Wednesday, September 21, 2011

Ανησυχητικές εξελίξεις στο ελληνοτουρκικό μέτωπο ...

Συντάκτης: Γεώργιος Ε. Σέκερης
 
Ενώ η χώρα μας κλυδωνίζεται από ένα καταστροφικό συνδυασμό πολιτικής ανεπάρκειας και κοινωνικής αναταραχής, απειλητικά σύννεφα πυκνώνουν στον ελληνοτουρκικό ορίζοντα. Στη γεώτρηση της Noble Energy στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας η Άγκυρα αντιτάσσει: Τη διεξαγωγή δικών της παρόμοιων ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ, χωρίς μάλιστα να αποκλείει την επέκτασή τους και σε σημεία που σύμφωνα με τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 – της οποίας, σημειωτέον, η Τουρκία δεν είναι μέρος – ανήκουν στην ελληνική. Και τον ουσιαστικό τερματισμό των – ομολογουμένως εκφυλισμένων  σε ανούσια, προσχηματική διαδικασία – διακοινοτικών συνομιλιών. Με τους Τούρκους καταφανώς να επωφελούνται της συγκυρίας, αφ’ενός, για να εμπεδώσουν περαιτέρω τη διχοτόμηση της Μεγαλονήσου και δη χωρίς να προσφέρουν ανταλλάγματα, εδαφικά και άλλα, και, αφ’ ετέρου – και είναι κάτι που πρέπει να συγκρατήσει όλως ιδιαίτερα την προσοχή μας – για να διαμηνύσουν στην Αθήνα ότι οι πρωτοβουλίες της Λευκωσίας έχουν επιπτώσεις και στα στενότερα ελλαδικά συμφέροντα.
Εφ’ όσον, επομένως, οι εργασίες της αμερικανικής εταιρείας προχωρήσουν και οι τουρκικές απειλές υλοποιηθούν – και όλα πείθουν ότι ο κ. Ερντογάν δεν μπλοφάρει –  η ελληνική ηγεσία θα αντιμετωπίσει συντόμως το οδυνηρό δίλημμα: Είτε να παραμείνει αμήχανος θεατής της καταπάτησης των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας και ενδεχομένως και της ίδιας της χώρας μας, περιοριζόμενη σε αναποτελεσματικές διαμαρτυρίες, όπως αυτές που επί δεκαετίες τώρα επαναλαμβάνουμε εξ αφορμής της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής κυπριακού εδάφους και της λειτουργίας του ψευδοκράτους. Είτε να επιχειρήσει να εμποδίσει τις τουρκικές ενέργειες με στρατιωτικά μέσα. Με πιθανότερο, αν κρίνει κανείς από τα όσα έχουν δηλώσει μέχρι στιγμής οι Έλληνες αρμόδιοι, αλλά και υπό το φως των στρατιωτικών συσχετισμών, το πρώτο.
Οι άκρως ανησυχητικές αυτές εξελίξεις αποκαλύπτουν άπαξ έτι το τραγικό κενό εθνικής στρατηγικής που διαχρονικά μας κατατρύχει. Διότι είναι προφανές – δεν χρειάζεται ειδική πληροφόρηση για να γίνει αντιληπτό – ότι το «εθνικό κέντρο» αδυνατεί να ασκήσει τον κατευθυντήριο ρόλο που του αναλογεί: «Ενημερώνεται» για τις κινήσεις της Λευκωσίας – και εν συνεχεία καλείται να διαχειρισθεί τις συνέπειές τους. Οι οποίες εν τούτοις επηρεάζουν καίρια τις τύχες, όχι μόνο των κάπου 800,000 Ελλήνων της Κύπρου – με ελλαδική πρωτίστως ευθύνη αποκομμένων από τον κρατικό κορμό της μητέρας πατρίδας – αλλά και του Ελληνισμού στο σύνολό του.

Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2011 13:2 Διπλωματικό Περισκόπιο

Ειδικά Θέματα : ΑΟΖ-Υφαλοκρηπίδα

25. ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ AOZ (22/9/11) & (23/9/11)

1a. Δήλωση Εκπροσώπου ΥΠΕΞ σχετικά με ανακοίνωση τουρκικού ΥΠΕΞ περί υπογραφής «συμφωνίας» οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας Τουρκίας-κατεχομένων


Τετάρτη, 21 Σεπτέμβριος 2011
Σε συνέχεια ανακοίνωσης του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών περί υπογραφής «συμφωνίας» οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας με τα κατεχόμενα, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας δήλωσε τα εξής:
«Η ενέργεια αυτή της Τουρκίας είναι αντίθετη στο Διεθνές Δίκαιο και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η εν λόγω «συμφωνία» είναι άκυρη και άνευ περιεχομένου».

Δήλωση Εκπροσώπου ΥΠΕΞ

Ειδικά Θέματα : ΑΟΖ-Υφαλοκρηπίδα

 

1b. Χωρίς ασφαλιστική κάλυψη η Πλατφόρμα ”Ομηρος” λένε οι Τ/Κ

Λευκωσία: Δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη η πλατφόρμα της Noble Energy, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Χαμπερντάρ που αναφέρεται στην έναρξη των γεωτρήσεων στο οικόπεδο 12.
Οπως αναφέρεται, οι εργασίες γεωτρήσεις άρχισαν χωρίς η πλατφόρμα να καλύπτεται από ασφαλιστική κάλυψη, καθώς λόγω των ανησυχιών για ξέσπασμα πολέμου, καμιά ασφαλιστική εταιρεία δεν αποδέχθηκε την ασφάλισή της.
Σύμφωνα με τη Χαμπερντάρ, η πλατφόρμα συνεχίζει τις εργασίες της υπό την κάλυψη του ισραηλινού ναυτικού και της αεροπορίας.
Ωστόσο, μια άλλη τ/κ εφημερίδα, η Χαβαντίς γράφει σήμερα, επικαλούμενη πληροφορίες της, ότι η πληροφορία πως μη επανδρωμένα στρατιωτικά αεροπλάνα του Ισραήλ προστατεύουν τις εργασίες της Noble Energy στο χώρο των ερευνών που διεξάγει, δεν ευσταθεί.
Αναφέρεται ακόμη ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι επισκέφθηκαν πρόσφατα την Κυπριακή Δημοκρατία, όπου συναντήθηκαν με Ε/κ αξιωματούχους προκειμένου να συμφωνήσουν για κοινή δράση στο θέμα αυτό, χωρίς όμως να επιτευχθεί τελικά συμφωνία. Ξένες πηγές που επικαλείται η εφημερίδα απορρίπτουν κατηγορηματικά ότι το Ισραήλ καλύπτει στρατιωτικά την περιοχή, καθώς το Τελ Αβίβ δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει τη στρατηγική του και το ρόλο που θα αναλάβει βάσει των εξελίξεων που διαδραματίζονται.
Επικαλούμενη πάντοτε πηγές της, η Χαβαντίς γράφει επίσης ότι το Ισραήλ τίθεται εναντίον μιας νέας κρίσης με την Τουρκία, ενώ στέλνει παράλληλα μηνύματα συνεργασίας με αυτήν σε περίπτωση που ξεπερασθεί η παρούσα κρίση.
Τέλος, η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγή προσκείμενη στο περιβάλλον του Προέδρου Χριστόφια, γράφει ότι οι Ισραηλινοί παρακολουθούν τις εξελίξεις στην περιοχή έχοντας ως κύριο μέλημά τους το εμπόριο των κοιτασμάτων που θα εξορυχθούν, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ Ε/κ και Ισραηλινών αξιωματούχων στο θέμα αυτό.
«Το Ισραήλ θέλει να έχει μερίδιο στη διανομή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που θα εξορυχθεί. Ομως ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι θα πράξει», ανέφερε η εν λόγω πηγή, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Το δημοσίευμα καταλήγει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας συζητά επίσης με τη Ρωσία για τη διανομή των κοιτασμάτων που θα εξορυχθούν, ενώ η προαναφερθείσα πηγή φέρεται να δήλωσε ότι πιθανό να υπάρξει μια νέα διάσταση στις σχέσεις Κυπριακής Δημοκρατίας – Ρωσίας, οι οποίες τον τελευταίο καιρό έχουν ενισχυθεί σημαντικά.
Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2011
Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ -ΚΥΠΡΟΣ

Ειδικά Θέματα : ΑΟΖ-Υφαλοκρηπίδα

1c. Ο Μπαν Γκι-μουν ζήτησε από τον Ερντογάν να αποφύγει τις εντάσεις

Την αποφυγή εντάσεων στην περιοχή και ειρηνική διευθέτηση των όποιων διαφορών εισηγήθηκε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, στη συνάντηση που είχαν χθες αργά το βράδυ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό ανέφερε καλά ενημερωμένη πηγή στα Ηνωμένα Εθνη, με αφορμή τη συζήτηση που έγινε μεταξύ των δύο ανδρών για διάφορα διεθνή προβλήματα, μεταξύ άλλων το Κυπριακό και τις έρευνες της Κύπρου στη Μεσόγειο.
Εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα, σε σύντομη δήλωση αναφέρει ότι «συζητήθηκε ένα εύρος περιφερειακών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των καταστάσεων στη Λιβύη, τη Συρία και τη Σομαλία. Αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, την έκθεση Πάλμερ και τις συνομιλίες του Κυπριακού».
Ο εκπρόσωπος κατέληξε λέγοντας ότι ο ΓΓ ευχαρίστησε τον Τούρκο πρωθυπουργό για το ρόλο της Τουρκίας στη φιλοξενία της 4ης Συνδιάσκεψης των λιγότερο αναπτυγμένων χωρών.
Το γεγονός ότι το θέμα των απειλών της Τουρκίας για τις κυπριακές έρευνες εγέρθηκε από τον ίδιο το ΓΓ (όπως είχε υποσχεθεί στον Πρόεδρο Χριστόφια) φαίνεται ότι εξόργισε τον Τούρκο πρωθυπουργό, που εμφανίστηκε αδιάλλακτος. Τούρκος κυβερνητικός επίσημος ενημερώνοντας τους Τούρκους δημοσιογράφους ανέφερε ότι ο κ. Ερντογάν τόνισε στο ΓΓ πως αν οι Ε/κ τερματίσουν τις έρευνες, τότε κι η Τουρκία θα κάνει ένα βήμα πίσω και τον κάλεσε να ζητήσει από τους Ελληνοκυπρίους να σταματήσουν τις έρευνες.
Ισχυρίστηκε πως οι έρευνες των Ελληνοκυπρίων στοχεύουν στο να πλήξουν τις συνομιλίες, είπε πως η χώρα του υποστηρίζει συνολική διευθέτηση του Κυπριακού και τον ενημέρωσε για τη «συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας» που υπέγραψε με το ψευδοκράτος.
Το Κυπριακό ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε ο γενικός γραμματέας στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Ρομπέι, σύμφωνα με εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα.

23rd September 2011 ONLYCY COM

Ειδικά Θέματα : ΑΟΖ-Υφαλοκρηπίδα

 

1d. Έτοιμος να μοιραστεί το αέριο με τους Τ/Κ ο Πρόεδρος

Νέα Υόρκη: Έτοιμος να μοιραστεί με τους Τουρκοκύπριους «τους καρπούς της πιθανής ανεύρεσης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων» παρουσιάστηκε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ανεξάρτητα από την πορεία του Κυπριακού. Προσφωνώντας την 66η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναφέρθηκε εν εκτάσει στο θέμα των ερευνών στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατέδειξε με έντονο τρόπο την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας. Την ίδια ώρα υπογράμμισε την ετοιμότητα να μοιραστεί τα οφέλη με τους Τουρκοκύπριους.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι οι έρευνες για το φυσικό αέριο «θα αποτελέσουν ακόμη ένα ισχυρό κίνητρο για Ε/κ και Τ/κ» για να φτάσουν σύντομα σε λύση ώστε «οι δύο κοινότητες θα απολαύσουμε τα οφέλη από τον πλούτο που η φύση έχει χαρίσει στην πατρίδα μας». Απευθυνόμενος στη συνέχεια προς τους Τ/κ, τους διαβεβαίωσε πως «ανεξαρτήτως συνθηκών θα έχουν να ωφεληθούν». Περαιτέρω ανέφερε ότι η προσπάθεια της Κύπρου θα συμβάλει στην εξεύρεση νέων ενεργειακών πόρων ιδιαίτερα για την Ευρώπη, αλλά και προς όφελος του κυπριακού λαού στο σύνολό του.
Με τις αναφορές του για τους Τουρκοκύπριους ο Πρόεδρος Χριστόφιας επιχείρησε να τους διαχωρίσει από τις ενέργειες της ηγεσίας τους αλλά και της ίδιας της Τουρκίας. Σημείωσε πως «αντί η Τουρκία και η τ/κ ηγεσία να επικεντρωθούν στη διαμόρφωση μιας εποικοδομητικής στάσης στις διαπραγματεύσεις», προσπαθούν «να δημιουργήσουν ένταση και νέα παράνομα τετελεσμένα».
Κατέδειξε με κατηγορηματικό τρόπο τις απειλές της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας: «Οι κινήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή της ΑΟΖ της Κύπρου, όπου διεξάγονται οι έρευνες, συνιστούν πρόκληση και πραγματικό κίνδυνο για τη δημιουργία πρόσθετων επιπλοκών στην περιοχή».
Κατήγγειλε την Τουρκία ότι συνεχίζει «τις παράνομες ενέργειες συνάπτοντας στερούμενη νομιμότητας “συμφωνία” με το παράνομο καθεστώς των κατεχομένων». Απευθυνόμενος προς το διεθνή οργανισμό κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας και τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών «να κάνουν ξεκάθαρο στην τουρκική ηγεσία ότι δεν θα ανεχθούν τις απειλές και την παραβίαση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Περαιτέρω υπέδειξε και τις αρνητικές επιπτώσεις που προκαλεί η συμπεριφορά της Τουρκίας στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού. Αφού σημείωσε ότι «η τ/κ πλευρά υπαναχωρεί ακόμη και από προηγούμενες συγκλίσεις μεταξύ των δύο πλευρών», υπογράμμισε πως «αυτή η αλλαγή στάσης της τ/κ ηγεσίας εκτρέφεται από την αρνητικότητα και την προκλητικότητα που παρουσιάζει το τελευταίο χρονικό διάστημα η τουρκική πολιτική στην περιοχή».
Για το Κυπριακό διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για λύση του προβλήματος «εντός του συμφωνημένου πλαισίου και στη βάση της συμφωνημένης διαδικασίας το συντομότερο δυνατό». Τέλος, ανέφερε ότι «ο μόνος ο τρόπος να προχωρήσουμε μπροστά και να φτάσουμε σε λύση το συντομότερο είναι ο δρόμος της τήρησης των δεσμεύσεων που οι δύο πλευρές έχουν αναλάβει ενώπιον του γενικού γραμματέα».
Στην ομιλία του ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε και στο θέμα των αγνοουμένων, τονίζοντας πως αυτό πρέπει να επιλυθεί ανεξαρτήτως της πορείας των συνομιλιών. Τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να επιτρέψει εκταφές σε στρατιωτικές περιοχές και να ανοίξει τα αρχεία της ώστε να καταστεί δυνατή η πλήρης διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.
«Ίσοι πολίτες με ίσα δικαιώματα»
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας κάλεσε την Τουρκία να εγκαταλείψει την τακτική των απειλών και των προκλήσεων και να δει τα οφέλη που θα προκύψουν για όλους σε περίπτωση που εξευρεθούν κοιτάσματα φυσικού αερίου στην περιοχή μας, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν μπορεί να γίνεται εξίσωση της αναγνωρισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας με το ψευδοκράτος.
Κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ, μετά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατήγγειλε την Άγκυρα για τη λεγόμενη “συμφωνία” υφαλοκρηπίδας με το καθεστώς στα κατεχόμενα.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι μέλη της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι “ίσοι πολίτες, με ίσα δικαιώματα”, υποστηρίζοντας ότι αυτή τη στιγμή είναι “δευτερεύουσα σκέψη” αν (τα οφέλη προς τους Τουρκοκύπριους) είναι πριν ή μετά τη λύση, όπως είπε. Στη συνέχεια, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι τουρκικές απειλές δεν θα οδηγήσουν σε θερμό επεισόδιο και κρίση στην περιοχή.
Σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου γιατί η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν περιμένει να λυθεί το Κυπριακό και μετά να κάνει έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο, ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι όλα αυτά τα χρόνια είναι η τουρκική πλευρά που δεν δείχνει καλή θέληση για λύση και ότι ακόμη και τώρα, αν θέλει, το Κυπριακό θα λυθεί.
Μιλώντας για την έκρηξη στο Μαρί, έπειτα από ερώτηση, επανέλαβε ότι η Κύπρος τήρησε τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ για την αποθήκευση του υλικού και ότι πραγματοποιούνται έρευνες και αναμένονται τα αποτελέσματα των ερευνών για τις ευθύνες και τα αίτια της έκρηξης από ειδική επιτροπή και από την αστυνομία.

Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ -ΚΥΠΡΟΣ

Ειδικά Θέματα : ΑΟΖ-Υφαλοκρηπίδα

1e.Οι τουρκικές απειλές εναντίον της Κύπρου θα συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

«Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι η Διάσκεψη των Προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε να θέσει ως θέμα προς συζήτηση τις τουρκικές απειλές εναντίον της Κύπρου, μέλους της ΕΕ, στην ημερήσια διάταξη της συνόδου της ολομέλειας την επόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο», επισήμανε ο Αυστριακός Ευρωβουλευτής κ. Andreas Molzer.

«Στη σχετική δήλωση της αναμένω από την Ύπατο Εκπρόσωπο για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Catherine Ashton, μια αυστηρή καταδίκη των τουρκικών απειλών εναντίον της Κύπρου και σαφή λόγια, για τις ευρύτερες ενταξιακές διαπραγματεύσεις», συνέχισε ο κ. Molzer.

«Η Τουρκία είχε πράγματι ανακοινώσει ότι σε περίπτωση επερχόμενης ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, θα παγώσει τις διπλωματικές σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό αποτελεί μια απίστευτη παρεκτροπή και προσβολή για την Ευρώπη, η οποία ενισχύει την Τουρκία, ετησίως, με δισεκατομμύρια. Ως ένδειξη ευχαριστίας για τη χρηματική δωρεά, η Τουρκία ενεργεί ως χώρα διέλευσης για περισσότερο από το μισό των παράνομων μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για μια αφόρητη κατάσταση, γι΄ αυτό πρέπει να σταματήσουν αμέσως όλες οι χρηματικές ενισχύσεις και να διακοπούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις άμεσα», δήλωσε καταλήγοντας ο κ. Molzer.

ONLYCY COM

Ειδικά Θέματα : ΑΟΖ-Υφαλοκρηπίδα


1F. Και υποβρύχια βγάζει στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευμα

Κωνσταντινούπολη: Τρία τουρκικά υποβρύχια κατευθύνονται προς την Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Αγκυρα συντηρεί το κλίμα έντασης αντιδρώντας στις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Την είδηση μετέδωσε η τουρκικής εφημερίδα Hurriyet στο δικτυακό της τόπο.

Τα υποβρύχια, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αναχώρησαν από τη ναυτική βάση του Γκιολτζούκ στην Προποντίδα, μαζί με άλλα πολεμικά πλοία που αναχωρούν σταδιακά.
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα τα υποβρύχια μεταφέρουν προμήθειες για 50 ημέρες.

Σε περίπτωση που επαληθευτεί το δημοσίευμα τα τουρκικά σκάφη αναμένεται να κάνουν διέλευση από το Αιγαίο προκειμένου να βγουν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Νωρίτερα το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε ότι ερευνητικό σκάφος Piri Reis πρόκειται να αποπλεύσει για σεισμικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο την Παρασκευή.

Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ -ΚΥΠΡΟΣ

Ειδικά Θέματα : ΑΟΖ-Υφαλοκρηπίδα

1G. ΒΓΗΚΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ

Εφ. Χουριέτ 22-9-2011

Τα υποβρύχια βγήκαν εξοπλισμένα στην Μεσόγειο

Έγινε γνωστό ότι λόγω της κρίσης στην Μεσόγειο πολλά πλοία αποχωρούνε σταδιακά από την βάση-Διοίκηση του στόλου στο Γκιόλτζουκ και ότι τελευταία αποχώρησαν σήμερα το πρωί προς την περιοχή τρία υποβρύχια.



Όλα τα σκάφη που αποχώρησαν από την Διοίκηση του στόλου στο Γκιόλτζουκ, βγήκαν στη θάλασσα με τον επονομαζόμενο φόρτο μάχης, δηλαδή με εφόδια και πυρομαχικά για τουλάχιστον 50 μέρες. Στις βάσεις επίσης της Διοίκησης Στόλου σε Αιγαίο και Μεσόγειο βρίσκονται αρκετές φρεγάτες, καταδρομικά, ναρκαλιευτικά και βοηθητικά πλοία.

TourkikaNea.gr

Ειδικά Θέματα : ΑΟΖ-Υφαλοκρηπίδα

 

28. ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ AOZ (29/9/11)

2a. Το Ισραήλ έστειλε τα F-16 στο Καστελόριζο και πάνω από τα κατεχόμενα

Σκληρό πόκερ αποφάσισε να παίξει το Ισραήλ, σύμφωνα με το defencenet.gr, στέλνοντας τα μαχητικά του έξω από τη Μεγίστη (Καστελόριζο) ως απάντηση στην αποστολή τουρκικού αεροσκάφους συλλογής πληροφοριών που πέταξε χθες μερικές λίγα μίλια εκτός του ενάεριου χώρου του Ισραήλ!

Αμέσως μετά δύο ισραηλινά μαχητικά απογειώθηκαν από ισραηλινή βάση πέταξαν προς την περιοχή του Ριζοκάρπασου πάνω από τα κατεχόμενα ενημερώνοντας την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου και όχι το FIR Ercan.

Τα αεροσκάφη συνέχισαν την πτήση τους προς τον κόλπο της Μερσίνης και πέταξαν παράλληλα με τις ακτές της νοτίου Τουρκίας σε απόσταση 15 μιλίων, μέχρι την Φοινίκη κοντά στο Καστελόριζο!

Τα ισραηλινά μαχητικά τήρησαν του κανόνες του FIR Λευκωσίας και όχι βέβαια αυτούς του παράνομου Ercan που θεωρεί «δικό του» τον εναέριο χώρο από τα κατεχόμενα μέχρι τις ακτές της Τουρκίας. Ακολούθως τα μαχητικά κατευθύνθηκαν νότια και επέστρεψαν στο Ισραήλ.

Λίγο αργότερα ένα τουρκικό F-16 αποπειράθηκε να προσεγγίσει το Ισραήλ αλλά αμέσως 6 ισραηλινά μαχητικά απογειώθηκαν για την αναγνώριση του τουρκικού μαχητικού το οποίο πραγματοποίησε στροφή 180 μοιρών, ενώ το πλησίαζαν και επέστρεψε στην Τουρκία, ενώ οι Ισραηλινοί πιλότο είχαν λάβει εντολή κατάρριψης!.

Χθες δικινητήριο τουρκικό αεροσκάφος συλλογής πληροφοριών πέταξε σε απόσταση μερικών δεκάδων μιλίων από το Ισραήλ χτές το πρωί. Το αεροσκάφος λίγη ώρα αργότερα αναχώρησε για τα κατεχόμενα.

Χθες επίσης τουλάχιστον δύο τουρκικά μαχητικά, εξακολούθησαν και χθες τις παραβιάσεις του FIR Λευκωσίας πετώντας ανοικτά της Λάρνακας – σε απόσταση 50 χλμ από τις ακτές και κοντά στα ανατολικά όρια της ζώνης ασκήσεων (LCD3) των βρετανικών βάσεων.

Νωρίς το απόγευμα χθες, όταν το Piri Reis πλησίασε σε απόσταση μικρότερη των 20 ναυτικών μιλίων από την πλατφόρμα στο «Οικόπεδο 12», εμφανίστηκε Ισραηλινό μαχητικό ελικόπτερο να πετά στην περιοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα καλύπτοντας την περιοχή της πλατφόρμας και αυτή της πορείας του «Πίρι Ρέις».


onlycy com

Ειδικά Θέματα : ΑΟΖ-Υφαλοκρηπίδα

2b Ενοχλημένη η Αθήνα από τουρκικές «διαρροές»

Αθήνα: Την κατηγορηματική διάψευση εκ μέρους του Έλληνα κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλία Μόσιαλου και την οργή του ίδιου του πρωθυπουργού προκάλεσαν οι ισχυρισμοί του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς ότι στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι, εφόσον η Λευκωσία κάνει έρευνες για υδρογονάνθρακες, τότε έχει ανάλογο δικαίωμα και η Τουρκία.

