα περάσει ο αγωγός.

Δηλαδή το Ισραήλ αναγνωρίζει γειτνίαση Ελληνικής και Κυπριακής ΑΟΖ προκαλώντας εγκεφαλικό στην Άγκυρα που βλέπει  να μην αναγνωρίζονται οι αξιώσεις της στην περιοχή του Καστελόριζου.

Εκεί λοιπόν  που ο Νταβούτογλου οραματίζεται οθωμανικά πασαλίκια που κάνει συστάσεις στην Κίνα δίνει συμβουλές στην Γερμανία  αντιλαμβάνεται ότι κάτι τρέχει στη αυλή του.

Φαίνεται ότι ο Κίσσινγκερ της Τουρκικής διπλωματίας δεν είχε διαβλέψει ότι το Ισραήλ αφού τους είχε μαδήσει οικονομικά  επέλεξε να συνεταιριστεί με Έλληνες και Κύπριους.

Τότε η Τουρκία ξυπνάει και ανακαλύπτει την καταπίεση των Παλαιστινίων της Γάζας.

Συμπτωματικά βέβαια η Γάζα έχει μέτωπο στην Θάλασσα και άρα σε περίπτωση δημιουργίας Παλαιστινιακού κράτους υφαλοκρηπίδα άρα νομικά μπορεί να μπλοκαρισθεί η Ισραηλινοκυπριακή ΑΟΖ που ήδη έχει ανακηρυχθεί και τρέχουν τα πράγματα.

Η Τουρκία προσπαθώντας να μετρήσει αντιδράσεις οργανώνει και έναν «απελευθερωτικό στόλο» από πλοιάρια που φέρνουν την Τουρκική σημαία και τον στέλνει για την Γάζα.

Το Ισραήλ βέβαια γνωρίζοντας τι κρύβεται πίσω από όλα αυτά καθαρίζει καμιά δεκαριά για παραδειγματισμό δίνοντας το στίγμα για το τι πρόκειται να επακολουθήσει.

Πέρα από το διπλωματικό φτύσιμο της Τουρκίας έρχεται και το στρατιωτικό.

Παράλληλα παρά την σύλληψη Οτσαλάν οι επιχειρησιακές δυνατότητες των Κούρδων ανταρτών αυξάνονται εντυπωσιακά,  ενώ στο Βόρειο Ιράκ υπάρχει στην ουσία ανεξάρτητο Κουρδικό κράτος με πρωτεύουσα το Αρμπιλ πρόπλασμα πιθανόν ενός ενιαίου Κουρδιστάν.

Στρίμωγμα της Τουρκίας και στο κρισιμότερο για αυτήν θέμα.

Αν οι  παραπάνω υποθέσεις είναι πραγματικές τότε μιλάμε για τις μεγαλύτερες γεωπολιτικές ανατροπές στην περιοχή μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Οι εξελίξεις αποτελούν μεγάλες διπλωματικές ήττες της Τουρκίας.

Η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να αντιδράσει όχι μόνο διπλωματικά αλλά και στρατιωτικά γιατί κινδυνεύει να απολέσει όλες τις ιμπεριαλιστικές της επιδιώξεις στην Μεσόγειο από το 74 και μετά.

Και επειδή πρέπει να είναι και αποτελεσματική πρέπει να πάει  κατευθείαν στο ψητό που είναι το σταμάτημα των Αμερικανοισραηλινών γεωτρήσεων ανοικτά της Κύπρου.

Ο Ερντογάν ανακοινώνει εντονότερη παρουσία του Τούρκικου στόλου στην περιοχή πιθανόν για το μπλοκάρισμα του γεωτρύπανου που θα κατευθύνεται στις περιοχές ερευνών.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο τότε θα έχει ενδιαφέρον η αντίδραση των εμπλεκομένων πλευρών και οι παρενέργειες της κόντρας  σε ολόκληρη την Μεσόγειο.

Όσοι θέλουν να προσπαθήσουν ας τις περιγράψουν στα σχόλια.

Aris. A

 ANTINEWS GR

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΑΟΖ:

ΑΟΖ: η γαλάζια γραμμή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

ΑΜΕΣΗ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ «ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ» (ΑΟΖ)

Ελληνικά κοιτάσματα και καθορισμός ΑΟΖ

Υπέρ των δραστηριότητων της Κύπρου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (AOZ) τάσσεται ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών

Ισραήλ προς Ελλάδα: Καθορίστε την ΑΟΖ και αν αντιδράσει η Τουρκία θα είναι αιτία πολέμου για εμάς

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ, ΜΕ ΟΧΗΜΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ, ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΛΑΙΜΗΤΟΜΟ!

Πατρίδα μας είναι το Καστελλόριζο Γράφει ο Ν. Λυγερός

SOS! Βοηθείστε το Καστελόριζο!

Έννοια και δίκαιο της ΑΟΖ

Η αξιοποίηση της κυπριακής ΑΟΖ

Το Ανακοινωθέν της Μαδρίτης (1997): Γραπτή αποτύπωση του κατήφορου

 

 

12. Θέμα προσφυγής στο Σ. Α. για τις απειλές της Τουρκίας θέτει ο Ομήρου

 Εμμέσως, πλην σαφώς, ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, έθεσε θέμα προσφυγής από την Κυπριακή Δημοκρατία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, για τις απειλές της Τουρκίας.
Επίσης, κάλεσε την Ε.Ε. να στείλει σαφές μήνυμα στην ‘Αγκυρα ότι, αν συνεχίσει τις απειλές της, θα τερματιστούν οριστικά οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
“Οι πρόσφατες τουρκικές απειλές σχετικά με την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνιστούν απειλή διατάραξης της ειρήνης στην περιοχή”, δήλωσε ο Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να εκτιμήσει όλα τα δεδομένα, να προετοιμασθεί καταλλήλως και να προχωρήσει σε κατάθεση προσφυγής κατά της Τουρκίας, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Αυτή η συμπεριφορά της Τουρκίας, που συμπεριφέρεται ως ένας σύγχρονος διεθνής πειρατής και που επαναφέρει την πολιτική των κανονιοφόρων στις ημέρες μας’, τόνισε ο κ. Ομήρου σε δημοσιογραφική διάσκεψη στη Βουλή για τον απολογισμό του κοινοβουλευτικού έργου, ‘πρέπει να καταδικασθεί με τον πιο έντονο τρόπο από τη διεθνή και την ευρωπαϊκή κοινότητα’.
Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ικανοποίηση ‘για το γεγονός ότι ήδη υπάρχει μία σαφής αποδοκιμασία των τουρκικών συμπεριφορών και από την Ευρωπαϊκή Ενωση και από τις Πολιτικές Ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο’.
‘Υπήρξαν’, όπως ανέφερε ο κ. Ομήρου, ‘συγκεκριμένες δηλώσεις και από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και από το Κόμμα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την κ. Αστον, υπήρξε αντίδραση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τις ΗΠΑ, υπήρξε αντίδραση από τη Ρωσική Ομοσπονδία και, συνεπώς, υπάρχει μία πλήρης αποδοκιμασία, σε διεθνές και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, των τουρκικών συμπεριφορών και των τουρκικών απειλών’.
Για την Κυπριακή προεδρία στην Ε.Ε.
ο κ. Ομήρου δήλωσε ότι ο ρόλος του κοινοβουλίου της προεδρεύουσας χώρας, αφορά τη διοργάνωση αριθμού κοινοβουλευτικών συναντήσεων, οι οποίες πραγματοποιούνται, ως επί το πλείστον, σε επίπεδο Προέδρων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, ενώ, παράλληλα, συνδιοργανώνονται με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Κοινές Κοινοβουλευτικές Συναντήσεις, στις οποίες συμμετέχει αντιπροσωπεία από κάθε Κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των υποψηφίων για ένταξη χωρών.
Πέραν της άρτιας διοργάνωσης κάθε μιας από τις διασκέψεις, στόχος της Βουλής, συνέχισε ο κ. Ομήρου, είναι η προώθηση των προτεραιοτήτων που έχουν τεθεί για την κυπριακή Προεδρία, στο πλαίσιο του προγράμματος που έχει καθορισθεί από κοινού με τις χώρες που λαμβάνουν μέρος στο Τρίο της Προεδρίας, δηλαδή με την Κύπρο, την Πολωνία και τη Δανία.
“Πολύ σημαντικός επίσης στόχος”, είπε ο κ. Ομήρου, “είναι να αναδειχθεί περαιτέρω ο ρόλος της Κύπρου ως γέφυρας διαλόγου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής”.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων προγραμματίζει να φιλοξενήσει, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, επτά διασκέψεις στην Κύπρο και μια Κοινή Κοινοβουλευτική Συνάντηση στις Βρυξέλλες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ  13th September 2011

Onlycy.com

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΑΟΖ:

ΑΟΖ: η γαλάζια γραμμή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

ΑΜΕΣΗ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ «ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ» (ΑΟΖ)

Ελληνικά κοιτάσματα και καθορισμός ΑΟΖ

Υπέρ των δραστηριότητων της Κύπρου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (AOZ) τάσσεται ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών

Ισραήλ προς Ελλάδα: Καθορίστε την ΑΟΖ και αν αντιδράσει η Τουρκία θα είναι αιτία πολέμου για εμάς

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ, ΜΕ ΟΧΗΜΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ, ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΛΑΙΜΗΤΟΜΟ!

Πατρίδα μας είναι το Καστελλόριζο Γράφει ο Ν. Λυγερός

SOS! Βοηθείστε το Καστελόριζο!

Έννοια και δίκαιο της ΑΟΖ

Η αξιοποίηση της κυπριακής ΑΟΖ

Το Ανακοινωθέν της Μαδρίτης (1997): Γραπτή αποτύπωση του κατήφορου

 

 

13. Οι «Όφεις» (Serpents Island) της Χάγης και η ελληνική ΑΟΖ στο Καστελόριζο

 



Χάρτης 1
Επανέρχομαι με κίνδυνο να χαρακτηρισθώ μονομανής στο κατ’εμέ καίριο αυτό εθνικό θέμα με αφορμή δημοσίευμα του Γ. Αγγελόπουλου της Κυπριακής εφημερίδος «Φιλελεύθερος» την 10η Απριλίου.
Ο Γ. Αγγελόπουλος αναφέρεται στην διαμάχη περί τα ορια της χωρικής θάλασσας μεταξύ Ουκρανίας και Ρουμανίας στην Μαύρη θάλασσα, διαμάχη που κράτησε περίπου 40 χρόνια και επιλύθηκε πρόσφατα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (Φεβρουάριος 2009).
Οπως βλέπομε στον χάρτη 1 οι δυο χώρες εριζαν για την χάραξη των θαλασσίων συνόρων  τους λόγω της υπάρξεως της νησίδος «Νησί των Οφεων» απέναντι απο τις εκβολές του Δούναβη, περίπου 17 ν.μ. απο τις Ρουμανικές ακτές και η οποία ανήκει στην Ουκρανία που εχει εγκαταστήσει εκει στρατιωτική φρουρά.
Κατά  το δίκαιο της θάλασσας  (UNCLOS 1983) η νησίδα εχει χωρική θάλασσα και ως εκ τούτου τροποποιεί την χάραξη των ορίων της ΑΟΖ οπως φαίνεται στον χάρτη.
Η Ρουμανία ισχυρίσθηκε οτι η νησίδα είναι μέν Ουκρανική, αποκομμένη ομως απο τον ηπειρωτικό κορμό της Ουκρανίας και επικάθεται επί Ρουμανικής υφαλοκρηπίδος…Ο ισχυρισμός εγινε αποδεκτός απο το Διεθνές Δικαστήριο και τα ορια της ΑΟΖ ετροποποιήθησαν κατά το δοκούν.
Πέραν της αναφοράς δυο χωρών λίαν προσφιλών για…ειδικούς λόγους στους νεοέλληνες, η διαμάχη αυτή «φωτογραφίζει» κατά κάποιους «διπλωματικούς κύκλους» την περίπτωση του Καστελόριζου και την δια χειλέων Νταβούτογλου διατυπωθείσα τουρκική θέση οτι βεβαίως το νησί (το σύμπλεγμα) είναι ελληνικό ΟΜΩΣ δεν εχει ΑΟΖ και ούτω πώς η τουρκική ΑΟΖ στην περιοχή εφάπτεται της Αιγυπτιακής τοιαύτης…Η δραστήρια Τουρκική διπλωματία ανακάλυψε νέο «ασσο» για την προβολή των εξωφρενικών απαιτήσεων της χώρας τους.
Στον χάρτη 2 βλέπομε το σύμπλεγμα του Καστελορίζου και την συνοριακή γραμμή Ελλάδος – Τουρκίας που πάλι κατά το Δίκαιο της Θάλασσας αποτελεί και το οριο των ΑΟΖ των δυο χωρών σύμφωνα με την αρχή της μέσης γραμμής, αφού η απόσταση δεν επιτρέπει προφανώς την «κανονική» ΑΟΖ των 200 ν.μ.

Χάρτης 2
ΟΙ Τούρκοι βεβαίως αναγνωρίζουν τα σύνορα, οχι ομως και την ταύτιση τους με τα ορια της ΑΟΖ με σκεπτικό παρόμοιο με το Ρουμανικό για την «νήσο των Οφεων». Οτι δηλαδή το Καστελόριζο είναι αποκομμένο απο τον ελληνικό ηπειρωτικό κορμό  (ευρίσκεται στην …Μεσόγειο είπε ο πολύς Νταβούτογλου) και επικάθεται επί Τουρκικής υφαλοκρηπίδος. Ο ισχυρισμός διακηρύσσεται urbi et orbi με τους σχετικούς χάρτες οπως ο 3, Probable Turkish EEZ και λόγω  της σχετικής ελληνικής αδιαφορίας ακόμη και εγκυροι διεθνείς οργανισμοί οπως το Sea around us (περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις της Αλιείας κλπ) θεωρούν την περιοχή disputed area, βλ. χάρτη 4…
Προφανώς μνημειώδεις ελληνικές διπλωματικές γκάφες οπως ο αθλιος χειρισμός της υποθέσεως του ερευνητικού πλοίου  “EXPLORA” (βλ. σχετικές αναρτήσεις Antinews) τεκμηριώνουν εν τοις πράγμασι τις Τουρκικές θέσεις και η συνεχιζόμενη  χρονική μετάθεση του ορισμού ΑΟΖ απο την Ελλάδα λειτουργεί σύμφωνα με το αξίωμα ‘’Natura vacuum aborrent’’,  και το κενό θα το συμπληρώσει ο ενδιαφερόμενος…
Είναι ομως ετσι τα πράγματα ; Πρόκειται για «φωτογραφική» αναπαραγωγή της Ρουμανο- Ουκρανικής διαμάχης, ή με ταχυδακτυλουργικό τρόπο οι «διπλωματικοί κύκλοι» βαπτίζουν το κρέας ψάρι ;
Η «Νήσος των Οφεων» είναι μια  ακατοίκητη  νησίδα  περίπου 0.170 τ.χλμ… Το Καστελόριζο είναι ενα νησί με 406 ατομα πληθυσμό (απογραφή 2001),  ενώ αλλα 15 διαβιούν στις νησίδες Ρώ και Στρογγύλη, τις μεγαλύτερες του συμπλέγματος. Το νησί εχει οικονομική δραστηριότητα και μετέχει της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής των Δωδεκανήσων.

Χάρτης 3
Συνεπώς οι δυο περιπτώσεις πάντα κατά το Δίκαιο της θάλσσας είναι διακριτές και το Καστελόριζο δικαιούται ΑΟΖ οπως ρητώς διατυπώνεται στην συνθήκη, αφού το αρθρο 121 ορίζει ως μή δικαιούμενα ΑΟΖ νησιά «ανίκανα να υποστηρίξουν οικονομική δραστηριότητα η ανθρώπινη παρουσία» (Αrt.121/3, Rocks which cannot sustain human habitation or economic life of their own shall have no exclusive economic zone or continental shelf.”)
Βεβαίως εδώ θα παρατηρήσωμε οτι η Τουρκία ΔΕΝ εχει κυρώσει την UNCLOS 1983, σε μια ομως επίδειξη Σουλτανικής αυθαιρεσίας ΕΧΕΙ ορίσει ΑΟΖ στην Μαύρη θάλασσα σύμφωνα με την Συνθήκη ! Φυσικά ανεξάρτητα απο την κύρωση η – μή απο την Τουρκία, η Ελλάδα οφείλει ως αποδεχθείσα την UNCLOS να ορίσει την ΑΟΖ της και να υποστηρίξει στα διεθνή Fora την ισχύ της.
Το λέγω αυτό, γιατί «τρώγοντας ερχεται η ορεξη». Η Τουρκία εκτός απο την πάγια θέση της για το Καστελόριζο και την πετρελαιοφόρο κατά τα φαινόμενα ΑΟΖ του, που εισέρχεται ως «σφήνα» στην ιδανική για την Τουρκία ΑΟΖ που διεκδικεί (εφαπτόμενη με την Αιγυπτιακή) θέτει με τον γνωστό τρόπο της θέμα ΑΟΖ ΚΑΙ στο Β. Αιγαίο. Ολως τυχαίως πρόκειται και πάλι για μια «πετρελαιοφόρο» περιοχή γύρω απο την βραχονησίδα Ζουράφα, γνωστή με το εύγλωττο ονομα «Λαδόξερα», οχι βέβαια για τις …ελιές της !
Το νησάκι ευρίσκεται 6 ν.μ. ΒΔΔ της Σαμοθράκης (χάρτης 5), απέναντι απο την Αλεξανδρούπολη, σε μια περιοχή που πέραν του πετρελαίου είναι πλουσιώτατη σε αλιεύματα, και βεβαίως η υπαρξη του «τροποποιεί» την χάραξη των ορίων με μετατόπιση πρός Ανατολάς
Αυτήν την φορά τον ρόλο των προβοκατόρων – δημοσιογράφων των Υμίων ανέλαβαν Τούρκοι «ψαράδες» που εισήλθαν εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων στην περιοχή της νησίδος. Υπήρξε αντίδραση του Λιμενικού Σώματος και αμέσως αντίδραση απο Τουρκικής πλευράς για «παρενόχληση» των τριών αλιευτικών. Ποιός νομίζετε οτι προέβη στην εντονη διαμαρτυρία και «εδωσε οδηγίες» στο τουρκικό ΥΠΕΞ να προβεί σε σχετικό διάβημα; Μα το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο ! Τέτοια ευαισθησία για το ψάρεμα οι πασάδες !
Τα παραπάνω δεν είναι «ξεκάρφωτες» πρωτοβουλίες «θερμοκέφαλων» κρατικών υπαλλήλων, αμετανόητων νοσταλγών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας η προβοκατόρων δημοσιογράφων.
Πρόκειται για επεξεργασμένη στρατηγική, τεκμηριωμένη με αναλύσεις, μελέτες και διεθνείς παρεμβάσεις. Ιδού τι λέγει ο Bayram Ozturk, της Ανωτάτης Σχολής Αλιείας του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινουπόλεως :

Χάρτης 4
“Turkey has 1577 km long coastline in the Mediterranean Sea starting from Fethiye to Samandag border up to Syria. 1851 fishing boats fishing in the territorial waters and high sea areas.
Turkey could not accepted de facto EEZ proclamations due to damage vital economical interests in the eastern Mediterranean Sea as limiting fishing rights in the high seas. Besides, the mineral and oil resources in the high seas are also substantial matter.”
Και ιδού πώς «αναλύει» η τουρκική διπλωματική επιθεώρηση “Diplomatic Observer” την κατάσταση που διαμορφώνει στην Μεσόγειο η «Συμμαχία της Ελλάδος και της Νοτίου Κύπρου (sic)» :
Under the assumption that there is only one state on the island, the sea border between Turkey and Cyprus is drawn so as to encircle the entire island and to determine an exclusive economic zone that is about six or seven times greater than the land area of Cyprus!
The zone established between Turkey and Cyprus not only takes in Northern Cyprus but also besieges the entire southern shore of Turkey. Many regions come under pressure from this exclusive economic zone, foremost among them the port of Mersin which is an important junction and terminal in world energy trade. Turkey is left with a very narrow strip of shoreline on the Mediterranean.
Should a Turkish ship intend to sail south, for example to the Suez Canal, it will have to pass through either Greek Cypriot or Greek economic zones. Such exclusive economic zone policies intend to block Turkey in the Mediterranean and thereby to disadvantage it in regional markets, maritime transportation and security in primary ring regions.
Thus the Southern Cypriot target of “one day taking up the geostrategic and geopolitical value and functions of Turkey” comes closer to conclusion through European planning and practices. It is possible that the French project “Union for the Mediterranean”, the value of which is known only to its creators, will be positioned differently to this end.
The Project for Carving Up the Mediterranean.
Should the exclusive economic zones be implemented as they are being planned, the Greece-Southern Cyprus alliance will become the basis of power in the Mediterranean. Indeed, both administrations are setting up an infrastructure for the perceived new era through developing cooperation projects with countries in the region. Of course, the international energy tenders in the region are also designed with the same target in mind.”

Χάρτης 5
Σαφέστερα δεν μπορεί να διατυπωθεί !
Θα πώ και πάλι οτι με προπέτασμα καπνού την δήθεν διαφωνία «Βαθέως Κράτους» και Ερντογάν  ως πρός τις Ελληνο – Τουρκικές σχέσεις, «διαφωνία» που κάποιοι δικοί μας αφελείς εχουν αναγάγει σε «δόγμα» εξωτερικής πολιτικής και αμυνας η Τουρκία ακολουθεί απαρέγκλιτα MIA γραμμή.
Μια γραμμή που εχει στο επίκεντρο της την Θουκυδίδειο αντίληψη οτι μπορεί να διεκδικήσει οτι επιτρέπει η διαρκώς αναβαθμιζόμενη στρατιωτική, οικονομική και πολιτική Ισχύς της απέναντι σε μια καταχρεωμένη και φοβική Ελλάδα που αναμασά το μικρονοικό και πτωχοπροδρομικό «Δεν παραχωρούμε τίποτε, δεν διεκδικούμε τίποτε» και περιμένει απο την «Διεθνή Κοινότητα», τους Συμμάχους, την …Θεία Πρόνοια η δεν ξέρω ποιόν  αλλο  ex deus machina να επιβάλλουν τα εθνικά της Δίκαια.
Η Τουρκία θέτει ωμά και με ορους γεωπολιτικής Ισχύος το θέμα του συσχετισμού δυνάμεων και της κατανομής των οικονομικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, του Αιγαίου φυσικά συμπεριλαμβανομένου. Επωφελείται απο την Παναραβική κρίση, προβαίνει σε  εξαγωγή «βιώσιμης» Ισλαμο-Κοινοβουλευτικής πολιτικής λύσεως αποδεκτής και απο την Δύση και απο τους Αραβες και επιδιώκει την de facto διαμόρφωση του επιθυμητού status quo σε μια στιγμή αδυναμίας των μεγάλων «παικτών» οπως η Αίγυπτος και η Λιβύη.
Η ιδια αραβική αδυναμία ισχύει και ως πρός την Ελλάδα, ηδη «ριγμένη» απο την σύγκλιση Αιγύπτου – Τουρκίας στον καθορισμό εφαπτόμενης μεταξύ τους ΑΟΖ, ηδη αντιμετωπίσασα δυσκολίες με την Λιβύη για την Γαύδο. Η Ελλάδα ομως, «των οικιών ημών εμπιπραμένων, ημείς αδομεν» και αντί να εκμεταλλευθεί την νέα δυναμική στην περιοχή φλυαρεί ασύστολα για «μέτρα εμπιστοσύνης», «βελτίωση των σχέσεων» και εκχωρεί στρατιωτικές ευκολίες δωρεάν, με …γενικό επιβλέποντα τον Τουρκικό στόλο νότια της Κρήτης και το CAOC 5 της Νάπολης κατ’εξουσιοδότηση του CC Air  της Σμύρνης ! Eιρήσθω εν παρόδω οτι ο ελεγχος των αεροπορικών επιχειρήσεων στην Λιβύη γίνεται απο το Poggio Renatico, περίπου …1500 χλμ. απο την Λιβύη οταν οι Τούρκοι πέτυχαν να μήν ανατεθεί η ευθύνη στο CAOC 7 της Λάρισσας !

Τσάμπα τόση προθυμία να συνδράμουμε τους Συμμάχους !

Parsifal
ANTINEWS GR


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΑΟΖ:

ΑΟΖ: η γαλάζια γραμμή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

ΑΜΕΣΗ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ «ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ» (ΑΟΖ)

Ελληνικά κοιτάσματα και καθορισμός ΑΟΖ

Υπέρ των δραστηριότητων της Κύπρου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (AOZ) τάσσεται ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών

Ισραήλ προς Ελλάδα: Καθορίστε την ΑΟΖ και αν αντιδράσει η Τουρκία θα είναι αιτία πολέμου για εμάς

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ, ΜΕ ΟΧΗΜΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ, ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΛΑΙΜΗΤΟΜΟ!

Πατρίδα μας είναι το Καστελλόριζο Γράφει ο Ν. Λυγερός

SOS! Βοηθείστε το Καστελόριζο!

Έννοια και δίκαιο της ΑΟΖ

Η αξιοποίηση της κυπριακής ΑΟΖ

Το Ανακοινωθέν της Μαδρίτης (1997): Γραπτή αποτύπωση του κατήφορου

 

 

14. ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟ, ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ! 

- ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΩΝ!
- ΑΠΟ ΤΟ «ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ-ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ», ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΟ «ΙΣΡΑΗΛ–ΕΛΛΑΔΑ–ΚΥΠΡΟΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, ΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑΡΗ ΚΑΙ ΟΔΗΓΟ ΤΗ CIA»

Λίγοι γνωρίζουν ακριβώς τι είναι υφαλοκρηπίδα* και ακόμα ολιγότεροι τι είναι Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη * (Στο τέλος του κειμένου δίνουμε ένα πολύ συνοπτικό ορισμό τους).

Και όμως με πρόσχημα και στο όνομα της ΑΟΖ και του φυσικού αερίου που η ΑΟΖ περιέχει, τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα έχουν μετατραπεί σε κάτι παραπάνω, ίσως, από «παραρτήματα» και «δορυφόρους» του Ισραήλ!

Πριν λίγες μέρες στο Ισραήλ βρισκόταν η νέα ΥΠΕΞ της Κύπρου Ερατώ Μαρκουλή. Στις αρχές Σεπτέμβρη σπεύδει ταχέως στο Ισραήλ ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος μάλιστα θα συνάψει «πρωτοποριακή» στρατηγική συμφωνία «αμυντικής συνεργασίας» με το Ισραήλ.

Θα ακολουθήσει αμέσως μετά επίσκεψη στο Τελ-Αβιβ του Γ. Παπανδρέου και η συνέχεια θα δοθεί με τη σύγκλιση για πρώτη φορά (θα ακολουθήσουν και άλλες…) του Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ, συμφωνημένου οργάνου ανάμεσα στις δύο χώρες, που συνιστά κοινή συνεδρίαση των Υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών!

Όλα μοιάζουν λες και οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου έχουν «κατασκηνώσει», πλέον, στο Ισραήλ και έχουν καταστεί προέκταση ή μακρύ χέρι της Ισραηλινής κυβέρνησης!

Αφορμή, πρόσχημα, άλλοθι και εν μέρει αιτία αυτών των πρωτοφανών εξελίξεων στο τρίγωνο Αθήνας, Λευκωσίας, Τελ-Αβίβ, οι οποίες έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, είναι, όπως είπαμε, η ΑΟΖ και το Φυσικό αέριο.

Ειδικότερα η εξαγγελθείσα από την Κυπριακή κυβέρνηση γεώτρηση για Φυσικό αέριο την 1 Οκτωβρίου, στο λεγόμενο «Οικόπεδο 12» επί της Κυπριακής ΑΟΖ, η οποία έχει ανατεθεί στην αμερικάνικων συμφερόντων εταιρία Noble Energy (να σημειωθεί ότι τις τελευταίες μέρες η Noble Energy ήρθε, καθόλου τυχαία, σε συμφωνία με την ισραηλινή εταιρία Delek ειδικά για τις γεωτρήσεις και τις εξορύξεις επί του «Οικοπέδου 12»).

Είναι προφανές ότι η Κύπρος και δίπλα της η Ελλάδα, θεωρούν ότι το Ισραήλ θα προσφέρει την απαραίτητη πολιτική αλλά και στρατιωτική ομπρέλα έναντι της Τουρκίας, ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η γεώτρηση την 1η Οκτώβρη και στη συνέχεια η άντληση φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12.

Η Ελλάδα, επίσης, λέγεται ότι προσβλέπει στην Ισραηλινή «κάλυψη» και «προστασία», προκειμένου να προβεί σε οριοθέτηση, ερήμην της Τουρκίας, της ΑΟΖ με την Κύπρο, ως κίνηση η οποία , πέρα των άλλων, μπορεί να εμφανιστεί ως αντίβαρο και αντιπερισπασμός έναντι της συσσωρευμένης δυσαρέσκειας για τις κατεδαφιστικές μνημονιακές επιλογές!

Το Ισραήλ από την άλλη, σύμφωνα με την ελληνική και κυπριακή κυβέρνηση, θεωρείται ότι έχει συμφέρον να παράσχει αυτήν τη στήριξη στις συγκεκριμένες ενεργειακές κινήσεις Κύπρου και ενδεχομένως της Ελλάδας, εφ’ ενός λόγω της αντίθεσης του με την Άγκυρα, αφ’ ετέρου διότι η οριοθέτηση και εκμετάλλευση (συνεκμετάλλευση επί της ουσίας) της Κυπριακής ΑΟΖ, θα υποβοηθήσει τα δικά του σχέδια για εκμετάλλευση της Ισραηλινής ΑΟΖ, ενώ η οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας – Κύπρου μπορεί να αποβεί χρήσιμη για το σχεδιασμό και το κτίσιμο αγωγού που θα μεταφέρει το Ισραηλινό και Κυπριακό φυσικό αέριο προς της ευρωπαϊκή αγορά.

Πέραν αυτών, ελληνοκυπριακοί κύκλοι σημειώνουν ότι το Ισραήλ χρειάζεται κάποιους συμμάχους στην περιοχή, αφού, πέραν της πολιτικής απομόνωσης από τις γύρω χώρες εξαιτίας της κλιμακούμενης επιθετικότητας του σε βάρος της Γάζας και των Παλαιστινίων, συναντά δυσκολίες στα σχέδια του για αξιοποίηση της Ισραηλινής ΑΟΖ από τους γείτονες και ιδιαίτερα από τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η οποία θεωρεί ότι η ΑΟΖ δεν ανήκει στο Ισραήλ και έχει οριοθετηθεί (σε συμφωνία με την Κύπρο!) μονομερώς!

Οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου πιστεύουν, επίσης, ότι η στήριξη του Ισραήλ στις ενεργειακές κινήσεις Λευκωσίας και ίσως Αθήνας, θα «συμπαρασύρει» στο πλάι της και τις ΗΠΑ, οι οποίες, μέχρι τώρα, φέρονται(;) να υποστηρίζουν την Κύπρο στο δικαίωμα της να προβεί σε γεώτρηση στο οικόπεδο 12, πολύ περισσότερο, μάλιστα, όταν μια αμερικάνικη εταιρία έχει αναλάβει αυτές τις γεωτρήσεις.

Στο μεταξύ, Τουρκία και Τουρκοκύπριοι φαίνεται να κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους ενόψει της σημαδιακής ημερομηνίας της Κυπριακής γεώτρησης της 1η Οκτωβρίου.

Τουρκία και τουρκοκύπριοι απειλούν ευθέως με διακοπή των συνομιλιών για την επίλυση του κυπριακού  στο πλαίσιο του ΟΗΕ, πράγμα που ωθεί την Γραμματεία του ΟΗΕ (προφανώς (;) κάτω από αμερικανο-βρεττανική παρότρυνση) να πιέζει την Κύπρο για αναβολή της γεώτρησης, μέχρις ότου, τουλάχιστον, ολοκληρωθεί ο γύρος των ενδοκυπριακών συνομιλιών.

Την ίδια ώρα Τουρκία και Τουρκοκύπριοι απειλούν, επίσης, με ενδεχόμενες οριοθετήσεις και τουρκοκυπριακές γεωτρήσεις στις περιοχές ανάμεσα σε Τουρκία και Κύπρο (εξαιρώντας το Καστελόριζο!), ενώ κάποιοι κύκλοι φτάνουν στο σημείο να μιλούν τρομοκρατικά ακόμα και για το ενδεχόμενο πρόκλησης θερμού επεισοδίου!

Όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο ένας περίπου μήνας που μεσολαβεί μέχρι την 1η Οκτωβρίου, ημερομηνία της γεώτρησης, είναι πολύ κρίσιμος και ότι η Ελλάδα και η Κύπρος κινδυνεύουν να εμπλακούν μαζί με τις μνημονιακές περιπέτειες και σε μείζονες εθνικές περιπέτειες.

Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα εξαιτίας των πολιτικών αποφάσεων Ελλάδας και Κύπρου, μια υπαναχώρηση (αναβολή) της Κύπρου από την 1η Οκτώβρη, ημερομηνία της γεώτρησης, θα θεωρηθεί μεγάλη υποχώρηση, αν όχι και ήττα.

Από την άλλη, η ''επανάπαυση'' Ελλάδας και Κύπρου στην «προστασία» του Ισραήλ, στην ουσία αντιπροσωπεύει την πλήρη παράδοση της χώρας στους ιέρακες του Ισραήλ και τους Ισραηλινούς τυχοδιωκτισμούς, πράγμα το οποίο θα εξωθήσει στην ασφυκτική απομόνωση της χώρας από τον αραβομουσουλμανικό κόσμο, θα έχει ανυπολόγιστες πρόσθετες επιβλαβείς εθνικές συνέπειες και ίσως σηματοδοτήσει την χαριστική βολή ειδικά για την Κύπρο.

Την ίδια ώρα είναι πολύ αμφίβολο αν οι ΗΠΑ, εφόσον μια ελληνοτουρκική κρίση κορυφωθεί εν όψει της γεώτρησης, θα σταθούν στο πλευρό της Κύπρου, σε αντιπαράθεση με την Άγκυρα. Είναι τέτοια τα στρατηγικά αλλά και ενεργειακά συμφέροντα των ΗΠΑ στην Τουρκία που είναι αρκετά δύσκολο να αγνοηθούν από την Ουάσιγκτον.

Επομένως είναι δυνατόν μια ελληνοτουρκική κρίση να αξιοποιηθεί από τις ΗΠΑ (μπορεί και να την προκαλέσουν!) όχι για να υποστηριχθεί η Ελλάδα και η Κύπρος αλλά για να εμφανισθεί η Ουάσιγκτον (ίσως και το Ισραήλ) ως ο«συμβιβαστής» και ο «επιτήδειος ουδέτερος», προκειμένου να προωθήσει του πάγιους σχεδιασμούς της για μια «λύση» τύπου Ανάν στην Κύπρο και μια συμφωνία «συνεκμετάλλευσης» στο Αιγαίο, υπό την αιγίδα των αμερικάνικων ή και αμερικανοϊσραηλινών εταιριών!

Ο Σεπτέμβριος θα είναι πάντως ένας πολύ ανήσυχος έως επικίνδυνος μήνας για το τρίγωνο Αθήνα- Λευκωσία – Άγκυρας αλλά και για τις εξελίξεις στην ταραγμένη περιοχή μας.

Είναι σαφές ότι μια Ελλάδα υπό την «νεοαποικιακή» οικονομική κηδεμονία της τρόικας, που περνάει όλο και περισσότερο στην πολιτικοστρατιωτική υποταγή στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και μετατρέπεται σε όλο και πιο στενό «δορυφόρο» του Ισραήλ, διατρέχει ανυπολόγιστους εθνικούς κινδύνους, οι οποίοι μπορεί να πάρουν τη μορφή άμεσων εθνικών περιπετειών!

Ο σκοπός στους εθνικούς ενεργειακούς στόχους δεν καθαγιάζει τα μέσα, ώστε η Ελλάδα (και η Κύπρος) να γίνουν κομπάρσοι της Ισραηλινής βαρβαρότητας!

Πολύ περισσότερο που η ολισθηρή σύμπλευση με την τελευταία μπορεί να δημιουργήσει αυταπάτες, που θα οδηγήσουν σε εθνικά ατοπήματα! Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες!



* Σημειώσεις:

Χορικά ύδατα είναι η Θαλάσσια έκταση που ξεκινάει από την ακτογραμμή και εκτείνεται έως 12 ν.μ., επί των οποίων μια χώρα διαθέτει πλήρη κυριαρχία ανάλογη της εδαφικής της επικράτειας.

Υφαλοκρηπίδα είναι η θαλάσσια έκταση που ξεκινάει από το τέλος των χωρικών υδάτων έως τα 200 ν.μ., επί του υποθαλάσσιου εδάφους της οποίας το παράκτιο κράτος έχει μόνο δυνατότητα εκμετάλλευσης του υπόγειου πλούτου.

Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη είναι η θαλάσσια έκταση στο ίδιο μήκος με την υφαλοκρηπίδα, επί της οποίας το παράκτιο κράτος δεν έχει δικαιώματα μόνο στον υποθαλάσσιο υπόγειο πλούτο αλλά και στον θαλάσσιο πλούτο (αλιευτικό) και στην αξιοποίηση της θαλάσσιας επιφάνειας (πλωτές εξέδρες κλπ), χωρίς, φυσικά, να διαθέτει στην έκταση αυτή κυριαρχία.





Η Ίσκρα παραθέτει, χωρίς κρίσεις και σχόλια, το άρθρο της Αριστοτελίας Πελώνη από τα ΝΕΑ του Σαββάτου (27-8-2011)

   

Πολύφερνη νύφη το κυπριακό «οικόπεδο 12»

Αριστοτελία Πελώνη
Ζώνη αποκλειστικής έντασης κινδυνεύει να γίνει η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, καθώς ουδείς αποκλείει η Τουρκία να επιχειρήσει να δημιουργήσει σκηνικό κρίσης με την έναρξη των γεωτρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας την 1η Οκτωβρίου, ενώ μετά την Ουάσιγκτον και η Μόσχα προέβη σε δήλωση στήριξης των Κυπρίων, και νέες εταιρείες διεκδικούν μερίδιο.
Τόσο η Κύπρος όσο και το Ισραήλ βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη απόπειρα της Τουρκίας να προκαλέσει ένταση στην περιοχή βγάζοντας φρεγάτες τις ημέρες που θα αρχίσουν οι γεωτρήσεις της αμερικανικής Noble Energy, ενώ η Ρωσία φαίνεται ότι προστίθεται στις χώρες που θα ήθελαν να έχουν μερίδιο στην ενεργειακή πίτα της περιοχής. Διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι η δήλωση στήριξης από το ρωσικό ΥΠΕΞ δεν είναι τυχαία και δεν συνδέεται με το γεγονός πως η Μόσχα παραδοσιακά στηρίζει τη Λευκωσία, αλλά με τις πιθανότητες επενδυτικών ευκαιριών που βλέπει να ανοίγονται στην περιοχή. Αλλωστε, έλεγαν οι ίδιες πηγές, αυτές δεν αφορούν μόνο τις γεωτρήσεις αλλά και τον σταθμό υγροποίησης φυσικού αερίου που θα κατασκευαστεί στην Κύπρο σε συμφωνία με το Ισραήλ. Και εκεί οι Ρώσοι θεωρούν πως θα μπορούσαν να έχουν ρόλο.

ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ. Και ενώ ήδη οι Ισραηλινοί έχουν επιστρατεύσει μη επανδρωμένα πολεμικά αεροσκάφη που επιτηρούν την περιοχή ανάμεσα στην ισραηλινή και την κυπριακή ΑΟΖ για κάθε ενδεχόμενο, πριν από λίγες ημέρες μπήκαν και επισήμως στο παιχνίδι του κυπριακού πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς η ισραηλινή εταιρεία Delek προχώρησε σε συμφωνία με τη Noble Energy για τις εξορύξεις που θα γίνουν στο κυπριακό «οικόπεδο 12». Παράλληλα και η εταιρεία Cairn Energy, από τις μεγαλύτερες στον τομέα σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», η οποία δραστηριοποιείται στη Γροιλανδία, ενδιαφέρεται να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Κύπρο.

Η ΕΛΛΑΔΑ. Σε κάθε περίπτωση, κι ενώ το παιχνίδι που βρίσκεται σε εξέλιξη επαναφέρει το ερώτημα αν είναι συμφέρον για την Ελλάδα να προχωρήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ δεδομένων των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται όχι μόνο στην 1η Οκτωβρίου αλλά, από τη μια, στο μέλλον της ελληνοϊσραηλινής σχέσης και τι θα προκύψει από την επίσκεψη Παπανδρέου στο Ισραήλ που προγραμματίζεται το φθινόπωρο και, από την άλλη, τι θα προκύψει από τις παρασκηνιακές ενέργειες των Αμερικανών για τη βελτίωση των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων, λένε διπλωματικές πηγές. Η Ουάσιγκτον πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται ενοχλημένη από τη στάση της Τουρκίας και τις απαιτήσεις του Ταγίπ Ερντογάν να ζητήσει συγγνώμη ο Μπενιαμίν Νετανιάχου για την περυσινή επέμβαση των ισραηλινών δυνάμεων στο «Μαβί Μαρμαρά», που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τούρκων πολιτών.

ΘΗΣΑΥΡΟΣ. Ταυτόχρονα, αν και δεν δηλώνεται επισήμως, οι Αμερικανοί φέρεται να πιστεύουν πως η Λεκάνη του Λεβάντε κρύβει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου, ικανές να τροφοδοτήσουν την Ευρώπη και κυρίως να οδηγήσουν σε απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, κάτι που αποτελεί πάγια επιδίωξη της Ουάσιγκτον. Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι αυτό αποτελεί στρατηγικό συμφέρον για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Δεν είναι άλλωστε τυχαίες οι τοποθετήσεις της Ουάσιγκτον πως είναι δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να διενεργήσει έρευνες εντός της ΑΟΖ της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΑΟΖ:

ΑΟΖ: η γαλάζια γραμμή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

ΑΜΕΣΗ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ «ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ» (ΑΟΖ)

Ελληνικά κοιτάσματα και καθορισμός ΑΟΖ

Υπέρ των δραστηριότητων της Κύπρου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (AOZ) τάσσεται ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών

Ισραήλ προς Ελλάδα: Καθορίστε την ΑΟΖ και αν αντιδράσει η Τουρκία θα είναι αιτία πολέμου για εμάς

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ, ΜΕ ΟΧΗΜΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ, ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΛΑΙΜΗΤΟΜΟ!

Πατρίδα μας είναι το Καστελλόριζο Γράφει ο Ν. Λυγερός

SOS! Βοηθείστε το Καστελόριζο!

Έννοια και δίκαιο της ΑΟΖ

Η αξιοποίηση της κυπριακής ΑΟΖ

Το Ανακοινωθέν της Μαδρίτης (1997): Γραπτή αποτύπωση του κατήφορου

 

15. Επίθεση Χριστόφια στην Τουρκία για τις εξορύξεις

«Η εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου αποτελεί αυτονόητο και αναγνωρισμένο κυριαρχικό δικαίωμα κάθε κράτους», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, μετά από σύσκεψη για το φυσικό αέριο με τους υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών, Εμπορίου, και Γεωργίας και του υφυπουργού παρά τω Προέδρω. Ο κ. Χριστόφιας, αφού αναφέρθηκε στην αρχική σύναψη συμφωνιών με τις γειτονικές μας χώρες, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και το Λίβανο, σχετικά με την οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου, μίλησε για την γεώτρηση που είναι προγραμματισμένη στις αρχές Οκτωβρίου, τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα καθοριστεί επακριβώς η προοπτική και η δυνατότητα εκμετάλλευσης των υποθαλάσσιων αποθεμάτων.


«Η Τουρκία με διάφορους τρόπους προσπαθεί να αμφισβητήσει αλλά και να εμποδίσει τις όποιες ενέργειες της χώρας μας», δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος και κατήγγειλε ότι η ίδια η Τουρκία προκαλεί ένταση στην περιοχή, στέλλοντας το μήνυμα ότι λειτουργεί σαν ταραξίας και παρανομεί παραβιάζοντας διεθνείς κανόνες. «Αυτή η πολιτική της Τουρκίας είναι ανεπίτρεπτη και καταδικαστέα», συμπλήρωσε ο κ. Χριστόφιας.
Και πρόσθεσε: «Οι απειλές εναντίον της Κύπρου, για παρεμπόδιση των γεωτρήσεων και δημιουργία θερμού επεισοδίου, διαταράσσουν τη διεθνή νομιμότητα και δημιουργούν κλίμα αστάθειας και έντασης στην ήδη ταραγμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, την ίδια ώρα που η Τουρκία διακηρύσσει πως ενδιαφέρεται δήθεν για σχέσεις μηδενικής αντιπαλότητας με τους γείτονές της».

Η Τουρκία εκτοξεύοντας απειλές επικαλείται τους Τουρκοκύπριους εγείροντας θέμα ύπαρξης δικαιωμάτων για το φυσικό αέριο, σημείωσε ο Κύπριος Πρόεδρος.

Επίσης, τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία όπως και η Διεθνής Κοινότητα δεν αναγνωρίζουν τα αποσχιστικά δεδομένα, που παράνομα δημιούργησε η Τουρκία το 1983, με την ίδρυση της λεγόμενης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.

Ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε ότι «η Τουρκοκυπριακή Κοινότητα μπορεί να έχει όφελος από την εκμετάλλευση του όποιου πλούτου στο πλαίσιο μιας επανενωμένης πατρίδας» και πρόσθεσε ότι η εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για επίτευξη λύσης και σύντομα Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να επωφεληθεί από την όποια θετική εξέλιξη.

«Υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας με ενέργειες και διαβήματα προς διάφορες κατευθύνσεις», κατέληξε ο κ. Χριστόφιας, εκφράζοντας ιδιαίτερες ευχαριστίες προς την Ελλάδα, για τη συνεχή και αμέριστη υποστήριξη που παρέχει στην Κύπρο.

Ο Κύπριος Πρόεδρος ανακοίνωσε την απόφαση, η Noble Energy International να προχωρήσει στο προσεχές σύντομο χρονικό διάστημα σε διεξαγωγή ερευνητικής γεώτρησης στο τεμάχιο 12, στο πλαίσιο της συμφωνίας που η Κυπριακή Δημοκρατία συνήψε με την εταιρεία και η οποία θα ανανεωθεί το απόγευμα.


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΑΟΖ:

ΑΟΖ: η γαλάζια γραμμή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

ΑΜΕΣΗ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ «ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ» (ΑΟΖ)

Ελληνικά κοιτάσματα και καθορισμός ΑΟΖ

Υπέρ των δραστηριότητων της Κύπρου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (AOZ) τάσσεται ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών

Ισραήλ προς Ελλάδα: Καθορίστε την ΑΟΖ και αν αντιδράσει η Τουρκία θα είναι αιτία πολέμου για εμάς

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ, ΜΕ ΟΧΗΜΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ, ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΛΑΙΜΗΤΟΜΟ!

Πατρίδα μας είναι το Καστελλόριζο Γράφει ο Ν. Λυγερός

SOS! Βοηθείστε το Καστελόριζο!

Έννοια και δίκαιο της ΑΟΖ

Η αξιοποίηση της κυπριακής ΑΟΖ

Το Ανακοινωθέν της Μαδρίτης (1997): Γραπτή αποτύπωση του κατήφορου

 

16. ΑΟΖ, Γενοκτονία και Θεωρία Παιγνίων

 Του καθηγητή Νίκου Λυγερού

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι τα θέματα της ΑΟΖ και της Γενοκτονίας μπορούν να συσχετίζονται. Κι όμως η πραγματικότητα το αποδεικνύει. Ένα αποτελεσματικός τρόπος για να κατανοήσουμε αυτό το γεγονός είναι να το εντάξουμε στο πλαίσιο της θεωρίας παιγνίων. Σε αυτό, οι παίκτες έχουν αρχικά συμφέροντα, τα οποία λειτουργούν ως υπόβαθρο, αλλά και στρατηγικές συμπεριφοράς μέσα στο πεδίο δράσης. Καθώς η ΑΟΖ δρα ως καταλυτικό στοιχείο, προκαλεί αναμενόμενες αντιδράσεις....
Ο καθορισμός της γεώτρησης στην περιοχή, όπου συνορεύουν οι ΑΟΖ της Κύπρου και του Ισραήλ μετά από την διακρατική συμφωνία, αποτελεί αλλαγή φάσης του παιγνίου. Αυτό δεν είναι πια δυνητικό, διότι η γεώτρηση είναι μία υλοποίηση. Όσο ήταν δυνητικό το παίγνιο, ο κάθε παίκτης μπορούσε να θεωρήσει ότι υπάρχει ή όχι, ανάλογα με τη θέλησή του. Τώρα αυτό δεν ισχύει πια. Επιπλέον, οι προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας, οι οποίες δεν είναι παρά κινήσεις απόγνωσης, προκαλούν αναπόφευκτα αντιδράσεις από τους άλλους παίκτες. Το Ισραήλ έχει υποστεί μία γενοκτονία. Η Ελλάδα έχει υποστεί μία γενοκτονία. Και η Κύπρος ένα έγκλημα πολέμου. Αυτές οι περιοχές δεν είναι τυχαίες και αποτελούν διαχρονικά μία συνέχεια. Μία από τις καλύτερες αποδείξεις είναι οι Ιππότες της Μάλτας, οι οποίοι είναι οι διάδοχοι των Ιπποτών των Ιεροσολύμων, της Κύπρου και της Ρόδου. Έχει ενδιαφέρον ν' αντιληφθούμε ότι η έννοια της ΑΟΖ καλύπτει μέσω των διακρατικών συμφωνιών, αλλά και του ευρωπαϊκού πλαισίου την ίδια τοπολογική συνεκτικότητα. Έχουμε λοιπόν ένα τοποστρατηγικό πεδίο δράσης, στο οποίο ιστορικά ανήκε κι η Αρμενία, η οποία έχει υποστεί κι αυτή μία γενοκτονία. Και δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι η αναφορά σε αυτή, αλλά και στα κατεχόμενα της Κύπρου διώκεται ποινικά στην Τουρκία, διότι υπάρχει άρθρο που την απαγορεύει στον Ποινικό της Κώδικα. Όταν εξετάζουμε ολικά αυτό το πλαίσιο αντιλαμβανόμαστε ότι η κίνηση του Ισραήλ ως αντίποινα στις στρατιωτικές κινήσεις της Τουρκίας, που αφορά την προώθηση της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων μέσω του lobby τους, όχι μόνο δεν είναι εκτός πλαισίου, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι, αλλά είναι ορθολογική μέσα στη θεωρία παιγνίων. Δεν είναι λοιπόν μία κίνηση αντιπερισπασμού, όπως μπορεί να χαρακτηρισθεί επιφανειακά. Το πλαίσιο της ΑΟΖ με τα 200 Ναυτικά Μίλια επιτρέπει μία συνοχή την οποία δεν υποστήριζαν τα χωρικά ύδατα με τα 12 Ναυτικά Μίλια. Είναι ελάχιστοι αυτοί που αντιλήφθηκαν αυτές τις επιπτώσεις, οι οποίες είναι ριζοσπαστικές και θεμελιακές. Αφού προσπαθεί η Τουρκία να αποφύγει τις αναγνωρίσεις των γενοκτονιών που έχει πράξει, δυσκολεύεται να δράσει ανεξάρτητα και ποντάρει στις υποχωρήσεις των άλλων παικτών. Αυτό προσπάθησε με την υπόθεση του Αρτσάχ στη γη, αυτό προσπαθεί με την ΑΟΖ στη θάλασσα. Αλλά η ανθρωπότητα και ο χρόνος δεν ξεχνούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΑΟΖ:

ΑΟΖ: η γαλάζια γραμμή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

ΑΜΕΣΗ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ «ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ» (ΑΟΖ)

Ελληνικά κοιτάσματα και καθορισμός ΑΟΖ

Υπέρ των δραστηριότητων της Κύπρου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (AOZ) τάσσεται ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών

Ισραήλ προς Ελλάδα: Καθορίστε την ΑΟΖ και αν αντιδράσει η Τουρκία θα είναι αιτία πολέμου για εμάς

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ, ΜΕ ΟΧΗΜΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ, ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΛΑΙΜΗΤΟΜΟ!

Πατρίδα μας είναι το Καστελλόριζο Γράφει ο Ν. Λυγερός

SOS! Βοηθείστε το Καστελόριζο!

Έννοια και δίκαιο της ΑΟΖ

Η αξιοποίηση της κυπριακής ΑΟΖ

Το Ανακοινωθέν της Μαδρίτης (1997): Γραπτή αποτύπωση του κατήφορου

 

17. Παίζοντας με τη φωτιά

του κ. Δημήτρη Μακροδημόπουλου

Όσο οξύνονται οι σχέσεις του Ισραήλ με τη Τουρκία και ταυτόχρονα συσφίγγονται με τη χώρας μας είναι αυτονόητο ότι τόσο διευρύνεται σιωπηρά το χάσμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μετά τις δηλώσεις του Εγκεμέν Μπαγίς που προειδοποίησε για αντιδράσεις χωρίς όρια σε περίπτωση που η αμερικανική εταιρία Noble Energy ξεκινήσει τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, οι δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού σύμφωνα με τις οποίες ο τουρκικός στόλος με βάσεις την Μαρμαρίδα  και τη Αλεξανδρέττα θα πραγματοποιεί περιπολίες μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ όξυναν οριακά το κλίμα. Η τουρκοισραηλινή διένεξη σύμφωνα με αναλυτές συνδέεται  με τις συμφωνίες Λευκωσίας – Τελ Αβίβ για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Όμως είναι ολοφάνερο ότι η εμπλοκή της Κύπρου στη διένεξη μεταξύ Τουρκίας – Ισραήλ συμπαρασύρει και τη χώρα μας σε απρόβλεπτες εξελίξεις. Στην περίπτωση του η Τουρκία παρέμβει δυναμικά και διακόψει τις γεωτρήσεις πώς θα αντιμετωπίσει η Λευκωσία τον τουρκικό στόλο;

Αν η Κύπρος και η χώρα μας συγκρότησαν τον αμυντικό άξονα με το Ισραήλ ευελπιστώντας σε δυναμική παρέμβασή του θα διαψευσθούν. Διότι στην περίπτωση που το Ισραήλ εμπλακεί σε σύγκρουση με την Τουρκία θα αποδυναμωθεί αδυνατώντας να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα και ένα νέο αραβοϊσραηλινό πόλεμο. Θα αντιμετωπίσει ολόκληρο τον περίγυρό του και πιθανότατα και το Ιράν; Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελεί πρόκληση για τα αραβικά καθεστώτα διότι έτσι θα εκτρέψουν τη δυσαρέσκεια των λαών αποδυναμώνοντας την αραβική άνοιξη αλλά η εμπλοκή θα αποτελέσει και αίτημα του αραβικού κόσμου. Θα διακινδυνεύσει λοιπόν το Ισραήλ να υποστεί μια ταπεινωτική ήττα λόγω της συσπείρωσης των κρατών της Εγγύς και της Μέσης Ανατολής με την Τουρκία εναντίον του; Γι αυτό το Ισραήλ διατηρεί ήπια στάση απέναντι στις τουρκικές δηλώσεις.

Δεν είναι τυχαίο που ο Λίβανος πριν λίγες μέρες επανήλθε στο θέμα της ΑΟΖ καταγγέλλοντας στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι το Ισραήλ παραβιάζει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του σε πολύ μεγάλη έκταση. Μάλιστα θα πρέπει να θυμίσουμε ότι ο τούρκος πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στη Σιδώνα τον περασμένο Νοέμβριο εκδήλωσε την υποστήριξη της Τουρκίας προς τον Λίβανο στην περίπτωση επίθεσης του Ισραήλ εναντίον του. Επρόκειτο για δήλωση στήριξης του Λιβάνου στη διαμάχη του με το Ισραήλ για το κοίτασμα Λεβιάθαν, δηλαδή για τη χάραξη της ΑΟΖ των δύο χωρών. Δεδομένης της στρατιωτικής αδυναμίας του Λιβάνου, από πού αντλεί η Βυρηττός δυνάμεις ώστε να ερίζει με το Ισραήλ; Είναι ολοφάνερο ότι αν η χώρα μας ως εγγυήτρια δύναμη της Κύπρου ή στα πλαίσια των δεσμεύσεών της με το Ισραήλ εμπλακεί σε μία κρίση ή αντιπαράθεση με την Τουρκία, η κρίση δεν θα είναι αμιγώς ελληνοτουρκική αλλά διεθνοποιημένη και ως εκ τούτου άλλοι θα ορίσουν την έκβασή της σύμφωνα με τα συμφέροντά τους. Όπως δηλαδή συνέβη το 1922 και σε πλείστες περιπτώσεις που καθόρισαν και συνεχίζουν να καθορίζουν τη μοίρα της περιοχής στα πλαίσια του Ανατολικού Ζητήματος.

            Ο υπουργός Άμυνας κ. Μπεγλίτης επισκεπτόμενος το Τελ Αβίβ αμέσως μετά τη δήλωση του Εγκεμέν Μπαγίς για την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας ανάμεσα στις δύο χώρες υπερέβη τα εσκαμμένα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής διευρύνοντας το χάσμα της χώρας μας με τον αραβικό κόσμο. Δήλωσε ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες γύρω από την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ και το νόμιμο δικαίωμά του που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο στην αυτοάμυνα, καταδικάζοντας τις τρομοκρατικές ενέργειες από οργανώσεις που δρουν από τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη. Είναι σε αυτοάμυνα το εβραϊκό έθνος το οποίο αφού διαμορφώθηκε σε συνθήκες ξένες προς την περιοχή φυτεύτηκε ως ξένο σώμα στην Παλαιστίνη σε ρόλο επιτηρητή των δυτικών συμφερόντων ή είναι σε αυτοάμυνα οι Παλαιστίνιοι που εκτοπίσθηκαν και ξεριζώνονται μέχρι σήμερα από τα πάτρια εδάφη; Ποιος είναι ο τρομοκράτης και ποιος ο τρομοκρατούμενος; Είναι βέβαιη η Αθήνα για την πολιτική που υιοθέτησε έναντι του αραβικού κόσμου με αφορμή την εκμετάλλευση των ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο ή προχώρησε στην αναθεώρησή της καθ’ υπαγόρευση;

                                         Μακροδημόπουλος  Δημήτρης

Αναρτήθηκε από στις 11/9/11 • Κατηγοριοποιήθηκε ως Προτεινόμενα άρθρα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΑΟΖ:

ΑΟΖ: η γαλάζια γραμμή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

ΑΜΕΣΗ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ «ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ» (ΑΟΖ)

Ελληνικά κοιτάσματα και καθορισμός ΑΟΖ

Υπέρ των δραστηριότητων της Κύπρου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (AOZ) τάσσεται ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών

Ισραήλ προς Ελλάδα: Καθορίστε την ΑΟΖ και αν αντιδράσει η Τουρκία θα είναι αιτία πολέμου για εμάς

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ, ΜΕ ΟΧΗΜΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ, ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΛΑΙΜΗΤΟΜΟ!

Πατρίδα μας είναι το Καστελλόριζο Γράφει ο Ν. Λυγερός

SOS! Βοηθείστε το Καστελόριζο!

Έννοια και δίκαιο της ΑΟΖ

Η αξιοποίηση της κυπριακής ΑΟΖ

Το Ανακοινωθέν της Μαδρίτης (1997): Γραπτή αποτύπωση του κατήφορου

 

18. Το στρατιωτικό σχέδιο που συμφώνησαν Παπανδρέου-Νετανιάχου

Ελλάδα και Ισραήλ θα αντιμετωπίσουν από κοινού τη κρίση με τη Τουρκία. Και αυτό  ισχύει και για το στρατιωτικό σκέλος της κρίσης. Αυτό ουσιαστικά συμφωνήθηκε  μεταξύ Νετανιάχου-Παπανδρέου στη χθεσινοβραδυνή τηλεφωνική τους συνομιλία.

Όπως αναφέρει από το Ισραήλ το Debkafiles οι δύο χώρες υπέγραψαν στρατιωτική-  επιχειρησιακή συμφωνία,μόλις δύο εβδομάδες πριν. Οι δύο πρωθυπουργοί  συμφώνησαν να συγκληθεί οκταμελής υπουργική ομάδα Ελλάδας-Ισραήλ που θα  αναλάβει να διαχειριστεί τη κρίση.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε τις μέχρι σήμερα κινήσεις του τουρκικού  στόλου στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο Θάλασσα. Αναφέρθηκε σε αιφνίδια αύξηση πτήσεων κατά τις τελευταίες 48 ώρες πάνω από το Καστελόριζο.
“Η Αθήνα φοβάται μια τουρκική επίθεση στο νησί, με πληθυσμό 1.000 κατοίκων” , γράφουν οι ισραηλινοί .
“Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε οι Τούρκοι είναι ικανοί να κάνουν αιφνιδιαστικές επιθέσεις σε Ελληνικά νησιά κοντά στις τουρκικές ακτές”,προσθέτουν.
Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν πλήρη συνεργασία σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών και οι ισραηλινοί ζήτησαν τη χρήση ελληνικων βάσεων ,αν χρειαστεί.Κι αυτό για να “απαντήσει σε περίπτωση τουρκικής επίθεσης”!
“Τόσο το Ισραήλ όσο και Η Ελλάδα φαίνεται να ξέρουν καλύτερα ότι η τουρκική απειλή είναι πραγματική”,λένε οι ισραηλινοί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΑΟΖ:

ΑΟΖ: η γαλάζια γραμμή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

ΑΜΕΣΗ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ «ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ» (ΑΟΖ)

Ελληνικά κοιτάσματα και καθορισμός ΑΟΖ

Υπέρ των δραστηριότητων της Κύπρου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (AOZ) τάσσεται ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών

Ισραήλ προς Ελλάδα: Καθορίστε την ΑΟΖ και αν αντιδράσει η Τουρκία θα είναι αιτία πολέμου για εμάς

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ, ΜΕ ΟΧΗΜΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ, ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΛΑΙΜΗΤΟΜΟ!

Πατρίδα μας είναι το Καστελλόριζο Γράφει ο Ν. Λυγερός

SOS! Βοηθείστε το Καστελόριζο!

Έννοια και δίκαιο της ΑΟΖ

Η αξιοποίηση της κυπριακής ΑΟΖ

Το Ανακοινωθέν της Μαδρίτης (1997): Γραπτή αποτύπωση του κατήφορου

 

19. Προκλητική απάντηση των Τούρκων στο ελληνικό διάβημα

Στις προσβάσεις του λιμανιού της Αττάλειας πλέει το νορβηγικό ερευνητικό πλοίο “Bergen Surveyor”, το οποίο έχει συμβόλαιο με την τουρκική κυβέρνηση για διενέργεια υποθαλάσσιων εργασιών. Με NAVTEX, η Άγκυρα ενημέρωσε από την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου ότι το “Bergen Surveyor” συνοδευόμενο από τρία μικρότερα ερευνητικά πλοία θα εκτελέσει εργασίες σε μια μεγάλη περιοχή για το διάστημα των επομένων δύο μηνών μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.
Τα ξημερώματα, τα δύο νορβηγικά ερευνητικά πλοία “Bergen Surveyor” και “Thor Beamer” απέπλευσαν από το λιμάνι της Αττάλειας. Αυτή την ώρα βρίσκονται στη γραμμή του κόλπου της Αττάλειας και κινούνται με πορεία νότια και χαμηλή ταχύτητα περίπου 5 κόμβων, χωρίς να είναι γνωστό αν εκτελούν -και τι είδους- εργασίες. Κοντά τους πλέον τα τουρκικά Hizir Sofuoglu, Kaptan Selim και KuzeyYildizi
Οι αντοχές της Αθήνας και της Άγκυρας θα κριθούν το επόμενο διάστημα, σε περίπτωση που τα νορβηγικά ερευνητικά πλοία επιχειρήσουν να κάνουν ερευνητικές εργασίες σε περιοχές πάνω από την ελληνική και την κυπριακή υφαλοκρηπίδα.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε οδηγίες για υποβολή διαβήματος στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών από τα υπηρεσιακά στελέχη της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα.
Κατά πληροφορίες, οι Τούρκοι διπλωμάτες απάντησαν προκλητικά ότι οι έρευνες γίνονται σε θαλάσσιες ζώνες τουρκικής δικαιοδοσίας, όταν τα στελέχη της ελληνικής πρεσβείας υποστήριξαν ότι οι ερευνητικές δραστηριότητες θίγουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιιώματα στην περιοχή.
Την ίδια ώρα, τουρκικές ναυτικές δυνάμεις κάνουν επιχειρησιακή εκπαίδευση στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου. Στα τουρκικά γυμνάσια τα οποία γίνονται σε διεθνή ύδατα, συμμετέχουν τουρκικές φρεγάτες, υποβρύχια και πυραυλάκατοι που χρησιμοποιούν πραγματικά πυρά. Και μπορεί, σύμφωνα με πληροφορίες, τα παίγνια αυτά να αποτελούν σκέλος της τριμηνιαίας επιχειρησιακής εκπαίδευσης των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων είναι όμως προφανές ότι αξιοποιούνται από την Άγκυρα για να σταλούν τα… σχετικά μηνύματα στην Αθήνα, τη Λευκωσία και το Τελ Αβίβ.
Πάντως η πλωτή εξέδρα γεωτρήσεων “Homer Ferrington” έχει μεταφερθεί ήδη στο οικόπεδο 12 της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης για να αρχίσουν οι προγραμματισμένες ερευνητικές γεωτρήσεις με σκοπό τον εντοπισμό υδρογονανθράκων, πιθανότατα από την ερχόμενη Δευτέρα.
********************************************************************************

Δήλωση του Εκπροσώπου του ΥΠΕΞ σχετικά με τουρκική ανακοίνωση ερευνών σε περιοχή επικάλυψης και ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Πέμπτη, 15 Σεπτέμβριος 2011
Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την τουρκική ανακοίνωση ερευνών από νορβηγικό πλοίο “Bergen Surveyor”:

«Νωρίτερα σήμερα, εξεδόθη τουρκική αγγελία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) για τη διεξαγωγή ερευνών, το διάστημα μεταξύ 15 Σεπτεμβρίου και 15 Νοεμβρίου, από νορβηγικό ερευνητικό πλοίο “Bergen Surveyor” και συνοδευτικά σκάφη σε περιοχή που σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας, επικαλύπτει και ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελόριζου.

Δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα να πραγματοποιήσει διάβημα στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας την αποχή από κάθε ερευνητική δραστηριότητα που θίγει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στο Όσλο να επικοινωνήσει με την πλοιοκτήτρια εταιρεία του νορβηγικού ερευνητικού σκάφους, καθώς και με το Υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας, προκειμένου να γνωστοποιήσει τις σχετικές ελληνικές θέσεις.

Το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη του θέματος, προβαίνοντας σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες».



Ειδικά Θέματα : ΑΟΖ-Υφαλοκρηπίδα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΑΟΖ:

ΑΟΖ: η γαλάζια γραμμή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

ΑΜΕΣΗ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ «ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ» (ΑΟΖ)

Ελληνικά κοιτάσματα και καθορισμός ΑΟΖ

Υπέρ των δραστηριότητων της Κύπρου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (AOZ) τάσσεται ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών

Ισραήλ προς Ελλάδα: Καθορίστε την ΑΟΖ και αν αντιδράσει η Τουρκία θα είναι αιτία πολέμου για εμάς

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ, ΜΕ ΟΧΗΜΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ, ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΛΑΙΜΗΤΟΜΟ!

Πατρίδα μας είναι το Καστελλόριζο Γράφει ο Ν. Λυγερός

SOS! Βοηθείστε το Καστελόριζο!

Έννοια και δίκαιο της ΑΟΖ

Η αξιοποίηση της κυπριακής ΑΟΖ

Το Ανακοινωθέν της Μαδρίτης (1997): Γραπτή αποτύπωση του κατήφορου

 

 

20. Ο Ερντογάν δεν μπορεί να αγγίξει την Κύπρο! Ποια ομπρέλα την προστατεύει

 

Η “διεθνής ομπρέλα” που θα προστατεύσει τις έρευνες για φυσικό αέριο στη Κύπρο και την οποία επικαλέστηκε στις δηλώσεις του ο Κύπριος ΥΕΘΑ Δημήτρης Ηλιάδης,υπάρχει και θα αποδειχτεί εξαιρετικά αποτελεσματική. Ο Ταγίπ Ερντογάν και η Τουρκία το έχουν καταλάβει ήδη και γι΄ αυτό προσπαθούν πλέον να φέρουν την ένταση στο Καστελόριζο και το Αιγαίο,όπου αυτή η “ομπρέλα” ακόμη δεν έχει ανοίξει.Πρόκειται για τα δισεκατομμύρια των δισεκατομμυρίων που θα προκύψουν από την άντληση του φυσικού αερίου στη Ν.Α Μεσόγειο.

Και δεν είναι μόνο τα χρήματα που θα προκύψουν. Αν οι εκτιμήσεις για τις ποσότητες που υπάρχουν επαληθευτούν έστω κι εν μέρει, τότε το ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης θα επιλυθεί σχεδόν ολοκληρωτικά.Και βέβαια υπάρχουν τα τεράστια συμφέροντα των Ισραηλινών και της αμερκανικής Noble Energy.

Δεν είναι τυχαίο ότι τεράστιοι επιχειρηματικοί όμιλοι από Γερμανία,Γαλλία και Βρετανία σχεδιάζουν ήδη τους αγωγούς για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Μπροστά σ΄ αυτά τα μεγάλα ενεργειακά συμφέροντα τι θα μπορούσε να κάνει ο Ερντογάν; Να βομβαρδίσει το γεωτρύπανο;

Συνεπώς δεν αποτέλεσε έκπληξη η επιστροφή του τουρκικού στόλου στο ναύσταθμο του Ακσάζ, όσο κι αν κάποιοι σε Ελλάδα και Κύπρο (!) επιμένουν να τον έχουν να πλέει στην Μεσόγειο!


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΑΟΖ:

ΑΟΖ: η γαλάζια γραμμή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

ΑΜΕΣΗ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ «ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ» (ΑΟΖ)

Ελληνικά κοιτάσματα και καθορισμός ΑΟΖ

Υπέρ των δραστηριότητων της Κύπρου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (AOZ) τάσσεται ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών

Ισραήλ προς Ελλάδα: Καθορίστε την ΑΟΖ και αν αντιδράσει η Τουρκία θα είναι αιτία πολέμου για εμάς

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ, ΜΕ ΟΧΗΜΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ, ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΛΑΙΜΗΤΟΜΟ!

Πατρίδα μας είναι το Καστελλόριζο Γράφει ο Ν. Λυγερός

SOS! Βοηθείστε το Καστελόριζο!

Έννοια και δίκαιο της ΑΟΖ

Η αξιοποίηση της κυπριακής ΑΟΖ

Το Ανακοινωθέν της Μαδρίτης (1997): Γραπτή αποτύπωση του κατήφορου

 

 

21. ΠΑΡΆΡΤΗΜΑ : χάρτες ΑΟΖ (Συμπεριλαμβάνεται και χάρτης ΑΟΖ όπως το αντιλαμβάνεται η Τουρκία)









































Βλέψεις Τουρκίας








ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΗΣ ΖΟΥΡΑΦΑΣ


 
22. ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ AOZ (19/9/11)


1a. ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ : Οι Τούρκοι βγάζουν το ΣΙΣΜΙΚ στο Αιγαίο

Οι Τούρκοι ανακοίνωσαν πριν λίγο ότι συνοδεία πολεμικών σκαφών βγάζουν το ΣΙΣΜΙΚ στο Αιγαίο για έρευνες.

Κλιμακώνουν έτσι και ανεβάζουν επικίνδυνα το θερμόμετρο στη περιοχή.

«Προβοκάτσια» των ελληνοκυπρίων χαρακτηρίζει ο Υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ τις υποθαλάσσιες έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας και απειλεί πως το ερευνητική σκάφος της Τουρκίας ΣΙΣΜΙΚ θα βγει στο Αιγαίο και ενδέχεται να συνοδευτεί από το Ναυτικό.

Ο τούρκος Υπουργός υποστήριξε πως «σε περίπτωση που οι ελληνοκύπριοι ξεκινήσουν την 1η Οκτωβρίου τις έρευνες εμείς θα απαντήσουμε μέσα σε μια εβδομάδα». Ο Υπουργός Ενέργειας της γειτονικής χώρας δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει πως είναι έτοιμη η συμφωνία καθορισμού της υφαλοκρηπίδας με το «ψευδοκράτος».

Ακόμη και την προσεχή εβδομάδα μπορεί να αρχίσουν οι έρευνες της Τουρκίας στη Μεσόγειο σε συνεργασία με νορβηγική εταιρεία με τη συνοδεία του Τουρκικού στόλου αφού υπογραφεί η “συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας” μεταξύ της Τουρκίας και των κατεχόμενων, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ, ενώ υπονόησε ότι η Άγκυρα θα θέσει θέμα θαλάσσιου καθεστώτος της Κύπρου, τονίζοντας ότι η Τουρκία “ξεκινά εργασία για τα ανοιχτά της Κύπρου, αλλά και για ολόκληρη την Κύπρο”.

Μιλώντας σε διπλωματικούς συντάκτες στην Άγκυρα ο κ. Γιλντίζ είπε ότι “ανάλογα με τις εξελίξεις, είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε τη συμφωνία περί υφαλοκρηπίδας”, σημειώνοντας ότι είναι ήδη έτοιμο το κείμενο της συμφωνίας.

Αναφερόμενος στις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας ισχυρίστηκε ότι “οι εν λόγω εργασίες είναι αντίθετες προς το διεθνές καθεστώς της περιοχής και το διεθνές δίκαιο, είναι πρόκληση και προβοκάτσια” ισχυρίστηκε.

Ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι “στην πραγματικότητα στόχος τους είναι να ενισχυθεί το καθεστώς της τοπικής διοίκησης Νότιας Κύπρου. Πέρα από την ποιότητα και τα οικονομοτεχνικά του αερίου που υποστηρίζουν ότι έχουν βρει, οι έρευνες αυτές στο συγκεκριμένο σημείο είναι κάτι που δεν συμβαδίζει με τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ και το ενιαίο της Κύπρου”.

Ο κ. είπε πως αρχικά η Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας (ΤPΑΟ) θα πραγματοποιήσει σε συνεργασία με Νορβηγική εταιρεία, σεισμικές έρευνες και στη συνέχεια θα εγκατασταθούν οι πλατφόρμες. Ερωτηθείς για το ποια είναι η Νορβηγική εταιρεία, ο κ. Γιλντίζ είπε πως δεν θα ήταν σωστό να αναφέρει το όνομα της εταιρείας και σημείωσε ότι αρχικά θα πραγματοποιήσει έρευνες ένα σκάφος. Ο Υπουργός είπε πως τα ερευνητικά σκάφη μπορεί να συνοδεύονται από τον Τουρκικό στόλο.

“Θέλουμε να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο και να σταματήσουν αμέσως οι εργασίες που πραγματοποιούνται με την εταιρεία Noble. Εάν δεν συμβεί αυτό, θα δούμε όλοι μαζί τα ζητήματα που σχετίζονται με το θαλάσσιο καθεστώς της Κύπρου” είπε και ερωτηθείς για το αν η Άγκυρα έχει έλθει σε επαφή με αμερικανική εταιρεία για τις έρευνες αυτές, ο Τούρκος υπουργός είπε “δεν τίθεται τέτοιο θέμα”, και σημείωσε πως υπάρχουν κάποιοι στις ΗΠΑ με τους οποίους συζητάμε”.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη θαλάσσια περιοχή στην οποία προτίθεται η Τουρκία να κάνει έρευνες, είπε “στις περιοχές που έχει η ΤΔΒΚ”. Πρόσθεσε δε ότι “από τεχνικής άποψης, δηλαδή από πλευράς πετρελαίου και αερίου, θα γίνουν έρευνες εντός των ορίων που θα καθορίζει η συμφωνία” περί υφαλοκρηπίδας”.

Ερωτηθείς αν η έναρξη Τουρκικών ερευνών ως απάντηση στις Κυπριακές μπορεί να προκαλέσει ζημιά στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, ο κ. Γιλντίζ είπε ότι “είναι ξεκάθαρη η στάση μας για την περίπτωση που θα δοθεί στην Ελληνοκυπριακή Διοίκηση-εννοώντας την Κυπριακή Δημοκρατία – η προεδρία της ΕΕ. Το γεγονός ότι θα έχει προηγηθεί η κίνηση αυτή, θα επιταχύνει τη διαδικασία αυτή”. Πρόσθεσε δε τα εξής: “Πρόκειται για σημαντική επιλογή για λογαριασμό της ΕΕ. Θα είναι μία προτίμηση μεταξύ του μεγάλου μεγέθους της Τουρκίας και της τοπικής Ελληνοκυπριακής Διοίκησης”.

Απαντώντας σε ερώτηση αν πλοία του τουρκικού στόλου θα συνοδεύσουν το ερευνητικό σκάφος, ο κ. Γιλντίζ είπε πως “είναι προφανές ότι η συνοδεία και οι αμοιβαίες εργασίες θα γίνουν από κοινού. Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε. Αλλά θα παρακολουθήσουμε όλοι μαζί τις εξελίξεις”. Όταν οι δημοσιογράφοι επέμειναν ρωτώντας “αν μπορούμε να πούμε ότι θα υπάρξει συνοδεία του στόλου”, ο κ. Γιλντίζ είπε “ναι, μπορούμε”.

Στην ερώτηση τι θα γίνει αν κατά τις έρευνες της TPAO στη Μεσόγειο βρεθούν κοιτάσματα, ο κ. Γιλντίζ απάντησε λέγοντας ότι “έχουμε ελπίδες ειδικά για τα ανοιχτά της Αττάλειας, της Μερσίνας και της Κύπρου, αλλά θα ήταν λάθος να γίνει λόγος για υπόσχεση προτού ολοκληρωθούν οι σεισμικές έρευνες”.

19th September 2011  ONLYCY COM

1b.  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την Τουρκία να απόσχει από οποιαδήποτε απειλή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Τουρκία να απόσχει από οποιαδήποτε απειλή ή ενέργεια που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Επίτροπου για τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη θέση της Κομισιόν σχετικά με τις απειλές της Άγκυρας, η Μάγια Κοτσίγιαντιτς, απαντώντας στο όνομα του Επίτροπου Στέφαν Φούλε, δήλωσε ότι «η Τουρκία πρέπει να απόσχει από οποιαδήποτε απειλή ή πηγή έντασης ή ενέργεια, η οποία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση συνοριακών διαφορών». Υπενθύμισε, επίσης, ότι η Κομισιόν έχει τονίσει τη σημασία που έχει η επίτευξη προόδου στην ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, και γενικότερα επιθυμεί να επικεντρωθούν οι προσπάθειες στην επίτευξη μιας συνολικής λύσης το συντομότερο δυνατό.
Η εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι όλα τα μέρη πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια προκειμένου να διευκολύνουν την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού.
19th September 2011 onlycy com


1c. Διακοπή των ερευνών στην ΑΟΖ Κύπρου ζητούν οι Τούρκοι

Ο ένας μετά τον άλλον, συνεχίζουν τις απειλές εναντίον της Κύπρου για τις έρευνες φυσικού αερίου οι Τούρκοι αξιωματούχοι.

Σήμερα ο υπουργός Ενέργειας, Τενέρ Γιλντίζ, ζήτησε την άμεση διακοπή των ερευνών της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία Νoble Energy, στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ.
Η Κομισιόν ζητά αυτοσυγκράτηση από Κύπρο και Τουρκία. Οι έρευνες για εντοπισμό φυσικού αερίου άρχισαν ουσιαστικά σήμερα με την πόντιση του γεωτρύπανου της αμερικανικής εταιρείας στο βυθό του οικοπέδου 12.
Ο Τ. Γιλντίζ προειδοποίησε ότι τα πλοία πετρελαϊκών ερευνών που βγάζει η Αγκυρα στην ανατολική Μεσόγειο ενδέχεται να έχουν τη συνοδεία σκαφών του Τουρκικού Στόλου.
Είπε, επίσης, ότι η “συμφωνία” για την υφαλοκρηπίδα με το ψευδοκράτος στα κατεχόμενα κυπριακά, θα επιτρέψει την παρουσία της τουρκικής πετρελαϊκής εταιρείας ΤΡΑΟ στα ύδατα της “Β. Κύπρου”.(19/9/11)
ethnos gr
 

 

1d. O Eρντογάν απειλεί με ναυτικό αποκλεισμό και έρευνες

Την αναγγελία της έναρξης των εργασιών υποθαλάσσιων ερευνών στην περιοχή ανάμεσα στην Τουρκία και το «ψευδοκράτος» έκανε ο Ερντογάν, λίγα λεπτά πριν την αναχώρηση του για τη Νέα Υόρκη.
« Το ότι έκαναν  το βήμα οι ελληνοκύπριοι με το Ισραήλ και με την Ελλάδα, να κηρύξουν ΑΟΖ  , όπως έχω πει ξεκινάμε και εμείς παρόμοιο βήμα με την «Τουρκική Δημοκρατία της βόρειας Κύπρου» και  σύντομα ίσως και την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουμε κι εμείς τις έρευνες.»
Ο Ερντογάν ουσιαστικά απείλησε με ναυτικό αποκλεισμό της περιοχής όπου ξεκίνησαν οι υποθαλάσσιες έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας και τόνισε, «Στην περιοχή που όρισαν ως ΑΟΖ κάνουμε διαφορετικά βήματα. Στρατιωτικά, και με φρεγάτες, και με την αεροπορία μας είναι υπο έλεγχο. Είχαμε δηλώσει ότι ένα τέτοιο βήμα δεν θα είναι σωστό, πιστεύω πως μπορούν να ξεκινήσουν εκεί και δικές μας έρευνες.»

 onlycy com

1e. ENAΡΞΗ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ

Και οι Ελληνοκύπριοι άρχισαν γεωτρήσεις
 (Εφ. Χουριέτ 19-9-2011)
Ο Ελληνοκυπριακός τομέας παρά τις τόσες προειδοποιήσεις της Τουρκίας άρχισε στα ανοιχτά του νησιού δραστηριότητες για έρευνα φυσικού αερίου.
Με βάση την είδηση του AFP , ο Ελληνοκύπριος διευθυντής του τομέα Ενέργειας του υπουργείου Βιομηχανίας Σόλων Κασσίνης δήλωσε πως η αμερικανική εταιρία Noble από χτες άρχισε δραστηριότητες γεωτρήσεων στα ανοιχτά των νότιων παραλίων νότια του νησιού.

Ο Κασσίνης μιλώντας στο Κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων είπε ότι οι κινήσεις αυτές γίνονται στο οικόπεδο Νο 12 στα πλαίσια της ΑΟΖ που καθορίστηκε με την συμφωνία μεταξύ Νότιας Κύπρου και Ισραήλ και γίνονται από την πλατφόρμα Όμηρος-Φέριγκτον.
Ο Κασίνης ανέφερε πως αυτή τη στιγμή οι έρευνες πάνε καλά και σε δήλωση του στο Ασοσιέτεντ Πρες είπε πως ήδη έχουν φτάσει σε βάθος 80 μέτρων.
Ο Ελληνοκύπριος αξιωματούχος στο Ρόιτερς ανέφερε πως οι νυν εργασίες είναι προπαρασκευαστικές και ότι η διαδικασία προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 73 μέρες.
ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΠΕΤΑΝΕ HERON
Με βάση είδηση του πρακτορείου Αναντολού, το Κυπριακό ραδιόφωνο ανέφερε πως πάνω από την περιοχή της πλατφόρμας της Noble Energy ίπτανται Ισραηλινά μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροπλάνα Heron, και ότι Ισραηλινά πολεμικά πλοία εθεάθηκαν στα νότια της πλατφόρμας.
Η ένταση από την κρίση για τις γεωτρήσεις τον τελευταίο καιρό ανέβηκε με τις δηλώσεις που έγιναν από την τουρκική και ελληνοκυπριακή πλευρά.
Ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ σε ανακοίνωση που έκανε σήμερα το πρωί, είχε αναφέρει ότι σε περίπτωση που οι Ελληνοκύπριοι αρχίσουν δραστηριότητες γεωτρήσεων στην Ανατολική μεσόγειο, και η Τουρκία θα κάνει έρευνες για πετρέλαιο στην περιοχή. Ο Γιλντίζ είχε αναφέρει ότι τα σεισμογραφικά ερευνητικά πλοία θα συνοδεύονται από πολεμικά πλοία.

19/09/2011 από   

 

1f. Κλίντον προς Νταβούτογλου: Η αναγνωρισμένη Κυβέρνηση έχει δικαίωμα να αποφασίζει για της πηγές της

Συστάσεις της Χίλαρι Κλίντον προς τον Αχμέτ Νταβούτογλου για να βελτιώσει τις σχέσεις με το Ισραήλ. Σύμφωνα αμερικανούς αξιωματούχους η αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από την Άγκυρα «να κρατήσει ανοιχτή πόρτα»για να καλύτερες σχέσεις με το Τελ Αβίβ.

Όπως μεταδίδουν ξένες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, η Χίλαρυ Κλίντον ανέφερε στον Νταβούτογλου ότι υποστηρίζει τις διαβουλεύσεις για επίλυση του κυπριακού.

Για το φυσικό αέριο της κύπρου, η Χίλαρυ Κλίντον υπογράμμισε ότι η αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Κύπρου έχει το δικαίωμα να αποφαζίσει πώς να εκμεταλλεύεται τις πηγές της, σύμφωνα με αξιωματούχους που ήταν παρόντες στη συνάντηση.

Από την πλευρά του ο Νταβούτογλου, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, υποστήριξε ότι η ενέργεια των Ελληνοκυπρίων για γεώτρηση φυσικού αερίου αποτελεί πρόκληση. “Το συζητήσαμε. Της ανέφερε ότι λόγω του ότι οι συνομιλίες για επανένωση της Κύπρου είναι κοντά σε λύση, μονομερείς ενέργειες σαν και αυτή δεν θα φέρουν ειρήνη στην περιοχή. Όλοι πρέπει να το γνωρίζουν αυτό”, ανέφερε ο Νταβούτογλου.

ONLYCY COM

 

1g. Αλληλεγγύη μεταξύ των εταίρων σε περίπτωση επίθεσης εναντίον ενός εξ αυτών

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Τουρκία ανακοίνωσε έρευνες νοτίως του Καστελόριζου…
ΣΤ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ:…Εξυπακούεται ότι αν η Τουρκία προσπαθήσει να ανεβάσει τους τόνους και στη δική μας περιοχή, όπως έκανε με την αναγγελία ερευνών νοτίως του Καστελόριζου, εμείς θα πράξουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να προασπίσουμε στο ακέραιο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και αυτό θα το κάνουμε επιδιώκοντας πάντα στενή συνεργασία με όλα τα ελληνικά κόμματα, όπως απαιτείται στα κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η υπερκινητικότητα της Τουρκίας και η σκληρή ρητορική με απειλές χρήσης βίας μπορεί να είναι μπλόφα;
ΣΤ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Η απειλή χρήσης βίας είναι απλώς παράνομη και απαράδεκτη. Όταν βρίσκεσαι σε κατάσταση περιφερειακού αναβρασμού, με τόσους αστάθμητους παράγοντες – και εδώ αναφέρομαι στις απειλές έναντι της Κύπρου, τις εξελίξεις στο Παλαιστινιακό, την ένταση Τουρκίας-Ισραήλ, την κρίση στη Συρία και τη Λιβύη και τις προκλήσεις που θέτει η «αραβική άνοιξη» – είτε πρόκειται για μπλόφα είτε όχι, δημιουργεί κλίμα έντασης και αυξάνει το ενδεχόμενο κακών υπολογισμών και απρόβλεπτων καταστάσεων.
Από την πλευρά μας απαιτείται προσεκτική ανάλυση, σχεδιασμός και συνεχής συντονισμός με τους εταίρους και συμμάχους μας, οι οποίοι αντί για όξυνση επιδιώκουν συνεννόηση και την εμπέδωση σταθερότητας. Δεν είναι τυχαίες οι θετικές δηλώσεις που έγιναν από ΕΕ, ΗΠΑ και Ρωσία. Ελπίζω ότι τελικά θα επικρατήσει νηφαλιότητα. Η Ανατολική Μεσόγειος δεν χρειάζεται «χωροφύλακα», και μάλιστα χωροφύλακα που αντί να εφαρμόζει το διεθνή νόμο, να είναι ο πρώτος που τον παραβιάζει, όπως έδειξαν οι απειλές για σύναψη «συμφωνίας» για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας με τα κατεχόμενα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κυβέρνηση επιμένει ότι ισχύει το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας-Κύπρου. Αν προσβληθεί η Κύπρος ποια θα είναι η αντίδρασή μας;
ΣΤ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Η στήριξη της Ελλάδας προς την Κύπρο σε περίπτωση επίθεσης είναι δεδομένη και αυτονόητη. Εκτός αυτού, θυμίζω ότι η αλληλεγγύη μεταξύ των εταίρων σε περίπτωση επίθεσης εναντίον ενός εξ αυτών προκύπτει πλέον και από τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Θέλω να τονίσω όμως, ότι η τεχνητή όξυνση της συζήτησης κάθε φορά που η Τουρκία εκτοξεύει ρητορικές απειλές είναι λάθος. Η Τουρκία επιδιώκει να «στρατιωτικοποιήσει» τη συζήτηση ακριβώς επειδή δεν έχει επιχειρήματα. Εμείς έχουμε, τα προωθούμε ανελλιπώς και κατοχυρώνουμε τα δικαιώματά μας…….

Συνέντευξη ΥΠΕΞ Στ. Λαμπρινίδη στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και το δημοσιογράφο Τ. Παππά (18.09.2011)

23. ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ AOZ (20/9/11)

1a.Ιστορική η χθεσινή έναρξη των ερευνών

Εξέλιξη-σταθμό που διαμορφώνει νέα δεδομένα για τη στρατηγική και ενεργειακή αναβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και Προεδρεύων της Δημοκρατίας Γιαννάκης Ομήρου τη χθεσινή έναρξη εργασιών για διενέργεια γεώτρησης εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Σε δηλώσεις του το μεσημέρι στη Βουλή, ο κ. Ομήρου είπε ότι η εξέλιξη αυτή «διαμορφώνει νέα δεδομένα για το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας», ενώ πρόσθεσε ότι τα δεδομένα αυτά, πέραν της μεγάλης οικονομικής τους διάστασης, εμπεριέχουν και «αυτόδηλες τεράστιες παραμέτρους» για μια δραστική γεωπολιτική αναβάθμιση της Κύπρου, τόσο στρατηγικά, όσο και ενεργειακά.
«Η Κύπρος για πρώτη φορά στην ιστορία της μπορεί να αξιοποιήσει τη γεωγραφική της θέση, ως ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που θα ενισχύσει και τον αγώνα του λαού μας για ελευθερία και δικαίωση», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής. Συμπλήρωσε ότι οι αντιδράσεις της Τουρκίας στερούνται οποιασδήποτε θεμελίωσης από άποψη Διεθνούς Δικαίου, καθώς, ενώ αρνείται επίμονα να κυρώσει τη Διεθνή Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας, παραβιάζει και τους πάγιους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, με κινδύνους πρόκλησης κλυδωνισμών για την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή.
Ο κ. Ομήρου πρόσθεσε ότι ο στόχος της Τουρκίας είναι προφανής, καθώς «οχυρωμένη πίσω από την παράνομη κατοχή του 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιχειρεί να ενεργεί εκ μέρους των Τ/κ, διεκδικώντας δικαιώματα συναπόφασης και συγκυριαρχίας, κατά παράβαση της αμάχητης νομικής πραγματικότητας που συνιστά το κυπριακό κράτος ως το μοναδικό υποκείμενου Διεθνούς Δικαίου». Οπως είπε, οι αιτιάσεις της Τουρκίας είναι έωλες, αβάσιμες και στερούνται οποιασδήποτε θεμελίωσης και συναντούν τη σαφή αντίδραση, τόσο της διεθνούς, όσο και της ευρωπαϊκής κοινότητας. «Η Τουρκία παραμένει έκθετη και εκτεθειμένη ως χώρα που δυναμιτίζει την ομαλότητα, τον αλληλοσεβασμό και την τήρηση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου στις διακρατικές σχέσεις», κατέληξε ο κ. Ομήρου.
ONLYCY COM

1b. Τσελεπής : ‘Ακόμη και να υπογραφεί συμφωνία μεταξύ Τουρκίας – ψευδοκράτους, δεν θα ισχύει’

Τυχόν συμφωνία Τουρκίας – ψευδοκράτους για την οριοθέτηση ΑΟΖ ή την υφαλοκρηπίδα, από άποψη διεθνούς Δικαίου, θα αξίζει τόσα όσα και το χαρτί πάνω στο οποίο θα είναι γραμμένη, δηλώνει ο νομικός διεθνολόγος και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας, Τουμάζος Τσιελεπής, απευθύνοντας ταυτόχρονα πρόσκληση στην τουρκοκυπριακή πλευρά για συνεργασία ώστε να λυθεί το Κυπριακό το συντομότερο και να επωφεληθούμε από κοινού τον φυσικό πλούτο της Κύπρου.
Σχολιάζοντας χθεσινές δηλώσεις του συμβούλου του Τ/κ ηγέτη, Κουντρέτ Οζερσάι, ο κ. Τσιελεπής είπε ότι ο κ. Οζερσάι αναφερόμενος στο 1963 ξεχνά το ψήφισμα 186 του ΣΑ του ΟΗΕ που εγκρίθηκε το 1964. Το ψήφισμα αυτό, πρόσθεσε, δεν είναι τυχαίο και δεν εγκρίθηκε επειδή υπήρχαν τότε συσχετισμοί υπέρ της ε/κ πλευράς, αλλά «διασφαλίζει τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας γιατί είναι αρχή του Διεθνούς Δικαίου ότι η συνέχεια ενός κράτους δεν εξαρτάται από εσωτερικές ανωμαλίες, συνταγματικές ή άλλες, όσο σοβαρές και αν είναι αυτές».
Η συνέχεια, σημείωσε, ήταν με την ανακήρυξη του ψευδοκράτους το 1983, όταν εγκρίθηκε το ψήφισμα 541 του ΣΑ του ΟΗΕ που επίσης δεν είναι τυχαίο, όπως επεσήμανε. «Θεωρεί την ανακήρυξη της λεγόμενης τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου νομικά άκυρη, τη θεωρεί δηλαδή παράνομη, το θεωρεί ψευδοκράτος και γι’ αυτό καλεί τα κράτη να μην το αναγνωρίσουν». Το να λέει η τουρκική και η τ/κ πλευρά ότι το ψευδοκράτος μπορεί να μην είναι αναγνωρισμένο, αλλά δεν παύει να είναι «κράτος», αποκρύβουν την πραγματικότητα γιατί ο λόγος για τον οποίο δεν είναι αναγνωρισμένο είναι επειδή είναι παράνομο, σημείωσε.
Τα ίδια λέει και το ΕΔΑΔ σε επανειλημμένες του αποφάσεις, υπέδειξε ο κ. Τσιελεπής, πως πρόκειται για τοπική υποτελή διοίκηση. Εχοντας υπόψη ότι εδώ υπήρξε μια παράνομη απόσχιση, η συμφωνία Τουρκίας – ψευδοκράτους για ΑΟΖ ή υφαλοκρηπίδα, πρόσθεσε, «από άποψη διεθνούς δικαίου, αξίζει τόσα όσα και το χαρτί πάνω στο οποίο θα είναι γραμμένη». Βεβαίως, πολιτικά βλέποντας το πράγμα, συνέχισε, «δεν παύει να είναι ακόμα μια πρόκληση, μια εμμονή στα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής και της παραγνώρισης ψηφισμάτων του ΣΑ, αλλά από άποψη διεθνούς δικαίου το να υπογράψουν μια τέτοια συμφωνία, δεν νομίζω ότι θα τους δώσει οποιαδήποτε πλεονεκτήματα. Το μόνο που θα κάνει είναι να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού».
Κληθείς να σχολιάσει το επιχείρημα ότι οι Τ/κ έχουν δικαίωμα στον πλούτο ολόκληρου του νησιού και αυτό πηγάζει από το Σύνταγμα του 1960 ο Τουμάζος Τσιελεπής είπε ότι «πρέπει να αποφασίσουν ποια είναι η θέση τους». Λένε ότι έχουν «κράτος», προσθέτει, ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για δικό τους ισχυρισμό, «πώς είναι δυνατόν να μιλούν για δικαιώματα που δεν αφορούν μόνο το βορρά, αλλά όλες τις θαλάσσιες περιοχές και μάλιστα να επικαλούνται τις Συμφωνίες του 60 και την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρέπει να διαλέξουν. Εμμένουν στο λεγόμενο κράτος τους, το παράνομο ή όχι;». Εάν εμμένουν στο ψευδοκράτος, είπε, η θέση τους είναι αντιφατική.
Οι Τ/κ έχουν δικαιώματα σε όλες τις θαλάσσιες περιοχές, ως μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και οι Ε/κ έχουν δικαιώματα σε όλες τις θαλάσσιες περιοχές, περιλαμβανομένων και αυτών στα βόρεια, διότι πρόκειται για δικαιώματα που απορρέουν από κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας που περιλαμβάνει δύο κοινότητες, σημείωσε.
Σε ερώτηση εάν η ε/κ πλευρά έχει τη δυνατότητα νομικής αντίδρασης σε περίπτωση που η Τουρκία και η τ/κ πλευρά προχωρήσουν σε γεώτρηση σε μέρος της ΑΟΖ της Κύπρου που δεν ελέγχει η Δημοκρατία, ο κ. Τσιελεπής απάντησε ότι πρέπει να δούμε «πού θα πάνε και τι θα κάνουν».
Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, η ΑΟΖ της Κύπρου είναι καθορισμένη όσον αφορά τα κράτη με τα οποία έχει γίνει η οριοθέτηση αυτών των ζωνών, σημειώνοντας ότι εκκρεμεί η οριοθέτηση με την Τουρκία, η οποία δεν το πράττει γιατί αυτό θα σήμαινε αναγνώριση από αυτήν της Κυπριακής Δημοκρατίας. Βεβαίως έχουμε δικαιώματα στο βορρά, ανέφερε ο κ. Τσιελεπής. «Δεν έχει όλα τα δικαιώματα στο βορρά η Τουρκία. Είμαστε κράτος. Εδώ ακόμα και τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα. Πόσο μάλλον η Κύπρος, που δεν είναι απλά νησί, αλλά είναι κράτος, η Κυπριακή Δημοκρατία».
Εάν έρθει η Τουρκία και παραβιάσει την ΑΟΖ της Κύπρου δεν θα σήμαινε από άποψη διεθνούς δικαίου ότι αυτές οι θαλάσσιες περιοχές συνιστούν οικονομική ζώνη του ψευδοκράτους ή της Τουρκίας, αλλά και πάλι θα παραμείνει ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τη νέα Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, εξήγησε το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας.
Ο «συνεταιρισμός του 1960» ολοκληρώθηκε ή όχι τελικά, ρωτήθηκε ο Τουμάζος Τσιελεπής για να απαντήσει αρχικά ότι αυτή η ερώτηση πρέπει να απαντηθεί από τον ίδιο τον κ. Οζερσάι. Εάν λένε ότι έχουν «κράτος» αυτήν την παράνομη υποτελή διοίκηση, ανέφερε, τότε δεν μπορούν να μιλούν και για το «νότο». Βεβαίως έχουμε συμφωνήσει ότι, μετά τη λύση του Κυπριακού, οι φυσικοί πόροι θα είναι όντως αρμοδιότητα της κεντρικής κυβέρνησης, ανέφερε, σημειώνοντας ότι αυτό θα γίνει με τη λύση του Κυπριακού.
«Δεν μπορεί να υπάρχει ένα ψευδοκράτος, να μην αναιρείται, να μην συνεργάζεται η τ/κ πλευρά για να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό και να μας λένε περιμένετε τη λύση προτού προχωρήσετε. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να σταματήσει να υπάρχει, να δρα ως κράτος και να είναι όμηρος της Τουρκίας, πότε θα δεήσει να αποδεχθεί λύση του Κυπριακού».
Διευκρίνισε επίσης ότι οι διεθνείς Συνθήκες της Κυπριακής Δημοκρατίας «είναι εκεί», όπως και οι συμφωνίες για καθορισμό της ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ισραήλ, ενώ εκκρεμεί η επικύρωση του κοινοβουλίου του Λιβάνου. Θα χρειαστεί συμφωνία για την ΑΟΖ με την Τουρκία, πρόσθεσε, λέγοντας ότι για μελλοντικές συνθήκες, σε περίπτωση λύσης πάντα, θα απαιτείται ειδική πλειοψηφία στη Γερουσία.
Κληθείς να σχολιάσει τα περί διαδοχής και ”διαζυγίου” και τα περί των Συνθηκών 1978 και 1983, ο κ. Τσιελεπής ανέφερε ότι όντως πρόκειται για δύο διεθνείς πολυμερείς συνθήκες που αφορούν διαδοχή κρατών. Η κατάργηση ενός κράτους και η δημιουργία στη θέση του ενός νέου, είτε ολικώς είτε μερικώς πρέπει να ρυθμιστεί μέσα στο διεθνές δίκαιο και γι’ αυτό υπάρχει η κρατική διαδοχή, είπε σημειώνοντας ότι ο κ. Οζερσάι παραγνωρίζει ότι το ψευδοκράτος είναι παράνομη οντότητα.
Η διαδοχή, συνέχισε, γίνεται σε περίπτωση συμφωνημένης διάλυσης ενός κράτους. Η πρώην Τσεχοσλοβακία και Σοβιετική Ένωση δεν μπορούν να εφαρμοστούν ως παραδείγματα για την Κύπρο, εξήγησε, γιατί σε εκείνες τις περιπτώσεις συμφώνησαν και πήραν «διαζύγιο» και έπρεπε να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες. Εδώ έχουμε μια παράνομη μονομερή απόσχιση, σύμφωνα με το ίδιο το ΣΑ του ΟΗΕ, άρα δεν μιλούμε για διαδοχή του κράτους, το οποίο είναι ένα, η Κυπριακή Δημοκρατία, που αναγνωρίζεται από όλο τον κόσμο πλην της Τουρκίας, σημείωσε. Σε περίπτωση λύσης θα συνεχίσει να υπάρχει η Ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία, πρόσθεσε.
«Όταν μονομερώς προχωρείς σε μια απόσχιση, παίρνεις το 40% των εδαφών, όλους τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της τότε εποχής, τουρισμό, εγκαταστάσεις, τις καλύτερες περιοχές, με παράνομο τρόπο…έρχεσαι τώρα και ζητάς να μοιραστείς στο νότιο μέρος είτε περιουσίες, είτε αρχεία, είτε άλλο; Αυτό είναι η λογική του παράλογου και μια πολύ πρωτότυπη αντίληψη του διεθνούς δικαίου».
Οσον αφορά τη σύγκριση ατομικών δικαιωμάτων για τις περιουσίες με τα δικαιώματα ενός «λαού» για το φυσικό πλούτο και το αέριο, ο κ. Τσιελεπής είπε ότι η χρήση της φράσης περί δικαιωμάτων «τ/κ λαού» παραπέμπει στην παράνομη απόσχιση, σημειώνοντας ότι υπάρχει ένας λαός, ο κυπριακός, με δύο πολιτικά ίσες κοινότητες.
Οσον αφορά τη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων και τον τρόπο ίδρυσής της, σημείωσε ότι η ίδια απόφαση του ΕΔΑΔ που επικαλείται ο κ. Οζερσάι, όπως και σε άλλες, αναφέρεται ρητώς σε υποτελή τοπική διοίκηση. «Επιλεκτικά παίρνει αυτό που τον συμφέρει (ο Κουντρέτ Οζερσάι) και αυτό που δεν τον συμφέρει το πετά. Αυτοί έχουν σταματήσει να εκμεταλλεύονται τις περιουσίες μας; Οχι. Εχουν σταματήσει να φέρνουν έποικους κατά παράνομο τρόπο; Όχι. Πώς λένε στην Κυπριακή Δημοκρατία να σταματήσει να ασκεί κυριαρχικά της δικαιώματα μέχρι τη λύση του Κυπριακού; Αυτά είναι κραυγαλέες αντιφάσεις και δεν μπορούν να απαντηθούν με σοφιστείες τύπου αυτά είναι ατομικά δικαιώματα και εκείνα δικαιώματα ‘λαού’ ».
Κλείνοντας το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι ο φυσικός πλούτος, περιλαμβανομένου του φυσικού αερίου, είναι ένα αγαθό από το οποίο, με τη λύση του Κυπριακού, θα επωφελούνται και οι δύο κοινότητες. Αυτό είναι κίνητρο για να λύσουμε το Κυπριακό και όχι αντικίνητρο, όπως λέει ο κ. Οζερσάι, ανέφερε ο κ. Τσιελεπής. «Εάν η τ/κ πλευρά λέει να περιμένουμε τη λύση, ας έρθει να συνεργαστεί για να βρούμε αυτή τη λύση. Ο ΓΓ του ΟΗΕ και στην τελευταία συνάντηση στη Γενεύη ανέφερε δύο πράγματα. Τη βάση των συνομιλιών με ονομαστική αναφορά στο ψήφισμα 1251 και τι αυτό περιέχει και ότι συνεχίζουμε από εκεί που είχαμε μείνει».
Στις συνομιλίες, πρόσθεσε, τόσο η βάση των συνομιλιών καταστρατηγείται πλέον από την τ/κ πλευρά όσο και η αρχή «συνεχίζουμε από κει που έχουμε μείνει». Με αυτά τα δεδομένα, διερωτήθηκε, πώς μπορούν να μας λένε περιμένετε τη λύση του Κυπριακού. Αν βλέπαμε ότι επέρχεται η λύση, θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα, σημείωσε. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, ανέφερε, από τη μια να μας λένε να περιμένουμε τη λύση για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου και από την άλλη να μην συνεργάζονται γι’ αυτή τη λύση.
Ας συνεργαστούμε για λύση, σημείωσε ο Τουμάζος Τσιελεπής, λέγοντας ότι εάν υπάρχει φυσικό αέριο – που θα το γνωρίζουμε μέχρι το τέλος του χρόνου- χρειάζονται μερικά χρόνια «μέχρι να αρχίσει να φέρνει ζεστό χρήμα αυτή η υπόθεση». Ας αξιοποιήσουμε αυτό το χρόνο να λύσουμε το Κυπριακό και όταν γίνει αυτό, οι συζητήσεις και οι αντιπαραθέσεις που κάνουμε αυτή τη στιγμή με την τ/κ πλευρά δεν θα έχουν καμιά σημασία, γιατί θα είναι κοινός πλούτος, κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Τσιελεπής.
ONLYCY COM

1c. Επιασε δουλειά το τρυπάνι στην Κύπρο

Του ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΔΡΟΥΣΙΩΤΗ
Αρχισαν την Κυριακή το βράδυ οι εργασίες για την πρώτη ερευνητική γεώτρηση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου από την αμερικανική εταιρεία Noble Energy.
Η επιχειρησιακή βάση της εταιρείας βρίσκεται στο λιμάνι της Λεμεσού και η υποστήριξη της πλατφόρμας γίνεται διά θαλάσσης με μικρά σκάφη και διά αέρος με ελικόπτερο, το οποίο απογειώνεται από ελικοδρόμιο που δημιουργήθηκε ειδικά γι’ αυτόν το σκοπό στο λιμάνι.
Οι εργασίες διεξάγονται καθημερινά επί 24ωρης βάσης και αν δεν υπάρξουν απρόοπτα θα ολοκληρωθούν σε 75 μέρες, δηλαδή το πρώτο 15νθήμερο του Δεκέμβρη. Αφού αναλυθούν τα δεδομένα, η Noble Energy θα είναι σε θέση να ανακοινώσει αν υπάρχει φυσικό αέριο, σε τι ποσότητα και σε ποια ποιότητα.
Μέχρι αργά χθες το απόγευμα δεν παρατηρήθηκε οποιαδήποτε παρενόχληση εκ μέρους της Τουρκίας. Σύμφωνα με διαβεβαιώσεις που έχει η κυπριακή κυβέρνηση από Δυτικούς διπλωμάτες, δεν αναμένεται να υπάρξει οποιαδήποτε προσπάθεια της Τουρκίας να διακόψει τις εργασίες. Ωστόσο, σύμφωνα και με τις δηλώσεις που έχουν γίνει, εκτιμάται ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σε έρευνες στην «τουρκική υφαλοκρηπίδα», την οποία έχουν οριοθετήσει κατά τρόπο που εφάπτεται των χωρικών υδάτων της Κύπρου, δυτικά της Πάφου. Μάλιστα, σύμφωνα με την τουρκική εκδοχή, η υφαλοκρηπίδα τους εισχωρεί σε δύο ερευνητικά τεμάχια της Κύπρου, όπως αυτά προέκυψαν από την οριοθέτησης των ΑΟΖ της Κύπρου και της Αιγύπτου. Η Τουρκία άσκησε πιέσεις στο προηγούμενο καθεστώς της Αιγύπτου για να αποχωρήσει από τις συνομιλίες με την Κύπρο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο χωρών.
Σε πολιτικό επίπεδο, ο πρόεδρος Χριστόφιας έχει στην περίπτωση αυτή την υποστήριξη όλης της πολιτικής ηγεσίας. Σε δηλώσεις του στο Λονδίνο, καθ’ οδόν προς τη Νέα Υόρκη, δήλωσε πως «εάν και εφόσον υπάρξει λύση στο Κυπριακό, τα όποια οφέλη από τον εντοπισμό υδρογονανθράκων θα καρπωθούν και οι Τουρκοκύπριοι», τονίζοντας παράλληλα ότι «δεν μπορούν να μιλούν για δικαιώματα του κατοχικού καθεστώτος».
Ευχαρίστησε την Αθήνα ο Χριστόφιας
Παρ’ όλο που την Ελλάδα, λόγω των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων, δεν θα την ευνοούσε αυτή ειδικά την περίοδο μια κρίση με την Τουρκία, ο πρόεδρος Χριστόφιας ευχαρίστησε για τη στήριξη της Αθήνας, σε αντιδιαστολή με την καθολική αμφισβήτηση στην Κύπρο, μετά την έκρηξη στο Μαρί. «Ευτυχώς που υπάρχει και η Ελλάδα, διότι το εσωτερικό μας μέτωπο είναι θρύψαλα και αυτό μου προκαλεί θλίψη και οδύνη», είπε, απορρίπτοντας τις προτροπές που δέχεται ώστε να παραιτηθεί.
Από τουρκοκυπριακής πλευράς συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις ερευνητικές γεωτρήσεις, με επίκληση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων όπως αυτά προκύπτουν από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, του 1960. Αν και υπάρχει κοινό σημείο σύγκλισης ότι σε περίπτωση λύσης ο φυσικός πλούτος της χώρας θα είναι στην αρμοδιότητα της κεντρικής κυβέρνησης, η τουρκοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει ότι οι γεωτρήσεις θα πρέπει να αναβληθούν μέχρι τη λύση.

Ελευθεροτυπία, Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011 

 

1d.Αρίντς : ‘Να περιμένει απάντηση η ε/κ πλευρά’

Εάν η «ελληνοκυπριακή πλευρά», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, κάνει έρευνες μέσω κάποιων συμμαχιών, τότε και η Τουρκία οπωσδήποτε θα δώσει την απάντηση, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση που έκανε η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον μετά τη χτεσινή συνάντησή της στη Νέα Υόρκη με τον Τούρκο ομόλογό της Αχμέτ Νταβούτογλου ότι είναι λογική η αρμοδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Αρίντς είπε “όπως δήλωσε χτες και ο πρωθυπουργός μας, η απάντηση μπορεί να δοθεί και εντός της εβδομάδας” και πρόσθεσε: “Φυσικά οι εργασίες αυτές θα υποστηριχθούν από την πολεμική μας αεροπορία και το ναυτικό. Δεν πρόκειται για μπλόφα. Πρόκειται για δικαιώματα και δυνατότητες της Τουρκίας στο πλαίσιο του διεθνούς Δικαίου. Δεν θα διστάσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Αυτό πρέπει να το γνωρίζει και η Τουρκία και όλος ο κόσμος».
Όσο για τη δήλωση της κ. Κλίντον ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δικαίωμα να κάνει έρευνες, ο κ. Αρίντς είπε “σημασία έχει αυτό που κάνουμε εμείς”.
ONLYCY COM

1e. Πρόκληση Τούρκων ανοιχτά της Κύπρου.Έκαναν παράνομα άσκηση.

Οι λεονταρισμοί Ερντογάν συνεχίζονται! Μετά από το νέο αμερικανικό χαστούκι χθες στη Νέα Υόρκη η εκνευρισμένη Αγκυρα προχώρησε σε μία ακόμη πρόκληση.Εξέδωσε ΝΟΤΑΜ με την οποία ενημέρωνε ότι θα έκανε αεροναυτική άσκηση νότια της Κύπρου και εντός του  FIR Λευκωσίας. Η ΝΟΤΑΜ απορρίφθηκε αλλά η Άγκυρα αγνοώντας κάθε έννοια νομιμότητας ,εστειλε μια κορβέτα,μία φρεγάτα και οκτώ F-16 στη περιοχή.

Επί δύο ώρες εκτελούσαν ασκήσεις και μετά αποχώρησαν. Πόσο κοντά έφθασαν στην εξέδρα της Noble Energy; 50 ναυτικά μίλια! Δεν τόλμησαν να κάνουν τίποτα παραπάνω. Γι΄ αυτό και μιλάμε για λεονταρισμούς.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΑΟΖ:

ΑΟΖ: η γαλάζια γραμμή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

ΑΜΕΣΗ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ «ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ» (ΑΟΖ)

Ελληνικά κοιτάσματα και καθορισμός ΑΟΖ

Υπέρ των δραστηριότητων της Κύπρου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (AOZ) τάσσεται ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών

Ισραήλ προς Ελλάδα: Καθορίστε την ΑΟΖ και αν αντιδράσει η Τουρκία θα είναι αιτία πολέμου για εμάς

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ, ΜΕ ΟΧΗΜΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ, ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΛΑΙΜΗΤΟΜΟ!

Πατρίδα μας είναι το Καστελλόριζο Γράφει ο Ν. Λυγερός

SOS! Βοηθείστε το Καστελόριζο!

Έννοια και δίκαιο της ΑΟΖ

Η αξιοποίηση της κυπριακής ΑΟΖ

Το Ανακοινωθέν της Μαδρίτης (1997): Γραπτή αποτύπωση του κατήφορου



No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin