Η ευρωπαϊκή διαχείριση του ευρώ, με
γερμανική καθοδήγηση, στοχεύει στην ευθυγράμμιση με τις επιθυμίες, ακόμη
και παράλογες, των χρηματαγορών.
Η έννοια της Ευρώπης ως κοινότητος έχει προ πολλού
αντικατασταθεί με αυτήν των ατομικών κρατών, που οφείλουν όχι μόνο να
υποκλίνονται στις αγορές, αλλά επίσης να είναι «ενάρετα», ώστε να
περιττεύει η εταιρική αλληλεγγύη. Με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ (1992), ο
καγκελάριος Κολ κατάργησε τη ρήτρα αλληλεγγύης, που προβλεπόταν στη
Συνθήκη της Ρώμης (1957), με το επιχείρημα ότι έτσι επιβραβεύονταν οι
αποτυχημένοι εις βάρος των επιτυχημένων, οι αφερέγγυοι εις βάρος των
αξιόπιστων. Επειτα από δύο δεκαετίες, η επιμελής μαθήτρια Μέρκελ, με τη
συνδρομή νεαρών τραπεζικών «μαντρόσκυλων», εφαρμόζει το «θεώρημα» του
προκατόχου της με επιθετικό τρόπο. Εχοντας απενεργοποιήσει το νομισματικό και δημοσιονομικό εργαλείο προσαρμογής, η Ευρώπη σήμερα δεν προστατεύει τις χώρες-μέλη από τους κινδύνους, αλλά και παρεμποδίζει την προσαρμογή τους, τόσο στο νομισματικό πεδίο όσο επίσης στο δημοσιονομικό και όχι λιγότερο στο χρηματοοικονομικό και τραπεζικό.
Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, η περίπτωση της Κύπρου είναι «μοναδική», αφού δεν ενέχει συστημικό κίνδυνο. Ωστόσο, «μοναδική» θεωρήθηκε και η ελληνική, όπως επίσης και όχι λιγότερο η ισπανική, η ιρλανδική, η πορτογαλική, η ιταλική. Ομως, ενώ κάθε χώρα είναι πράγματι «μοναδική», όλες μαζί πάσχουν από κοινή νόσο που ονομάζεται «Γερμανία». Παρά τη «μοναδικότητα» κάθε μιας, όλες, χωρίς εξαίρεση, εξωθούνται σε βαθιά ύφεση και υψηλή ανεργία, από τη στιγμή που η Ευρωζώνη αναλαμβάνει τη «διάσωσή» τους, με την εκτός τόπου και χρόνου συνταγή της λιτότητος για πάσα χρήση. Ενώ κάθε χώρα είναι μοναδική, η ασθένεια είναι κοινή και αυτό οφείλεται περισσότερο στην ολέθρια συνταγή, παρά στην αρχική νόσο.
Στην Ιρλανδία, τα χρέη των τραπεζών μεταφέρθηκαν στο κράτος και στη συνέχεια επιρρίφθηκαν στους εργαζομένους και φορολογουμένους. Στην Ισπανία, ο ιδιωτικός τομέας χρεοκοπεί, αλλά το κράτος επιβαρύνεται με τη «διάσωσή» του. Στην Ελλάδα, το κράτος «διασώζει» τράπεζες, στη συνέχεια αυτές κερδοσκοπούν εις βάρος του, όμως τα χρέη επιρρίπτονται στον τελικό οφειλέτη, που δεν είναι άλλος από το μισθωτό, το συνταξιούχο, το φορολογούμενο. Σε κάθε περίπτωση, όποια προέλευση και διαδρομή να έχουν τα χρέη, το κόστος επιρρίπτεται στα εισοδήματα και στην αγορά, με τελική συνέπεια την κατάρρευση της οικονομίας και την εκτίναξη της ανεργίας. Στην Κύπρο, με τη φορολόγηση καταθέσεων, πλήττεται κατ' ευθείαν η αξιοπιστία των τραπεζών και το κλίμα εμπιστοσύνης, με αναμενόμενη συνέπεια να επιρριφθεί στο κράτος η ανακεφαλαιοποίησή τους, εις βάρος πάντα εργαζομένων και οικονομίας. Αποθέωση του παραλογισμού: «διάσωση» χρεοκοπημένων τραπεζών με χρήματα που δεν έχουν, αφού εάν τα είχαν δεν θα ήταν υπό χρεοκοπία. Με πρόσχημα την ανάκτηση εμπιστοσύνης, προκαλείται τραπεζικός πανικός μεταδοτικός σε ολόκληρη την Ευρωζώνη και με κόστος σταθεροποίησης ασύγκριτα μεγαλύτερο από το αρχικό.
Δεν υπάρχει συνωμοσία του Βορρά εις βάρος του Νότου. Αρκεί η δυναμική των επιλογών του πρώτου για τη θλιβερή κατάληξη του δεύτερου. Για τη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης, θα έπρεπε τα πλεονάσματα του Βορρά από το Νότο να κυκλοφορούν, να ανακυκλώνονται, να σταθεροποιούν. Ακόμη και αν οι άνεργοι μετακινούνται στο εσωτερικό της νομισματικής περιοχής, θα έπρεπε να μη χάνονται θέσεις εργασίας στο σύνολο. Εάν σήμερα η ανεργία στην Ευρωζώνη εκτινάσσεται σε 20 εκατομμύρια, είναι επειδή ο Βορράς δεν ανακυκλώνει τα πλεονάσματά του, αλλά τα κατακρατεί σε συνάλλαγμα και χρυσό.
Η Ιαπωνία ρευστοποιεί χρεόγραφα υψηλής αξιοπιστίας για να τονώσει την οικονομία, η Μπούντεσμπανκ αποθησαυρίζει, με αποτέλεσμα την ύφεση. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας θωρακίζεται και φουσκώνει εις βάρος της οικονομίας και της απασχόλησης. Οι θέσεις εργασίας σβήνουν στο Νότο, αλλά δεν μεταφέρονται στο Βορρά. Παρά τα πλεονάσματα του Βορρά, το ευρώ δεν ανατιμάται, αλλά εξασθενεί. Η Γερμανία δεν επιταχύνει τις επενδύσεις ούτε την παραγωγή, επεκτείνει την καταστροφή στο Νότο, διατηρώντας έτσι χαμηλή για αυτήν ισοτιμία του ευρώ και ανταγωνιστικότητα τιμών της. Η αποσύνθεση του Νότου αποφέρει οφέλη ανταγωνιστικότητος τιμών στο Βορρά, λόγω του κοινού νομίσματος, με την προσδοκία αξιοποίησης έναντι του υπόλοιπου κόσμου.
Ωστόσο, με την επιλογή της ύφεσης, η Ευρώπη, η μεγαλύτερη αγορά του πλανήτη, «μολύνει» τον υπόλοιπο κόσμο, συμπαρασύροντάς τον στο δικό της αδιέξοδο. Προτάσσοντας την «εξυγίανση» και την «αρετή» πριν από τη σταθεροποίηση, η Γερμανία και ο ευρωπαϊκός Βορράς εγκαταλείπουν τη συνεταιρική σχέση. Αντ' αυτής, εγκαθίστανται σε «αθέμιτη αντιπαλότητα» όχι μόνον με το Νότο, αλλά εξίσου με την παγκόσμια οικονομία. Σενάριο όχι από το παρελθόν, αλλά από το μέλλον.
.enet.gr
22/3/13
--
-
Guardian: Έρχονται Βρετανοί οικονομολόγοι στην Κύπρο....
ReplyDeleteΗ Βρετανία απέστειλε στην Κύπρο ομάδα εργασίας, η οποία αποτελείται από κορυφαίους εμπειρογνώμονες, προκειμένου να παράσχουν συμβουλές για τη διάσωση του τραπεζικού συστήματος του νησιού, αναφέρει σε δημοσίευμα της η Βρετανική εφημερίδα Guardian.
Η ομάδα αυτή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έφτασε στην Κύπρο, μετά από αποδοχή της κυπριακής Κυβέρνησης της προσφοράς των Βρετανών για τεχνική υποστήριξη, προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία του τόπου.
Επικεφαλής της ομάδας, ο Tom Scholar, υψηλών περγαμηνών οικονομολόγος, ο οποίος είναι ο δεύτερος τη τάξει μόνιμος γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών της Βρετανίας και ειδικός στα δημόσια , οικονομικά και διεθνή ζητήματα
http://www.sigmalive.com/news/local/36648
23/3/13
Cyprus crisis: UK experts fly out to advise on bailout
Officials led by Treasury mandarin Tom Scholar visit island after Nicosia government accepts offer of 'technical assistance'.....http://www.guardian.co.uk/world/2013/mar/22/cyprus-crisis-uk-experts-advise-bailout
23/3/13
Βρετανική task force στην Κύπρο για το τραπεζικό σύστημα....ΟΜΑΔΑ ΚΟΡΥΦΑΙΩΝ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΩΝ.....
DeleteΟμάδα δράσης κορυφαίων δημοσίων λειτουργών στέλνει η Βρετανία στην Κύπρο, προκειμένου να συμβουλεύσουν την πληγείσα από την κρίση χώρα για τη διάσωση του τραπεζικού της συστήματος από την κατάρρευση.
Βρετανική task force στην Κύπρο για το τραπεζικό σύστημα
Οι αξιωματούχοι, με επικεφαλής τον «μανδαρίνο» του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών, Τομ Σκόλαρ, έφτασαν στην Κύπρο αφότου η κυβέρνηση της Λευκωσίας αποδέχθηκε την προσφορά «τεχνικής βοήθειας» από το Λονδίνο, στην προσπάθειά της να βρει λύσεις για να σώσει την οικονομία της και να αποφύγει τη χρεοκοπία.
Η βρετανική ομάδα έφτασε στην Κύπρο ενώ η κυβέρνηση είχε εγκρίνει τα νομοσχέδια για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα και την δημιουργία ενός Ταμείου Αλληλεγγύης που θα σώσει τη χώρα από την έξοδο από την ευρωζώνη.
Πηγή: The Guardian
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63801811
Chipre necesita ya 20.000 millones.....
ReplyDelete-
1. Bruselas y Nicosia mantienen bloqueado el acuerdo sobre el rescate...
2. Los socios del euro exigen a la isla que extienda los controles de capital para evitar fugas de dinero...
“La quita o impuesto sobre los depósitos de Chipre es una barbaridad propia de descerebrados”, resume uno de los principales asesores económicos del anterior Gobierno de Zapatero. La crisis chipriota ha puesto patas arriba el euro. Un país con una población algo mayor que la de Valencia y con una economía que supone el 0,2% del PIB de la eurozona ha desenterrado el miedo, el tan temido efecto contagio, justo cuando parecía que había una opción de que las cosas volvieran a cierta normalidad.
Rusia certificó ayer que se niega a echarle una mano a Nicosia y los socios del euro debatían al cierre de esta edición el plan B del Gobierno de Nikos Anastasiades, que de momento no convence a casi nadie. Las conversaciones están bloqueadas y el ultimátum del BCE deja tiempo hasta el lunes. Todo está en el aire, incluso las peores opciones imaginables. Aunque lo normal es que las aguas vayan volviendo —relativamente— a su cauce si el eurobanco consigue encapsular en la isla los problemas e impedir que crucen hacia Grecia.
Fuentes europeas y del Gobierno de Nicosia explicaron que lo más probable es que haya un acuerdo a lo largo del fin de semana para limitar el inventario de daños. Finalmente, ganan opciones la posibilidad de dejar fuera del castigo a los depósitos asegurados, y de hacer pagar parte de la factura a los acreedores de los grandes bancos, que serán duramente reestructurados. Pero el destrozo causado por la incertidumbre en la última semana es sensacional: según fuentes europeas, Bruselas estudia elevar el monto total del rescate en torno a los 20.000 millones. Y reclama imponer sine die controles de capital para evitar una fuga de dinero.......http://economia.elpais.com/economia/2013/03/22/actualidad/1363993046_125676.html
23/3/13
CHYPRE. Un week-end contre-la-montre pour le Parlement....
ReplyDeleteLes députés doivent trouver 7 milliards d'euros avant lundi. Des premières mesures ont été adoptées vendredi soir.
Le Parlement de Chypre est engagé dans une course contre-la-montre pour conclure avant lundi 25 mars avec les partenaires européens un plan de sauvetage de l'île méditerranéenne, paralysée depuis une semaine.
Pour éviter la banqueroute de l'économie chypriote, les députés, réunis en séance extraordinaire, ont adopté vendredi soir les premières mesures liées au plan, soit une restructuration du secteur bancaire du pays, la création d'un fonds de solidarité et une limitation des mouvements de capitaux pour éviter une trop forte pression sur les banques à leur réouverture, prévue mardi.
Les députés se sont séparés peu avant minuit, sans fixer de date ou d'heure pour l'examen des autres textes prévus, dont le plus controversé doit établir une taxe exceptionnelle, qui pourrait s'élever à 15% selon la télévision publique, sur les dépôts bancaires à partir de 100.000 euros.
Signe de l'importance du dossier pour l'Union européenne, le sommet UE-Japon prévu la semaine prochaine a été officiellement reporté, et les ministres des Finances de la zone euro vont se réunir dimanche en fin d'après-midi à Bruxelles pour trouver une solution à la crise chypriote, selon plusieurs sources. A Tokyo, un porte-parole du ministère des Affaires étrangères a dit "regretter" mais "comprendre" le report du sommet.
Trouver 7 milliards d'euros d'ici lundi
Sur l'île, où les banques sont fermées depuis le 17 mars et où tous les virements sont interdits, la situation devenait critique pour nombre d'entreprises, incapables de payer leurs fournisseurs ou d'être payées. Et dans le reste de l'UE, l'énervement des partenaires de Chypre se fait de plus en plus palpable. En revanche, l'euro progressait face au dollar vendredi, les marchés financiers se montrant légèrement plus optimistes sur le dossier chypriote.
Des manifestants, en particulier des employés des banques menacées, se sont rassemblés vendredi soir devant le Parlement, où une trentaine de jeunes au visage cagoulé ont brûlé un drapeau européen devant les barricades de la police aux cris de "La taxe c'est du vol".
Chypre doit trouver d'ici lundi 7 milliards d'euros - plus du tiers de son PIB annuel -, pour débloquer l'aide internationale et obtenir que la Banque centrale européenne (BCE) continue de fournir des liquidités d'urgence aux banques chypriotes, dont certaines feraient alors immédiatement faillite.
Mardi, le Parlement avait rejeté l'idée d'une taxe exceptionnelle allant jusqu'à 9,9% sur tous les dépôts bancaires, censée rapporter 5,8 milliards d'euros, en contrepartie d'une aide de 10 milliards d'euros de la troïka BCE-Union européenne-Fonds monétaire international (FMI).
La restructuration des banques vise à séparer des bonnes dettes des mauvaises au sein des banques menacées, en particulier de la Popular Bank (Laiki en grec), deuxième banque commerciale du pays. Selon un responsable du parti de Nicos Anastasiades, elle permettra de garantir tous les dépôts à hauteur de 100.000 euros, mais que ceux dépassant ce montant pourraient devoir attendre des années avant de récupérer tout leur argent.
"Le Parlement va bientôt être invité à adopter des décisions difficiles. Certains aspects seront douloureux, mais il faut sauver le pays", a prévenu le président chypriote Nicos Anastasiades dans un tweet vendredi, tandis que son porte-parole assurait que Chypre resterait dans l'euro.
Merkel s'impatiente.......etc....http://tempsreel.nouvelobs.com/la-crise-de-l-euro/20130323.OBS2812/chypre-un-week-end-contre-la-montre-pour-le-parlement.html?xtor=RSS-17
23/3/13
Κομισιόν: Σωστό πρώτο βήμα έκανε η Κύπρος....
ReplyDeleteΒήμα προς την ορθή κατεύθυνση, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας επί του κυπριακού Μνημονίου, το συντομότερο δυνατόν θεωρεί η Κομισιόν την εναλλακτική πρόταση που έβαλε στο τραπέζι χθες τη νύχτα η κυπριακή κυβέρνηση.
Ο Σάιμον Ο’ Κόνορ εκπρόσωπος του αντιπροέδρου Όλι Ρεν έκανε λόγο για «βελτιωμένο πνεύμα συνεργασίας από την πλευρά των κυπριακών Αρχών», σημειώνοντας ότι «καλωσορίζουμε τις διαβεβαιώσεις» σύμφωνα με τις οποίες η Λευκωσία θα παρουσιάσει σε λεπτομέρεια ενώπιον της Τρόικας την εναλλακτική πρόταση για κάλυψη των αναγκών της Κύπρου, παραπέμποντας στην ανάγκη εξασφάλισης των 5,8 δισ. ευρώ.
Ο Σάιμον Ο’ Κόνορ μιλώντας μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup είπε χαρακτηριστικά: «Διαπιστώνουμε βελτιωμένο πνεύμα συνεργασίας από την πλευρά των κυπριακών αρχών. Ειδικότερα, καλωσορίζουμε τις διαβεβαιώσεις των κυπριακών αρχών ότι θα παρουσιάσουν λεπτομερώς στην τρόικα την εναλλακτική τους πρόταση για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών από την πλευρά της Κύπρου πέρα από την οικονομική βοήθεια που συμφωνήθηκε», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ο’ Κόνορ και στη συνέχεια υπογράμμισε:
«Οι εμπειρογνώμονες μας θα αξιολογήσουν αυτήν την πρόταση προσεκτικά ήδη από αύριο το πρωί. Είμαστε, υπό όρους, ικανοποιημένοι για την εξέλιξη της εκκαθάρισης τράπεζας και τον περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων που προχωρούν σύμφωνα με τη νομοθετική διαδικασία. Θα πρέπει να προχωρήσουμε τάχιστα και να εργαστούμε εντατικά με την κυπριακή κυβέρνηση και τους εταίρους μας στην τρόικα, ώστε να σχεδιάσουμε μια βιώσιμη εναλλακτική λύση η οποία να μπορεί να γίνει αποδεκτή από τα κράτη-μέλη».
http://www.onlycy.com/309231-
23/3/13
Europeans set up financial blockade of Cyprus....
ReplyDeleteJacques Sapir, PhD in economics, head of the Center for Studies of the Modes of Industrialization at the French Institute of Social Sciences, one of the leading French specialists in the area of defense economics, a specialist on the integration of France into the Eurozone, comments on Europe’s blockade of the “Island of Freedom”, which Cyprus has turned into in our days.
Jacques Sapir: The financial blockade is the result of the decision to ban bank transactions for the banks of Cyprus. In other words, from now on the Cypriot banks are able to perform only internal transactions within the island. They are cut off from their correspondent banks in the Eurozone and have no more access to the TARGET2 system, i.e. to the system of processing of cross-border transfers of the European Central Bank.
What are such measures driven by? Formally, they are driven by the lack of guarantees of the liquidity of those banks. In reality, the present state of affairs took shape back in June last year. So, this is not the real reason. The real reason is the voting of the parliament of Cyprus, which refused to accept the plan suggested by the EU and the famous Three, i.e. the European Central Bank, the EU and the IMF. The direct consequence of that plan was going to be a 6.6% levy on all deposits of up to 100 thousand euro and 9.9% levy on all bank deposits of over that amount. Naturally, the announcement of the introduction of such a tax provoked a strong reaction from not only the citizens of Cyprus, but also in other countries of the world. The parliament of Cyprus unanimously declined that measure. One must underline that no one single parliament member voted in favor of the measure, even among the members of the President's Conservative party. There were some who abstained. And in response to that vote the European Central Bank made its decision.
First of all, it is clear that the European Central Bank in a way declared a war on the island. Secondly, that decision was not made by the Eurogroup, or by the Council of Ministers of the Eurozone countries, or the EU Council of Ministers, which according to the legislation are the only bodies authorized to pass such laws. That decision was made by an irresponsible technocrat. I am talking about the technical aspect because by its status that person does not report to anybody. That decision was made by Mario Draghi. And that is the issue! In this case we are looking at a violent action coming from the European Central Bank, which is unprecedented in history. This is an extremely difficult circumstance.
The Voice of Russia: What do you think about the violation of Russia's interests?
Jacques Sapir: That measure pours light on that special role that Cyprus plays in relation to Russia. Let us first clarify the figures: 90 billion euro is the total size of all deposits in the Cypriot banks; of that amount 37% does not belong to the Cypriots, 30% of those deposited sums belongs to businesses from outside of the Eurozone. 7% belongs to non-Cypriot Eurozone members, primarily the Greeks. So, 30% belongs to non-Eurozone countries, including Russians, but also the British. Especially given the fact that there are two large British military bases in Cyprus. In that category there are also representatives of the Middle East, the Lebanese, for example, since traditionally, Cyprus has played an important role for the Middle Eastern countries.
The Russian deposits in Cyprus, whether they belong to individuals or businesses, are estimated at 20 billion euro, which comes to 22% of the entire amount of deposits...etc....http://english.ruvr.ru/2013_03_23/Europeans-set-up-financial-blockade-of-Cyprus/
23/3/13
Στυλιανίδης: Δεν αρνήθηκε την πρόσκληση Πούτιν ο Πρόεδρος.....
ReplyDeleteΤις πληροφορίες που θέλουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να έχει αρνηθεί πρόσκληση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν διέψευσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.
Σε γραπτή του δήλωση, διευκρινίζει ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται και ούτε ήταν ποτέ δυνατόν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας να αρνηθεί τέτοια πρόσκληση.
«Αντίθετα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εκδήλωσε στον ίδιο τον Ρώσο Πρόεδρο τον πρόθεσή του να επισκεφθεί αμέσως τη Μόσχα, εφόσον υπήρχε ανάλογη πρόθεση και από την άλλη πλευρά. Συγκεκριμένα, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία τους, την περασμένη Τρίτη, 19 Μαρτίου, ο Ρώσος Πρόεδρος προσκάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επισκεφθεί τη Μόσχα», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον Χρήστο Στυλιανίδη, ο Πρόεδρος όχι μόνο αποδέκτηκε την πρόταση Πούτιν, αλλά του απάντησε πως είναι έτοιμος να επισκεφθεί τη ρωσική πρωτεύουσα ακόμα και αύριο.
«Η απάντηση του Προέδρου Πούτιν ήταν ότι μια τέτοια επίσκεψη θα χρειαζόταν χρόνο και σωστή προετοιμασία για να είναι αποτελεσματική και καρποφόρα. Η πρόσκληση παραμένει ανοικτή και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι απολύτως έτοιμος να επισκεφθεί τη ρωσική πρωτεύουσα, μόλις αυτό είναι κατορθωτό», καταλήγει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
http://www.sigmalive.com/news/politics/36665
23/3/13
Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος: Στο λαό ανήκει η περιουσία της Εκκλησίας.....
ReplyDeleteΗ περιουσία της Εκκλησίας είναι του λαού, τη δικαιούται και όταν τη χρειάζεται είναι στη διάθεσή του, δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.
Ωστόσο πρόσθεσε ότι «θα είμαστε άγρυπνοι φρουροί» προκειμένου να γίνει μία σωστή διαχείριση.
«Η κομμουνιστική κυβέρνηση μας έφερε σε αυτά τα χάλια. Μάλλον το ήθελε για να κάνει όλους τους πλούσιους φτωχούς και το πέτυχε», υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος, ενώ υποστήριξε ότι στη δικαιοσύνη πρέπει να παραπεμφθούν όσοι οδήγησαν τη χώρα σε αυτό το σημείο.
Δήλωσε επίσης ότι ο κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, του ομολόγησε ότι πήγε «αδιάβαστος» στην προηγούμενη συνεδρίαση των Βρυξελλών.
Όπως σημείωσε ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο κ. Αναστασιάδης στηρίχθηκε στους εμπειρογνώμονες της κυπριακής οικονομίας αλλά η πίεση των ευρωπαίων εταίρων ήταν αφόρητη.
Πηγή:www.capital.gr
http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=1757830
23/3/13
Η Γερμανία φταίει για όλα...
ReplyDeleteΑν και η Γερμανία συνεισφέρει τα περισσότερα χρήματα στους μηχανισμούς στήριξης, βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής για την σκληρή στάση της απέναντι στις χώρες της κρίσης. Στόχος των επικριτών, η Άγκελα Μέρκελ.
Η 'Αγκελα Μέρκελ πρέπει να έχει βαρεθεί να βλέπει τα φωτομοντάζ όπου απεικονίζεται ως ναζί με στολή SS. Από το ξέσπασμα της ευρωκρίσης οι αντίπαλοι της γερμανικής διαχείρισης της κρίσης κάνουν λόγω για επιβολή όρων λιτότητας από το Βερολίνο και προχωρούν σε συγκρίσεις με το ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας.
Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η Κύπρος, όπου τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιήθηκαν πολλές διαδηλώσεις κατά του κουρέματος των καταθέσεων. Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν πανό στα οποία έγραφαν: «Μέρκελ μας κλέβεις τις οικονομίες» ή «Μέρκελ τα χρήματά σου έχουν περισσότερο αίμα από οποιοδήποτε ξέπλυμα». Δεν είναι λίγοι οι Κύπριοι που κατηγορούν την Άγκελα Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι το κούρεμα των μικροκαταθέσεων φέρει τη δική τους υπογραφή.
Από την πλευρά του το Βερολίνο έχει ωστόσο διαφορετική άποψη, υποστηρίζοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση αρνήθηκε να επιβάλει υψηλότερους φόρους στις μεγάλες καταθέσεις και έτσι δεν ήταν δυνατό να αποφευχθεί η επιβολή εισφοράς και στους μικροκαταθέτες.
Αντιγερμανικό «deja vu»
Παρόμοια ήταν η εικόνα και στην Ελλάδα. Όταν η Γερμανίδα καγκελάριος πρόσφατα επισκέφθηκε την Αθήνα οι διαδηλωτές την υποδέχθηκαν ντυμένοι με ναζιστικές στολές. Όμως η έντονη ανησυχία για μια γερμανική κυριαρχία εξηγείται και ιστορικά. Η περίοδος της γερμανικής κατοχής ήταν ιδιαίτερα σκληρή στην Ελλάδα. Ίσως και για αυτό οι συγκρίσεις με το ναζιστικό παρελθόν αποτελούν συνήθη πρακτική.
Και στην Ιταλία όμως ορισμένα μέσα ενημέρωσης επιτίθενται κατά της γερμανικής πολιτικής με τίτλους όπως «Τέταρτο Ράιχ» ή ακόμη με επεξεργασμένες φωτογραφίες που δείχνουν την Άγκελα Μέρκελ να χαιρετά ναζιστικά. Στον προεκλογικό αγώνα για τις ιταλικές εκλογές ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατηγορούσε τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι ότι εφαρμόζει μια οικονομική πολιτική κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του Βερολίνου.
«Σε αντίθεση με την Ελλάδα και την Ιταλία, η Ισπανία, δεν έζησε γερμανική κατοχή, και έτσι οι Ισπανοί έβλεπαν καλοπροαίρετα», λέει ο ισπανός πολιτικός επιστήμονας Φερνάντο Βαγιεσπίν.
Εντούτοις η πολιτική λιτότητας που προωθεί η «La Merkel» είναι αμφιλεγόμενη και στην Ισπανία. Μετά από χρόνια λιτότητας χωρίς πραγματικό αποτέλεσμα οι Ισπανοί είναι απογοητευμένοι. «Έχουμε την εντύπωση ότι δεν έχουμε μέλλον», τονίζει ο Ισπανός πολιτικός επιστήμονας.
Nils Naumann / Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθυνη Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη
http://www.dw.de/
23/3/13
Showdown in Zyperns Euro-Krimi....
ReplyDeleteVon PAUL RONZHEIMER (z. Zt. Nikosia)
Nach hartem Ringen und immer neuen Verzögerungen hat das Parlament in Zypern am späten Abend erste Teile eines Rettungspaketes beschlossen.
Die Abstimmung über die wichtigste Voraussetzung für weitere Hilfen, die umstrittene Zwangsabgabe auf Bankeinlagen, steht noch aus ...
Zunächst war erwartet worden, dass bereits am Samstag über die Abgabe entschieden werde. Aus Abgeordnetenkreisen heißt es aber inzwischen, dass das Parlament erst nach dem Treffen der Euro-Finanzminister am Sonntag beraten werde.
Am Montag will die EZB den maroden zyprischen Banken den Geldhahn zudrehen, sollte bis dahin kein Rettungspaket geschnürt sein. Das EU-Land muss eine Eigenleistung von 5,8 Milliarden Euro zusammenbringen, um Nothilfen von zehn Milliarden Euro zu erhalten.
Bisherige Beschlüsse
► Das Parlament in Nikosia billigte Einschränkungen im Kapitalverkehr, um das befürchtete massenhafte Abfließen der Gelder ins Ausland zu verhindern. Unter anderem sollen grenzüberschreitende Überweisungen nur noch im Einzelfall freigegeben werden. Das hat es in Europa noch nie gegeben!
► Außerdem wurde die Bildung eines Solidaritätsfonds zur Rekapitalisierung der Geldhäuser beschlossen. Der Fonds soll unter anderem mit Mitteln aus der Rentenkasse und von der orthodoxen Kirche Zyperns gefüllt werden.
► Zudem soll eine der großen Banken (Laiki Bank) in ein reguläres Institut und eine Abwicklungsbank, eine sogenannte Bad Bank, aufgespalten werden.
Die Zwangsabgabe
Wie das Staatsfernsehen berichtete, soll die Zwangsabgabe für Spareinlagen über 100 000 Euro nun zwischen 22 und 25 Prozent betragen. Betroffen seien aber nur Konten bei der Cyprus Bank, dem größten Finanzinstitut des Landes, wo die meisten Ausländer ihre Gelder geparkt haben.
Zuletzt war von einer 15-prozentigen und davor von einer 7-Prozent-Abgabe die Rede. Am vergangenen Dienstag hatten die Abgeordneten noch jede Zwangsabgabe auf Bankguthaben abgelehnt......http://www.bild.de/politik/ausland/zypern-krise/showdown-in-zyperns-euro-krimi-29636606.bild.html
23/3/13
Δεν υπάρχει ιδεώδης λύση για την Κύπρο, μόνο σκληρές επιλογές, δηλώνει ο Ρεν....Γραπτή δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου....
ReplyDeleteΒρυξέλλες: Η Κύπρος αντιμετωπίζει πολύ δύσκολο βραχυπρόθεσμο μέλλον και πρέπει να λάβει σκληρές αποφάσεις, χωρίς να υπάρχει ιδεώδης λύση, δήλωσε το Σάββατο ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Όλι Ρεν.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο κ. Ρεν ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται σκληρά για την επίτευξη λύσης που θα βοηθήσει την Κύπρο και ότι είναι απαραίτητο οι Υπουργοί των κρατών μελών της ευρωζώνης να καταλήξουν σε συμφωνία την Κυριακή το βράδυ για ένα πακέτο διάσωσης.
«Δυστυχώς, τα γεγονότα των προηγούμενων ημερών έχουν οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου δεν υπάρχουν πλέον ιδεώδεις λύσεις», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Σήμερα, καταλήγει, «υπάρχουν πλέον μόνο σκληρές επιλογές».
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/138090/den-yparchei-ideodis-lysi-gia-tin-kypro-mono-sklires-epiloges-dilonei-o-ren#sthash.6KebhBO9.dpuf
23/3/13
El BCE decide hoy si rebaja los tipos a un nuevo mínimo histórico....
ReplyDelete-Los expertos cree que ya no puede ampararse en la inflación
-Los últimos datos macroeconómicos han acelerado el proceso
El Consejo de Gobierno Banco Central Europeo (BCE) celebra este jueves su reunión del mes de mayo con el mercado pendiente de una prácticamente descontada rebaja de un cuarto punto de los tipos de interés, hasta un nuevo mínimo histórico del 0,5%, que de no producirse corre el riesgo de provocar una decepción en los mercados.
La estratega de mercado de IG Soledad Pellón señala que todo apunta a que la rebaja de tipos será este mismo mes de mayo, y asegura que ahora mismo no hay ningún motivo para que el BCE decida no mover los tipos a la baja, sabiendo que esto provocaría una decepción de los mercados y que en ningún casi sería malo para la inflación, que en abril se moderó al 1,2% en la eurozona.
Así, subraya que el BCE ya no tiene la excusa de la inflación y que un recorte sería en parte positivo, ya que el peligro ahora quizás no es la superinflación, sino la deflación. Además, cree que las voces en contra de la rebaja que surgen de Alemania no son un "impedimento muy fuerte", porque ya no son todas al unísono.
Desde Inversis, Marian Fernández señala que, aunque ya dejó la puerta abierta a la rebaja en la reunión de abril, los últimos datos macroeconómicos, en particular los de Alemania, han acelerado el proceso y es probable que el recorte de un cuarto punto previsto inicialmente para junio se haga en mayo. Además, apunta podría dar alguna pista sobre una nueva rebaja de tipos en el futuro si la situación empeora.
Los analistas de Renta 4 también creen que las probabilidades de una rebaja han aumentado "de forma significativa" ante el "creciente deterioro de la economía europea", especialmente teniendo en cuenta que no existen presiones sobre los precios. "Aunque el impacto de una bajada de tipos es limitada, sería una señal de apoyo de las autoridades monetarias europeas", asegura.
Riesgo de decepcionar
Sin embargo, advierten del existe el riesgo de que el BCE "podría decepcionar" en su reunión del jueves si no baja los tipos de interés o si sólo baja los tipos, sin anunciar nuevas medidas, como, por ejemplo, apoyo a la financiación de Pymes. En esta línea, Soledad Pellón añade que parte de la bajada de las primas de riesgo y de la subida de las bolsas en Europa se debe precisamente a que se espera que el BCE "mueva ficha". "Cualquier otra cosa que no sea eso sería un decepción", aseguró Pellón.
Por el contrario, la analista de Selfbank, Victoria Torre, considera que, aunque alrededor de un 60% de los expertos esperaba una bajada de tipos en esta reunión debido a la debilidad de los últimos datos macroeconómicos, ellos no lo tienen tan claro, porque sería ir "justamente en contra" de lo que opina Alemania, que cree que con unos tipos tan bajos se están sentando los precedentes para una espiral inflacionista a medio plazo.
Por esto, se inclina ligeramente por la opción de que el BCE tal vez espere una reunión más para ver si continúan estos datos que muestran una mayor debilidad antes de tomar una decisión. Sin embargo, admitió que si la institución no toma ninguna medida podría ser uno de las factores que diera "un poco al traste" con la alegría de las bolsas de los últimos días............http://www.elmundo.es/elmundo/2013/05/01/economia/1367445291.html
1/5/13
Vor der EZB-Entscheidung....DIW-Chef hält Zinssenkung für „nicht effektiv“.....
ReplyDelete...Die EZB könnte heute den Leitzins erneut senken, doch DIW-Chef Fratzscher glaubt nicht an einen positiven Effekt für die Krisenländer. Denn dort käme die Geldpolitik nicht an.
BerlinDer Chef des Deutschen Instituts für Wirtschaftsforschung (DIW), Marcel Fratzscher, hält eine weitere Zinssenkung vonseiten der Europäischen Zentralbank (EZB) für nicht effektiv. „Der Effekt auf die Refinanzierungsbedingungen der Banken und die Liquidität wäre sehr gering“, sagte Fratzscher im Interview des Handelsblatts (Donnerstagausgabe). „Das Problem, dass die Geldpolitik viele Unternehmen in den Krisenländern nicht erreicht, liegt sicher nicht an zu hohen Zinsen, sondern an den Problemen der Banken und weiterhin hohen Risiken“, ergänzte der 42-jährige Wissenschaftler, der sich in seinen Forschungen vor allem auf die europäische Schuldenkrise kapriziert hat. Fratzscher ist zudem der Ansicht, dass eine Zinssenkung nicht nur als positives Signal verstanden werden könnte: „Märkte und Unternehmen könnten sie so interpretieren, dass die EZB sich weit größere Sorgen um die konjunkturelle Situation im Währungsgebiet macht als erwartet.“......http://www.handelsblatt.com/politik/deutschland/vor-der-ezb-entscheidung-diw-chef-haelt-zinssenkung-fuer-nicht-effektiv/8150436.html
2/5/13
Μείωση του επιτοκίου του ευρώ μελετά η ΕΚΤ ....
ReplyDeleteΣυνεδριάζει τη Μεγάλη Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εν μέσω φημολογίας ότι θα προχωρήσει σε μείωση του βασικού της επιτοκίου, για πρώτη φορά τους τελευταίους 10 μήνες και ενώ μειώνονται οι ελπίδες για ανάκαμψη της ευρωζώνης εντός του 2013.
Ψηλά στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που θα συνέλθει στη Μπρατισλάβα, βρίσκεται το θέμα της μείωσης των επιτοκίων του ευρώ-πιθανότατα στο 0,50% από 0,75% που είναι σήμερα- καθώς αξιωματούχοι της Τράπεζας θεωρούν ότι υπάρχουν περιθώρια και ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας στην ευρωζώνη.
Με την ανεργία στα 17 μέλη της ευρωζώνης να χτυπά ρεκόρ και να κυμαίνεται κοντά στο 12% το Μάρτιο, τη μικρή μείωση του πληθωρισμού τον Απρίλιο, την Ισπανία να ανακοινώνει ότι βρίσκεται στο έβδομο συνεχές τετράμηνο ύφεσης και τις πρόσφατες έρευνες που δείχνουν επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας, οικονομικοί αναλυτές θεωρούν ότι η μείωση του βασικού επιτοκίου του ενιαίου νομίσματος θα έχει συμβολικό χαρακτήρα αλλά και θα ανακουφίσει όσους δανειολήπτες έχουν χρέη που τοκίζονται με κυμαινόμενο επιτόκιο.
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=361443
2/5/13
La BCE abaisse son principal taux à un plus bas niveau historique....
DeleteLa Banque centrale européenne a diminué son taux directeur dit le «refi» à 0,5%. La dernière baisse remonte à juillet, avec un taux porté à 0,75%.
Par AFP
La Banque centrale européenne (BCE) a fait ce qu’on attendait d’elle jeudi, abaissant son principal taux directeur à un plus bas niveau historique même si elle a peu d’espoir que cela permette de faire redémarrer le moteur économique de la zone euro.
L’institution monétaire, réunie deux fois par an hors ses murs de Francfort, à Bratislava, a porté ce taux à 0,5%. Ce nouvel assouplissement monétaire amène désormais le taux européen non loin du niveau quasi nul du taux de la Réserve fédérale américaine depuis 2008. La dernière baisse remonte à juillet, avec un taux porté à 0,75%.
Le taux des dépôts au jour le jour, auquel les banques privées peuvent placer de l’argent pour 24 heures auprès de la BCE, a été maintenu à 0,5%, réduisant le corridor par rapport au taux principal. Des responsables de la BCE ont laissé entendre à plusieurs reprises ces derniers mois ne pas pouvoir envisager de le baisser davantage, ce qui l’aurait conduit en terrain négatif, soit une plongée dans l’inconnu. «La baisse des taux d’intérêt devrait contribuer à soutenir les espoirs d’une reprise plus tard dans l’année», a estimé Mario Draghi.
Le taux de prêt marginal au jour le jour, auquel les banques peuvent emprunter pour la même durée, a été abaissé à 1%. Début avril, son président Mario Draghi avait déclaré la BCE «prête à agir» via des instruments conventionnels ou non pour combattre la faiblesse économique persistante en Europe, mais les économistes étaient divisés sur le calendrier d’une baisse de taux. Certains l’attendaient plutôt en juin.
Nouveau record du chômage dans la zone euro......http://www.liberation.fr/economie/2013/05/02/la-bce-abaisse-son-principal-taux-a-un-plus-bas-niveau-historique_900435?xtor=rss-450
2/5/13
ΕΚΤ: Μείωσε τα επιτόκια στο 0,50% - Κερδισμένες οι ελληνικές τράπεζες - Ντράγκι: Οι κίνδυνοι παραμένουν....Θα δώσει «ανάσα» σε εκατομμύρια δανειολήπτες με χρέη που τοκίζονται με κυμαινόμενο επιτόκιο.....
DeleteΤη μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 0,25% στο -νέο- ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,50%, ανακοίνωσε την Πέμπτη το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως αναμενόταν ευρέως από τις αγορές.
Η μείωση του βασικού επιτοκίου του ενιαίου νομίσματος θα δώσει «ανάσα» σε εκατομμύρια δανειολήπτες με χρέη που τοκίζονται με κυμαινόμενο επιτόκιο.
Κερδισμένες θα βγουν και οι ελληνικές τράπεζες, καθώς θα αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ και από τον ELA με πιο ευνοϊκούς όρους ως προς το κόστος του χρήματος.
Συνέντευξη Ντράγκι
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι προειδοποίησε ότι οι κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης παραμένουν.
«Συμπεριλαμβάνουν την πιθανότητα περαιτέρω εξασθένησης της εγχώριας και παγκόσμιας ζήτησης και αργής ή ανεπαρκούς εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Οι παράγοντες αυτοί ενδέχεται να πλήξουν την εμπιστοσύνη και να καθυστερήσουν την ανάπτυξη» εξήγησε.
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=510945
2/5/13