Την εκτίμηση ότι θα υπάρξει κατανόηση από την πλευρά των Ευρωπαίων σε
ότι αφορά στα κονδύλια που πρέπει να λάβει η Ελλάδα την νέα
προγραμματική περίοδο 2014 – 2020 εξέφρασε το απόγευμα της Δευτέρας ο
επικεφαλής της Task Force Horst Reichenbach μετά τη συνάντηση που είχε
με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη.
Ο κ. Reichenbach σημείωσε πάντως ότι τα δεδομένα στα οποία βασίζεται αυτή η διανομή δεν είναι πλέον πρόσφατα.
Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε « η Ελληνική Κυβέρνηση κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διορθωθεί η αδικία που πιστεύουμε ότι εμπεριέχεται στις αρχικές προτάσεις της ΕΕ».
Η προσπάθεια που γίνεται όπως είπε ο υπουργός «είναι να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα τη στιγμή που έχουμε ανεργία που ξεπερνά το 25% όταν η χώρα για 5η συνεχή χρονιά βρίσκεται σε ύφεση». Τονίζοντας «είναι απαράδεκτο να δεχτούμε απλά και μόνο να εφαρμοστεί ένα στατιστικό μοντέλο που λαμβάνει υπόψιν την περίοδο 2007-2009. Θεωρούμε ότι υπάρχει ειδική περίπτωση για την Ελλάδα που πρέπει να έχει αντανάκλαση στην κατανομή των κονδυλίων».
Εκτός από τα κονδύλια της νέας προγραμματικής περιόδου στη συνάντηση της Δευτέρας συζητήθηκε και η δημιουργία Ομάδας Δράσης για τις Δημόσιες Συμβάσεις.
Xρήστος Μαζάνης
.zougla.gr
4/2/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:
Ο κ. Reichenbach σημείωσε πάντως ότι τα δεδομένα στα οποία βασίζεται αυτή η διανομή δεν είναι πλέον πρόσφατα.
Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε « η Ελληνική Κυβέρνηση κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διορθωθεί η αδικία που πιστεύουμε ότι εμπεριέχεται στις αρχικές προτάσεις της ΕΕ».
Η προσπάθεια που γίνεται όπως είπε ο υπουργός «είναι να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα τη στιγμή που έχουμε ανεργία που ξεπερνά το 25% όταν η χώρα για 5η συνεχή χρονιά βρίσκεται σε ύφεση». Τονίζοντας «είναι απαράδεκτο να δεχτούμε απλά και μόνο να εφαρμοστεί ένα στατιστικό μοντέλο που λαμβάνει υπόψιν την περίοδο 2007-2009. Θεωρούμε ότι υπάρχει ειδική περίπτωση για την Ελλάδα που πρέπει να έχει αντανάκλαση στην κατανομή των κονδυλίων».
Εκτός από τα κονδύλια της νέας προγραμματικής περιόδου στη συνάντηση της Δευτέρας συζητήθηκε και η δημιουργία Ομάδας Δράσης για τις Δημόσιες Συμβάσεις.
Xρήστος Μαζάνης
.zougla.gr
4/2/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:
Η εμπειρία δείχνει πως το ΕΣΠΑ αποδείχθηκε στην πράξη γραφειοκρατικό, άκρως συγκεντρωτικό, πολύπλοκο και αντιπαραγωγικό. Η απορρόφηση των πόρων μέχρι τώρα θυμίζει καταστροφή. Είναι αυτονόητο πως απαιτείται άμεση απλούστευση [I]..........
ReplyDeleteΘρίαμβος ή αποτυχία, η συμμετοχή της Ελλάδας στο νέο προϋπολογισμό της Ε.Ε.; Λογικό αλλά συνάμα δευτερεύον ερώτημα που κυριαρχεί στη δημόσια πολιτική αντιπαράθεση.
Είναι αλήθεια πως ένα ποσό γύρω στα 11 δις ευρώ θα ήταν πολύ μικρό. Είναι εξίσου αληθινό πως οι υπόλοιποι εταίροι θα ήταν σοβαρά εκτεθειμένοι αν έμεναν σε μια τέτοια επιλογή για την Ελλάδα.
Στο πλαίσιο αυτό, η διαπραγμάτευση της ελληνικής πλευράς ήταν επιτυχής και το όφελος σημαντικό. Το τελικό ποσό κινείται σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα για τα δεδομένα του πρώτου μειωμένου προϋπολογισμού της Ε.Ε. και ο πρωθυπουργός δικαιούται να λέει ότι πέτυχε τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με την αρχική πρόταση.
Το κρίσιμο ερώτημα που προκύπτει τώρα είναι απλό στη διατύπωσή του, αλλά εξαιρετικά σύνθετο στην απάντηση: Πως θα αξιοποιηθούν αυτά τα κονδύλια;
Από σήμερα και για τα επόμενα δέκα χρόνια η Ελλάδα, θα πρέπει να αξιοποιήσει κοντά στα 30 δις ευρώ. Τα 10 δις από το ΕΣΠΑ που παραμένουν αναπορρόφητα κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο καθώς και τα υπόλοιπα που δεσμεύονται μέχρι το 2020.
Τα χρήματα αυτά είναι ικανά να σηματοδοτήσουν την ανάκαμψη της χώρας, αρκεί να τηρηθεί μια βασική προϋπόθεση: Η επικρατούσα νοοτροπία που κάνει λόγο για αγώνα δρόμου στην “απορρόφηση” των πόρων, πρέπει να αντικατασταθεί από ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό που θα υπηρετεί την “αξιοποίηση” τους. Αυτή τη φορά η Ελλάδα δεν θα κριθεί από την Ευρώπη αν πέτυχε στις ποσοστώσεις, θα κριθεί από την ελληνική κοινωνία, για το βαθμό που κατάφερε να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και προοπτικές ανάπτυξης.
Μια τέτοια στόχευση απαιτεί εντελώς διαφορετική προσέγγιση και προετοιμασία από τις αντίστοιχες του παρελθόντος. Μπορεί όμως σήμερα το ελληνικό κράτος να ανταποκριθεί στην μεγάλη πρόκληση;
Η εμπειρία δείχνει πως το ΕΣΠΑ αποδείχθηκε στην πράξη γραφειοκρατικό, άκρως συγκεντρωτικό, πολύπλοκο και αντιπαραγωγικό. Η απορρόφηση των πόρων μέχρι τώρα θυμίζει καταστροφή. Είναι αυτονόητο πως απαιτείται άμεση απλούστευση.
Το ελληνικό σύστημα επειδή είναι πολύπλοκο αφήνει ανοικτά “παράθυρα” για κατάχρηση. Είναι κοινό μυστικό στον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, πως τα ευρωπαϊκά κονδύλια έχουν εξειδικευμένους “διαχειριστές” στην Ελλάδα και ο μικρομεσαίος Έλληνας επιχειρηματίας αντιμετωπίζει την προσπάθεια να ενταχθεί σε αυτά ως την είσοδο στο Λαβύρινθο.....http://www.chatzi.de/
Η εμπειρία δείχνει πως το ΕΣΠΑ αποδείχθηκε στην πράξη γραφειοκρατικό, άκρως συγκεντρωτικό, πολύπλοκο και αντιπαραγωγικό. Η απορρόφηση των πόρων μέχρι τώρα θυμίζει καταστροφή. Είναι αυτονόητο πως απαιτείται άμεση απλούστευση[II]..............
ReplyDeleteΤο ελληνικό σύστημα επειδή είναι πολύπλοκο αφήνει ανοικτά “παράθυρα” για κατάχρηση. Είναι κοινό μυστικό στον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, πως τα ευρωπαϊκά κονδύλια έχουν εξειδικευμένους “διαχειριστές” στην Ελλάδα και ο μικρομεσαίος Έλληνας επιχειρηματίας αντιμετωπίζει την προσπάθεια να ενταχθεί σε αυτά ως την είσοδο στο Λαβύρινθο.
Το αναπτυξιακό, οικονομικό και κοινωνικό κόστος που θα επιφέρει η παράταση αυτής της πρακτικής θα είναι τεράστιο για το μέλλον της Ελλάδας. Μόνο διαφάνεια και ξεκάθαροι κανόνες μπορούν να οδηγήσουν στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων στο μέλλον.
Τα προηγούμενα χρόνια δόθηκε έμφαση στα λεγόμενα “πιλοτικά έργα” και στα μεγάλα έργα υποδομών. Ωστόσο από τις υποτιθέμενες πιλοτικές ενέργειες μόνο στον τομέα των υπηρεσιών και της κατανάλωσης υπήρξε μια ανάπτυξη, αλλά χωρίς μακρόχρονη προοπτική. Χωρίς δηλαδή το πιλοτικό έργο να οδηγεί σε μια κατεύθυνση που δημιουργεί νέες υπηρεσίες, νέες ανάγκες, νέα προϊόντα ή καινοτόμες δράσεις. Αυτό που η Ελλάδα εφάρμοζε ως πιλοτικό η υπόλοιπη Ευρώπη το χρησιμοποιούσε μερικά χρόνια πριν και προχωρούσε στο επόμενο στάδιο. Κι αυτό γινόταν όχι γιατί δεν υπήρχαν ιδέες ή επιχειρηματίες, αλλά γιατί ο βασικός κανόνας ήταν ένας: “τρέχουμε να απορροφήσουμε κονδύλια”. Ο υπολογισμό; της βασικής παραμέτρου “κόστους – οφέλους” που έπρεπε να υπάρχει για να μιλάμε για επαρκή αξιοποίηση των πόρων, η κοινωνική, οικονομική και αναπτυξιακή διάσταση περιγραφόταν στις μελέτες και μέχρι την εκταμίευση των πόρων.
Εκτιμώ πως τη μεγαλύτερη απόδειξη αποτελεί η διόγκωση των εισαγωγών ακόμα και στα αγροτικά προϊόντα που η Ελλάδα είχε διαχρονικά ποιότητα και επάρκεια.
Σήμερα η χώρα χρειάζεται παραγωγή. Μπορεί και έχει περιθώρια να παράξει. Επειδή όμως δεν έχει μεγάλες μονάδες πρέπει να υποστηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη νέα επιχειρηματικότητα, τις στοιχειοθετημένες ιδέες του νέου επιστημονικού δυναμικού της χώρας που συνθλίβεται από την διογκούμενη ανεργία και υπό την πίεση των συνθηκών επαναπροσδιορίζει την αντίληψη για το εργασιακό μέλλον.
Πιστεύω πως τα κονδύλια της επόμενης προγραμματικής περιόδου θα μπορούσαν να δοθούν άμεσα για επενδύσεις στον ιδιωτικό και όχι στο κράτος. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και μια Αναπτυξιακή Τράπεζα στην Ελλάδα, θα μπορούσαν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο. Μ' ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άμεσες επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα με πρώτο στόχο τη δημιουργία αξιόπιστων και βιώσιμων επιχειρήσεων που θα μπορούν να καλύψουν νέες θέσεις εργασίας.
Ακόμα και για τις δημόσιες επενδύσεις θα μπορούσε να προχωρήσει η αξιολόγηση των έργων μέσα από τη συγκεκριμένη πρακτική. Σίγουρα θα είναι πολύ πιο αποδοτική, από την γραφειοκρατία που καθήλωσε ένα ολόκληρο πρόγραμμα σε περίοδο ύφεσης. Πολύ θα ήθελα να πιστέψω πως θα καταφέρει το ελληνικό κράτος να βρίσκεται σε διαδικασία ανασυγκρότησης και παράλληλα να στηρίξει το νέο απαιτητικό πρόγραμμα. Στην παρούσα περίοδο είναι μάλλον ανεδαφικό.
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.post&id=22046
Πιθανόν υπουργικό συμβούλιο την Παρασκευή για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ....Με στόχο την αύξηση της απορροφητικότητας.......
ReplyDeleteΥπουργικό Συμβούλιο πιθανόν να συγκληθεί την Παρασκευή με κύριο θέμα την διαχείριση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020 μετά την απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος θα παρουσιάσει και τον προγραμματισμό.
«Στόχος είναι το νέο ΕΣΠΑ να αποτελέσει σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για την Ελλάδα σε μια κρίσιμη φάση και να υπάρξει έξυπνος προγραμματισμός, ώστε έργα που δεν προχωρούν να μην μένουν θεωρητικά ενταγμένα στο πρόγραμμα» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης μετά τη συνάντησή του το μεσημέρι της Τετάρτης με τους επικεφαλής των διαχειριστικών αρχών.
Ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε πως η Ελλάδα κινείται πάνω από το μέσο όρο των απορροφήσεων στην ΕΕ, όμως συμφωνήθηκε με τις διαχειριστικές αρχές να γίνουν σειρά κινήσεων εγκαίρως, από την αρχή της χρονιάς, που θα ανεβάσουν ακόμα περισσότερο την απορρόφηση των πόρων της Ελλάδας.
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=498111
Αντιδράσεις από τα κόμματα σχετικά με το ΕΣΠΑ.......
ReplyDeleteΓια επικοινωνιακό τέχνασμα κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, «δεν πείθουν κανέναν» υπογραμμίζει το ΚΚΕ, ενώ η ΔΗΜΑΡ προτείνει να προσανατολισθούν οι πόροι του ΕΣΠΑ και σε δράσεις καταπολέμησης της ανεργίας.
ΣΥΡΙΖΑ
Αναφορικά με τις εξαγγελίες του Υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με την απορρόφηση κονδυλίων του Ε.Σ.Π.Α. και τη σημερινή συζήτηση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Γιώργος Σταθάκης υπεύθυνος τομέα ανάπτυξης της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Σήμερα, 15 Φεβρουαρίου 2013, το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων δημοσιοποίησε στοιχεία για το ποσοστό απορροφητικότητας κονδυλίων του Ε.Σ.Π.Α. εν σχέση με το ευρωπαϊκό μέσο όρο. Όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει, η οικονομική ανάκαμψη που η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει αποτελεί ένα επικοινωνιακό τέχνασμα και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα μιας ισχνής αναπτυξιακής δυναμικής που αδυνατεί να βγάλει την ελληνική οικονομία από την χρονίζουσα ύφεση.
Συγκεκριμένα, αναφορικά με τα κονδύλια του Ε.Σ.Π.Α. οι «ικανοποιητικοί» ρυθμοί απορροφητικότητας οφείλονται στο ξεπάγωμα επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που είχαν αδρανοποιηθεί εδώ και πάνω από δύο χρόνια. Έκτοτε, κανένα αξιοσημείωτο νέο έργο δεν έχει υπαχθεί σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότης. Επιπλέον, τα μεγαλύτερα έργα του Ε.Σ.Π.Α. αξίας 6,5 δις., οι 4 αυτοκινητόδρομοι, είναι στάσιμοι, χωρίς καμία εγγύηση για την επανεκκίνησή τους πέρα από τις καλές προθέσεις της κυβέρνησης. Τέλος, η επικοινωνιακή αυτή εφορία του κ. Υπουργού παρουσιάζεται ενώ πέριξ του 30% των έργων που είναι ενταγμένα στο Ε.Σ.Π.Α. βρίσκονται υπό καθεστώς αναθεώρησης, κατ’ ουσία, δηλαδή, έχουν εγκαταλειφθεί»
ΚΚΕ
"Οι επανειλημμένες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το όφελος, που δήθεν θα προκύψει για το λαό, από την απορρόφηση του ΕΣΠΑ, τις επενδύσεις και την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, δεν πείθουν πλέον κανέναν", αναφέρει το ΚΚΕ σχολιάζοντας την ομιλία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σχετικά με το ΕΣΠΑ.
"Ο λαός γνωρίζει ότι, από τα κοινοτικά κονδύλια και την ανάκαμψη, οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, που θα εξασφαλίσουν νέες επιδοτήσεις και φτηνούς εργαζόμενους, για να ενισχύσουν την κερδοφορία τους", τονίζει στην ανακοίνωσή του και καταλήγει: "Το λαό τον περιμένουν νέα βάρη, περικοπές και φόροι. Γι’ αυτό άλλωστε και ο πρωθυπουργός αναγορεύει σε βασικό αντίπαλο της κυβερνητικής πολιτικής τις λαϊκές κινητοποιήσεις που αντιστέκονται σε αυτά τα βάρβαρα μέτρα".
ΔΗΜΑΡ
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης προέβη σε δήλωση για την ανεργία και το ΕΣΠΑ:
«Η ανεργία έχει λάβει απειλητικές διαστάσεις. Μαζί με την ενίσχυση αναπτυξιακών παρεμβάσεων μέσα από δημόσια έργα και την υποστήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων πρέπει να υπάρξουν έκτακτες δράσεις για την υποστήριξη των ανέργων. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι άνεργοι που ζουν σε νοικοκυριά που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο, οι μακροχρόνια άνεργοι και οι άνεργοι προστάτες ανήλικων τέκνων. Οι δράσεις πρέπει να περιλαμβάνουν αύξηση του χρόνου για την επιδότηση της ανεργίας, διασφάλιση της πρόσβασης όλων των ανέργων σε υγειονομική περίθαλψη χωρίς προϋποθέσεις, ένταξη σε δράσεις κοινωφελούς εργασίας, επιδότηση της εργασίας και στοχευμένη κατάρτιση.
Η χρηματοδότηση των δράσεων θα προκύψει μέσα από την επανεξέταση του προσανατολισμού των πόρων του ΕΣΠΑ και την διοχέτευση των πόρων από την εισφορά αλληλεγγύης σε δράσεις καταπολέμησης της ανεργίας. Έχουμε επεξεργασμένες προτάσεις και με συγκεκριμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες προωθούμε τη λήψη αυτών των μέτρων».
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=344009