«Μπορείτε κι εσείς να κάνετε έρευνες αρκεί να μην προκληθεί ένταση» ήταν η δήλωση που αποδόθηκε στον Γιώργο Παπανδρέου από τον Μπουλέντ Αρίντς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, ο κ. Παπανδρέου έδωσε εντολή στον Έλληνα πρέσβη στην Αγκυρα να προβεί σε αυστηρότατο διάβημα προς το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού και να ζητήσει την άμεση επανόρθωση των δηλώσεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, αναφερόμενος επίσης στη δήλωση του Μπουλέντ Αρίντς ότι οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί στην Τουρκία η συνεδρίαση του Ελληνοτουρκικού Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας τον προσεχή Νοέμβριο, τόνισε ότι η κοινή συνεδρίαση θα γίνει όταν υφίστανται οι κατάλληλες προυποθέσεις.

Οι δηλώσεις του Μπουλέντ Αρίντς, οι οποίες θα μπορούσαν να θεωρηθούν και ως προβοκάτσια, έγιναν σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό της Προύσας. Ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι στην τηλεφωνική συνομιλία των δύο ανδρών περιεστράφη γύρω από δύο ζητήματα. Το ένα ήταν η ημερομηνία διεξαγωγής του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας. Οι δύο άνδρες φέρονται, κατά τον κ. Αρίντς, να είπαν ότι το σημερινό κλίμα δεν ευνοεί την πραγματοποίηση του Συμβουλίου εντός Οκτωβρίου, όπως προγραμματιζόταν, και ενδεχομένως να πρέπει να μετακινηθεί για τον Νοέμβριο.

Η «βόμβα» του κ. Αρίντς ήρθε όμως σχετικά με το δεύτερο θέμα συζήτησης των Παπανδρέου-Ερντογάν που δεν ήταν άλλο από την ένταση που προκλήθηκε με τις κυπριακές γεωτρήσεις. Ο Τούρκος αντιπρόεδρος εμφανίζεται να δηλώνει ότι ο κ. Παπανδρέου είπε στον Τούρκο ομόλογό του ότι δεν επιθυμεί να υπάρξει ένταση εξαιτίας των κυπριακών γεωτρήσεων.

Από την πλευρά του, ο κ. Ερντογάν τού απάντησε ότι το πρώτο βήμα για να δημιουργηθεί η σημερινή κατάσταση έγινε από τους Ελληνοκυπρίους και ότι η Τουρκία δεν μπορεί παρά να απαντήσει. Ο κ. Αρίντς όμως στο σημείο αυτό λέει ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός αναγνώρισε το δίκαιο των τουρκικών θέσεων και είπε ότι εφόσον η ελληνοκυπριακή πλευρά κάνει έρευνες εντός της ΑΟΖ της μπορείτε να κάνει το ίδιο και η Αγκυρα. Και επέμεινε στο να μην κορυφωθεί η ένταση.

Τη Δευτέρα ολοκληρώνονται οι έρευνες του Πίρι Ρέις

Το απόγευμα της Δευτέρας θα έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Πίρι Ρέις, σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών του Πανεπιστημίου 9ης Σεπτεμβρίου της Σμύρνης Χουσεΐν Αβνί Μπενλί, ο οποίος τόνισε ότι οι τουρκικές έρευνες «συνεχίζονται βόρεια, από το σημείο όπου βρίσκεται η κυπριακή πλατφόρμα γεωτρήσεων».

Σε δηλώσεις του προς το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο Αβνί Μπενλί ανέφερε ότι οι έρευνες του Πίρι Ρέις «συνεχίζονται δίχως προβλήματα» και ότι «έχει ολοκληρωθεί η έρευνα κατά το ήμισύ της».

Είπε επίσης ότι το πλοίο θα μεταβεί σε λιμάνι στα κατεχόμενα για ανεφοδιασμό, τονίζοντας ότι «τίθεται θέμα να ζητηθεί να κάνουμε έρευνες και σε άλλες περιοχές».


Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ -ΚΥΠΡΟΣ

Ειδικά Θέματα : ΑΟΖ-Υφαλοκρηπίδα

 

2c. Χριστόφιας: Μεγάλη απογοήτευση για τη ‘συμφωνία’ Τουρκίας – ψευδοκράτους για έρευνες στην ΑΟΖ

Μεγάλη απογοήτευση για τη “συμφωνία” Τουρκίας και ψευδοκράτους για να επιδιώξει την έρευνα εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.

Πρόκληση όχι μόνο για την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και για ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Ρ.Τ.

Ερντογάν ότι η Τουρκία θα παγώσει τις σχέσεις της με την ΕΕ, αν δεν βρεθεί λύση στο Κυπριακό μέχρι τη στιγμή που θα αναλάβει η Κύπρος την Προεδρία της ΕΕ και πως δεν θα αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν θα εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ και των κρατών – μελών.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια της νέας Υπάτου Αρμοστή της Κένυας, με έδρα τη Ρώμη, Ζοζεφίν Γουανγκάρι Γκαϊτα (Josephine Wangari Gaita) ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε: «Πιστεύω ακράδαντα ότι αν πρόκειται να λύσουμε το Κυπριακό, όλες οι πλευρές πρέπει να επιδείξουν και να ενεργήσουν με την αναγκαία καλή θέληση, που είναι το βασικό στοιχείο το οποίο χρειάζεται για την επίτευξη λύσης.

Η Τουρκία θα πρέπει, επίσης, να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις, που έχει αναλάβει απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία και την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης να στηρίξει ενεργά τις προσπάθειες επίτευξης λύσης».

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος σημείωσε ότι η βάση λύσης του προβλήματος συμφωνήθηκε μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, πριν από την έναρξη των συνομιλιών και προνοεί για μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προβλέπει ένα κράτος με μία και αδιαίρετη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.

«Μια λύση σύμφωνη με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο και τις αρχές και αξίες στις οποίες εδράζεται η ΕΕ», επεσήμανε.

Το κλειδί για επίτευξη της επανένωσης της Κύπρου, το συντομότερο δυνατό, είπε, είναι η δέσμευση προς την εν λόγω βάση λύσης, τόσο στα λόγια όσο και στις πράξεις.

Οσον αφορά τον νέο γύρο εντατικών διαπραγματεύσεων με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικό όλες οι πλευρές να επιδείξουν καλή θέληση και την απαραίτητη ευελιξία για να σημειωθεί πρόοδος σε όλα τα κεφάλαια μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και την επόμενη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Δηλώσεις από τον Τούρκο Πρωθυπουργό οι οποίες αποκλείουν εδαφική αναπροσαρμογή, όπως την επιστροφή των Βαρωσίων, της Μόρφου και της Καρπασίας, δεν είναι εποικοδομητικές, σημείωσε.

«Επιπλέον, οι λεκτικοί εκφοβισμοί της ‘Αγκυρας και οι απειλές εναντίον της άσκησης, από την Κυπριακή Δημοκρατία, του κυριαρχικού της δικαιώματος να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τα αποθέματα φυσικού αερίου, που βρίσκονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, παρεμβάλλουν εμπόδια και προκαλούν.

Δεν συμβάλλουν στις προσπάθειες προς την εξεύρεση λύσης», τόνισε ο κ. Χριστόφιας και πρόσθεσε ότι είναι, επίσης, λυπηρό, αφού η ανακάλυψη νέων πηγών ενέργειας από την Κυπριακή Δημοκρατία θα ήταν για το κοινό όφελος ολόκληρου του λαού της Κύπρου.
Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά της, η νέα Υπατη Αρμοστής της Κένυας, αφού διαβίβασε τους εγκάρδιους και θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της χώρας Μ. Κιμπάκι (Mwai Kibaki) έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις καλές σχέσεις των δύο χωρών.

Η Κένυα, τόνισε, θα συνεχίσει να στηρίζει μια ειρηνική λύση στο Κυπριακό, όπως προνοούν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, που καλούν για σεβασμό της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας, της ενότητας και του αδέσμευτου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

onlycy com

Ειδικά Θέματα : ΑΟΖ-Υφαλοκρηπίδα

 

2d. Βικτώρια Νούλαντ : «Η πολιτική μας είναι ίδια, υποστηρίζουμε την διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών. Επιθυμούμε να αποφεύγονται οι δηλώσεις και οι συμπεριφορές που θα επηρεάσουν αρνητικά μια ειρηνική επίλυση»


Περίεργη δήλωση από Αμερική (Στέιτ Ντιπάρτμεντ).  Άρθρο του ΤΡΤ ΕΛΛΗΝΙΚΆ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ανακοίνωσαν πως επιθυμούν να δουν τα πλούτη της Κύπρου να μοιράζονται μεταξύ των δύο κοινοτήτων της νήσου και ότι έλαβαν σοβαρά την πρόταση διαμεσολάβησης των Ηνωμένων Εθνών για τη διανομή των εσόδων από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Κύπρου.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτώρια Νούλαντ, απάντησε στις ερωτήσεις σχετικά με την ένταση που προκλήθηκε από τις γεωτρήσεις στην Κύπρο.

Η Βικτώρια Νούλαντ είπε «Η πολιτική μας είναι ίδια, υποστηρίζουμε την διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών. Επιθυμούμε να αποφεύγονται οι δηλώσεις και οι συμπεριφορές που θα επηρεάσουν αρνητικά μια ειρηνική επίλυση».

Η Νούλαντ υπογράμμισε πως επιθυμούν το ζήτημα να επιλυθεί ειρηνικά με την διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών.

Τονίζοντας πως ο φυσικός πλούτος της νήσου πρέπει να μοιραστεί μεταξύ των δύο κοινοτήτων, σημείωσε πως υποστηρίζουν την πρόταση των Ευρωπαίων εκπροσώπων, οι οποίοι πρότειναν το ζήτημα να παραπεμφθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Τέλος η εκπρόσωπος Βικτώρια Νούλαντ είπε, «Υποστηρίζουμε τη διαμεσολάβηση, όμως χρειαζόμαστε άμεση επίλυση του Κυπριακού υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».

ΤΡΤ ΕΛΛΗΝΙΚΆ.

Ειδικά Θέματα : ΑΟΖ-Υφαλοκρηπίδα

 

2e. «Η Ελλάδα μπορεί να υπερασπιστεί την εθνική άμυνα της Κύπρου»

Σε δηλώσεις του, μετά το τέλος της στρατιωτικής παρέλασης, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, με την ευκαιρία της 51ης επετείου από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Μπεγλίτης εξέφρασε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, θερμά συγχαρητήρια για την 51η επέτειο από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας στον λαό της Κύπρου, στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στα μέλη της Κυβέρνησης, σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τους πολίτες.Ο κ. Μπεγλίτης είπε ακόμη, ότι η παρουσία του στην Κύπρο επιβεβαιώνει τη στενή συνεργασία, τον αδιάλειπτο συντονισμό των δύο χωρών και των δύο κυβερνήσεων, «πολύ περισσότερο σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, είτε εσωτερικές – οικονομικές και κοινωνικές – είτε εξωτερικές, λόγω των πολλαπλών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου».«Θα ήθελα γι ακόμη μια φορά, ως υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας της Ελλάδας, να καταδικάσω τις δηλώσεις, οι οποίες πολλές φορές είναι εμπρηστικές, της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας, αλλά και τις πρακτικές που ακολουθούνται, τόνισε και πρόσθεσε ότι «είναι πρακτικές, οι οποίες παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα και της Ελλάδας στο Αιγαίο και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας».
«Είμαι εδώ για να στείλω το μήνυμα στον κυπριακό λαό ότι η Ελλάδα θα είναι παρούσα. Η Ελλάδα μπορεί να υπερασπιστεί την εθνική άμυνα και γενικότερα την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας», διαβεβαίωσε ο Έλληνας υπουργός και πρόσθεσε ότι το μήνυμα αυτό απευθύνεται στους Ελληνοκύπριους, στους Τουρκοκύπριους, σε όλους.
«Γιατί μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε μία περιοχή ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας, ευημερίας για όλους τους λαούς», σημείωσε.
Σε ερώτηση αν Αθήνα και Λευκωσία έχουν πιο στενή επαφή και πιο έντονο συντονισμό τις τελευταίες δύο εβδομάδες που έχουν αρχίσει οι γεωτρήσεις και «έχουν θερμανθεί τα πράγματα», ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι η επικοινωνία και η συνεργασία είναι πάντα στενή και έντονη.
«Ασφαλώς και τις τελευταίες μέρες, σε συνεχή επαφή, αξιολογούμε όλα τα στοιχεία, όλες τις πληροφορίες.
έχουμε γνώση της κατάστασης και έχουν γνώσιν οι φύλακες», κατέληξε.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, από την πλευρά του, είπε ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, είναι αδιαπραγμάτευτα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Κύπρος δεν θα δεχτεί «παρεμβάσεις, διαιτησίες και επιδιαιτησίες».
Παράλληλα, στηλίτευσε την «επεκτατική πολιτική της Τουρκίας» με αφορμή τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξόρυξη υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ.
Μιλώντας, μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης, στη Λευκωσία, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι η παρέλαση ήταν άξια της επετείου και εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια προς τον Αρχηγό και τον Υπαρχηγό της Εθνικής Φρουράς, καθώς και στους αξιωματικούς, και σε όλο το προσωπικό της ΕΦ για την παρέλασή τους σε άρτιους σχηματισμούς.
Ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε τον κυπριακό λαό ότι οι έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου θα συνεχιστούν και είπε ότι ο φυσικός πλούτος ανήκει σε όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι το θέμα της εκμετάλλευσης του υποθαλάσσιου πλούτου συμβάλλει στην ταχύτερη επίλυση του εθνικού προβλήματος.
Πρόσθεσε ότι η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας αποτελεί σοβαρότατο εμπόδιο προς αυτήν την κατεύθυνση και κάλεσε την Τουρκία να μην ακολουθεί πολιτικές, οι οποίες εμποδίζουν την επίλυση του Κυπριακού.
Συμπλήρωσε ότι «η ‘Αγκυρα συνεχίζει, δυστυχώς, να ακολουθεί και να εφαρμόζει επεκτατική πολιτική κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αφορμή την έρευνα, που διεξάγει η Κύπρος για εξόρυξη υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ».
Αναφερόμενος στον Έλληνα υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας, Πάνο Μπεγλίτη, ο κ. Χριστόφιας τον ευχαρίστησε και εξήρε την παρουσία του στη στρατιωτική παρέλαση, καθώς και γενικότερα την παρουσία του στο υπουργείο ‘Αμυνας της Ελλάδας.
Είπε ότι με τον κ. Μπεγλίτη τους δένουν πολλοί κοινοί αγώνες και μία μακρόχρονη αδελφική φιλία.

.protothema.gr

Ειδικά Θέματα : ΑΟΖ-Υφαλοκρηπίδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΑΟΖ:


No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin