Friday, August 3, 2012

Νόμιμη και συμφέρουσα για την οικονομία η μεταβίβαση της ATE Bank

Οι διαδικασίες που δρομολογήθηκαν ήταν αυτές που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία

Αναγκαία, νόμιμη και συμφέρουσα για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, χαρακτήρισαν την μεταβίβαση των υγιών στοιχείων της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) στην Τράπεζα Πειραιώς, ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.

Εμφανιζόμενοι ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ, οι δύο άνδρες τόνισαν πως η ΑΤΕ ήταν μία μη βιώσιμη τράπεζα, σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο όπου αναγνωρίζεται η ανάγκη λειτουργίας λιγότερων Τραπεζών.


Με δεδομένο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε αποφασίσει πως μετά το τέλος Ιουλίου δεν θα μπορούσε να παρέχει πλέον ρευστότητα στην ΑΤΕ, θεωρώντας την «μη βιώσιμη, σημαντικά υποκεφαλαιοποιημένη και χωρίς προοπτική ανακεφαλαιοποίησης», η τράπεζα θα έχανε ρευστότητα ύψους 6,3 δισ. -και το συνολικό κόστος για τον φορολογούμενο, προκειμένου να καλυφθούν οι ζημιές της και να ανακεφαλαιοποιηθεί, θα έφθανε τα 10 δισ.


Στο παραπάνω πλαίσιο, σύμφωνα με τους δύο αξιωματούχους, υπήρχαν δύο προοπτικές: Η μία θα ήταν να κλείσει η Αγροτική Τράπεζα, με συνέπεια την απώλεια 5.000 θέσεων εργασίας και οικονομικό κόστος μεγαλύτερο των 20 δισ. ευρώ (μόνον οι αποζημιώσεις των καταθετών θα έφθαναν τα 14 δισ.). Η άλλη λύση ήταν η συγχώνευση -η επιλογή που ακολουθήθηκε.


Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, οι διαδικασίες που δρομολογήθηκαν για τη μεταβίβαση των υγιών στοιχείων της ΑΤΕ σε ιδιωτική τράπεζα, ήταν αυτές που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία. Από το εξωτερικό στο οποίο απευθύνθηκε η Τράπεζα της Ελλάδος, δεν υπήρξε ενδιαφέρον. Από την εγχώρια τραπεζική αγορά, ενδιαφέρθηκαν τέσσερις ελληνικές τράπεζες, δύο υπέβαλαν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τις προτάσεις τους, ώστε να λάβουν τη συναίνεσή του, και η μία τελικά, απέσυρε το ενδιαφέρον της. Δεσμευτική πρόταση κατέθεσε στις 27 Ιουλίου μονάχα η Τράπεζα Πειραιώς -και το ΤΧΣ έκρινε πως ικανοποιούνται τα απαιτούμενα κριτήρια. Όσον αφορά δε, το κλίμα εμπιστευτικότητας, που συνόδευσε τις διαδικασίες μεταβίβασης, ο κ. Προβόπουλος σημείωσε πως «εξ ορισμού, η μεταβίβαση μιας ασθενούς τράπεζας, πρέπει να γίνεται σε συνθήκες εμπιστευτικότητας, ειδάλλως θα προκαλείτο πανικός στους καταθέτες, με αρνητικές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία». 

2 comments:

  1. Σχέδια εκτάκτου ανάγκης προωθούν οι τράπεζες....ΠΩΛΗΣΗ ΘΥΓΑΤΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ, ΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ, ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ....

    Τα σχέδια των τραπεζών που θα κατατεθούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα αποδεικνύουν τη βιωσιμότητά τους σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα και συγκεκριμένα για την επόμενη τριετία. Οι διοικήσεις των Alpha Bank και Πειραιώς ήδη βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας και διαβούλευσης με το ΤΧΣ, ενώ η Εθνική εκ των πραγμάτων θα καθυστερήσει λόγω των διαδικασιών για την απορρόφηση της Eurobank.

    Ο κυρίαρχος στόχος των επιχειρησιακών σχεδίων των τραπεζών είναι η εξυγίανση των ισολογισμών τους προκειμένου να καταστεί δυνατό σε βάθος χρόνου να επιστρέψουν σε κερδοφορία. Για την εξυπηρέτηση του σκοπού αυτού, τα τριετή επιχειρησιακά σχέδια που καταρτίζουν οι τράπεζες περιλαμβάνουν ενέργειες όπως π.χ. πωλήσεις θυγατρικών που ενδεχομένως να είναι και κερδοφόρες αλλά δεν εντάσσονται στις στρατηγικές δραστηριότητες, πωλήσεις δανείων, αναδιοργάνωση των δραστηριοτήτων που διατηρούν στη νέα Ευρώπη καθώς και δραστική μείωση του λειτουργικού τους κόστους μέσω κλεισίματος ή συγχωνεύσεων καταστημάτων, μειώσεις μισθών και απολύσεων.

    Οι πωλήσεις «πακέτων» δανείων από τις μεγάλες τράπεζες είναι προ των πυλών, σύμφωνα με πληροφορίες. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι distress funds βρίσκονται ήδη σε διαπραγματεύσεις με τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες προκειμένου να αγοράσουν πακέτα κυρίως επιχειρηματικών και ναυτιλιακών δανείων, αλλά και στεγαστικών, σε χαμηλότερη από την ονομαστική τιμή τους. Πληροφορίες λένε ότι οι αναλύσεις των distress funds έχουν εκτιμήσει ότι οι επιχειρήσεις που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, αλλά που θα είχαν ένα σεβαστό «success story» (δηλαδή, μία αξιόλογη προοπτική) στην περίπτωση που βελτιωνόταν το οικονομικό περιβάλλον, έχουν αποτιμηθεί χειρότερα από ότι η χώρα. Οι πωλήσεις δανείων αποτελούν μία εύκολη και γρήγορη διέξοδο για να επιτύχουν οι τράπεζες τη μείωση του ενεργητικού τους, όπως αυτή τους επιβάλλεται από τη μείωση των καταθέσεων, αλλά και από τις προσταγές της τρόικας και κυρίως της ΕΚΤ.

    Η ΕΚΤ έχει ζητήσει επανειλημμένα από τις τράπεζες σχέδια στα οποία να αναφέρονται ενέργειες για την απεξάρτηση των 130 δισ. ευρώ που λαμβάνουν μέσω ευρωσυστήματος.

    Στην έκθεση του ΔΝΤ αναφέρεται σαφώς ότι μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει οι διοικήσεις των τραπεζών να έχουν ξεκαθαρίσει το πώς θα διαχειριστούν τα «μη εξυπηρετούμενα δάνεια».

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι τα distress funds έχουν έρθει ξανά στην Ελλάδα προκειμένου να αγοράσουν δάνεια σε χαμηλότερες τιμές από τις ονομαστικές τους, δεν επετεύχθη συμφωνία καθώς η χώρα παρέπαιε μεταξύ «ευρώ» και «δραχμής».

    Τραπεζικοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα πιστωτικά ιδρύματα και τα distress funds θα έρθουν σε συμφωνία, καθώς το κλίμα για τη χώρα έχει βελτιωθεί αισθητά σε σχέση με πριν από ένα ή δύο χρόνια.

    Ωστόσο, εκτιμούν ότι η εγχώρια επιχειρηματική αγορά δεν είναι έτοιμη να δεχτεί μία τέτοια συμφωνία. Θεωρούν δηλαδή ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από επιχειρηματίες και ιδιώτες δανειολήπτες, αφού τα κριτήρια για αναδιαρθρώσεις δανείων και για κατασχέσεις ακινήτων κλπ., που ακολουθούν τα εν λόγω funds, δεν θα είναι κατά κανέναν τρόπο κοινωνικά, αλλά μόνο χρηματοοικονομικά. Είναι αυτονόητο ότι o νόμος υπερισχύει των κριτηρίων των funds, που σημαίνει ότι η ρύθμιση που αφορά την απαγόρευση των πλειστηριασμών για ακίνητα έως και 180.000 ευρώ προστατεύει για το 2013 τα εν λόγω ακίνητα.

    Για τα πακέτα
    Distress funds βρίσκονται ήδη σε διαπραγματεύσεις με τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες προκειμένου να αγοράσουν πακέτα κυρίως επιχειρηματικών και ναυ­τι­λιακών δανείων, αλλά και στεγαστικών, σε χαμηλότερη από την ονομαστική τιμή τους.........http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26521&subid=2&pubid=112993894
    Της Ελένης Κομίνη

    ReplyDelete
  2. Πωλήσεις πακέτων με δάνεια από τις τράπεζες....

    Προσαρμογή σε ένα νέο μοντέλο λειτουργίας και δομικές αλλαγές βρίσκονται προ των πυλών στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

    Αυτό θα συνάγεται εν πολλοίς από τα επιχειρησιακά σχέδια που καλούνται να καταθέσουν τα τρία συστημικά τραπεζικά σχήματα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έως το τέλος του επόμενου μήνα. Τα σχέδια των τραπεζών θα αποδεικνύουν τη βιωσιμότητά τους σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα και συγκεκριμένα για την επόμενη τριετία. Οι διοικήσεις των Alpha Bank και Πειραιώς ήδη βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας και διαβούλευσης με το ΤΧΣ, ενώ η Εθνική εκ των πραγμάτων θα καθυστερήσει λόγω των διαδικασιών για την απορρόφηση της Eurobank. Ο κυρίαρχος στόχος των επιχειρησιακών σχεδίων των τραπεζών είναι η εξυγίανση των ισολογισμών τους, προκειμένου να καταστεί δυνατό σε βάθος χρόνου να επιστρέψουν σε κερδοφορία. Για την εξυπηρέτηση του σκοπού αυτού, τα 3ετή επιχειρησιακά σχέδια που καταρτίζουν οι τράπεζες περιλαμβάνουν ενέργειες όπως π.χ. πωλήσεις θυγατρικών που ενδεχομένως να είναι και κερδοφόρες αλλά δεν εντάσσονται στις στρατηγικές δραστηριότητες, πωλήσεις δανείων, αναδιοργάνωση των δραστηριοτήτων που διατηρούν στη Νέα Ευρώπη, καθώς και δραστική μείωση του λειτουργικού τους κόστους μέσω κλεισίματος ή συγχωνεύσεων καταστημάτων, μειώσεις μισθών και απολύσεων.

    Προ των πυλών
    Οι πωλήσεις «πακέτων» δανείων από τις μεγάλες τράπεζες είναι προ των πυλών, σύμφωνα με πληροφορίες. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι distress funds βρίσκονται ήδη σε διαπραγματεύσεις με τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες προκειμένου να αγοράσουν πακέτα κυρίως επιχειρηματικών και ναυτιλιακών δανείων, αλλά και στεγαστικών, σε χαμηλότερη από την ονομαστική τιμή τους. Πληροφορίες λένε ότι οι αναλύσεις των distress funds έχουν εκτιμήσει πως οι επιχειρήσεις που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους αλλά που θα είχαν ένα σεβαστό «success story» (δηλαδή μια αξιόλογη προοπτική) στην περίπτωση που βελτιωνόταν το οικονομικό περιβάλλον έχουν αποτιμηθεί χειρότερα από ό,τι η χώρα.

    Οι πωλήσεις δανείων αποτελούν μια εύκολη και γρήγορη διέξοδο για να επιτύχουν οι τράπεζες τη μείωση του ενεργητικού τους.

    Ελένη Κομίνη
    http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26521&subid=2&pubid=112993956

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin