Sunday, March 17, 2013

Κύπρος-Σοκ και οργή: Δραματικές εξελίξεις - Αναμένεται διάγγελμα Αναστασιάδη

Αναβλήθηκε για τη Δευτέρα η συνεδρίαση της Βουλής για επικύρωση της απόφασης του Eurogroup - Ο επικεφαλής των περιφερειακών τραπεζών της Ρωσίας ζητά την απόσυρση των ρώσικων καταθέσεων.
Δραματικές οι εξελίξεις στην Κύπρο μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και την απόφαση να αναβληθεί η συνεδρίαση της Βουλής για επικύρωση της απόφασης του Eurogroup, καθώς δεν φαίνεται ότι μπορεί να πάρει την απαιτούμενη πλειοψηφία πλειοψηφία των 29 ψήφων.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμα και υπουργοί εξέφρασαν αμφιβολίες ως προς την ορθότητα του κουρέματος. Επιπλέον δυο βουλευτές που πρόσκεινται στην κυβέρνηση απουσιάζουν εκτός Κύπρου.



Η κυβέρνηση πρότεινε να ανασταλεί η λειτουργία των τραπεζών την Τρίτη ζητώντας να κηρυχθεί τραπεζική αργία. Ο λόγος είναι προφανής ενώ την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Κύπρου ανέβαλλε την ομιλία που επρόκειτο να κάνει στους βουλευτές και εξήγγειλε νέα σύσκεψη πολιτικών αρχηγών για τη Δευτέρα το απόγευμα πριν τη συνεδρίαση της Βουλής που θα αρχίσει στις στις 4 το μεσημέρι.

Συνεχείς συσκέψεις πραγματοποιούνται με τους διοικητές των τραπεζών ενώ έγινε γνωστό ότι ο κ. Αναστασιάδης έχει συνεχείς επαφές με την ΕΚΤ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από το κούρεμα των καταθέσεων οι Ρώσοι ζημιώνονται κατά 4 δισ. ευρώ ενώ άλλα 2 δισ. ευρώ ζημιώνονται οι Ρώσοι που κατοικούν στην Κύπρο. Ο πρόεδρος των περιφερειακών τραπεζών της Ρωσίας κ. Αξάμοφ ζήτησε από τους Ρώσους να αποσύρουν τις καταθέσεις τους που υπολογίζονται σε 20 δισ. ευρώ λόγω αναξιοπιστίας του τραπεζικού συστήματος.

Ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου υποψήφιος πρόεδρος του ΔΗΣΥ ζήτησε κατάλογο από την κεντρική τράπεζα για τι ποιοί έβγαλαν χρήμτα έξω από την Κύπρο τις προηγούμενες ημέρες. Το ΑΚΕΛ κατέληξε να πει οχι στη συμφωνία ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με ελλαδίτες φοιτητές που έχουν τα δίδακτρα σε καταθέσεις.

Στις 8 το βράδυ της Κυριακής αναμένεται διάγγελμα του κ. Αναστασιάδη το οποίο πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι σε δραματικούς τόνους.

Υπήρξαν αντιδράσεις και από Βρετανούς καταθέτες ενώ σοβαρότατο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία οι ηγεσίες των οποίων δεν πείθονται ότι τα ομόλογα που πρόκειται να τους δώσει η κυβέρνηση με τη προπώληση φυσικού αερίου θα αντισταθμίσουν τη ζημιά από το κούρεμα

Οι πρέσβεις της Ισπανίας και της Ιταλίας ζήτησαν συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη καθώς τέτοια ρύθμιση είναι πρωτοφανής για τα χρονικά της ΕΕ.

Στο μεταξύ σοκαρισμένοι και «παγωμένοι» από την είδηση του «κουρέματος» των καταθέσεών τους είναι οι Κύπριοι, που έσπευσαν το Σάββατο στα ΑΤΜ για να κάνουν αναλήψεις μετρητών. Άδειασαν τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης, ενώ έχει δημιουργηθεί πρόβλημα ρευστότητας λόγω του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας.

Η σύσκεψη των κύπριων πολιτικών αρχηγών ξεκίνησε στις 8:30 το βράδυ του Σαββάτου, μετά την επάνοδο του Νίκου Αναστασιάδη από τις Βρυξέλλες, όπου τα ξημερώματα έκλεισε η συμφωνία για το κυπριακό πακέτο διάσωσης.

Συγκεντρωμένο πλήθος έξω από το προεδρικό μέγαρο φώναζε συνθήματα κατά του κουρέματος των καταθέσεων. Ομάδα περίπου 250 ατόμων, οι «Πολίτες ενάντια στο κούρεμα» επέδωσαν ψήφισμα στους συμμετέχοντες στην σύσκεψη, με το οποίο ζητούν να μην εφαρμοστεί η απόφαση.

Από το Λονδίνο επέστρεψε εσπευσμένα και ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Το πρωί της Κυριακής συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου με θέμα το κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες.

Το θρίλερ του Σαββάτου
Ο Ν.Αναστασιάδης είχε ξεκινήσει ήδη από το πρωί τηλεφωνικά την πρώτη ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών. Επίσης, από το πρωί, οι κύπριοι υπουργοί βρίσκονται σε συνομιλίες για το ζήτημα.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα απευθύνει την Κυριακή διάγγελμα, αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της προεδρίας.

Εν τω μεταξύ, αργά το μεσημέρι η κυπριακή κυβέρνηση πέρασε στην αντεπίθεση απαντώντας στην σφοδρή κριτική που δέχεται από την αντιπολίτευση.

«Η κυβέρνηση πήρε από τους έχοντες, απέτρεψε τη μείωση σε μισθούς και συντάξεις και υπενθυμίζει ότι το επιτόκιο καταθέσεων είναι υψηλότερο από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφεραν κύπριοι αξιωματούχοι.

Από κυπριακές κυβερνητικές πηγές υπήρξε η πληροφορία ότι ενδέχεται να χορηγηθούν ομόλογα πιθανώς διασυνδεδεμένα με προπώληση φυσικού αερίου.

Σε ερώτηση προς κυβερνητικό αξιωματούχο γιατί ώς την Παρασκευή διαψευδόταν το «κούρεμα»των καταθέσεων, ο ίδιος απάντησε: «Και τι να κάναμε; Αν το ανακοινώναμε, θα είχαν σηκωθεί όλες οι καταθέσεις».

Πάντως, η Κύπρος βρίσκεται σε μεγάλη αναταραχή μετά την είδηση για το «κούρεμα» των καταθέσεων και υπάρχουν πληροφορίες για προσπάθεια από συνδικαλιστικούς φορείς να διοργανωθούν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Ωστόσο, οι Κύπριοι φαίνονται ακόμη μουδιασμένοι από το σοκ που προκάλεσε η είδηση.

ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη
 
Βολές κατά της κυπριακής κυβέρνησης για τις αποφάσεις του Eurogroup εξαπέλυσε ο γγ του ΑΚΕΛ Αντρ.Κυπριανού το πρωί του Σαββάτου. «Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για τις εξελίξεις στην οικονομία» τόνισε και επισήμανε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του έλεγαν ότι «αυτά τα πράγματα δεν θα τα αποδέχονταν και όμως τώρα τα αποδέχτηκαν και δεν κατάφεραν να τα εμποδίσουν». Ο γγ του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι οι εξελίξεις θα είναι καταστροφικές για την οικονομία.
Μιλώντας στο ΡΙΚ για την απόφαση του Eurogroup, ο κ. Κυπριανού είπε πως στο κόμμα του δεν έχουν λάβει καμιά επίσημη ενημέρωση για τα αποτελέσματα και πως ό,τι ξέρουν, το έμαθαν από το διαδίκτυο και τα μέσα ενημέρωσης. 

Οι πιέσεις, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, άρχισαν από τις 7 Δεκεμβρίου 2012, όταν «απαιτούσαν από την προηγούμενη κυβέρνηση σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις και κούρεμα των καταθέσεων, αλλά εκείνη αντιστάθηκε». 

Σημείωσε ακόμη πως ο κ. Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του έλεγαν ότι «αυτά τα πράγματα δεν θα τα αποδέχονταν και όμως τώρα τα αποδέχθηκαν και δεν κατάφεραν να τα εμποδίσουν».

Ο γγ του ΑΚΕΛ υποστήριξε πως αυτές οι εξελίξεις θα είναι καταστροφικές για την οικονομία. 

Αναφερόμενος, δε, στη στάση των Ευρωπαίων υποστήριξε πως «στην ουσία επιβάλλουν την πολιτική τους άποψη με εκδικητικό τρόπο». 

Λειτούργησαν, είπε, με εμμονές και εκδικητική μανία, διότι η Κύπρος έχει καλό βιοτικό επίπεδο και προσέγγισε ξένα κεφάλαια, που εποφθαλμιούσαν οι ίδιοι.

 Χασαπόπουλος Νίκος
 .tovima.gr

1 comment:

  1. Σκληρό μάθημα για την Κύπρο.....

    Του Μπάμπη Παπαδημητρίου

    Ελπίζω, ειλικρινώς, να γλιτώσουν οι αποταμιευτές της Κύπρου το σκληρό μέτρο του κουρέματος των καταθέσεων. Πρόκειται άλλωστε για εξωφρενική ρύθμιση, όταν μάλιστα γίνεται στα πλαίσια της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Περιθώρια περαιτέρω διαπραγμάτευσης υπάρχουν. Παρόλο που ο προηγούμενος πρόεδρος του νησιού έχει καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος των ευκαιριών που προσφέρθηκαν από την Ευρώπη και τη Ρωσία. Οι συζητήσεις ξεκίνησαν πριν πολλούς μήνες και η αντίληψη του μεγέθους των απειλών υπάρχει για περισσότερο από έναν χρόνο!

    Μια βιαστική προσέγγιση μπορεί να οδηγήσει στη διαμόρφωση ρεύματος το οποίο θα υπεστήριζε μέχρι και την έξοδο της Κύπρου από την Ευρωζώνη. Οσοι το προτείνουν θα πρέπει να σκεφτούν το μακρόπνοο συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας. Να προσέξουμε καλύτερα αφού οι υποστηρικτές, σήμερα, της εξόδου δεν είναι οι ίδιοι με εκείνους που έδωσαν τη μάχη, δέχτηκαν τους συμβιβασμούς και υπέστησαν, κάποιες στιγμές, το πολιτικό κόστος, προκειμένου να γίνει η Κύπρος μέλος της Ενωσης.

    Η συμμετοχή της Ρωσίας σε ό,τι αφορά την υποστήριξη, έμπρακτη και ηθική, του Μνημονίου που θα υπογραφεί σύντομα, θα αποτελέσει κρίσιμη ένδειξη για την κατεύθυνση των πραγμάτων. Η διαφάνεια των χρηματοοικονομικών ροών αποτελεί προϋπόθεση στον συντονισμό και την εναρμόνιση της φορολογικής πολιτικής. Η οποία, με τη σειρά της, είναι απαραίτητος όρος για την εφαρμογή ενιαίας οικονομικής πολιτικής. Την οποία όλοι ζητούν προκειμένου να ξεφύγει η Ευρωζώνη από τους περιορισμούς μιας μονοσήμαντης αντιπληθωριστικής νομισματικής πολιτικής.

    Χωρίς αμφιβολία, η Κύπρος είναι το νεότερο πείραμα του πολύ κακού συντονισμού των πολιτικών διάσωσης της Ευρωζώνης. Επιβεβαιώνει πως κυρίαρχη πεποίθηση των Ευρωπαίων είναι ότι το βάρος πρέπει να μοιράζεται κατ' αναλογία της συμμετοχής στα κέρδη των «καλών ημερών». Η προσέγγιση δεν είναι καθόλου «ομόσπονδη». Η αλληλεγγύη δεν αφορά τα ζητήματα χρηματοοικονομικής. Η τελική χείρα βοηθείας, αν έρθει θα πρέπει να την έχει κερδίσει το κράτος που βρέθηκε στη δυσκολία.

    Η ιστορία προχωρεί πάντοτε «σαν να κάνει βήματα μές το σκοτάδι». Γι αυτό οι υπεύθυνες πολιτικές ηγεσίες οφείλουν να προσέχουν ώστε στις καλές ημέρες να προετοιμάζουν την χώρα και τους θεσμούς από όσα μπορεί να συμβούν σε μια μεγάλη αναποδιά. Για όσους, στην Ελλάδα, πίστεψαν ότι η λύση θα έρθει από τη Ρωσία ή από την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων, το βάθος της κυπριακής κρίσης αποδεικνύει πόσο προσεκτικοί και ρεαλιστές πρέπει να είμαστε όταν πρόκειται για την πραγματικότητα των αριθμών.

    Τέλος, η αδυναμία της Ελλάδας να συνεισφέρει στην λύση του νέου κυπριακού ζητήματος αναδεικνύει το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε η ανοησία και ο εκμαυλισμός των πολιτικών που εφαρμόστηκαν στην χώρα τα πολλά προηγούμενα χρόνια.

    http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_16/03/2013_488187
    17/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin